Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2019 08:12 - Кой е Алонсо де Охеда – българинът плавал с Колумб? (втора част)
Автор: bven Категория: Туризъм   
Прочетен: 759 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Защо да не е възможно да има испански конквистадор, произлязъл от на­шия народ?



Разобличителна статия от 1987 г. срещу тезата, че Алонсо де Охеда е българин набива идеята, че не е възможно нашенец да постигне такъв успех в мореплаването. Нека не забравяме, че българинът преди робството е живял в цивилизована държава. В началните години на робството той все още е бил учен и способен на всякакви дела.

Век преди Великите географски открития (с идването на селджуците на Балканите) е започнало преселение на българи, които създават цели колонии в страни на запад и север.



Във Франция има села и местности,



които до днес носят името Булгари, Бугри и т.н В Италия изобилстват фамилии с корен Булгар, Булгарели, Булгаро. Някои са още от времето на прабългарския водител Алцек, но други са от по-късните векове. Спомнете си, например за известния италиански футболист Булгарели, за който тогава никой не спомена, че е с български корен, въпреки че игра за Италия срещу националите ни.

Ще прескочим няколко века от началото на игото и ще спрем, при Петър Берон, който през XIX в., когато след около 400 г. уж бездуховност, издава десетки томове на френски език в Париж. Сигурно интернационализмът ни щеше да забрани да казваме, че е българин, ако не беше написал и Рибния буквар. Няма нищо изненадващо да е имало и един забележителен наш мореплавател в екипажите на Христофор Колумб.

Знам и че



българинът не смята себе си за морски човек.



Но знам и това, че днес е търсен моряк навсякъде по континентите и че плава под знамената на безброй, чужди флотилии. Нищо странно преди 500 години българин да е бил сред първите европейци в Новия свят.

Книгата на немския морски изследовател Хакне Нойкирхен "Пиратите" дава пълно основание да смятаме, че българите са имали свой пират адмирал, далече преди Френсис Дрейк. Там се описва нападение над папски кораби: “Мавританският пиратски водач, нанесъл този дързък удар, се казвал Хорук (Арудж). Заради червената му брада го наричали Барбароса. Той бил син на грънчар-християнин Яков нейде от южните Балкани, който се преселил на остров Лесбос. След като турците завладели острова, грънчарят и семейството му приели исляма. Той притежавал лодка, с която карал стоката си по пазарите. Когато четиримата му сина пораснали, заедно с тях, той ще да е опитвал от време на време и по малко пиратство. След смъртта на бащата синовете Хорук, Елиас, Ицхак и Азор продължили занаята и плаванията по море. По време на един пиратски набег, Хорук (Арудж) бил пленен от монаси-йоанити, а Елиас бил убит. По всяка вероятност Ицхак сам се справял със скромното бащино наследство, защото тогава започнал светкавичният възход на Азор. Скоро той станал



най-прочутият за времето си морски разбойник



и получил от турския султан почетната титла „Хайредин", (закрилник на вярващите).“

Азор-Хайредин бил назначен от султана за адмирал на Османската флота в Средиземно море. Нойкирхен продължава разказа си: “Хайредин бил сега на върха на своята мощ. Славата му била тъй голяма, че всеки реиз по северноафриканския бряг, който разполагал с мореходен съд, се присъединявал към победоносния пиратски адмирал. Великият адмирал на турската империя Хайредин умрял през 1546 г.”

Хайнц Нойкирхен го характеризира като високо почитан морски герой, едно изключително явление на флотоводец и пират, но можем да добавим и това, че той е почти съвременник на Драган – Алонсо, да добавим и това, че е син на славяни от южните Балкани. Но това не е всичко. Немският изследовател дава други интересни факти.

“След смъртта на Хайредин Барбароса, султанът назначил за адмирал и главнокомандуващ турската флота в западното Средиземноморие неговия ученик Драгут - пише Хайнц Нойкирхен, (обърнете внимание на името Драгут, което се среща наред с Драгота и Драган в списъка на старите наши имена. Също като Хайредин, и Драгут бил 3 години прикован за греблата на една християнска галера –



освободили го срещу откуп.



В боевете с Дориа, чиито пленник бил, той си възвърнал множество бази в Северна Африка и завоювал Триполи за султана, който го провъзгласил за бей на града.”

И какво? Не се ли оказва, че тук на Балканите може би българите са забравили други свои почитани в минали времена - не само свои мореплаватели, а и други заслужили хора от поробеното си отечество, също преминали на служба към други народи. Става все по-ясно, че интернационализмът ни граничи с безродие. Кои са тези флотоводци - деца на християни от Балканите с нашенски имена? Вече е време да повторим името на испанския мореплавател, което преди 30 години стъпкахме жестоко.



Това е Железният рицар на мадоната                        image



- Алонсо де Охеда, който според други запазени документи е Драхан да Лихнида (Драган от Охрид) или Драган Охридски. Името му трябва да се възроди в историографията ни - смятам, че никой не отнема на Испания един от видните й конквистадори, ако каже, че той е с български корени.



Петър НАНЕВ

копие от http://www.nabore.bg/statia/koi-e-alonso-de-oheda-plaval-s-kolumb-vtora-chast-1778-14



Гласувай:
8



1. leonleonovpom2 - Здравей, Таня!
05.08.2019 08:07
И друг път е ставало дума, адмиралът на турския флот, обсадил Константинопол е българинът Йосиф Балдев, на турска служба под името Юсуп Балтоглу....

Хубав ден!
цитирай
2. bven - Блсгодаря за допълнението, Леон!
05.08.2019 21:00
По-добре да научаваш всеки ден неща за себе си, отколкото да четеш чужди мнения под нечий диктат!
Приятна вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14872492
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава