Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2013 08:00 - музиката на Моцарт
Автор: bven Категория: Тя и той   
Прочетен: 10605 Коментари: 20 Гласове:
20

Последна промяна: 13.03.2013 20:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

image


    Ефектът от музиката на Моцарт  
Какво друго ни дава музиката на Моцарт, освен естетическа наслада? Учените по целия свят казват, че музиката на Моцарт подобрява интелигентността и подобрява здравето. Обичат я дори кравите и растенията. Германска компания предлага да се включваузиката на Моцарт в близост до канализацията. Нека да разгледаме най-различнмите изследвания на така наречения "Ефект от музиката на Моцарт.".

Интелектуалните способности
Терминът "Моцартов ефект" е въведен през 1995 г. от учени от Университета на Калифорния, които установили, че слушайки музика на Моцарт, студентите са постигали по-добри резултати от IQ-теста за пространствено мислене. Учените са провели изследване с трансова музика, минималистична музика, аудиокниги и команди за релаксация, но ефект е нямало.
Франсис Роше, Гордън Шоу и Катрин Kай от Центърът за невробиология на ученето и паметта, пишат в своя статия, публикувана в Neuroscience Letters, че "36 студенти в течение на 10 минути слушали соната K.448 за две пиана от Моцарт, набрали на IQ-тест за пространствено мислене, от 8 до 9 пункта повече, по скалата на Станфорд-Бине, коефициент на интелигентност, отколкото след като са слушали в писмен вид команди за релаксация или тишина. Слушането на музика е продължило само 10-15 минути. "
В петдневните проучвания, в които са участвали 79 студенти, също показало "подобряване с 62% в групата слушаща Моцарт, в сравнение с 14% в групата, слушаща тишината, и 11% в смесенатагрупа (слушала други видове музика). Изследователите заключили, че "може би реакцията на мозъчната кора на музиката се явява "Розетския камък" за "кода" или на вътрешния език на по-висша мозъчната функция."

Производство на мляко
Както се съобщава в статията на периодично издание на испанския "El Mundo" за 2007 г., крава във ферма на Villanueva дел Pardilo, Испания, давала 30-35 литра мляко на ден, в сравнение с 28 литра в други ферми. Според собственика на фермата, Ханс Питер Зибер, това е в резултат от факта, че неговите 700 фризка порода крави по време на доене, слушали концерт за флейта и арфа от Моцарт. Той също така твърди, че млякото има по-сладък вкус.
Според ABC, монасите от Бретан, Франция, открили за първи път, че кравите харесват Моцарт. Сега фермерите от Израел до Англия дават на кравите да слушат класическа музика.

Здравето на недоносените бебета
През януари 2010 г. списание "Педиатрия" публикува изследване на израелски учени, които показаха, че Моцарт помага на недоносените бебета да наддават на тегло по-бързо. Два дни подред, в течение на 30 минути, изследователите давали да слушат музиката на Моцарт на двадесет недоносени бебета в Медицинския център в Тел Авив, "Sourasky" и ги сравнили с наддаването на теглото с друга група, които не са слушали никаква музика.
Лекарите отбелязали, че децата, които слушат музика, са станали по-спокойни, като по този начин се намалява разхода на енергия (REP).
"Слушането на Моцарт намалява REP при здрави недоносени бебета. Ние вярваме, че увеличаването на наддаване на теглото, в резултат на ефекта на Моцарт, може частично да се обясни с влиянието на музиката върху ECM "стигат до заключението изследователите в статията си.

Пречистване на отпадни води
През 2010 г. завод за пречистване на отпадъчни води, намиращ се близо до Берлин, Германия, изпробвал озвучителна система с музика на Моцарт, изработена от немската фирма "Mundus". Микробите хранещи се с биомаса, слушали музика от "Вълшебната флейта." След няколко месеца завода почти спрял експеримента. Но една година по-късно, когато дошло време за почистване на утайките, било установено, че там имало само 6000kub.m. утайки, вместо обичайните 7000 кубически метра Детлеф Даличоу, специалист по пречистване на отпадъчни води, заявил пред вестник "Mдrkische Allgemeine: "Ние трябваше да почистим много по-малко утайка ".
Компанията икономмисала 10,000 евро за разходите по транспортиране на утайки. "Мундус" посочва, че нейната динамика точно възпроизвежда звука на музиката в концертна зала.

Растежът на растенията
От 1970 г. насам, на растения давали да слушат всички видове музика. Един вид музика им харесвала, но от друга те умирали. Въпреки това, те предпочитали музиката на Моцарт.
Един от първите експерименти, който тествал отношението на растенията към музиката, е бил през 1973 г., когато студентката Дороти Ретълак използвала лаборатория за биотронен контрол в женски колеж в Колорадо, където растенията трябвало да слушат музиката на две различни станции радио. В едната стая растенията три часа на ден слушали рок. В друга стая радиото три часа на ден е било настроено на нежна музика.
Растенията, слушащи нежна музика, растяли здрави и стъблата им започнали да се обрънщат към радиото. Растенията, слушащи рок музика, имали малки листа и те се наклонявали в обратна на радиото посока. Те растяли дълги и неугледни, а повечето от тях умирали на 16-тия ден.
Ретълак продължава да експериментира с различни стилове музика. Растенията се оттеглили от музикалната група "Лед Цепелин" и пеенето на Джими Хендрикс, но оценявали органната музика на Бах и джаза. Тя установила, че любимата им е класическата индийска музика на ситар. Те показали пълно равнодушие към музиката в кънтри стил.

Лозята
През 2001 г. в търсене на екологични методи за борба с вредителите по лозята, любителят на музика Карло Чиноци, установил динамика в лозето му на площ от 24 акра в Il Paradiso di Frassino в Тоскана. 24 часа в денонощието той пускал на растенията да слушат подборка от класическа музика, включително и Моцарт, и забелязал, че лозята узрявали по-бързо. Чиноци казва, че лозята , разположени в близост до говорителите, съзрявали по-бързо и той продължил да пуска класическа музика, а не рок или поп музика.
През 2006 г. група от учени от Университета на Флоренция провели по-нататъшни изследвания. Според заключението на проф. Стефано Манкузо, лозята, обработвани с звуците на музика, узрявали по-бързо, отколкото тези, на които не са давали да слушат музика. Музиката също имала положителен ефект върху растежа на лозята и обща площ на листата на лозата.

Плъховете и лабиринта
Франсис Роше, един от учените, които са участвали в първоначалното проучване на ефекта на Моцарт през 1995 г., продължил през 1998 г. да изучава въздействието на музиката върху плъхове. Група на ембрионални плъхове, слушали музиката на Моцарт в утробата, а след това в рамките на 60 дни след раждането. Установено било, че тези плъхове по-бързо преминавали през лабиринт, отколкото тези, намиращи се в тишина или слушали бял шум или музиката на композитора на минималистична музика Филип Глаз.
Проучване, проведено от Университета на Уисконсин съвместно с Дерикс Робинсън и Джейсън Йенсен и публикувано във вестник "Неврологични изследвания" показало, че на третия ден  плъховете, слушали Моцарт, преминали през лабиринта по-бързо и с по-малко грешки, в сравнение с другите групи плъхове. На петия ден разликата в резултатите станала дори по-голяма. Това предполага, че многократното подлагане на сложна музика подобрява пространствено-времевото обучение при плъховете, приличащи на резултатите, получени при хората"
Луис МАКИЕЛЛО
planeta.moy.su

П.П. Някъде бях чел за експеримент, проведен от криминалисти за разпознаване на заподозрян. Използвали (не помня вида на растенията) растения, като карали участниците в опита да минават покрай тях. При един от тях (заподозрения) те се накланяли към него, сякаш казвали: "Той е!" Разбира се, експериментът няма доказателствена сила, но след приключване на делото, растенията се оказали прави.











Гласувай:
20



1. iliada - Ето това се казва новина!Значи-...
13.03.2013 08:37
Ето това се казва новина!Значи-Моцарт!:)
цитирай
2. yotovava - За доматите съм чувала,
13.03.2013 08:58
че много обичали неговата музика.
Логично е - това са трептения и наистина сигурно имат благоприятно влияние.
цитирай
3. pcelata - Научих интересни неща.
13.03.2013 09:51
Но,на Моцарт-определено,харесвам други изпълнения.Беше приятно при теб.
цитирай
4. анонимен - Интересни изследвания.
13.03.2013 11:22
Поздрави! ;)
цитирай
5. jivi93 - Да, и бебетата обичат Моцарт
13.03.2013 14:54
Моето дете (почти на 2 г.) много обича тази музика.
цитирай
6. stela50 - Някои от изследванията са ми познати,
13.03.2013 17:30
много съм чела за Моцарт и фантастичният ефект на чудната музика,
хубаво е да се прочете този материал, научих и нови неща.
Благодаря и за прекрасните клипове ... Музиката е магична !
Поздрави !
цитирай
7. bven - На 1: Да, Илиана и както е казал Верди:
13.03.2013 20:35

-Скъпи приятелю! Когато бях на осемнадесет, аз също се смятах за велик музикант и казвах: "Аз". На двадесет и пет казвах:"Аз и Моцарт". На четиридесет вече казвах:"Моцарт и аз". Сега вече казвам само:"Моцарт".
Благодаря за категоричното мнение и - Моцарт!
цитирай
8. shaffi - Музика- балсам!
13.03.2013 20:37
Поздрав!
цитирай
9. bven - На 2: Валя, аз знам, че някога силата на молитвата преди сеене е била именно в това -
13.03.2013 20:37
да зареди с висши положителни вибрации кълновете на зърната и добивът да е голям!!! Сега никой или почти никой не вярва в това и резултатите са плачевни.
Остава ни да се молим от сърце и да слушаме класическа музика:)))
цитирай
10. bven - На 3: Здравей, пчеличке:))
13.03.2013 20:38
Наистина, има популярни моцартови композиции, но явно на бебетата им харесват тези. Все пак Моцарт затова е бил тук на Земята!
цитирай
11. bven - На 4: Здравей, gogi6666.
13.03.2013 20:40
Надявам се, че и ти ще се възползваш от данните на музиката - с музика по-лесно се работи и дори уроците се научават по-бързо (личен опит)!!
Хубава вечер и ако има резултати, моля те да ги споделиш!
цитирай
12. bven - На 5: Живи, определено твоите наблюдения ще използвам у дома!
13.03.2013 20:43
Но внукът ми реагира на музиката и съм сигурна, че Моцарт ще го плени!:)))))))
Поздрави на светото семейство!
цитирай
13. bven - На 6: Стела, аз съм любителка на Моцарт от много години...още от ерата на грамофонните плочи.
13.03.2013 20:47
Но пък научните работници затова се напъват да докажат нещо ново, а ние решаваме как да приемем техните изследвания. Но определено тези сонати са непознати за мен. Тъкмо повод да науча нови произведения на гения:)
Поздрави у дома и нека звучи Малка нощна музика!:)))
http://www.youtube.com/watch?v=HhPPQaXx7K8
цитирай
14. bven - На 8: Привет, shaffi:))
13.03.2013 20:50
Както се казва, хубавата жена и истинската музика нямат възраст!
Лека вечер за теб!
http://www.youtube.com/watch?v=j2OAlW_vM0Q
цитирай
15. mariniki - музиката на Моцарт...
13.03.2013 21:00
Вселенска, неповторима красота... вечна по презумция..
едно от най-красивите творения на Бог...
благодаря ти, приятелко...
цитирай
16. bven - На 15: Музиката на Моцарт е неземна красота:))
13.03.2013 21:24
Благодаря за гостуването, Маги..и нека нежна е нощта:)))
цитирай
17. kometapg - Определено ми беше приятно и инт...
14.03.2013 00:41
Определено ми беше приятно и интересно при теб! Благодаря ти за удоволствието!
цитирай
18. iliada - Усмихват ден,bven!:)
14.03.2013 12:56
bven написа:

-Скъпи приятелю! Когато бях на осемнадесет, аз също се смятах за велик музикант и казвах: "Аз". На двадесет и пет казвах:"Аз и Моцарт". На четиридесет вече казвах:"Моцарт и аз". Сега вече казвам само:"Моцарт".
Благодаря за категоричното мнение и - Моцарт!

цитирай
19. inel379 - Божествено звучене!
14.03.2013 14:59
Духът преминава през различни измерения-
безпрепятствено, с небесно вдъхновение!
Вселената е толкова близо...
Красивото - разбираемо и за най-малките!
:)
Благодаря за информацията!
Поздрав!:)
цитирай
20. bven - 17. kometapg, 18. iliada, 19. inel379 , добре дошли в музикалните новини!
14.03.2013 19:17
мисля, че Моцарт въздейства не само на бебетата, растенията и водата, но и на всички нас. Дори за момент да чуем няколко такта от негова музика, тя ни прави по-добри, весели и хармонизирани! Свързва ни с висшите светове и се чувстваме вдъхновени - така, както е бил и Моцарт! Много се радвам, че темата ви хареса толкова много...Дано всеки намери начин да слуша Моцарт!
Поздрави и хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868907
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава