Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2017 09:33 - Златната Менора
Автор: bven Категория: Забавление   
Прочетен: 2229 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                                Къде е откраднатото злато на Йехова

Учени търсят съкровищата на Ерусалимския Храм.В Мека ли са те, в Истанбул или във Ватикана?

П-р Фриц МАЙ,,доктор хонорис кауза
копие от http://www.blagovremie.com/content/%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B9%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%84%D1%80%D0%B8%D1%86-%D0%BC%D0%B0%D0%B9

Било петък през 70-та година сл. Хр., четвъртата година на “Еврейската война” срещу езическия окупатор Рим. Свещеният град Ерусалим бил препълнен от еврейски поклонници. Еврейското население празнувало началото на празника Пасха, с който се възпоменава потисничеството на израилевите деца и чудесният им изход от Египет.
Именно в този ден римският император Тит /39-81 год. сл. Хр./ започнал, с четири легиона от по 24.000 човека всеки и още хиляди войници, основното нападение срещу Давидовия град. То продължило до месец септември. След това Ерусалим паднал.
Последвали един след друг празници на победата. Титовите войници минавали из улиците като убивали и плячкосвали. Намерили големи количества златни предмети, които били скрити от еврейските защитници на сигурно място поради страх от пожари и разрушаването на Храма. Шедьовърът на многобройната плячка бил златният светилник от Храма на Йехова, известен още като златната Менора. Този религиозен символ на еврейския народ и до днес е мечтата на много търсачи на съкровища.

Знак на вярата


Историята на прочутата Менора е започнала преди повече от 3000 години в Синай. След изхода на израилтяните от Египет Бог говорил на водача им Моисей на планината и му дал две каменни плочи с Десетте Божии заповеди. Така пише в Стария Завет.
Същевременно Бог наредил на еврейския народ да произведе култови предмети за религиозния ритуал в чест на Йехова и ковчега за съхранение на плочите на закона. Менората с нейните седем разклонения символизирала Дървото на живота. Всевишният изискал светилникът да бъде направен най-малко от 30 кг. чисто злато. Библията казва, че израилтяните изработили и жертвеник, и маса от злато, върху която свещениците да могат да разломяват хлябове за Йехова, като дарове на благодарност. От там идва названието “маса на присъствените хлябове”.
Светилищата придружавали еврейския народ по време на дългото им скитане към Обетованата земя. По пътя служителите на Йехова извършвали предписаните религиозни ритуали в шатъра.
С навлизането в Обетованата земя ценните предмети намерили свой дом за столетия в Храма в Ерусалим. От него на скалното плато днес почти нищо не е запазено. Само прочутата Стена на плача е оцеляла в бурите на времето. Тя е последното свидетелство на величествената постройка, изградена през двете десетилетия преди раждането на Христос от цар Ирод, и оттогава е най-свещеното място за евреите.


Триумфално шествие в Рим

След победата над Ерусалим и юдейството, Тит и неговите войници влезли триумфално в Рим. 700 от най-красивите, силни и млади израилеви мъже и двама пленени техни градоначалници били закарани в Рим на победоносния парад. Там те трябвало да теглят триумфалната каляска с пълководеца победител и богинята на победата Виктория из улиците на римската столица. След каляската вървели войници, които носели върху носилки плячкосаните съкровища от Храма на Йехова - голямата Менора за 7 свещи, златната трапеза на присъствените хлябове, жертвеникът и много от ценните свещени свитъци. Рим посрещнал победителите с всички възможни почести.
За спомен от това триумфално шествие, няколко години след смъртта на Тит, император Домециан /81- 96 год. сл. Хр./ построил в Рим, в чест на победоносния пълководец и неговите войници, голямата Титова арка.
Вътрешната страна на облицованата с мрамор постройка била разкрасена от един световноизвестен релеф. На него са изобразени войници, които носят из улиците на Рим изнесените от Храма златни съкровища. Дори след 2000 години фино изработената Менора се вижда с всички подробности. Съвсем точно римският художник е изобразил детайлите на плячкосания предмет.
Докато за римляните Титовата арка винаги е била Триумфалната арка, за евреите, в продължение на вече 2000 години, тя е горчив символ на унижение и доказателство за религиозния и национален упадък на Израел.

В Рим, заедно с римските легиони, отишъл и еврейският историк Йозеф Флавий. В книгата си “Еврейската война” той съобщава, като непосредствен очевидец, за разрушаването на Храма и на еврейската държавност и пише, че екзотичната плячка у римляните е предизвикала любопитство и голяма сензация.
Но какво е станало с нея след това? Къде се намират разкошните предмети и златото на Йехова?
Къде е откраднатото злато на Йехова

Йозеф Флавий е убеден, че тоновете откраднато злато и сребро и хилядите бели каменни блокове, които били с голяма стойност, Тит е употребил в един амбициозен проект. С това богатство той довършил един от екзотичните шедьоври на древността - гигантския Колизеум /амфитеатър/ в Рим. Един наскоро открит надпис от 79 год. потвърждава онова, което историците са предполагали отдавна. Надписът гласи: “Император Тит заповяда да се довърши Колизеума от плячката на еврейския Храм.”
Той заповядал разкошните златни култови предмети на евреите да бъдат поставени в Храма на мира и ги посветил на богинята на мира. Там вероятно са останали до щурма на вандалите срещу Рим през 455 год. От тогава ценните съкровища от Храма в Ерусалим изчезнали, но не и спекулациите за тяхното местонахождение. Много учени продължили да се интересуват от тях и да ги търсят. Къде?

Една авантюристична одисея

Друга версия гласи, че една войска на готите още през 410 год. при нападението си над града край река Тибър, занесла съкровищата на Храма в Косенца - Клабрия, след това в Южна Франция и после в гр. Толедо в Испания. Там една мюсюлманска войска под ръководството на Тарик отнела от готите еврейското храмово съкровище и го изпратила за Дамаск, където било претопено и от него били изсечени златни монети. Но части от златото на Йехова се появили в Мека, след това в Картаген и накрая във Византия - днешния Истанбул. След това следите му се губят. Тази авантюристична одисея на съкровищата от Храма звучи твърде фантастично за да бъде вярна, но въпреки това тя все още не е приключена.

Голямото мълчание на Ватикана

Има и други сериозни предположения и указания за това, че поне няколко от ценните съкровища от Храма се намират заключени в подземията на Ватикана. Това твърди американският професор Давид Корн от Харвардския университет във Вашингтон в едно интервю за израелския вечерен вестник “Йедиот ахаронот”. Сред тях била и Менората, религиозният и национален символ на Израел.
Една организация от ортодоксални евреи, убедена в същото, вече призова Ватикана да върне на еврейския народ намиращите се там култови предмети. Но Светият престол засега оспорва притежаването им.
При последното посещение на двамата израелски главни равини, Йона Мецгер и Шломо Амар, при папа Йоан Павел ІІ на 16 януари т.г., когато били разведени из избените помещения, те се натъкнали на 800 древни еврейски ръкописа с висока научна стойност, които щели да бъдат върнати на Израел. Търсенето на Менората бе спестено “по дипломатически причини”, каза Амар. Но сърцето ми казва, че светилникът още е там някъде.” И равин Хаим Рихман от храмовия институт в Ерусалим е сигурен, че Менората се намира във Ватикана: “Само че аз не вярвам някога да допуснат евреин до тайните си архиви.”
Затова “Верните на Храмовия хълм” и лидера им Гершон Соломон още веднъж са се обърнали към Ватикана и са я призовали “незабавно да върне Менората и другите съкровища на Храма преди Божият гняв да я принуди към това”. Един еврейски милионер дори е искал да заплати за това 16 млн. долара.

Светилникът не е забравен

Оригиналите от Храма на Соломон и Ирод, златото на Йехова, все още не са се появили. Може би дори лежат на дъното на Средиземно море. Но Менората, символът на Израел за всички евреи, не е забравен.
Близо до израелският парламент, Кнесета, днес една модерна Менора напомня за съдбата на евреите. Това е един монумент на предупреждението за изгонването на народа и неговото завръщане в земята на отците му. През 1948 год. основателите на държавата приеха релефа от Титовата арка в герба на Израел.
Ще се появят ли обаче един ден изгубените златни съкровища на Израел и ще се върнат ли в Ерусалим? Както в Езекил, така и в Захария и в Откровението има някои мъгляви сведения за това, че откраднатите златни и сребърни култови съкровища на Йехова отново ще се завърнат в Ерусалим – или като наново създадени ще се употребят в един нов Храм. Но да се спекулира с това на нас днес ни е забранено.



Тагове:   Ерусалим,   Пасха,   Ватикан,   менора,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869008
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава