Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2018 08:23 - как може да се развие ясновидство /продължение/
Автор: bven Категория: Тя и той   
Прочетен: 10691 Коментари: 2 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Съсредоточаване

Първата стъпка към постигането на висшето ясновидство е съсредоточаването. Това не е гледането в светла точка, при което съзнанието се изключва, а такова контролиране на мисълта, при което човек прави с нея каквото поиска, концентрира я дълго върху даден предмет на размисъл. Това е най-трудната работа, известна на човека, но тя може да бъде извършена, както е била вършена стотици пъти. Може би не сте се замисляли колко неподатлива е мисълта на контрол. Обърнете внимание в някой момент върху мисълта си. Опитайте се да проследите назад и ще видите колко много несвързани мисли са преминали само за няколко минути през вашия мозък, влизайки и излизайки без следа. Постепенно ще започнете да схващате, че всъщност те не са ваши, а просто захвърлени откъслеци от чужди мисли.

Истината е, че мисълта е сила и всяко нейно действие оставя след себе си следа. Енергичната мисъл за другия отива при него.; Но има и много слаби и смътни мисли и създадените от тях форми са временни и неясни. Докато съществуват, те са способни да влязат във всеки попаднал им по пътя им. Безполезните откъслеци от нашите мисли могат да се натрупат в съзнанието на човек, който е наблизо. Те прескачат в мисълта му, в повечето случаи отскачат навън, като оставят в съзнанието само нищожна следа. Но някоя от тези чужди мисли е приятна и интересна и човек я подхваща и развива. Той я прави временно своя, дава й цвета на собствената си личност. Всеки •път, когато влезем в една стая с хора, ние попадаме сред тълпа от мисли, голяма част от които са смътни и безцелни.

Ако искаме да развием някоя висша способност, ние трябва да започнем с постигане на контрол върху мисълта си. Трябва да й дадем да върши работа, вместо да я оставим да си играе както иска, привличайки към себе си всички чужди ненужни мисли. Преди да направим първата крачка към истинското култивирано духовно ^виждане, умът не трябва да бъде наш господар, а слуга, защото той е «инструментът, който ще използваме, и е необходимо да бъде под наш контрол.

За обикновения човек съсредоточаването е изключително трудно, защото той няма ни- какъв опит. То може да бъде практикувано винаги, дори сред работния ден. Каквото и да вършите, правете го задълбочено и концентрирайте мисълта си в него. Ако пишете, мислете за това и за нищо друго - така написаното ще е по-добро. Ако четете, при- ковете мисълта си в книгата и се старайте да се задълбочите в идеята на автора. Знайте винаги за какво мислите и защо, поддържайте вашия ум в непрекъсната и дисциплинирана интелектуална дейност, не му давайте време да остава празен, защото тогава идва злото.

Има една източна приказка за придворните, които не вярвали, че аскетът може дотолкова да е зает с мислите си, че да не усети минаването на цяла армия край него. Царят, който присъствал на този спор, ги уверявал, че може да им докаже тази възможност. Той заповядал да донесат широки съдове за вода и да ги напълнят догоре. Тогава заповядал на придворните да вземат по един съд и да го пренесат през главната улица на града. Край тях вървели войниците на царя с извадени саби и ако някой пролеел дори капка вода, трябвало да бъде обезглавен веднага.

Когато придворните се завърнали благополучно от своя ужасен път, царят пожелал да му разкажат всичко, което са видели по улиците. Нито един не могъл да спомене нищо, а казали, че единствената им мисъл била да запазят водата. „И тъй, господа - рекъл царят, - видяхте, че когато има достатъчен интерес, съсредоточаването е възможно."

Размишление


Когато с усилие на вашата воля постигнете подобно съсредоточаване, вие можете да опитате втората стъпка. Не казвам, че ще бъде лесно. Напротив. Но може да се постигне, защото мнозина са успявали. Когато умът започне да ви служи, опитайте онова, което наричаме размишление. Изберете си едно време, когато няма да бъдете обезпокоявани. По много причини ранната утрин е най-подходяща за това. Нека това време да бъде едно и също и нека не минава ден без вашето редовно упражнение. Ние знаем, че когато искаме да постигнем някое физическо умение, по-резултатни са кратките, но редовни занимания, отколкото пресилването от време навреме.

Седнете удобно и приложете развитата си способност за съсредоточаване. Изберете духовен предмет, който заслужава висша и полезна мисъл. В теософските изследвания има твърде много такива въпроси от голям интерес и велика полза. Ако предпочитате, може да вземете някое морално качество, както препоръчва Всемирната църква. Вие ще го разгледате старателно наум, ще размишлявате за значението му в човешкото съвършенство, за това как е проявено в природата около вас, как са го притежавали великите хора на древността, как вие бихте го проявявали във всекидневието, как не сте могли да го проявявате в миналото и т.н. Такова размишление върху високо морално качество е добро упражнение по много причини, защото не само развива ума, а и държи постоянно пред погледа ви възвишена идея. Но то трябва да започне от конкретни предмети за размисъл и когато те станат лесни за вас, можете да преминете към по-абстрактните въпроси.

Когато размишлението стане навик, и вече го владеете без напрежение и трудност, без дори една мисъл да се вмъкне недопусната, можете да преминете към третата стъпка по вашия път - съзерцанието. Но припомням, че вие няма да успеете да стигнете до това, без да победите окончателно неспирната мисъл. За дълго време, когато се опитвате да размишлява те, мислите ви постепенно ще се отдалечават, без да усещате това,и в един момент ще видите колко далече сте от началната мисъл. Не трябва да се отчайвате, защото така е с всички. Вие просто ще върнете немирния ум назад към неговия дълг, ако е необходимо стотици и хиляди пъти, защото единственото нещо, което не бива да се допусне, е възможността за неуспех. Но когато най-после напълно овладеете вашия ум, ще стигнете стадия, за който всичко останало е само приготовление.

Съзерцание

Тук вече няма да се съсредоточавате върху някое отделно качество, а ще се обърнете към най-висшия духовен идеал, който знаете. Няма значение кой е той или с какво име го наричате. Теософът вероятно ще вземе един от великите мъже - учители в Обществото, особено ако е имал щастието да общува с някои от тях. Католикът би могъл да избере Светата Дева или някой светец-покровител, християнинът ще вземе навярно Христос, индусът - Кришна, будистът - Буда. Имената нямат значение, защото тук говорим за реалности. Но той трябва да бъде за вас най-висшият, за да възбуди най-високото чувство за почитание, любов и преданост, които можете да изпитате. Създайте си най-живия умствен образ, който можете да си съставите за този идеал, и като концентрирате чувството си, усилено се стремете към него. Опитайте се с всичките възможности на вашата природа да се издигнете до него, да се слеете, да станете част от тази слава и красота Ако постигнете това и продължите да издигате вашето съзнание, ще дойде момент, в който ще почувствате, че сте едно с този идеал, както никога преди, че върху вас е паднала чудесна светлина и целият свят е променен. За пръв път ще усети з е какво значи да живеете и цялото ви досегашно битие ще се стори тъмнина и смърт.

Тогава идеалът ще ви отдели от себе си и вие ще се криете в светлината на обикновения ден. Но продължавайте вашите съзерцания и с времето този славен момент ще идва отново и отново, всеки път ще трае все по-дълго, докато настане мигът, когато висшият живот стане ваш завинаги, едно ново и никога непреставащо чудо през великите дни на живота ви. Тогава за вас денят и нощта ще преминават в един прекрасен живот и щастлива работа за подпомагане на другите.
Продължавайте вашите усилия и ще се издигнете още по високо. Пред учудения ви взор ще се открие един живот, толкова по-велик, колкото е астралният от физическия. Живот единствен със съвършената си истина и красота. Ще кажете, че това е развитие, което заема години. Така е, но вие ще се опитате да съберете в един земен живот еволюцията, която нормално се простира в много. И времето, и усилията си струват.

Аз не мога да ви кажа за колко години ще успеете, но мога само да ви уверя, че мнозина преди вас са имали успех. Всички велики учители на мъдростта са били хора като нас и са се издигнали по пътя, който можем и ние да изминем. Колкото и да придобием по този път, ние владеем това богатство напълно и разполагаме с него завинаги, защото това не е медиумство, не е слабо, прекъсващо се качество на транс, а сила на развит и прославен живот, който един ден трябва да принадлежи на цялото човечество.

Чарлз Ледбитер, откъс от книгата "Тайната доктрина - живот отвъд смъртта"
копирано от : Накратко
http://www.spiralata.net/kratko/




Гласувай:
11



1. getoveyoselph - mii
18.03.2018 15:11
ola
цитирай
2. rosiela - По- лесно:
18.03.2018 17:56
баба Яга яхва метлата и литва!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14833251
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39032
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава