Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2019 08:49 - В плен на красотата
Автор: bven Категория: Други   
Прочетен: 546 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


Италиански учени започват търсене на Нефертити 9 февруари, 2017 image

Археолози и физици от университета на Торино пристъпиха към изучаване на стените в гробницата на Тутанкамон, зад които може да се крият тайни стаи с останките на легендарната Нефертити и редица други древни фараони, съобщава Министерството на антиките на Египет.

„Предишните опити да се открие камера дадоха противоречиви и непълни резултати. А ние – независимо дали нашите замервания ще бъдат позитивни, или негативни – ще затворим този сложен и важен въпрос. Ние ще станем или съавтори на откритието на века, или проводници на разочарованието на столетието“, казва Франко Порчели (Franco Porcelli) от университета на Торино.

Тайните на Нефертити

В началото на август 2015 година британският историк и археолог Николас Рийвс публикува в сайта Academia.edu потенциално сензационна статия, в която изказа предположението (въз основа на HD снимки на стените на гробницата на Тутанкамон в Долината на царете), че зад една от тях трябва да се крие тайна гробница на царица Нефертити – негова приемна майка и жена на фараона реформатор Аменхотеп.

Тази история привлече вниманието на други египтолози и властите на Египет, които дадоха съгласие Рийвс и екипът му да сканират стените на гробницата с радари и друго оборудване. През февруари и март в пресата се появиха твърдения на Рийвс, че е успял да открие тайно помещение, а думите му бяха посрещнати от коментари на опоненти, като например Захи Хавас, бивш секретар на Съвета по антики на Египет, който смята, че Рийвс не е открил нищо.

Впоследствие едновременно две други групи учени от Япония и САЩ изучиха стените на гробницата на Тутанкамон. Те стигнаха до противоположни изводи – японските физици потвърдиха изводите на Рийвс, а американските им колеги ги опровергаха. В резултат на това правителството на Египет сметна изводите на Рийвс за неубедителни и забрани отварянето на гробницата до публикуването на нови, по-пълни доклади.

По-рано се появиха съобщения, че изследването на Министерството на антиките на Египет планира да възложи задачата на японските физици, но през декември промени мнението си и прехвърли проекта на италиански учени. Причина за това може да е фактът, че Порчели вече доста отдавна се занимава с „физическа“ египтология и за последните години е успял да си спечели солидна репутация, изяснявайки от какъв метал е бил изработен кинжалът на Тутанкамон и разкривайки множество други тайни на Древен Египет.

В търсене на истината

Този проект, както поясняват източници от Световното общество на египтолозите, няма да се ограничи с изучаването само на гробницата на Тутанкамон, а ще включи сондиране на цялата Долина на царете. Целта на този проект, както пояснява Захи Хавас, ще бъде търсенето на „изчезнали“ гробници на много известни владетели на Новото царство – Аменхотеп I, Тутмос II, Рамзес VII,  техните съпруги и жените на други фараони.

Както отбелязва Порчели, сега проектът се сблъсква с типични проблеми за подобен род разкопки – правителството на Египет още не е издало формално разрешение за провеждане на радарни изследвания във вътрешността на гробниците и извън техните предели.

  • И вие сигурно сте роднини на Тутанкамон, а това е Нефертити

 

Италианските учени подчертават, че изследванията им ще бъдат с „безконтактен“ метод, който не причинява никакви щети на гробниците и артефактите. Радарите от ново поколение ще позволят на учените да надникнат на 10 метра дълбочина в скалите и почвата и да открият онези неща, които радарите от 80-те и 90-те години просто не са могли да видят. Крайният резултат от тези замервания ще стане подготовката на триизмерна карта на Долината на царете, която археолозите ще използват за търсене на тайни камери и гробници.

„Смятаме, че данните, събрани от нашите японски и американски предшественици, са били интерпретирани от тях доста „креативно“. Необходимо е да се провеждат такива изследвания на строга научна основа. Ние ще използваме „подземни“ радари, покриващи целия спектър от честоти. Данните ще бъдат събрани за седмица и още два месеца ще бъдат необходими за техния анализ. Всичко вече е готово и за началото на последната глава в историята с гробницата на Нефертити ние само чакаме разрешение от службите по сигурността на Египет“, заключава Порчели.

РИА Новости




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869826
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава