Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2013 08:00 - Крепостта на деспот Слав - Цепина
Автор: bven Категория: Туризъм   
Прочетен: 6974 Коментари: 10 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                     На 18 км. източно от Велинград, в землището на село Дорково, община Ракитово,  се намира старата българска крепост Цепина, столица на деспот Слав. 

Пътят от селото до крепостта е асфалтов . Няма много табели, указващи посоката, докато се стигне до ловната хижа. Оттам нагоре обаче трябва да се върви пеша. Панорамата, която се вижда с всеки метър височина, си заслужава -

image

image

image

image

image

image

image
Това е табелата на входа на крепостта

През средновековието Цепина е една от най-известните родопски крепости. Влиза в пределите на българската държава в средата на IX век. През XI век е завладяна от Византия, но по време на управлението на цар Калоян (1197-1207) Цепина отново е върната в пределите на Българската държава. Когато Калоян назначава племенника си Алексий Слав за управител в Родопите, Цепина става седалище на владенията на деспота. След убийството на царя през 1207 г., деспот Алексий Слав се обявява за независим. В периода 1246 - 1254 г. Цепина е владение на никейския император Йоан II Дука Ватаций, но Михаил II Асен успява да си я възвърне. През 1373 г. крепостта е завладяна от османските нашественици.

image

image

Гледката, която се разкрива пред погледа, може само да изпълва с  радост душата и сърцето на всеки, изкачил се на крепостта:

image

image

image

  Външните крепостни стени обхващат площ от 25 дка, а в най-високата част е бил изграден средновековен замък върху площ от 1,5 дка. Стените му са запазени до височина от 2,5 м. Външният крепостен зид, е запазен до височина от 6 м. и е с дебелина 3 м. В крепостта са открити и проучени останките на три църкви и четири дълбоки водохранилища (щерни), достигащи на дълбочина до 10 м. (уикипедия, със съкращения)
image
През ранната желязна епоха тук е имало тракийско селище, просъществувало и през римската и късноантичната епоха.


image

Намерени са останки от трикорабна базилика от раннохристиянската епоха (5-6 век), която била преустроена в еднокорабна църква по времето на Първата българска държава
. Открити са голям брой жилища от втората половина на първото хилядолетие сл. Хр.

image

image

image

Те били четириъгълни постройки, изградени в долната си част от камъни, споени с кал, в суперструкция с кирпичи, покрити на дървени конструкции с големи керемиди – тегули и имбрици. Жилищата в голямата си част са едноделни, някои от тях свързани с коридори. Били построени едно до друго, без дворове, но с преходи между тях.

Системните проучвания на крепостта изясняват външния й облик в епохата на средните векове. Състояла се е от две части: укрепено градско ядро с вътрешен град (крепостта) и подградие или външен град (субурбиум). Подградието, наричано от византийските хронисти „полис“, се намирало в подножието на крепостта. Тук са били жилищата на населението. Засега този район не е проучван, с изключение на една църква. Проучванията са съсредоточени в крепостта. Разкрито е трасето на външните крепостни стени на укрепеното градско ядро с дължина 640 м и дебелина 1.8 м. Те обграждат площ от 25 дка с единствен вход в югоизточната част.

В североизточния ъгъл е имало кула с многоъгълна неправилна форма. Стените са подсилени с 5 контрафорса. Изградени са от ломени камъни, запоени с бял хоросан, със скрити дървени мрежи от надлъжни и напречни греди (сантрачи), типично за строителството на зрелия феодализъм.

image

image

Пространството в най-високата и естествено защитена част на градското ядро е било обградено със зидове. Те оформят самата  цитадела.  Тя има неправилна многоъгълна форма, съобразена с терена. Зидовете са били изградени по същия начин от ломени камъни, споени с хоросан.

image

image

В този самостоятелно укрепен ансамбъл, вероятно седалище на феодала, се включват два от най-големите резервоара за вода - единият  с обем 600 куб.м.
На този от двата,  който е бил построен на самия връх, висок 8 метра, с правоъгълна форма отвътре и осмоъгълна отвън, засводен отгоре, вероятно се е издигала многоъгълна кула – донжон,
с отбранително предназначение.

image

image

image

image

Вътрешната крепост в западната си част се свързва със западния крепостен зид на укрепеното градско ядро с един напречен зид. На южната му страна имало две четвъртити кули. От това време са и двете църкви и другите две водохранилища в южната част на крепостта.

image image
image

Приятно пътешествие!







Гласувай:
18



1. hristo27 - Много е красива тук природата ос...
29.01.2013 11:41
Много е красива тук природата особено през зимата!
цитирай
2. bven - На 1: Христо, аз си мисля, че тук винаги е красиво:)))
29.01.2013 19:18
Тези снимки направихме в началото на ноември м.г. и красотата ни плени още от първите метри към върха! Само на моменти ставаше малко по-мрачно, но пък стадата с овце и коне се виждат добре и от птичи поглед! А багрите на есента са като българска черга.
Хубава вечер !
цитирай
3. mitkaloto - Красиво място!
29.01.2013 19:50
Красиво място!
цитирай
4. planinitenabulgaria - Името Цепина има особен произход:
29.01.2013 23:50
На мястото на Чепинското корито е имало топло море, но планината след земетръс се е разцепила на Каркария и Алабак. Водата от езерото започва да изтича, по нея тръгват животните, останките им са в животинското гробище до с. Костандово, където все още копаят хора. Затова Велинград е на дъно на море, където лежат останки от кости на животни.
С пожелание да си намерите зъб на мамут или нещо по-дребно,
Коста
цитирай
5. bojo12345 - До тази крепост може да се достигне и по по-пряк път....
30.01.2013 13:57
Директно от Пловдив през Пещера ,летовището св.Константин,спускаме се към стената на яз.Батак ,преминаваме по нея и по прекия път за с, Дорково стигаме до ловната хижа.Тук една малка скоба- пътя е много стар и в лошо състояние но е живописен и се спускаме по една планинска рекичка в която има пъстърва.Тъй , с един излет и риболов и разглеждъне на Цепина Поздрав за хубавото представяне на тази наша забележителност!



цитирай
6. anwel - А аз ще добавя, как е превзета Цепина от турците
30.01.2013 14:07
Както сте разбрали от постинга, горе в крепостта е имало големи щерни за вода.Те са се пълнели чрез таен, под земята скрит водопровод от извор, който е в северна посока от крепостта, под "Гарванов камък". Сега на този извор казват "Мулешки чучур". Обсадата на Цепина е била дълга, едно заради добрите укрепления и второ заради наличието на прясна вода в нея. А завоевателите не можели да открият водоизточника за да го прекъснат. Това станало, след като се досетили да хранят едно муле известно време само със сол и после да го пуснат в околностите на крепостта. След щуране на ожаднялото животно в околностите на върха, инстинктът му подсказал къде е скрит извора, от който се снабдявала крепостта. Така с откриването и прекъсването на водата към нея, Цепина била превзета, а изворът от тогава носи името си "Мулешки чучур".
цитирай
7. anwel - Има и още една възможност за достигане ПЕША до крепостта
30.01.2013 14:13
Стига се с кола до гара Цепина по шосето Варвара - Велинград или пристигате с влакчето по теснолинейката и слизате на тази гара. Непосредствено срещу нея , от другата страна на жп.линията, започва пътеката за нея, която тръгва покрай една малка рекичка. За около час и полвина спокоен ход се стига до нея.
цитирай
8. toninabog - Поздрави!
30.01.2013 15:40
Ти ме върна поне 30 години назад,когато посетих Цепина.Бяхме на почивка в Цигов чарк и решихме да се разходиме до Цепина. Наистина беше страхотна природа,чудесен ден.За съжаление обаче ,останките от старите зидове стояха буренясали ,нямаше никакви указателни табели,а за екскурзовод и дума не можеше да става.Сега гледам на снимките ти се вижда някакъв временен навес,сложили са и табела.Дано да се пооправят и при нас нещата с опазване и експониране на старините ни!
цитирай
9. qbylkovcvqt - :) Завиждам ти. Хубаво пътешествие ...
30.01.2013 17:45
:) Завиждам ти. Хубаво пътешествие наистина.
В началото на август бях наблизо, но сякаш нарочно всички пътища наоколо бяха затворени за ремонт. Беше късен следобед и нямахме време да обиколим през Велинград ( пътувахме от Пазарджик към Банско), а бяхме планували да се изкачим до крепостта Цепина... :( но не се получи...

Поздрав! :)
цитирай
10. bven - Ето това е попадение!!! С удоволствие и радост констатирам, че много от нас са посетили крепостта:)))
30.01.2013 19:30
Благодаря ви за коментарите, приятели. Наистина, аз не знаех точно тази легенда за превземането на крепостта, anwel. А за намиране мамут или нещо подобно дори не сме и помисляли:))), Коста - аз не съм привърженик на идеята отвсякъде да се носи по нещо. Някога на Акропола ни бяха казали, че носят вечер с тонове камъни, понеже всеки турист отнесял малко или по-голямо камъче през деня. Е, не сме достигнали гърците в тази традиция, но е за добро.
А както разбирам, и за рибарите има хубави емоции, според Божо12345:)
toninabog, радвам се, че отново си посетила крепостта с нас и бих желала наистина да се влагат средства в нашите исторически обекти. За чужденците не е проблем да дойдат и се изкачат на такова място! А на теб, Ябълковоцветче:), пожелавам напролет или през лятото да имаш отново възможност за посещение на Цепина...и сигурно ще се случи!
Хубава вечер ви желая и приятни емоции!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868562
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава