Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2014 09:00 - Езотеричната астрология или Подвизите на тракиеца Херакъл
Автор: bven Категория: Тя и той   
Прочетен: 1670 Коментари: 0 Гласове:
6
АНАЛИЗ НА ЗНАКА ТЕЛЕЦ

Кръгът - това е воля на Бога за проява. Богът като хармонична, симетрична същност. Ограничен и овладян от енергията ЯН, изпълнен с потенцията на ИН. Желание е нейното име, когато душата не е преобърната. Дисциплина и устрем е същността й, когато просветлението води душата към Бога. Рогът над кръга символизира наследството на Лунния цикъл. Това не са рогата на Телеца, а Луната в началната й фаза. Телецът е, който създава нужните на ученика добри възможности за пълна преориентация. Един от знаците на зодиака, олицетворяващ промяната в човека. Събрала енергия в Овен, тук душата насочва целия си потенциал, за да преоткрие единствената полза от натрупания опит - чрез насищането си, страстите откриват пълното безсмислие на опита за еволюцията на душата. Материята, приела дълбоко в себе си душата, става причина за промяната. Затова Телецът е наричан още “знак на главното пробуждане на живота”. Желанието се пробужда във всичките му възможни фази и разновидности. Воля, сила, желание, устременост, амбиция, мотивация, ум,
импулсивност, пробуждане - това е индивидуалният Път на Телеца.

Свещената троица на живота: желание, устременост в целта и воля за реализация, са двигателят на личността и фундамент за непрестанното пробуждане на душата. Дълбоко, дълбоко в материята - този е скритият смисъл на символа, така необосновано анатемосван от самозвани създатели на идеологии, религии и школи. Старият завет и той припява на мощното влияние, което Телецът оказва над душата, но пристрастно не разбира ролята му, когато душата е преобърната. Пълното незнание относно дълбоките тайни на Шумер, където бикът е с крила, анатемоса епохата на потъването на душата в материята и натрупването на личен сетивен опит. Защото едно е да си потънала в страстите душа, каквито са юдеите по времето на
великия египетски посветен Хозарзиф, наречен още Мойсей, друго е да бъдеш прогледнала душа, получила своя личен устрем към духовността.
Мойсей именно това се опита да направи от дивото племе на юдеите - да ги преобърне и насочи към държавност и религиозна поведенческа опитност. Йехова ги задължи всеки ден да принасят в жертва телци и овни. Едва ли в света има религия, по-кърваво славеща своя племенен бог.
Цялата опитност на това племе се свежда до канонизираното до ритуал поведение. Е, това е непрогледналият Телец. Ние обаче ще говорим за Телеца на еволюиращата душа - за египетския бик Апис, който е със слънчевия диск между рогата и око на челото. Символът означава само едно – душа, преминала през цикъла на Овена, получила дара на Слънцето и вървяща устремено към изпитанията на материята в Телеца.

Исторически епохата на Телеца приключва с появата на източния Учител Буда. Буда е Телец. Буда е укротените страсти на материята до привеждането им в състояние на съзерцателен анализ. Затова и до днес Изтокът пее и припява химни и мантри, имащи за цел да успокоят страсти те и да канализират мисловния поток на човека. Петстотин години преди Агнеца Божий, Буда показва на Изтока, че трябва да излезе от състоя нието на страстите и да навлезе в епохата на личното съзерцание, тоест в подготовката да стане ученик на Йерархията на Светлината.
Психичната светлина на Лунното отражение трябваше да се трансформира в оплождащата светлина на Слънцето. Това е голямото дело на Буда. И нищо повече, защото просветлението е личен, индивидуален процес. Този велик представител на епохата Телец осъзнава невъзможността да се предава просветлението като школа и затова разпуска учениците си. Тринайсет века по-късно жадни за слава души проглушиха света с измислените му завети и школи. Но Телеца вече бе изиграл своята роля. Човечеството получи идеята за лично духовно просветление и това бе достатъчно, за да се подготвят душите за идването на Христос. Когато Буда е все още Сидхарта, той осъзнава коварните капани на страстите на материята (Телеца) и възможността за индивидуално действие за промяна. Осъзнава напълно безсмислието на опита и душата му се пробужда. Пагубните следствия на желанията Той отхвърля чрез великото си отричане от дейност, чрез седемгодишно съзерцание и размисъл. Това е краят на Пътя на човешкото сляпо пребиваване на Земята. Натрупаният опит трябваше да роди ново следствие - извън пределите на страстите. Този процес ние наричаме Пробуждане - Просветление. Той съответства на тайнството на Иисус Христос, наречено Преображение. Буда обаче не можа да даде форма и път за следване, обезпечаващи промяната. Буда без битие, без дейност в живота - може, но човечеството - не! То не може да седне под дървото и да чака просветлението си. От пробудения Телец до Риби, където става освобождението на душите, трябва да се върви чрез дела в живота, а не чрез безучастност. Затова той разпуска учениците си. Школата на просветлението е лично усилие и дело, а не канонизирани ритуали и догми. Съвременният будизъм, ако изобщо приемем да го наричаме така, възниква около ІХ век след Христа, а тибетският - едва в ХІІ век. А някои имат претенцията, че уж Иисус бил ходил там на обучение...
Ненаситното желание на Телеца, удовлетворено от полученото в живота, в един момент става причина за пробуждане, за прозрението, че не това е целта на съществуването и не тези са дълбоките стремежи на духа в нас. В това се състои основната разлика между двете учения. При будизма имаме неподвижно монашество, а при Христос смирена душа, следваща завета “не пожелавай”, тоест да изчистим ума от желанията, вместо да арестуваме тялото. Така волята на Бога става всеобща, а не отделно човешко дело.
Индия, Тибет и Шамбала се кичат с този духовен принцип на Буда, но никога няма да стигнат до инициирането на вътрешен процес на немисленето.

Целият Стар завет е отделяне на евреите от пътя на слепия от страсти Телец. Колебливият им и кървав път през пустинята го доказва. По този път те вървят от времето, когато прамайка им Ева изпитва желание и прилага лична воля за насищане на това желание чрез опита. От тогава юдейският Едем е под знака на Телеца.
Но човечеството влезе в ПЪТЯ на Посвещението.Гласувай:
6
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 10441735
Постинги: 2245
Коментари: 12170
Гласове: 32137
Архив
Календар
«  Декември, 2019  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031