Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2019 23:48 - В СЕЛО ЗАБЪРДО
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2196 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 04.12.2019 17:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
   Това родопско село е разположено сред прекрасна природа. Преди разклона за Скалните мостове се разкрива прекрасна гледка към Бърдото, дало името на селото,    За/д/бърдо. До тук има едни красоти, към селото - други, но изгледът към Бърдото е вълшебен. То има излъчването на красотите на Балкана по Триглавския дял, на Пирин при Папазчаир, на Понорите при Петрохан, на Врачансския Балкан. Голяма красота! Не мога хда му се нагледам, колкото пъти да пътувам по този път. Ридът е толкова мощен и с алпийската си красота, макар и недостигащ 2000 м. е уникален за цялата ни планнинска природа. Името му се свързва с мечките, зимували по пещерите тук и с козите, днес избити от ловците до крак.
   Селото е разположено в неголяма долина, от другата страна на рида а която наистина има мечки. Този рид е покрит с естествена борова гора, а в страни от билото на Чернатица между селата Забърдо и Лясково сега има много мечки.
  Надморската височина на селото е към 1300 м, тук условията на живот са доста сурови. След колективизацията помаците, характерни с това, че твърдо остават по родните си места се местят в Асеновград, в Пловдив. Останалите млади хора в селото сега работят по ЕС като строители. В Рибново твърдо гласуват за ДПС, по този регион обаче гласуват за ГЕРБ, а за да има смисъл от това обръщане на вота, от ГЕРБ инвестират доста средства в тези села за блгоустройство. Даавам пример със с. Гьоврен, в Бояна улиците са по-зле.
  Селото е помашко, но джамия в селото няма, няма и църква. По нищо не личи, че тук българите са мюсюлмани. Някакво тъжно излъчване има това село с огромните си къщи, голяма част от които са останали празни. С огромни къщи е и Рибново, но там има толкова много хора и деца, че къщите са им тясни и ги дострояват, пристрояват. 
   Видно е, че местната управа прави всичко селото да изглежда добре, да привлича туристи, които да остават тук. Улиците са оправеи, центърът а селото е красиво направен, дано Бог помогне на  хората в селото сред такава красота да намерят нов поминък и да си останат тук. С миналото - животните - е свършено, текезесето ги скондапца, ползвам родопска дума. Остава им само едно на тези хора, приходи от туризъм, защото тук минават много туристи, отправили се да видят Скалните мостове и евентуално да ударят по една сръбска скара в заведението, близо ди претъпкания паркинг. Толково много туристи идват, включително и чужденци, че ги качват с автобуси, като правят специална организация на движението, защото по асфалтирания стръмен път не навсякъде могат да се разминат две коли.
    Селото е разположено високо по източната страна на рида Чернатица, един от най-красивите като природа. Най-красив според мен е преходът по него от х. Изгрев до х. Персенк заради прекрасните му гори, римската магистрала, Глухите камъни, превалът Гробен проход. Веднаж закърмен с тази красота човек става родопски турист. Село Забърдо е по-средата между хижите, които споменах. От него могат да правят по-кратки преходи до Бърдото с върха му, днес наречен Камъка. Горе е едно огромно плато с няколко чала. Има прекрасен преход от селото, минаващ високо, достигащ Скалните мостове. Наблизо има и останки от крепост с пещера до нея. 
   Прекрасно място, посетете го и останете тук няколко дни.


image

                                Антично и съвременно строителство

image

Тук място за ниви няма, но на такава надморска височина интересни са само ливадите.

image



image

                                          Прекрасна стара каменна къща.

image

                                    Къщата на кмета на селото

image


В дясно под този чал минава пътека, която се разклонява за вр. Камъка и за х. Скални мостове.










Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181501
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031