Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2013 08:00 - Крепостта на деспот Слав - Цепина
Автор: bven Категория: Туризъм   
Прочетен: 5422 Коментари: 10 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                     На 18 км. източно от Велинград, в землището на село Дорково, община Ракитово,  се намира старата българска крепост Цепина, столица на деспот Слав. 

Пътят от селото до крепостта е асфалтов . Няма много табели, указващи посоката, докато се стигне до ловната хижа. Оттам нагоре обаче трябва да се върви пеша. Панорамата, която се вижда с всеки метър височина, си заслужава -

image

image

image

image

image

image

image
Това е табелата на входа на крепостта

През средновековието Цепина е една от най-известните родопски крепости. Влиза в пределите на българската държава в средата на IX век. През XI век е завладяна от Византия, но по време на управлението на цар Калоян (1197-1207) Цепина отново е върната в пределите на Българската държава. Когато Калоян назначава племенника си Алексий Слав за управител в Родопите, Цепина става седалище на владенията на деспота. След убийството на царя през 1207 г., деспот Алексий Слав се обявява за независим. В периода 1246 - 1254 г. Цепина е владение на никейския император Йоан II Дука Ватаций, но Михаил II Асен успява да си я възвърне. През 1373 г. крепостта е завладяна от османските нашественици.

image

image

Гледката, която се разкрива пред погледа, може само да изпълва с  радост душата и сърцето на всеки, изкачил се на крепостта:

image

image

image

  Външните крепостни стени обхващат площ от 25 дка, а в най-високата част е бил изграден средновековен замък върху площ от 1,5 дка. Стените му са запазени до височина от 2,5 м. Външният крепостен зид, е запазен до височина от 6 м. и е с дебелина 3 м. В крепостта са открити и проучени останките на три църкви и четири дълбоки водохранилища (щерни), достигащи на дълбочина до 10 м. (уикипедия, със съкращения)
image
През ранната желязна епоха тук е имало тракийско селище, просъществувало и през римската и късноантичната епоха.


image

Намерени са останки от трикорабна базилика от раннохристиянската епоха (5-6 век), която била преустроена в еднокорабна църква по времето на Първата българска държава
. Открити са голям брой жилища от втората половина на първото хилядолетие сл. Хр.

image

image

image

Те били четириъгълни постройки, изградени в долната си част от камъни, споени с кал, в суперструкция с кирпичи, покрити на дървени конструкции с големи керемиди – тегули и имбрици. Жилищата в голямата си част са едноделни, някои от тях свързани с коридори. Били построени едно до друго, без дворове, но с преходи между тях.

Системните проучвания на крепостта изясняват външния й облик в епохата на средните векове. Състояла се е от две части: укрепено градско ядро с вътрешен град (крепостта) и подградие или външен град (субурбиум). Подградието, наричано от византийските хронисти „полис“, се намирало в подножието на крепостта. Тук са били жилищата на населението. Засега този район не е проучван, с изключение на една църква. Проучванията са съсредоточени в крепостта. Разкрито е трасето на външните крепостни стени на укрепеното градско ядро с дължина 640 м и дебелина 1.8 м. Те обграждат площ от 25 дка с единствен вход в югоизточната част.

В североизточния ъгъл е имало кула с многоъгълна неправилна форма. Стените са подсилени с 5 контрафорса. Изградени са от ломени камъни, запоени с бял хоросан, със скрити дървени мрежи от надлъжни и напречни греди (сантрачи), типично за строителството на зрелия феодализъм.

image

image

Пространството в най-високата и естествено защитена част на градското ядро е било обградено със зидове. Те оформят самата  цитадела.  Тя има неправилна многоъгълна форма, съобразена с терена. Зидовете са били изградени по същия начин от ломени камъни, споени с хоросан.

image

image

В този самостоятелно укрепен ансамбъл, вероятно седалище на феодала, се включват два от най-големите резервоара за вода - единият  с обем 600 куб.м.
На този от двата,  който е бил построен на самия връх, висок 8 метра, с правоъгълна форма отвътре и осмоъгълна отвън, засводен отгоре, вероятно се е издигала многоъгълна кула – донжон,
с отбранително предназначение.

image

image

image

image

Вътрешната крепост в западната си част се свързва със западния крепостен зид на укрепеното градско ядро с един напречен зид. На южната му страна имало две четвъртити кули. От това време са и двете църкви и другите две водохранилища в южната част на крепостта.

image image
image

Приятно пътешествие!Гласувай:
18
01. hristo27 - Много е красива тук природата ос...
29.01.2013 11:41
Много е красива тук природата особено през зимата!
цитирай
2. bven - На 1: Христо, аз си мисля, че тук винаги е красиво:)))
29.01.2013 19:18
Тези снимки направихме в началото на ноември м.г. и красотата ни плени още от първите метри към върха! Само на моменти ставаше малко по-мрачно, но пък стадата с овце и коне се виждат добре и от птичи поглед! А багрите на есента са като българска черга.
Хубава вечер !
цитирай
3. mitkaloto - Красиво място!
29.01.2013 19:50
Красиво място!
цитирай
4. planinitenabulgaria - Името Цепина има особен произход:
29.01.2013 23:50
На мястото на Чепинското корито е имало топло море, но планината след земетръс се е разцепила на Каркария и Алабак. Водата от езерото започва да изтича, по нея тръгват животните, останките им са в животинското гробище до с. Костандово, където все още копаят хора. Затова Велинград е на дъно на море, където лежат останки от кости на животни.
С пожелание да си намерите зъб на мамут или нещо по-дребно,
Коста
цитирай
5. bojo12345 - До тази крепост може да се достигне и по по-пряк път....
30.01.2013 13:57
Директно от Пловдив през Пещера ,летовището св.Константин,спускаме се към стената на яз.Батак ,преминаваме по нея и по прекия път за с, Дорково стигаме до ловната хижа.Тук една малка скоба- пътя е много стар и в лошо състояние но е живописен и се спускаме по една планинска рекичка в която има пъстърва.Тъй , с един излет и риболов и разглеждъне на Цепина Поздрав за хубавото представяне на тази наша забележителност!цитирай
6. anwel - А аз ще добавя, как е превзета Цепина от турците
30.01.2013 14:07
Както сте разбрали от постинга, горе в крепостта е имало големи щерни за вода.Те са се пълнели чрез таен, под земята скрит водопровод от извор, който е в северна посока от крепостта, под "Гарванов камък". Сега на този извор казват "Мулешки чучур". Обсадата на Цепина е била дълга, едно заради добрите укрепления и второ заради наличието на прясна вода в нея. А завоевателите не можели да открият водоизточника за да го прекъснат. Това станало, след като се досетили да хранят едно муле известно време само със сол и после да го пуснат в околностите на крепостта. След щуране на ожаднялото животно в околностите на върха, инстинктът му подсказал къде е скрит извора, от който се снабдявала крепостта. Така с откриването и прекъсването на водата към нея, Цепина била превзета, а изворът от тогава носи името си "Мулешки чучур".
цитирай
7. anwel - Има и още една възможност за достигане ПЕША до крепостта
30.01.2013 14:13
Стига се с кола до гара Цепина по шосето Варвара - Велинград или пристигате с влакчето по теснолинейката и слизате на тази гара. Непосредствено срещу нея , от другата страна на жп.линията, започва пътеката за нея, която тръгва покрай една малка рекичка. За около час и полвина спокоен ход се стига до нея.
цитирай
8. toninabog - Поздрави!
30.01.2013 15:40
Ти ме върна поне 30 години назад,когато посетих Цепина.Бяхме на почивка в Цигов чарк и решихме да се разходиме до Цепина. Наистина беше страхотна природа,чудесен ден.За съжаление обаче ,останките от старите зидове стояха буренясали ,нямаше никакви указателни табели,а за екскурзовод и дума не можеше да става.Сега гледам на снимките ти се вижда някакъв временен навес,сложили са и табела.Дано да се пооправят и при нас нещата с опазване и експониране на старините ни!
цитирай
9. qbylkovcvqt - :) Завиждам ти. Хубаво пътешествие ...
30.01.2013 17:45
:) Завиждам ти. Хубаво пътешествие наистина.
В началото на август бях наблизо, но сякаш нарочно всички пътища наоколо бяха затворени за ремонт. Беше късен следобед и нямахме време да обиколим през Велинград ( пътувахме от Пазарджик към Банско), а бяхме планували да се изкачим до крепостта Цепина... :( но не се получи...

Поздрав! :)
цитирай
10. bven - Ето това е попадение!!! С удоволствие и радост констатирам, че много от нас са посетили крепостта:)))
30.01.2013 19:30
Благодаря ви за коментарите, приятели. Наистина, аз не знаех точно тази легенда за превземането на крепостта, anwel. А за намиране мамут или нещо подобно дори не сме и помисляли:))), Коста - аз не съм привърженик на идеята отвсякъде да се носи по нещо. Някога на Акропола ни бяха казали, че носят вечер с тонове камъни, понеже всеки турист отнесял малко или по-голямо камъче през деня. Е, не сме достигнали гърците в тази традиция, но е за добро.
А както разбирам, и за рибарите има хубави емоции, според Божо12345:)
toninabog, радвам се, че отново си посетила крепостта с нас и бих желала наистина да се влагат средства в нашите исторически обекти. За чужденците не е проблем да дойдат и се изкачат на такова място! А на теб, Ябълковоцветче:), пожелавам напролет или през лятото да имаш отново възможност за посещение на Цепина...и сигурно ще се случи!
Хубава вечер ви желая и приятни емоции!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 10902006
Постинги: 2325
Коментари: 12419
Гласове: 33171
Архив
Календар
«  Май, 2020  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031