Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2013 08:00 - нетленна българска красота
Автор: bven Категория: Тя и той   
Прочетен: 7870 Коментари: 4 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
  От Народния се излиза с достойнство  
Жоржета Чакърова
image
 
    Жоржета Чакърова е родена през 1941 г. в Шумен. Издънка е на стария род на тежки търговци Куцарови. Бащината й къща в центъра на града е на площ от 500 квадрата и през 60-те години е обявена за паметник на културата. По-късно обаче партийните величия решават да построят на това място супермаркет и домът на видната фамилия е разрушен. Бащата на актрисата е ветеринарен лекар, но почива млад, на 49-годишна възраст.

  image
  Бъдещата звезда на Народния не влиза от раз във ВИТИЗ. Първия път я късат и записва ориенталистика в СУ. На следващата година обаче издържа блестящо изпитите и е приета на първо място. Още като първокурсничка я канят да изпълни главната роля във филма “Хроника на чувствата” на режисьора Любомир Шарланджиев. Участва и в култовата комедия “Мъже в командировка” на Гриша Островски и Тодор Стоянов.

image                 с р.ралин, н.попов, кл.денчев, св.пеев

  Театралната й кариера стартира през 1964 г. в Толбухинския драматичен театър. След това три години играе в Сатирата. От 1970-та е в трупата на Народния, където се пенсионира през 2002 г. За участието си в популярните детски предавания от серията “Магазинчето на приказките”, излъчвани в “Лека нощ, деца”, получава заедно с Климент Денчев първите награди. Още през 1971-ва става лауреат на Димитровска награда за участието си в “Почивка в Арко Ирис” от Димитър Димов, постановка на Филип Филипов. През 1978-ма й е присъдено званието “заслужил артист”, а през 1985 г. – “народен артист”.

image
  През годините, отдадени на театралното изкуство, Жоржета Чакърова е имала възможността да работи с едни от най-известните ни режисьори като Филип Филипов, Крикор Азарян, Гриша Островски, Николай Люцканов, Асен Шопов, Красимир Спасов, Галин Стоев, Леон Даниел и др. А на сцената си е партнирала с артистите Таня Масалитинова, Славка Славова, Любомир Кабакчиев, Апостол Карамитев, Ванча Дойчева, Георги Георгиев-Гец, Сава Хашъмов, Маргарита Дупаринова, Олга Кирчева, Добринка Станкова, Георги Черкелов, Андрей Чапразов, Виолета Бахчеванова, Виолета Гиндева, Ружа Делчева и мн.др.


image
  Съпругът на актрисата Стефан Харитонов, се преселва в отвъдното през 1995 г. Той е дългогодишен режисьор в студията за документални филми “Екран”, полиглот, владеещ 7 езика. “Живях с човек, който си даде живота за България. Всичките му филми бяха за България. Донесе много исторически материали от чужбина и ги предаде в ЦК на БКП, без да се подпише даже. Направи цяла поредица от документални филми за 1300-годишнината на България. Общо има над 320 филма”, доверява Чакърова.

image
 
  Доскоро актрисата се грижеше за своя престаряла леля, но след кончината й се почувствала ненужна. Телефонът й мълчал по цели седмици, никой не се сещал за нея. За да пребори унинието, Жоржета се посвети телом и духом на внучката си Алиса, която вече е ученичка.

image  
В началото ветеранката на Народния не приемала на сериозно връзката на щерка си Александра /Шани/ с художника Ясен Гюзелев, син на оперния певец Никола Гюзелев, но след като двамата заживели под един покрив вдигнала бялото знаме и днес не може да се нахвали от зет си.

  image

Интересно :  Когато Жоржета Чакърова започва да трака с кастанетите, за да репетира танците на севилската уличница Пилар от "Почивка в Арко Ирис" на Димитър Димов, от входа на министерството на външните работи изхвърча милиционер и трескаво се оглежда, готов да залегне. През отворения прозорец на залата за репетиции над служебния вход звукът на кастанетите се блъска като картечен откос в отсрещнатата сграда и младата актриса е принудена всеки път да се появява на прозореца и обяснява с мимика откъде е проблемът. Поне докато уплаши и успокои всичките дежурни милиционери на външното министерство.

Жоржета репетира огнената и несдържана Пилар в продължение на три месеца, въпреки че премиерата вече е отминала. Но на нея са били поканени останали живи интербригадисти от гражданската война в Испания и те са критикували танца на Пилар. Тогава режисьорът Филип Филипов прикрепва към актрисата известната балерина Емилия Кирова и уроците тръгват всеки ден по три часа.

"Почивка в Арко Ирис" минава с луд успех. И на следващата година младата актриса и още петима колеги получават най-високото отличие - Димитровска награда. "Още ме срещат хора, които са го гледали. Спират ме и ми става много приятно!", казва Жоржета Чакърова.
(от интернет)













Гласувай:
14



1. mariniki - Жоржета Чакърова...
15.04.2013 09:47
една прекрасна българска актриса...
благодаря ти, че ни припомняш за нея...не съм я гледала в театъра...
но помня филмите със нея... идва ми на ум за Мъже в командировка.... заедно
с незабравимите Невена Коканова, Нейчо Попов и Иван Андонов и др...
и предаванията за Лека нощ деца по телевизията..
цитирай
2. inel379 - Като дете се запознах с Джани Родари и чрез нея!:)
15.04.2013 10:51
И талантливия Климент Денчев, разбира се!
По телевизията, както сигурно се досещате!:)
С "Мъже в командировка" наистина е най-популярна.
В по-ново време съм я гледала с активна позиция
по отношение чистотата на българския език!
Чудесна е и дъщеря й Шани!
Благодаря, че напомни за нея!
Поздрав!
цитирай
3. bven - На 1: Аз също само съм гледала филми и театрални постановки на Жоржета, Маги.
15.04.2013 22:22
Но много силно впечатление ми направи тя като Дулсинея в постановката на едновремешния телевизионен театър - Човекът от Ла Манча. Пак с цяла плеяда любими актьори - Коста Цонев, Никола Анастасов, Григор Вачков, Васил Попов, Константин Коцев, Васил Михайлов, Татяна Лолова и др - http://www.vbox7.com/play:5cf58384. А после и детските предавания:)))
Благодаря че ни припомни за филма Мъже в командировка.
Поздрави и лека нощ!
цитирай
4. bven - На 2: Благодаря и аз, че толкова стилно напомни за другите роли на Ж.Чакърова, Инел!
15.04.2013 22:28
Би било добре българските постановки да се пускат отново - класиката трябва да бъде основа за едно добро възпитание на новите поколения. Може би днешните подрастващи ще намират време да гледат такива постановки и игрални филми, които са по класиците на литературата в световен мащаб и няма да има толкова смехотворни анализи на матурите и приемните изпити в училищата:))
Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868294
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава