Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2012 08:00 - гаятри мантра
Автор: bven Категория: Забавление   
Прочетен: 10398 Коментари: 6 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   
  Богинята Гаятри е инкарнация на Сарасвати (покровителка на изкуствата, поетите, музикантите и композиторите),   съпругата на Брахма, символизираща  шакти или силата и знанието, чистотата и уменията. Гаятри е богинята, която се почита в утринната молитва и ръководи Ригведа и ведическия ритуален огън. Традиционно мантрата се използва за развитие на интелекта, знанието и мъдростта, както и за разширяване на съзнанието. Тя се предава на децата, когато навършат  осем години и навлизат във възрастта на академичното образование. Предназначена  е да ни подготви и помогне за реализиране на божествената енергия - счита се, че мантрата  представлява Върховното божествено.

Възприемането и вниманието се изострят, бързината на запомнянето и силата паметта се увеличават и интелектът се развива. За развитие на осъзнаването, знанието и разбирането, може да се практикува Гаятри мантра 24 пъти всеки ден.
 Не е необходимо да разбираме значението на мантрата, отколкото да се слеем с вибрацията, създадена от повтарянето й. Ако успеете да се слеете с вибрацията, постепенно също ще научите точките, в които трябва да се концентрирате, докато практикувате различни мантри.

  Богинята Гаятри е представена седяща в лотос. Тя има пет лица (петте прани - прана,апана,вяна,удана и самана), както и петте елемента - татви (земя, вода, огън, въздух и етер-притхви, джала,теджа,ваю,акаша). Тя има десет ръце, носещи петте оръжия- шанкха(раковина), чакра(диск), камала(лотос), варада, абхая, рудракша мала..

image

Мантрата на всички мантри е мантрата Гаятри чудотворната. Това е най-мощната и свещена мантра на Ведите. Смята се, че  съдържа в себе си цялата същност на всичко. Тази мантра се повтаря всеки ден.

Смята се, че зад всяка мантра има някакво божество - дева. Гаятри е адресирана директно към Ишвара (Бога) на нашата Вселена, което се нарича Savitar и това  обяснява голямата  сила на тази мантра. Когато я пеем , ние отправяме молитва:
"О, Велико Слънце, нека твоята светлина осветли моят ум и моите емоции"
Богинята Савитри е дала Гаятри мантра (Гуру мантра, Савитри мантра) - една от най-древните мантри, нарича се още Майката на Ведите.

Какво се постига с Гаятри мантра?

Думата Гаятри (с ударение на последната сричка) буквално означава "това, което се постига чрез пеене на спасението." Друг вариант на думата Гаятри е " която защитава индивидуалната душа"
(с Гай - индивидуалната душа, Тра - да се защитят). Това означава, че самото значение на думата  говори за крайната цел на духовна практика - спасение или освобождение и върховната власт на мантрата.

Смята се, че  изпраща на човек, дълъг живот, отлично здраве, красота, богатство, благополучие, спокойствие, жизненост и магическа сила. Елиминира неуспехи, страхове, които помагат за преодоляване на пречките, изпълнява най-смелите желания.  Има голям  пречистващ ефект.
Йогите казват, че на земята няма нищо повече за пречистване от Гаятри мантра. Тя е в състояние да пречисти кармата, да свободи от кармични дългове и грехове, за да се отървете от кръговрата  на раждане и смърт. Хората пеят Гаятри мантрата с любов, искреност, вяра и преданост и са защитени от опасностите.

Най-важното е, че редовното повторение на тази мантра води до развитието на духовна интелигентност. Това ви дава  активен ум, мъдрост, психически способности, развива интелекта, изчиства ума, разрушава заблудата и илюзията. Постепенно, с редовна практика и правилното произношение на мантрата, съзнателно произнасяне -  можете да се  отървете от всичко повърхностно, нечисто, и хората могат да видят истината, без изкривяване. Гаятри се пее за постигането на универсалното съзнание и пробуждане на интуитивните сили. Тя дава духовно просветление .


ОМ БХУР БХУВА СВАХА

ТАТ САВИТУР ВАРЕНЬЯМ

БХАРГО ДЕВАСЬЯ ДХИМАХИ

ДХЙО ЙО НАХ ПРАЧОДАЯТ


Как да се произнася Гаятри мантра и какво означава тя?  
Гаятри звучи точно като това:

Ом Svaha bhur Bhuvah
TAT SAVITUR VARENYAM
Bhargo DEVASYA Dhimahi
DHIYO YO PRACHODAYAT

(Om Bhur. Bhuvah Svaha
Тат Savitur Varenyam
Bhargo Devasya Dheemahi
Dhiyo Yonah Prachodayaat)

От голямо значение е правилното произношение на:
Ohm;
Bhur Bhuvah Сува-ха;
Тат-unyam Savitur Vare.;
Bhargo-O Devasya Dhimahi;
Dhiyo-Yo Nahf Pracha-dayat.
Всяка дума трябва да се произнася ясно и отчетливо, с правилната интонация и паузи в края на всеки ред. Ще бъде полезно редовно да слушате тези записи  Имат магическа прочистваща мощ.

Превод на Гаятри мантрата:
(ОМ) ОМ (Dhimahi) медитират (Bhargo), в духовното сияние (VARENYAM DEVASYA), на Божествената, на Върховния Очарователен Reality (SAVITUR) Източник (Bhur, Bhuva, SUVAHA) - физическото, астралното и небесните сфери на съществуването. (TAT) май, че Върховната Божествена Същество (Prachodayat), просвета (Yo), който (Nah) на  нашия (DHYO) ум(така че можем да осъзнаем, Върховната истина).

Свободен превод: Ние медитираме върху великолепието на Ишвара ( в т.н. санскрит името на Сварог звучи небесен - iSvaroga), Който е създал вселената, достоен за поклонение, въплъщаващ знание и светлина, който елиминира всички видове грехове и невежеството. Да, той ще просветли нашите умове.

Най-добре е да се казва Гаятри мантрата три пъти на ден, за предпочитане на разсъмване, на обяд и при залез слънце - в най-ефективните духовни практики . Повторена  три пъти на ден, тази мантра дава голяма полза, увеличава силата си. Освен това, може да бъде направена по всяко друго време, дори през нощта. Но най-доброто време за нея е сутрин, преди изгрев слънце и вечер, преди залез слънце. Казвана   преди хранене, се изчиства храната от отрицателна енергия. Можете да повторите мантрата на всяко място и по всяко време, каквото и да правите. Например, седейки в транспорта, при разходка и др.

Колко пъти да се повтаря мантрата Гаятри?

Преди хранене, може да се повтори 3, 9, или 11 пъти. Няма ограничения за джапа (пеене) на Гаятри , но традиционно се повтаря 108 пъти. Редовното повторение на няколко малки (малка е пеенето на Гаятри мантра 108 пъти)  Гаятри всеки ден, ще даде голям ефект. Поне малко, всеки ден, Джапа (т.е. 108 пъти, не по-малко) трябва да се извършва без прекъсване. Смята се, че тази цифра е минимум, за да се докоснете енергията на мантра. Основното нещо тук - не е количеството, а фокусирането  върху мантрата, вярата в нея. Въпреки това, колкото по-голям брой пъти се повтаря, толкова по-висок е постигнатия ефект. Смята се също, че този, които редовно повтаря мантрата 108 пъти, скоро ще получи вдъхновение.  Освен това повторението не трябва да бъде просто механично, а в  концентрация, с любов, искреност и преданост.

Няколко съвета за практикуване на мантра Гаятри:
Най-добре е да седнете с лице на изток или север. Тогава можете да изпратите до центъра на гръдния кош (или в предната част)  един  източник на светлина (слънце) и в центъра на изображение на богинята Гаятри (вж. фигурата). След това можете да започнете да четете мантрата. Освен това, можете да пеете мантрата на Гаятри във всяка друга позиция - седнали  или в легнало положение. Можете да повторите мантрата на глас, или шепнешком да я произнесете  за себе си.


:
Яна Novikova.  


Гласувай:
16
1Следващ постинг
Предишен постинг

1. yotovava - Благодаря, Бвен.
04.08.2012 13:17
Валя
цитирай
2. bven - На 1: Хубав ден, Валя!
04.08.2012 13:39
Нека Вселената ти даде всичко, от което се нуждаеш!:)))
цитирай
3. mariniki - прочетох....
04.08.2012 14:16
послушах... с Божественото усещане за пречистване...
за приток на топлота и енергия за нещо ново...
благодаря ти, мила Татьяна... уникално
въздействие... прегръщам те, с обич..
най-сърдечно...
цитирай
4. bven - На 3: благодаря ти, приятелко мила:))
04.08.2012 14:27
Дано да получим това, към което се стремим, за наше върховно добро!
Любов и Светлина !
цитирай
5. stela50 - Любов и Светлина ... мир и хармония ...
04.08.2012 19:22
Много интересно и въздействащо, мила Бвен ...
не съм чела за тази най-мощна и свещена мантра на Ведите,
благодаря ти за така ясно и разбираемо поднесения материал,
за чудесните клипове и нови знания. Благодаря !
Светлина и обич в дните ти !
цитирай
6. bven - На 5: И аз ти благодаря за хубавите песни на Демис Русос, Таня!
04.08.2012 20:40
Приятно е в почивните дни малко да отдъхнем и разнообразим жанровете. Нека само топлото да не е горещо, че тогава музиката трябва да я слушаме във водата:)) - под душа, на реката или морския прибой. Но затова са и приятелите от блога - всеки с нещо да допринесе за добро настроение и свежест!
Благодаря за високата оценка (за моето дело) и приятни вечерни мигове на цялата фамилия!
Намасте!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 10444675
Постинги: 2245
Коментари: 12169
Гласове: 32144
Архив
Календар
«  Декември, 2019  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031