Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2020 05:58 - Завръщането на Тангра
Автор: bven Категория: Тя и той   
Прочетен: 2696 Коментари: 12 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Но за морала ще говорим и друг път, а сега нека продължим с Кръговете. Когато заздравим родовете, когато сплотим народа и го обединим около нашия Български идеал, когато укрепим разпадащата се Държава, тогава ще дойде ред и на външните Българи, на отломките от великата сила, поставила някога на колене цяла Европа. Не става дума само за Вардарска Македония, Западните покрайнини или Молдова. Ще отидем в Кавказ при Балкарците, ще отидем при Волжките Българи, ще отидем при всички наши братя, ще им подадем ръка и ще им кажем:

Ние сме от една кръв!

Падналото Българско величие ще се изправи, достойнството ни ще се върне и ние отново ще заживеем така, както са живели дедите ни - щастливи, свободни и горди хора - Българи. И тогава не Европа ще ни учи как да подреждаме собствената си страна, а ние на нея ще даваме заповеди. И тя ще ни се подчинява. Правили сме го и пак ще го правим. Защото ние сме Българите, народът на Тангра, господарският народ!

Ако сме мъдри, така ще постъпим. Ако ли не, ще го направи някой друг, но без нас. И ще се сбъдне предреченото през 1986 година, че България отново ще се въздигне, но не е задължително това да бъде нашата Дунавска България.
Титла: Относно: Завръщането на Тангра
Публикувано от: Eltimir в Септември 29, 2008, 08:46:36 am
Не можем да говорим за Тенгрианския морал, без да покажем нещо по-древно, по-близко до изворите. Запазени са достатъчно автентични текстове, трябва само да ги преведем и публикуваме. Из балкарския Тенгриански благороднически Кодекс “Йозден”:



ЧОВЕК НА ЧОВЕКА Е НУЖЕН

Който не си спомня за Тангра,

Той няма да си спомни и за човека.

Тангра дарява светлина,

Злото дарява ковчег.

Споменаващият Тангра няма да се спъне,

А ако се спъне, няма да падне.

Тангра е Владетел на живота,

Който не знае това е ощетен.

Който не жадува за светлина,

Той завършва дните си в тъма.

Почитащият Тангра върви по пътя на Тангра.

Покланящият се на богатството върви по пътя на злото.




Тагове:   държава,   кръгове,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - Красиво и вярно, но ще си остане
22.08.2020 08:15
просто една илюзия.
Българинът (дунавският) не желае истината.
Харесва приказки за лека нощ, Шехерезада и шипковия храст.
Тия на братя Грим му идат жестоки........
Тук не сме българи, а славянобългари.
Елтимире.... Направи каквото можа. Мир на праха ти.
Думата "мир" означава пчелен мед...
цитирай
2. shtaparov - "тангра" да си се връща ...
22.08.2020 09:59
"тангра" да си се връща при турците- той не е бил наш бог,нашите богове носели съвсем други имена!
цитирай
3. lexparsy - Благодарим Татяна, че пак ни даде повод за размисъл.
22.08.2020 18:34
   Аз пък благодаря на Добродан,  защото докато си плажувам следобедното слънце, ми дава повод да споделя и мой допълнения, без да ги натрапвам разбира се!

   Родът на българите не борави с Духа, чрез  насилствено адаптиране и подреждане, така че да му е пригоден. И не Го разбира чрез изследване, и дефиниране в закони, спираш ти Го от развитие.
   Хората с душевност, не си губят време с желания, които да преследват и да ги правят нещастни, а одухотворяват Намеренията си чрез своята воля, съобразени с Духа, който ги следва. И това става по най-малкото съпротивление, особено обединено от родовата памет и намерение.
   Затова България е древна,  защото не е само територия,  с нейното население и социални закони за управление, които все пак винаги се възраждат под някаква форма....
... Спирам, защото ако продължа ще изгубя контекста! А той е, че ако Българите решат да се обединят това няма да е "приказки от Шехерезада", а пак общото им духовно намерение както от хилядолетия!
   От това което историята "помни", колко империи и незапомнени държавности са се родили и самоунищожили или изчезнали поради собствен или нечий Ред за управление. А колко от новосформираните европейски държави, допреди столетия са били васални племена, а сега ни учат на култура и държавност?
   Хе...,  а да не се окаже, че "Приказките на Шехерезада" са  духовно отражение  на една по-истинска история, чиито културни и материални артефакти усърдно са изгорени укрити или пренаписани, но закодирани във фолклора и неписаната памет на българския дух.

   Извини Татяна, но не разбрах дали тези постинги за Тангра са цитати, или интерпретирани твои размисли! Ако ти се занимава ти препоръчвам да ги номерираш, защото аз искам да ги обединя после! :-)
   Извини също, ако поради присъствието ми ти навлека намразване от някои блогъри... :-), но най-много да те направят още по-популярна,  пък и се досещам че ти пука по-малко отколкото и на мене.. :-))))

Хубава съботна вечер да имаш, и със споделено разбиране! :-)
   Лекс

П. Допълвам мнение, касаещо това на shtaparov. Много често особено в този блог, губим общия контекст на мислите си зареди спорове за едно понятие.
   Аз лично приемам Тангра, даже и фиктивно като Единия Бог Творец, който са почитали българите. И не наричам езичество, имената и формите Му на проява чрез Духа на Мирозданието. Защото има и много богове имената на проявите си които са,  и езичество и ерес.
цитирай
4. dobrodan - Лекси...... от думата "диу"
22.08.2020 20:57
идват Теос, Дионис, Деус.
Скандинавците знаят, а ние - не.
Пазим думата като "див", рядко "дивен".....
Прави си изводите...
цитирай
5. dobrodan - Щапаров?
22.08.2020 20:58
shtaparov написа:
"тангра" да си се връща при турците- той не е бил наш бог,нашите богове носели съвсем други имена!


Булгар дилиндже тенгридир сещаш ли се какво е?
цитирай
6. bven - dobrodanе, толкова много лъжи и облъчване с какво ли не?
23.08.2020 17:49
Народът мисли само за едното оцеляване. Затова има водачи - както винаги е било Дали ги виждаме и познаваме е друг въпрос. Сигурно има и хора, които работят без да афишират свършеното.
Ако се сещаш какво значи "грим", значи има обяснение какво са разказвали братята. Дали са били германци или българи - няма значение. Всички приказки имат сакрално значение, както и Сп.Мавров разкри в неговата книга. За деца и неразбиращи , приказките са добър начин за разказване историята на народ, етнос или държава.
Шехеразада си е била за арабите.
Елтимир също разказва истини, ако има кой да го чете. Може би затова реших да публикувам неговата книга с такова заглавие. Пък може да събуди нечии заспали клетки?:))
цитирай
7. bven - ако Българите решат да се обединят това няма да е "приказки от Шехерезада", а пак общото им духовно намерение както от хилядолетия!
23.08.2020 18:05
Лекс, чудесно е, че коментираш и одухотворяваш сухите думи на материала. Понякога интерпретацията е по-важна, отколкото самото четене. Естествено, Елтимир борави точно с фактите, но малко хора ги възприемат - толкова столетия са били укривани и отричани. Все пак, неговото място в пантона на учители за българщината е запазено!
Материалът "Завръщането на Тангра" е негово авторско произведение и така го публикувам. Мисля, че е свален от Воини на Тангра или от авторските му материали на ЕЛТИМИР. Благодаря, че показваш заинтересованост - дано и други те последват!
Да не обръщаме внимание на някои мнения, все пак всеки защитава своето виждане.
За българите, живели преди хиляди години, този въпрос не е съществувал!
Лек и приятен неделен следобед.
/Извинявам се за късния отговор, нямах достъп до лаптоп:)/
цитирай
8. lexparsy - Бях учуден, но съм и малко възмутен  от тези повърхностни интерпретации,
23.08.2020 18:38
dobrodan написа:
от думата "диу"
идват Теос, Дионис, Деус.
Скандинавците знаят, а ние - не.
Пазим думата като "див", рядко "дивен".....
Прави си изводите...

но пак ще се опитам, с възможно най първично и просто мислене да обясня моето мнение!
   Етимологията на думата Дио, Диос и т. н. от векове ни е натрапена като общо понятие на Бог както го използваме и на български. От там идва и думата Теософия.  А във всички по-значими такива през вековете има разбиране и за единият Бог- ПървоТворец чрез Духа, който го "опложда" и му дава Живот,  и неговото..., наричам го за себе си "естествено Съпротивление" (избягвайки Дявол, Сатана... и т. н).  Което пък се стреми опознавайки Духа, да го преподрежда  "творчески", консумирайки Божественото, но връщайки го към Ентропия.
   Така се проявяват две огледални Божрствени йерархии, които пък имат свои Богове в появлението си чрез Духа!, И така Те се проявяват чрез своя си Троица, но ако сме забелязали и в женски род...!  Както имат и своя вечно възраждащ се, но и смъртно жертван Бог-Син-Спасител, преповтарящ през хилядолетията буквално историята на Христос. А в опита си да се цитират, трябва да прераснат в цял научен труд... :-)))))
    Но тук не мога да не споделя моето истинско възмущение! Как тенденциозно някои теософски учения,, са интерпретирани като религиозни култове,  проповядващи и ритуали,  почитащи Богове, огледални на Божествената йерархия. А доказателствата и примерите са пред очите ни!
   Връщам се към "изводите" които трябва да си направя! :-)))  Но преди това припомням че българите също все имали освен понятието Бог Отец ( да го наречем Тангра), но и проповядва на почит към Богинята Майка, която накратко казано е целият Обожествен Дух!
   И чак сега си правя изводите, че с думите "див" и "дивен", българите са именували Божествените Еманации в Духът на дивата, непознаваема но почитана, дивна Природа на Мирозданието.

   Но ако ти Добродан, си се посветил в този блог да проповядваш нечия чужда Родова Памет, като тази на потомците на скандинавския Один,  в противовес на Българската, съм сигурен че тези мои схващания (които не натрапвам), няма да повлияят на мнението ти!
   А това че съм привидно "възмутен", не ми пречи да чета с интерес постингите ти, които ме обогатяват и размислят!
цитирай
9. dobrodan - Таня :), изобщо не са толкова романтични нещата с тангризма,
23.08.2020 22:19
но нека не задълбавам :).
Доста странни ритуали има в него. Духовното на практика е на един твъърде заден план... Религия като всяка друга, просто малко по-толерантен към останалите вери.
Днес, казваш.... Днес не знам какво сме, но от българщината ни е останал само стремежа към власт (колкото и малка да е) и пари (колкото се може повече).
Язе че си запалим къщата да изгорим на Вуте плевнята, ето го новото символ-верую...
Пък сме и обидчиви :).
Запуши я, нейсе...
цитирай
10. dobrodan - Лекси :)? Тая родова памет, чуждата :),
23.08.2020 23:56
хм, как да се изразя по-меко....така, че да разбереш и да не ти се свие всичко :(,
е твоята истинска родова памет.
Дванадесет жреци "диу" в Аркаим........Никой не знае кога точно е строен.
Дванадесет християнски апостоли.......
Дванадесет батрики или патрики във "Византия"......... Знаеш ли какво означава думата "патрик"? :)
Не ти ли изглежда странно някак си?
Делят ги най-малко 4000 години.....
Със Скандинавия нямал нищо общо :):):):):). Имаш. Скоро ще научиш и какво точно :). Е......ако искаш де. Никого нищо насила не карам да прави.
цитирай
11. lexparsy - :-))))
25.08.2020 12:58
   Чета отговора ти Добродаб, после гледам облаците, и не мога да схвана даже логиката на мислите ти...  Пак ще се унижа да си върна детското просто мислене, за да си обясня чуденето... :-))
   Все едно един вълк, написал научен труд по летене, да го обяснява с присъщи му маниери на една птица, но и че трябва да се престори на него, защото с птичата му паметна заблуда, и не би разбрала вълчето летене, нито за ролята на 12-те пера на праЛетците, прикачени към опашката ! :-)))
   Даже и проговаря в трето лице, все едно зад него е глутницата, която да потвърди неговата летателна ерудиция..., и с обещателна закана, че скоро ще се научи,  освен ако не иска да си седи вечно кацнала.
   А се прави че не знае, от селските кучета, че птиците не летят, защото кмета е пуснал ловната дружинка да стреля по всичко летящо наоколо, даже и по дроновете на децата си.., които проучват гората пред компа си, и ги е страх да се разходят в нея . :-)))
   И по-добре..., защото всички в гората обсъждат клюките на совите, лисиците и змиите, и се самоизяждат, вместо да си спомнят родовите способности да се обединят и да си я извоюват обратно...

   Извини за безпомощната ми иронична алегория,  но май се изгубваме в темите за дебат, и в еднаквото разбиране на някои понятия за да го водим. Приемам че не съм равен на професионалната еродирана просветеност... :-)
   Уффф, отивам да си споделяме родови спомени с едни рибки в морето, и със слънцето, защото си нямаме никаква нужда да си ги доказваме.. :-)))))
   Лекс
цитирай
12. dobrodan - Нищо страшно няма, млади приятелю ;),
26.08.2020 12:17
не съм в блога, за да се присмивам на когото и да било за свой кеф :), освен ако много не поиска да му се смея, тогава може :).
Отпусни се, поеми дъх. Всичко това е миналото и то няма да се върне.
Избягвам да употребявам алегории, когато пиша за история. Това не е поезия, с писането на стихове приключих толкова отдавна ;):):).
Лекси? Всички хора на земята сме роднини. Мога да ти го докажа математически :), преди мен са го правили.
Моля те, нищо заканително не съм отправил към теб и не смятам изобщо да го правя. Ти си от чистите, даже прекалено чистите души :). Може би не трябва чак толкова?
Родовата ни памет е толкова старателно трита и заличавана от ходжи и попове, че почти сме забравили за най-святото доскоро нещо - семейното ОГНИЩЕ.
ТИ КОГА ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ ПАЛИ ОГЪН И СТОЯ ЗАГЛЕДАН В НЕГО?
Горе-долу оттогава започва и нашата история...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867984
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава