Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2019 08:22 - какво знаем за 5G технологията
Автор: bven Категория: Технологии   
Прочетен: 970 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                                             Какво е 5G и как работи

Публикувано на 27.12.2016 00:00 
ОТ EMPOWER
27.12.2016 00:00


Мобилната индустрия очаква мрежите от пето поколение – 5G да направят революция в мобилните технологии. Тъй като светът става все по-свързан, ние се нуждаем от мрежа, която ще подпомага развитието на технологиите за самоуправляващи се коли, виртуална реалност и Интернет на нещата (IoT).



Според някои предварителни тестове 5G мрежите имат извънредно ниска латентност от 1 милисекунда (при 4G е около 50 ms), това е достатъчно, за да свалите 10 пълнометражни игрални филми само за секунда.



Какво можем да очакваме от следващото поколение безжични мобилни технологии? От mirror.co ще ни разкажат всичко, което трябва да знаем за 5G.

                                                      Какво е 5G?
Буквата "G" в 3G, 4G и 5G означава „generation“ (поколение). Така 5G ще бъде петото поколение безжична мрежа. Все още обаче не са установени стандартите за 5G. Очаква се това да стане през 2019 година от Международния съюз по телекомуникации, клон на Организацията на обединените нации. Стандартите ще определят кои безжични технологии може да се нарекат „5G“, както и какви характеристики трябва да притежават.



Като цяло обаче, 5G ще бъде в състояние да пренася повече данни, при по-високи скорости и също така ще може да преминава през препятствия, което увеличава обхвата.

                                        Ще бъде ли 5G мрежата по-бърза от 4G?
Да, но точно колко по-бърза ще е ще зависи от това кой оператор използвате. Целта е 5G мрежите да осигуряват скорости от 20Gbps и 1 милисекунда латентност. Ако тези стойности бъдат достигнати, скоростта на сваляне ще бъде 40 пъти по-бърза от тази на 4G мрежите.


В ерата на 5G ще бъдем в състояние да изтегляме файлове, да играем онлайн игри и да плащаме за неща само за миг. Качването на файлове в облака ще бъде толкова бързо, колкото съхраняването им на местно ниво.


Новата мрежа ще бъде особено важна, когато става въпрос за успеха на интелигентните ни домове и автомобили които се управляват сами.

                                        Ще донесе ли някакви други ползи?

5G мрежата има за цел да осигури до един милион връзки на квадратен километър. Това ще бъде от съществено значение, когато става въпрос за създаване на „Интелигентни градове“, тъй като ще може да се свържат милиони малки, с ниска консумация на енергия устройства, от светофари до мобилни устройства.

Нашите домове също ще станат по-свързани. 5G мрежите ще бъдат в състояние да прехвърлят телевизионни предавания безпроблемно от едно устройство към друго. Намалената латентността в 5G мрежата ще гарантира, че самостоятелно управляващите се коли ще реагират мигновено на командите ни, като например да спрат.


Виртуалната реалност също ще стане по-достъпна. В момента, пропускателната способност на виртуалната реалност е почти 100 пъти по-висока, отколкото да играете на видео с висока резолюция.

                                                            Как работи 5G мрежата?

Мрежите от следващо поколение ще използват MIMO (multiple-input and multiple-output) технология и напреднала ICT инфраструктура, която използва набор от малки антени (като Wi-Fi рутери, вместо големите кули), които управляват всеки отделен поток от данни.

На свой ред това ще направи цялата мрежа по-здрава. Всеки потребител се обслужва от отделна антена, което елиминира проблема със задръстването на разполагаемия радиочестотен спектър с много конкурентни устройства: всяка антена ще отговаря само за едно устройство. В миналото, препятствията и разстоянията създаваха проблеми за безжичната свързаност. Но някои компании вече са намерили решение и то е в така наречените „милиметрови вълни“.

                                             Има ли вреди за човека?

Тези вълни са от 30 до 300 гигахерца. Това може да доведе до загряване на тъканите и до начина, по който функционират клетките.

Притеснение е, че те трябва да се монтират в по-голям брой от 4G -   това би имало пагубен ефект за живота ни - според учените.

На края, все още има твърде малко изследвания за влиянието  на тези мрежи, а направените,  говорят всички в полза на мрежата. Което би трябвало да светне някаква лампичка.

И не на последно място - липсата на естетическа визия в ландшафта:

                                                                     image
                                                                                           коментарът е мой



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. starforlife - Ами дано не ти прозвучи като заяждане,
17.06.2019 09:22
но например ето това ти изречение
В постинга, цитирайки някакъв източник, bven написа:
Според някои предварителни тестове 5G мрежите имат извънредно ниска латентност от 1 милисекунда (при 4G е около 50 ms), това е достатъчно, за да свалите 10 пълнометражни игрални филми само за секунда.

показва, че ти лично нищо не знаеш или по-точно, не си достатъчно наясно с технологиите.
Наистина нищо лично. Просто поредният показателен пример как четейки нещо някъде, когато човек не е в материята, за която чете, не може да отсее вярната информация от глупостите.
цитирай
2. bven - 1. starforlife, напоследък тук е шлагер нечие мнение или допълнение да се таксува за заядане.
17.06.2019 20:22
В този смисъл приемам написаното от туб за допълнение. Не съм наясно с "технологиите" както някои се възприемат и не смятам да се обяснявам с тях. ВСЕКИ ПУБЛИКУВА ИЛИ ПИШЕ ЗА ТОВА, КОЕТО Е ИНТЕРЕСНО ИЛИ ЗНАЕ. Щом смяташ, че темата е важна и си спец - моля, пиши - всички да разберат за какво иде реч. Естествено, публикуваният текст е копие и е ясно от първите редове след заглавието. Ако имаш желание да предаваш знанията си на целокупния български читател - имаш форум и нямаш ограничение.
Благодаря от името на четящите допълнението. Радвам се, че мога да бъда пример за отсяване вярното от глупостите. За 75 години простотии и хвалебствия това си е повод за радост.
Бъди щастлив! Tat tvam asi.
цитирай
3. bven - Умните и отговорни премиери правят така:
05.07.2019 12:56
04.07 18:40 - Министър-председателят на Полша подписа глобален призив за спиране на 5G

Автор: daqna01 Категория: Новини
Прочетен: 45 Коментари: 1 Гласове: 3
Последна промяна: 04.07 18:41


Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки лично подкрепи международен апел за спиране на противоречивото въвеждане на 5G електромагнитни предаватели с микровълнова връзка. Едно със сигурност е безпрецедентно и новаторско действие. 5G, нов милиметров честотен диапазон, въведен от телекомуникационната индустрия в световен мащаб. 5G се определя от над 2000 учени и 1400 лекари от цял ​​свят, като пряка заплаха за човешкото здраве, както и за животните, насекомите и растенията. Не са провеждани тестове за безопасност, за да се гарантира безопасността му, въпреки факта, че 5G работи с между 10 и 100 пъти по-високи честоти от настоящите 3 и 4G предаватели. Разгръщането на 5G ще включва поставянето на милиони предавателни кутии на разстояние не повече от 10 до 12 къщи в градски райони. Учените са установили, че това ще подложи гражданите, живеещи в градските райони, на неизбежен електромагнитно замърсяване. Доклад от 2017 г. от над 230 учени и лекари от 41 страни изразява сериозна загриженост относно постоянно увеличаващото се излагане на електромагнитни честоти (ЕМП). Те твърдят, че още преди въвеждането на 5G, „Многобройни скорошни научни публикации показват, че ЕМП засяга живите организми на нива доста над международните норми“. Тези ефекти включват риск от рак, клетъчен стрес, увеличаване на вредните свободни радикали, генетични увреждания, структурни и функционални промени в репродуктивната система на човека, дефекти в ученето и паметта, неврологични нарушения и отрицателно въздействие върху общото благосъстояние на хората. Щетите са далеч отвъд хората, тъй като има нарастващи доказателства за вредни последици както за растенията, така и за животните. В Полша обществеността се използва като морски свинчета в 5G експеримент за тестване на ефикасността на
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867722
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава