Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2020 08:01 - Завръщането на Тангра
Автор: bven Категория: Забавление   
Прочетен: 1169 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
продължение
Привържениците на Тенгрианството издават в град Набережние Челни /родният град на Леонид Брежнев, бел. ред./ вестник “Безнен юл”, в който се проповядва идеята за създаване на “татарска първобитна религия”. Лидерите на групата, както по всичко личи, напълно сериозно се виждат като бъдещи шамани и камове.
Титла: Относно: Завръщането на Тангра
Публикувано от: Eltimir в Септември 29, 2008, 08:22:26 am
Древните Български светилища край Волга още са обект на народно поклонение.

***

Все пак сме длъжни да направим важна уговорка. Във всичките опити за възраждане на Тенгрианството се казват много забравени истини. Но при всеки опит наблюдаваме известно отклоняване в посока на собствения етнос. През пролетта на 2006 година получих заплахи с искане да спра да пиша за Тенгрианството, тъй като то било типично тюркска религия. Иначе щяло да последва наказание. Много интересно. Заплахите дойдоха от турци-мюсюлмани. Даже бяха илюстрирани – с плакати на „Сивите Вълци” и турски националистически песни. Значи те едновременно почитат исляма, който е против Тенгрианството и не позволяват на нас да бъдем Тенгриани, защото сме по произход Българи. Ако обаче решим да прегърнем исляма, ще ни посрещнат с отворени обятия. Наистина любопитно-противоречива позиция. Какво трябва да заявим? Тенгрианството е светоглед, годен да бъде приспособен не само към всеки народ. Тенгрианството има уникалното свойство да не влиза в противоречие с отделните национални религии, а да ги допълва и обогатява. Да обявим Тенгрианството за етническа религия, значи да го принизим и унизим. Особено когато го смесваме с ислям, будизъм, християнство или с каквото да било. Никой не може да има монопол върху Вярата и Истината. Още през ХІХ век Жозеф дьо Местр писа: "Не става дума за модернизация на Църквата, а за една нова форма на вечна религия, която ще бъде за Християнството това, което то е за юдейството." Именно, нова и вечно обновяваща се форма на една вечна Вяра, това е Тенгрианството.


В случая се наблюдава явление, характерно за всички останали религии и духовни течения. Оказва се, че за всекиго Тенгрианството е нещо сходно, но и различно. А нима християните си нямат Православие, Католицизъм, Протестантство и безбройните секти? Нима мюсюлманите не се делят на шиити и сунити? Нима юдеите не са разделени на ционисти и антиционисти? Онова, което отличава Тенгрианството е, че отделните негови течения могат да бъдат различни и пак да са единни в своите различия. Някога, преди много векове не сме враждували помежду си. Защо трябва да враждуваме сега?
Титла: Относно: Завръщането на Тангра
Публикувано от: Eltimir в Септември 29, 2008, 08:23:48 am

Беше някъде през 1985 г. Един мой съмишленик ми разказа, че според византийски източници, когато Цар Симеон Първи призовал войските пред битката край Ахелой, той издигнал не църковни хоругви, а Български Бончук и бойният му вик не бил "Господи, помилуй", а "За Тангра!". Та онова, което повече от хилядолетие съвсем съзнателно е било унищожавано тук, спокойно можем да го открием у народите, с които сме били съседи. Като почнем от монголци и китайци, та свършим с унгарци и германци. Пък и за разлика от нас, Кавказките българи - балкарците, както и Волжките българи - чуваши, башкорти и казански татари знаят, че някога сме били Тенгриани. Нещо повече – част от тях и до днес са Тенгриани.

В официалните дискусии, които все повече се разгарят и у нас, обаче ме подразни друго. Това “модерно” Тан-Нак-Ра е истинско безумие. Идиотщина някаква, бълнуване на писателя Йордан Вълчев от последните години на живота му. Той именно го измисли. Нито е танк, нито е нак-рак, нито е ра-ма. Тангра! Една дума! Както и Тангра е един. Всъщност дали на Йордан Вълчев не са му „помогнали” да го измисли? И дали не си служат с думата „Тан-Нак-Ра”, защото ги е страх от призоваването на Тангра? Също и спорът за единобожието, понеже съществували алповете. Ако пък знаеха за Умай, за Улген и Ериг, за Етуген и нартите, съвсем щяха да се объркат. Защото тези начинаещи момчета всичко съизмерват с познатата им религиозна боза.

Само че Тенгрианството няма никаква, ама никаква връзка нито с юдаизма, нито с християнството, нито с исляма. Една Сила може да бъде бог на горния или на долния или на средния свят, но заедно с това тази Сила е самият този свят, а освен другото тя е проявление на Тангра, въплътена Негова Воля. Тангра пък е Всичко, Той е Върховното Единство според израза на Димитър Съселов. Да вземем за пример пак атома. Едни спорят дали има атоми /които са основата, необходимото условие за съществуването на материята/, защото съществуват електрони, неутрони, протони, мюони, мезони и т. н. Първият казва: как ще има атоми, когато стигаме до податомно ниво! А другият да отговаря: какви електрони, бе! - всичко е атом. Първият спорещ е политеист, вторият - монотеист.





Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - Религиите са като петте пръста,
20.07.2020 10:11
а Тангра е ръката, от която всички те произхождат".
Хан Мьонгке/Менгу/Манкай
цитирай
2. elizabethborislavova - Няма Бог Тангра днес
20.07.2020 11:01
Това не е майтап
цитирай
3. dobrodan - То и Христос няма, ама вие си пеете лакомите
20.07.2020 18:38
песнички, нали? И аллах няма. За протокола :). Яхвето да си хапе пръстите в ъгъла също.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14874091
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава