Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2014 09:09 - разходка в срeдна гора
Автор: bven Категория: Туризъм   
Прочетен: 9158 Коментари: 18 Гласове:
18

Последна промяна: 16.02.2014 11:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Когато нямах достъп до блога, използвах времето за разходки. Така посетих три прекрасни село в района на Сърнена Средна гора - Зелениково, Чехларе и КольоМариново.
Ето какви красиви местности и гледки крият тези природни обекти в центъра на България..

"Тук е слънчево,
дори когато околните села в равнината са скрити от мъгла.
"


image

Това се казва за  село Чехларе - разположено по южните склонове на Източна Средна гора - Сърнена гора. Намира се  на 16 км. от общинския център гр. Брезово и граничи със селата Зелениково , Розовец и Кольо Мариново и Медово . До селото води асфалтиран път - от гр. Брезово през Зеленикoво до Чехларе и оттам - до Кольо Мариново. По този маршрут тръгнахме един слънчев ден на есента. Духаше силен вятър, но слънцето и облаците играеха и създаваха постоянно менящи се картини, както ще видите по-нататък:))

image

Погледнато от шосето за с. Кольо Мариново, Чехларе прилича на миниатюрно Търново, заобиколено от пасища, ниви, хълмове и гори. Постепенно се увеличава надморската височина и от  най-ниската точка на селото  400 м.,  стига може би до 600 м. на най-високите възвишения край селото.

image

image

image

image

Заобиколено е с  борова гора, смесена  от широколистни дъбови и букови гори. По тази посока селото не граничи с друго населено място. В околностите на селото има 3 микроязовира - успьхме да направим снимки на единия.

image

В стари времена голяма част от землището на селото е било заобиколено от вековна дъбова гора, останки от която има и днес. Горите край селото са предимно от дъб и габър, растат още бор, ясен и клен, дрян, бряст. По ливадите край селото цъфтят стотици видове билки. За любителите-гъбари могат да се намерят разнообразни видове ядливи гъби - по разкази на жителите . През есента хората могат да събират в околностите на селото шипки, дренки, глогини, трънки, къпини, диви круши, черници, орехи.
 
image
Много хубава е почвата и в местността. Лозята са от сортове Памид, Булгар, Мискет и се правят хубави вина. Розите и лавандулата са били основен поминък на населението преди години. Знаех, че във всяка къща е имало казан за добиване на розово масло и част от къщите в селото през 1938 г. са построени с парите, получени от розите, лавандулата и лозята.

image

По информация от нета научихме, че около  1920-1921 г.  в района на с.Чехларе и с.Кольо Мариново били запазени няколко периметъра за търсене на злато. Един от тях, намиращ се при с.Чехларе, принадлежал на Ал. Паскалев от София.  След подробно и систематично проучване  същата площ била отстъпена от държавата минна концесия за добив на злато "Златно руно". Друг периметър, намиращ се между Чехларе и Кольо Мариново , също прераснал в концесия за добив на злато под името "Надежда" . Освен споменатите концесии, през 20-те и 30-те години в района са били запазени множество периметри на частни лица и на държавата. По това време промивните работи били доста интензивни. Според Б.Радославов през 1922 г., работниците на учителя Гр.П.Димитров, намерили един забележителен самороден къс от около 2.5 kg . Известни са и някои конкретни данни за добива през 1924 г.: Тогава 41 работници, изработили 1511 надници, като промили 1084 т златоносен пясък от частните концесии "Златно руно" и "Надежда". От тях били добити 1520 g злато . По това време Богомил Радославов прави специализирано изследване на минна концесия "Надежда".

image

image

В центъра на селото сега се издига голям паметник на Кольо Маринов и вече разрушаваща се сграда, явно правена за администрация:

image

image

След Чехларе пътят продължава към с.К.Мариново.


image

То е  разположено много живописно на два стръмни хълма и от двете страни на малка безименна река, която беше пресъхнала и  разделя селото на две .
През турско робство селото се е казвало Колачево, защото разположението на хълмовете около селото наподобявали човешко ухо (на турски "кулак") и е имало много дъбове (на турски "ач").

image

image

image

image
 
image

Църквата е построена със средства на местните жители преди средата на 18 век. В момента олтарът  е полусрутен и се нуждае от ремонт...
През 1948 г. селото е преименувано на името на убития на 20.01.1944 г. партизанин Кольо Маринов Илиев.

Има както стари, така  и нови къщи:

image

image

image

image

image

В покрайнините в северната част на селото може да се проследят част от пропадналите галерии на златодобивната мина, разработена и работила преди хилядолетия.

image
  А тази полусрутена къща пази стари спомени и се надява на внимание...
                                                             За Зелениково ще разкажа в отделен постингГласувай:
18
01. marrta - Да, много хубави селца, напомнят за нашето село в Средна гора
16.02.2014 09:31
Там почти никога не пада мъгла. само на седем километра от града е и сега навън при нас е ужасно мъгливо, а там грее слънце
цитирай
2. bven - На 1: Мартичка, аз много съм обикаляла и всичките ни села са хубави - от тракийските
16.02.2014 11:41
равни и топли села, до махалите в Родопите. С нови или вехти къщи - те носят с вековете своето очарование и разказват приказки. Да има само кой да ги слуша...
Благодаря за гостуването и хубав слънчев ден!
цитирай
3. stela50 - Обичам родопските села и градчета...
16.02.2014 12:29
Хубава разходка с интересно инфо и снимки.
Родопските къщи имат особено магично въздействие,
наистина сякаш разказват легенди и предания,
запазили българския дух през вековете...
Поздрави, Бвен с пожелание за красив слънчев ден !
цитирай
4. margiv - Прекрасна разходка
16.02.2014 14:43
Благодаря ти за разходката! Ако някога си търсиш компания можем заедно да обикаляме!
цитирай
5. bven - На 3: Здравей, Стела:))
16.02.2014 16:02
Почти винаги, когато се разхождам, все ми идва една мисъл - че можем да обикаляме заедно с теб и който друг дойде:))))))) Но нали сме работещи момичета - трудна работа да съчетаем и почивка, и работа, и всички емоции от разходката!
Но времето е наше - нали? Климатът - също е с нас!
Хубави мигове и мечти от мен!
цитирай
6. bven - На 4: Марги - радвам се, че се разходи с нас из средногорските балкани!
16.02.2014 16:04
За поканата - благодаря! Винаги е по-добре да сме повече. Обещавам да пиша, когато изникне добра идея и маршрут!
Хубав ден!
цитирай
7. voinyt - Все разправям на испанците колко са ...
16.02.2014 19:47
Все разправям на испанците колко са ни красиви горите, а те, неверниците, ме гледат недоверчиво...
цитирай
8. hel - Хубава разходка. Благодаря!
17.02.2014 08:01
Хубава разходка. Благодаря!
цитирай
9. planinitenabulgaria - Има планини, които като са са сътворени за мен, за да ги посещавам.
17.02.2014 09:31
Средна гора не е от тях, макар да съм ходил доста из нея. Видяното там не предизвиква у мен някакво вълнение, макар да признавам красотата на тази планина. В този участък от нея - Сърнената Средна гора не съм бил никога, но пък напр. в Източни Родопи - много пъти и все ме тегли натам. Така е и с музиката. Композиториите съм разделил в три групи - едни са писали за мен, други - за да ги слушам и да се опитам да ги разбера, а трети /додекафониците/ за да ме дразнят. По тази класификация на Средна гора подхожда втората група.
цитирай
10. bven - На 8: Че как да те гледат с доверие, voinyt, като ние самите не вярваме в силата и красотата на нашите планини
17.02.2014 17:28
и на природата ни изобщо. Да не говорим за пътеписите на Ив.Вазов и възклицанието на Алеко "Какво? Швейцария ли?" и още много описания от нашите класици. Наистина, където и да отиде човек в другите страни - всичко е красиво, подредено, с реклами, сувенири и каквото му е дошъл на ума на търговеца. Тук нещата все още са в начална фаза - да не говорим за постоянното застрояване на ивици, защитени по другите страни и няма мърдане от закона. Но пък при нас и законите са като ластик ! Единственото, което ми идва на ум е дано децата, които сега растат и си казват каквото им е на душа без страх - Новото съзнание, да направят това, за което ние мечтаем със страх:)
Пък испанците - ако искат - да вярват.
Поздрави и благодаря за споделеното!
цитирай
11. bven - На 8: Привет, hel:))
17.02.2014 17:30
Хубаво е човек да се разхожда из страната ни, още по-хубаво е да има компания и да споделя!
Благодаря и аз.
Хубава вечер!
цитирай
12. bven - На 9: Добре дошъл, Коста!
17.02.2014 17:34
Аз също обичам Родопа-планина, но пък съм свързана с подбалканските градчета - розовата долина преди да се премести в Казанлък, беше в Карлово, ако не се лъжа?! Иначе красотата навсякъде пленява и дано не са много бракониерите - да секат, да убиват и да оставят грозни следи.
Колкото до музиката - тя звучи във всеки лист, полъх на вятъра и красива гледка:))))) Нека всеки намери време да слуша мелодията...
Поздрави!
цитирай
13. precoria - Потънала си
17.02.2014 21:13
в удивителното Средногорие и си минала през скъпо за мен село.
Поздрави!
цитирай
14. veninski - Поздрави от Родопите!
18.02.2014 05:46
Поздрави от Родопите!
цитирай
15. bven - На 13: Петя, много се радвам да науча това:)))
18.02.2014 18:57
Тези селца са много приятни за посещения - разказват, разказват, а приказките са омайващи. Може би трябва да направим една разходка заедно?:)))
Поздравявам те с картината на нашия съблогер: http://amrak.blog.bg/izkustvo/2014/02/14/syrce-sakralno.1238866
Хубава вечер!
цитирай
16. bven - На 14: Привет, приятелю от Павелско!
18.02.2014 18:58
Тракия и Срредна гора те приветстват!:))
цитирай
17. precoria - Прекрасна си,Bven.
18.02.2014 20:32
Бях в това сакрално сърце,много ми хареса.Оставам в него.И разходка ще има.
Прегръдка!
цитирай
18. bven - На 17: Благодаря ти, Петя:))
19.02.2014 14:32
Намасте!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 10901493
Постинги: 2325
Коментари: 12419
Гласове: 33171
Архив
Календар
«  Май, 2020  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031