Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2019 09:12 - Градът на Бога Слънце
Автор: bven Категория: Туризъм   
Прочетен: 2882 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                   ТАМ, КЪДЕТО БОГЪТ СЛЪНЦЕ Е СТРОИЛ ГРАДОВЕ


Безспорно най-голямата археологическа забележителност в Боливия е Тиауанако. Всъщност, твърде малко се знае за хората, които са построили този огромен церемониален комплекс, който някога е лежал на южния бряг на Титикака.  Сега обаче езерото е на около 30 километра оттам. Смята се, че Тиауанако е достигнал разцвета си около 7 век от новата ера, но пет века по-късно неговите строители просто стават поредната загадъчно изчезнала цивилизация. В разцвета си Тиауанако е имал около 20 хиляди жители и се е простирал на повече от 2,5 квадратни километра.

Богатствата на Тиауанако са пръснати образно по четирите краища на света. Златото е било ограбено от испанците, а много от останалите каменни и керамични предмети от бита са били изпотрошени по чисто религиозни причини, защото са били смятани за идоли на еретици. Някои предмети са успели да достигнат до елитни европейски и американски музеи. Католическата църква, установила се след идването на испанците, запазила някои статуи, но по-късно ги продала на безценица на разни колекционери. Някои от големите каменни блокове са намерили място в испанските градежи от онова време. Голяма част от древния строителен материал е бил използван при строежа на железопътната линия от Ла Пас за пристанището Гуаки на брега на Титикака, която днес ръждясва почти неизползвана.
                                                         image
Няколко са забележителните неща, които могат да се видят от това, което е останало от Тиауанако, но преди да Ви разкажа личните си впечатления, се изкушавам да се отплесна на тема древни цивилизации. А Тиауанако е страшно удобен повод.

Най-напред искам да Ви спомена една книга, която излезе наскоро - в края на октомври 2000. Книгата вече е преведена и на български. Нейните автори Ранд Флем-Ат и Колин Уилсън се опитват да представят доказателства, че някога – най-малко 10 века преди новата ера - на Земята е имало много развита цивилизация и че Атлантида наистина е съществувала. Подобни теории, разбира се, се посрещат от консервативния научен свят доста скептично и донякъде с основание, защото шарлатани всякакви. Случаят с тази книга в никакъв случай не може да се нарече търсене на евтина сензация. Всичко в нея е грижливо подбрано, добре аргументирано, цитират се мнения на много учени и хора, писали по подобни въпроси. Има и доста математика и цифри.

Напълно естествено Тиауанако присъства неизменно в книгата. Мен лично много ме впечатли изложената теория, че избирането на Гринуичкия меридиан за нулев е голяма грешка. Това право се полага, според авторите, на меридиана, който минава през върха на Хеопсовата пирамида. По много причини, като най-основната е, че този меридиан минава през най-много суша. Самите египтяни са смятали Хеопсовата пирамида за център на света. Учените си поблъскали главите в изчисления и се оказало, че ако меридианът през Хеопсовата пирамида се приеме за нулев, то тогава всички известни като свещени места по света напасват идеално на 5-ия, 10-ия и т.н. меридиани, независимо дали са на изток или на запад. Тиауанако се намира на 69 градуса и някакви минути западна дължина от Гриниучкия меридиан, но точно на 100 градуса западно от меридиана през Хеопсовата пирамида. Точни са градусите при това положение на древните градове в Мексико, Великденския остров, Ласа в Тибет и т.н. Това едва ли е случайно, смеят да твърдят авторите. Чак настръхвам дори като си помисля, че тази, нашата Земя, е добре мислена и планирана. Че свещените места не са избирани случайно и че дори и при пълната тяхна разруха хората отново са идвали на същото място и отново са строили. Дори да приемем и най-простото обяснение – че това са места с особена земна енергия – и това стига.

При всички положения това означава, че нашите прадеди са познавали много добре Земята. Представяте ли си какво безумие е само преди по-малко от четири века да изгаряме на клада Джордано Бруно за твърдението му, че Земята е кръгла, а преди хиляди години нашите прадеди да са кръстосвали световните океани напълно съзнавайки този факт.

Авторите на книгата изграждат една доста стройна теория за това, че Атлантида е съществувала и че това най-вероятно е днешната Антарктида. Според тази теория някъде около 10 хиляди години преди новата ера метеорит удря Земята в района на Северния полюс, в резултат на което земната кора се свлича на юг с около 5 хиляди километра. Така Антарктида, която някога се е радвала на умерен климат, потъва във вечни ледове. Открити са стари карти, пречертани през 15-ти век от турския мореплавател Пири Рейс, на които е дадена Антарктида с изумителна точност и с означени на нея места. На кого му трябва такава карта на континент, намиращ се под 2 километра лед и сняг?

Платон, който пръв дава сведения за мистичния континент, описва Атлантида като се позовава на разказ на чичо си, според който тя е остров, заобиколен отвсякъде от световния океан, а наоколо е останалата суша. Нещо, което звучи на пръв поглед нелепо, но авторите на книгата са се сетили да погледнат света откъм Антарктида и изведнъж установили, че всички океани и морета се сливат в една водна маса около Антарктида, а встрани тази водна маса се опасва от всичките ни добре познати днес континенти. Лично се убедих в това, защото веднага щом прочетох тези редове, влязох в една стара географска книжарница в Лондон и се лепнах на първия попаднал ми глобус.

Сигурно не е нужно повече да си мътим главите, защото темата е безкрайна и по нея може много да се спекулира. Най-добре прочетете книгата, за която Ви споменавам – все пак тя е едно от последните сериозни неща, излизали по тези въпроси. Името и авторите на книгата са ‘’The Atlantis blueprint’’ by Rand Flem-Ath and Colin Wilson. На български е преведена като "Записки от Атлантида".

В книгата има и друго интересно нещо – сериозно българско присъствие. Най-напред се споменава българския инженер Илия Велбов, който, след като лежал в комунистически лагер, успял да емигрира в Австралия. Там, а по-късно и в Америка, той открива и внедрява така наречения Браунов газ (наречен на негово име, защото той се прекръства на Юл Браун), при чието горене могат да се разтопяват метали и да се режат скали, като се смята, че за тези процеси са нужни температури от порядъка на 6 000 градуса по Целзий. Много сериозни учени са на мнение, че древните цивилизации са знаели как да получават този газ и са го използвали. Споменава се и името на доктор Светлана Балабанова от университета в германския град Улм, която доказва, че в косите на мумиите на египетските фараони има кокаин. Кокаин в Египет? Това пък доказва най-малкото, че древните цивилизации са поддържали връзки помежду си.

Нямам нищо против Христофор Колумб и Франсиско Писаро, но те са стъпили по земи, които отдавна са били свидетели как се твори история. Колумб и Писаро, разбира се, са герои на своето време. Всяко време си има своите герои и откриватели. То човек си намери забутаните някъде в гардероба стари любими чорапи, па се зарадва…

Но да се върна към Тиауанако.

Различните археолози са на различно мнение какво е най-интересното в Тиауанако. Повечето обаче смятат, че това е пирамидата Акапана. Посетителят ще се разочарова, защото на така обозначеното място за пирамидата Акапана ще види плосък хълм, не по-висок от 20 метра, макар и с внушителна основа от около 200 метра. В основата на пирамидата са разкрити няколко слоя, от които може да се види перфектния градеж с добре шлифовани камъни. Всичко останало е под земята, като се изключи, разбира се, голямото количество строителен материал, отишъл за построяването на околните домове, църкви и какво ли не още. Някои дори смятат, че 90 процента от камъните на пирамидата са отишли по подобни градежи. Така че жалко за нея. В средата на върха на пирамидата се намира овална вдлъбната, като че ли потънала площ. Някои смятат, че това е станало в резултат на някогашни разкопки на испанците, но наличието на каменна водосточна тръба в центъра кара доста археолози да смятат, че най-малкото пирамидата е била използвана като воден резервоар. Има и много по-интересни теории, което именно прави Акапана забележителна. Боливийският археолог Освалдо Ривера е открил в пирамидата много тунели и помещения с неизяснено предназначение. При всички положения някога по каменните канали се е стичала вода от околен ров, пълен с вода. Някои дори си мислят, че става дума едва ли не за един вид промишлен комплекс и че в пирамидата са се извършвали някакви пречиствателни процеси.

                                                      image

image
Северно от Акапана е Каласасая – ритуален комплекс със стени от огромни блокове червен пясъчник. Комплексът е с размер 130 на 120 метра. Каменните блокове са перфектно напаснати. Малко са останалите неща в комплекса. В северозападния край на Каласасая е прочутата Врата на Слънцето. Тази каменна порта е издялана от един блок от андесит и повърхността на сиво-червеникавия вулканичен камък от едната страна е богато украсен с орнаменти, а от другата има издълбани четири дълбоки ниши. Археолозите са на различно мнение, но повечето смятат, че портата представлява календар. Мари-Сол дори ни показа отделните месеци и тълкува различните орнаменти. Освен това в комплекса има запазени две фигури, също украсени с орнаменти. Едната от тях трябва да е на древен жрец, а другата - на някогашен благородник.

Пред основния вход на Каласасая се намира друг странен обект – Храма Семисубтеранео. Трудно ми е да разбера защо е наречен храм, защото на практика това е почти квадратен ограден двор на около метър-два под сегашното нормално равнище със стени от предимно червен камък. От тези камъни са издялани многобройни маски. Странно е това място – има някаква притегателна сила, а в същото време изглежда малко зловещо. Може би някога цялата тази площ е била покрита?

Ако човек се разходи из руините на Тиауанако, несъмнено ще му направят впечатление доста големите базалтови блокове, разхвърляни тук-там. Някои от тях тежат повече от 175 тона. Най-близката каменоломна, откъдето може да се докара такъв камък, е на цели 40 километта оттук – на полуострова Копакабана в езерото Титикака. Трудно е човек да си представи как се превозват подобни гиганти. Когато испанците дошли в Тиауанако и запитали индианците аймара как е бил строен града, те казали, че това е станало с помощта на Виракоча, пък Вие разбирайте тези думи както си искате.

Това не е всичко. В южната част на Тиауанако, където се намира така наречената Пума Пунко или Портата на Пумата и където някога е било пристанището на древния град, има идеално обработени каменни блокове с тегло над 440 тона. Още по-странното е, че някои от тези блокове като че ли са били съединявани с метални (?) скоби, за да устояват на природните катаклизми като земетресения. Трудно обаче може да се обясни това, че блоковете са така разпилени, като че ли някой си е играл с дребни камъчета.

Според професор Артур Познански, посветил живота си на руините, основите на Тиауанако са били положени 15 000 години преди новата ера. Той прави това заключение през 1910 година. Научният свят доста се е стреснал от тази оценка, но последвалите научни експедиции показали, че наистина обектът е много стар и макар и да понамалили възрастта му, днес почти всички са единодушни, че Тиауанако е бил строен преди 12 000 години, което, между другото, съвпада с годините за митичното изчезване на Атлантида…

копие от http://paunov.narod.ru/10.html



Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bojo12345 - Беше ми много интересно да видя:)))
12.01.2019 12:23
Благодаря, бвен!
цитирай
2. bven - На 1: Благодаря за отзива, bojo12345:)))
12.01.2019 17:48
Радвам се, че постът има много прочити. Дано е харесало на всички!
Поздрави и приятна почивка.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866673
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава