Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2012 08:00 - СЕМИРАМИДА
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 30791 Коментари: 40 Гласове:
39

Последна промяна: 27.01.2012 20:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

image

Вярвате ли, че мога да пропусна висящите градини на Семирамида?

Какво най-характерно знаем за второто чудо на света? Благодарение на Ктесий се е запазила биографията на самата Семирамида, която по-късно Диодор повтаря дословно:

"Някога много отдавна в Сирия имало един град, на речен Аскалон, а край него дълбоко езеро и храм на богинята Деркета".Тази богиня имала вид като на риба с човешка глава Неизвестно по какви причини богинята на любовта Афродита я намразила и я накарала да се влюби в момък от човешкото племе. От него Деркета родила дъщеря, убила момъка и се върнала обратно в морето. Гълъбите спасили момиченцето, с крилата си го топлили,в човките си му носили мляко, и щом то пораснало, носили му сирене. Овчарите като видели изчовърканите от гълъбите дупки в сирената им, открили кой ги краде и като проследили гълъбите, намерили детето.

image

Дали го на местния царски инспектор по добитък.
"Той го осиновил и нарекъл Семирамида, което на сирийски език означава гълъбица, и го отгледал като свое дете... Тя била най-личната мома сред селото..." Главният царски инспектор Онес, бил на командировка в аскалонския край, срещнал случайно Семирамида и от пръв поглед се влюбил в нея.
Семирамида също харесала Онес и се омъжила за него в Ниневия. От брака им се родили двама сина.

image
"... Тъй като тя била надарена не само с красота, но и с всякакви други полезни качества, нейният мъж я слушал безпрекословно, не започвал нищо без нея и му вървяло като по вода."

image

Кариерата на Семирамида потръгва, когато започнала войната със съседна Бактрия. Цар Нин нападнал Бактрия с една невероятна войска:
"..с 1 700 000 пешаци, 210 0 000 конници и 10 600 бойни колесници." (Винаги съм се учудвал на питагорейското отразяване на войски с невероятни цифрови данни... - Бел.авт.) Онес, който участвал във войната, решил да помогне на цар Нин час по-скоро ниневските войски да превземат бактрийската столица и повикал Семирамида при себе си, като съветник.

"Най-напред тя си поръчала пътнически костюм", толкова елегантен, че кройката му предопределила модата на цялото тогавашно добро общество, а когато след време станал старомоден, носели го на село като носия. Косютюмът бил ушит така, че не можело да се познае жена ли го е облякла или мъж.

image

Щом пристигнала Семирамида, като истински стратег, проучила фронтовата ситуация и yстановила, че царската войска всеки път атакува по-слабо укрепената част на крепостта, но където има най-много струпана противникова войска за отбрана..  
image

Не е известно кой й разрешил да се разпорежда на бойното поле, но Семирамида събрала доброволци и нападнала по-яко укрепената част на крепостта, където очаквала, че ще има малко защитници. Победила ги и принудила столицата да капитулира.
"Царят бил възхитен от нейната храброст; най-напред я дарил богато и придумал мъжа й да му я отстъпи доброволно, като в замяна му предлагал своята дъщеря Сосана. Но понеже Онес се дърпал и противял, царят го заплашил, че ще заповяда да му избодат очите, защото е сляп и глух за заповедите на своя господар. Онес, измъчван от страх пред заплахите и от обич към жена си, в края на краищата полудял и се обесил."

image

Диор продължава: "Такъв бил пътят, по който Семирамида се добрала до царската титла." Нин се оженил за Семирамида и тя му родила син на име Ниний.
image

"След смъртта на царя тя взела властта в свои ръце... Бидейки много предприемчива,намислила да надмине своя съпруг." Имала много кандидати за женитба, но не се омъжила и започнала строеж на град на Ефрат, наречен Вавилон. Около града заповядала да издигнат крепостни стени, а през реката мост. Диадор казва: "Всичко това станало само за една година. Семирамида наредила да пресушат блатата в околността, а в града построила храм с кула", която била необикновено висока и оттам халдейците наблюдавали изгрева и залеза на звездите, "понеже постройката била най-удобна за такава работа."

image
Много дела извършила Семирамида. Тя заповядала да се направи статуя на Бел,тежка 1000 вавилонски таланта, и да се построят множество храмове и градове. Организирала мощна военна сила и с войската си нахлула в мидийското царство. Превзела го и продължила към Персия. Когато и персийското царство паднало, войските й нахлули в Египет, Либия и Етиопия. До тук щастието я съпровождало, но когато нахлула в Индия щастието я изоставило. В Индия Семирамида загубила три четвърти от войската си и ранена в рамото от стрела, бързо напуснала сражението и се спряла чак във Вавилон. Тогава на небето се появила поличба, че повече не бива да воюва. Тя прекратила всякакви военни действия и зацарувала в мир и благоденствие.

image
Синът й Ниний един ден се сетил, че майка му царува доста време вече, "поискал да й отнеме живота с помощта на един евнух." Но тъй като Семирамида била достатъчно умна, за да знае, че най-голямото изкуство на великия артист е навреме да напусне сцената, тя предала властта на сина си. "После излязла на балкона, превърнала се в гълъбица и отлетяла право във вечността."

Има и още една версия за Семирамида. Атенай, гръцки писател пише, че тя била "обикновена придворна дама и двора на някакъв асирийски цар..голяма красавица, която с прелестите си накарала царя да я обикне." И тук започва интригата. Когато царят се оженил за нея, тя го придумала да й отстъпи трона за пет дни. Щом взела жезъла и облякла царската багреница, Семирамида направила голямо угощение, при което спечелила на своя страна всички велможи, жреци и военачалници; на другия ден заповядала на народа и големците да я величаят като царица, а мъжа си хвърлила в тъмница. Така смелата и предприемчива жена заела престола, удържала се на него до дълбока старост и извършила още много други големи дела."

image
Две версии за една и съща личност, за които Диадор със скептицизъм казва: "Така си противоречат сведенията на историците за Семирамида".

Съществувала ли е Семирамида и имало ли е висящи градини във Вавилон?

image
Страбон пише по този въпрос: "... И тъй укреплението, както и висящите градини са включени в седемте чудеса на света. (Египетските пирамиди, Висящите градини на Семирамида, Храма на Артемида в Ефес, Статуята на Зевс от Фидий в Олимпия, Мавзолеят в Халикарнас и Фарът на остров Фарос - Бел. авт.).

image
Градината е във вид на квадрат и всяка нейна страна е дълга четири плетри"  (около 120 метра). "Държи се на сводове, които се опират на подставки от каменни блокове, наредени един върху друг като кубове.

image
Каменните подставки са напълнени с пръст така че в тях могат да растат дори най-високите дървета. Направени са от печени тухли, споени с асфалт; с асфалт са залети и сводовете и подпорните стълбове от каменни блокове.

image
Най-отгоре има стъпаловидни тераси, където се намират спиралните помпи. С помпите определени работници непрекъснато докарват вода от Ефрат. Тази река тече по средата на града, широка е един стадий, а до реката е градината."

image
Филон, който се позовава на по-древни автори относно висящите градини, пише: "Висяща се нарича градината, в която растенията са високо над земята и която виси във въздуха ...

image
Ето как бихме могли да я опишем. Преди всичко тук има каменни стълбове, които носят тежестта на цялата постройка; техните украсени долни части образуват под постройката зала или колонада.

image
Върху тях са наредени палмови греди, отделени една от друга със съвсем тясна празнина, това дърво е единственото, което не набъбва, ако се намокри, а като изсъхне, отново се изправя...Върху гредите е насипан голям, дебел пласт земя, а в пръстта са посадени широколистни и други дървета, каквито обикновено се отглеждат в градините, както и най-различни видове цветя, с други думи казано - всичко, което е радост за очите и наслада за небцето.

image
Преди да се засади, цялата площ се преорава няколко пъти и за градинските култури е също така добра, колкото която и да е друга земя. Ето така с рало се оре нивата над главите на тези, които се разхождат долу между колоните.

image 
А водните струи или текат свободно от кладенците, разположени нависоко, или се докарват по тръбите на водното съоръжение, като се изпомпват под налягане посредством въртящи се спирали, задвижени от съответен механизъм.

image
По този начин пръстта се поддържа влажна и в нея растат вечно зелени растения и широколистни дървета с мощни корени в естествена големина и развитие."

image
Семирамида е била историческо лице, описана oт древни автори, а висящите градини - реалност. Откривател на висящите градини е Роберт Колдуей. Роден през 1855 година, в Бланкенбург, следвал архитектура, археология и история на изкуството в Берлин, Мюнхен и Виена. Именно той открива основите на висящите градини и кладенците, от където се е черпила вода за градините.

image
През 1964 година Иракският институт за исторически паметници започна да реконструира висящите градини във Вавилон, но след като основите бяха
построени, работата спря поради липса на средства, а вътрешните събития и военните действия, които се случиха по-късно, не дадоха възможност да се продължи работата по изграждането.

image                  Градът с гробницата на Семирамида

Интересувах се от висящите градини не само от това, че са едни от чудесата на света, а и от това, че преди войната посетих Ирак и видях Вавилон.

image    
Беше ми интересно да узная коя от версиите е истинска - тази на Страбон, че висящите градини се напоявали от реката, или тази на Филон,че се напояват от кладенци. И тъй като никой не можеше да ми даде отговор на въпроса, се обърнах към Учителят.
- Не само времето е причина за разрухата на Вавилон. Дърветата и цветята в градините загинаха, защото водоизточникът престана да пълни кладенците. Помпите не са черпели вода от реката, а от кладенците. Един ден Ирак ще възобнови висящите градини на Вавилон, защото бог ще разреши водоизточникът отново да се появи.
   
картините са художествено пресъздадени от  Lizzette De La Cruz въз основа на  описания

                                             
откъс от"Тайните подземия на България",кн.1

Ето и две филмови версии за великата жена:
translate.google.bg/translate









Гласувай:
39



Следващ постинг
Предишен постинг

1. iliada - Удоволствие е да надникна тук ви...
26.01.2012 08:10
Удоволствие е да надникна тук винаги когато се сетя ,но днес удоволствието е двойно !Чудесен богат и интересен постинг ,мила!
Така и не разбрах ,кое е вярно от двете твърдения за Семирамида ,но пък се насладих на богатия снимков материял.За клипчетата ще се върна отново!
Благодаря ти ,bven!
цитирай
2. mt46 - Поздрав за
26.01.2012 09:41
хубавия постинг, за чудесното пътуване към Изтока!...
цитирай
3. bojo12345 - Много хубав постинг, поздравления!
26.01.2012 10:36
За едно от седемте чудеса на светът!
цитирай
4. gocho52 - Приказен свят...
26.01.2012 11:22
Сънувал съм го ...май.
цитирай
5. bven - На 1: Илиада, оценката от човек на перото и писалката, като теб, означава много за мен:)
26.01.2012 12:17
Благодаря - и аз се радвам, че можах да го направя такъв, какъвто мечтаех... А коя легенда е вярна за Семирамида - не знам, но съм сигурна, че е била силна и смела жена! Достатъчно е да знаем , че градът е кръстен на старото селище Вавила. Сигурно и за Вавилонската кула може да се каже много, от който знае:)))
Благодаря за гостуването и хубав снежен ден!:)))
цитирай
6. bven - На 2: Благодаря , Марине!
26.01.2012 12:20
Може би този Изток не е толкова далечен, колкото сме свикнали да мислим. Но градините на Семирамида са фантастични, както и харесваната от теб кула:)!
Хубав и спокоен ден ти желая!
цитирай
7. bven - На 3: bojo12345, благодаря от сърце за оценката!
26.01.2012 12:23
Наистина си е заслужавало да видиш това Чудо на Света! Може би ще разберем и някои забулени тайни! Знае ли човек?:)
Светъл и почивен ден на теб!
цитирай
8. bven - На 4: gocho52, може би си бил там...някога:))
26.01.2012 12:24
И е било реалност, а не сън?
Благодаря, че сподели мнение с нас и хубав ден!:)))
цитирай
9. malchaniaotnadejda7 - :) Невероятно е, Bven!
26.01.2012 14:58
Толкова се радвам.:) Довечера ще прочета... ! Благодаря ти.:)
цитирай
10. bven - На 9: Привет в този снежен и чист ден, Надежда!
26.01.2012 16:28
Радвам се, че си с добро настроение и ...ще ми догостуваш пак!:)))
Хубав ден!
цитирай
11. shaffi - привет,
26.01.2012 19:53
беше ми мн интересно да прочета този материал..поздрав!
цитирай
12. dolsineq - Много хубав постинг, беше ми инт...
26.01.2012 21:14
Много хубав постинг, беше ми интересно да прочета информацията. Лека вечер! :)
цитирай
13. bven - Здравей, shaffi:)
26.01.2012 21:30
Това наистина е много интересна история от миналото, а премълчаната част е още по-хубава:))) Лека вечер и пак идвай да четем заедно!
цитирай
14. hristo27 - Може и да се потретя, но наистина ...
26.01.2012 21:31
Може и да се потретя, но наистина много ми хареса постинга!
цитирай
15. bven - На 12: Долсинея, благодаря за оценката!
26.01.2012 21:32
Ти също правиш чудесни постинги и аз се отбивам с интерес при теб. Радвам се, че ти допада написаното.
Лека и приятна вечер от мен!:)
цитирай
16. анонимен - Интересни истории
26.01.2012 21:35
И красиви, и мъдри, и мъничко страховити
Много ми хареса това пътуване, Бвен, богато илюстрирано, вижда се, че е направено с желание и усет.
Благодаря ти! Лека и хубава вечер! :)
цитирай
17. megg - Привет, Бвен!
26.01.2012 21:40
Не знам защо излязох като анонимен.
Поздрав!
цитирай
18. bven - На 16 и 17: Здравей, Мегг! Има атмосферни и не-атмосферни причини за всичко.
26.01.2012 22:14
Радвам се, че ти хареса моята нова история - такава, каквато са я видели с очите си древните. А че е истинска приказка - то се вижда навсякъде. Аз така и не знаех как изглеждат тези висящи градини - ето , нека сега всички гледат!
Хубава ангелска вечер ти желая!:))))
цитирай
19. bven - На 14: Колкото пъти го кажеш - ще ти повярвам, Христо!
26.01.2012 22:17
И на мен ми харесва.
Хубава вечер!
цитирай
20. tota - Красиво пътуване назад във времето...
26.01.2012 22:19
Където е мъдростта и красотата, която е съхранило времето ...

Благодаря, Бвен!

Поздрави!
цитирай
21. bven - На 20: Здравей, Ати!!
26.01.2012 22:32
От красивото и славно минало, към истинското бъдеще!
Благодаря ти, че намери време да минеш оттук!:)
цитирай
22. magnoliya - Благодаря ти за подробното опис...
26.01.2012 23:16
Благодаря ти за подробното описание на Висящите градини на Семирамида!
Благодаря и за картините, които показват красотата им!
Беше ми много интересно и приятно!
цитирай
23. bven - На 22: Здравей, Магнолия!
27.01.2012 08:16
Радвам се, че хареса картините на Вавилон - те допълват описанията от древността и ни пренасят векове назад...Приятно ми е да ми гостуваш и да харесаш моето произведение:))))
Хубав и слънчев ден ти пожелавам!
цитирай
24. malchaniaotnadejda7 - Благодаря ти, мила Bven!
27.01.2012 09:43
"После излязла на балкона, превърнала се в гълъбица и отлетяла право във вечността."

"Ето така с рало се оре нивата над главите на тези, които се разхождат долу между колоните."

"...основите на висящите градини и кладенците, от където се е черпила вода за градините."

Царицата на Вавилон е била необикновена като изворите, които са избликнали някога, за да напояват градините й. Дано един ден пресъхналите извори се възродят отново. Ти била ли си там? Пресъздала си го, сякаш говори царицата.:) Поздрави и радостен ден!:)
цитирай
25. petarkr - Уникален постинг!
27.01.2012 10:27
Интересувам се от темата, но чесно казано не бях срещал толкова информация на едно място... най-вече снимките! Много ми хареса, поздравления! :)
цитирай
26. bven - На 24: Да, Надежда, толкова хубави са легендите,достигнали до нас!:)))
27.01.2012 12:24
Не съм ходила на онези места, но българите - със сигурност са оставили своя отпечатък. Има източници, според които Вавилонската кула е била построена от древните атланти за връзка с Космоса - съвсем в тон с новите вълни на Земята!
На мен много ми харесаха и двата филма, посветени на Семирамида - Меката на киното е знаела как да плени въображението на зрителите. Нека да се оставим и ние в плен на древността:)))
Слънчев ден!
цитирай
27. bven - На 25: petarkr, радва ме твоята оценка:))
27.01.2012 12:28
Вече можем да научаваме много - излизат древни , скривани тайни и задоволяват интересите ни.
Благодаря за вниманието и винаги си добре дошъл в моя блог! Светъл петъчен ден!
цитирай
28. makont - Аз все нямам време, но сега се зачетох и потънах в историите
27.01.2012 13:41
за Семирамида. Много стойностен постинг, Бвен. Благодаря ти за тази красота!
цитирай
29. kalin8 - Привет, Мария!
27.01.2012 18:27
Чудесен постинг!
Б.
цитирай
30. atil - Името и е древнобългарско, Рания ...
27.01.2012 18:41
Името и е древнобългарско,Рания Шумер(Самар по древнобългарси) на практика е бил тяхна държава). Според мен по-вероятно е да се черпели води от кладенците. И сега има традиция да отглеждаме висящи растения, или поне доскоро е имало(едни зелени с дълги стебла,подобно на някаква дребна папрат, саксията се слага нависоко). Атлантите са именно жителите на Вавилон - Бабилан - Бай Авлан- Ат -Алан. Населението му и цялата област са били унищожени от водата която заляла цяла Месопотамия. За този "Всемирен потоп" пише и в Библията. След това при Саргон,който направил преврат, властта минава в ръцете на афразийските династии.
Много е интересно да се изкарва написаното за тези времена и събития.Самият мит е проформа и преразказ на древнобългарските митове т.е. това което са донесли самарците(шумери) със себе си от север...
Близкия изток преди исляма и християнството и черпил от корените на древнобългарската култура и цивилизация. Доста групи булгари влезли в състава на асирийците,вавилонците, и дори на арабите и евреите..Така че древнобългарската нишка минава и оттук...Хареса ми постинга,прочетох го два пъти.
цитирай
31. bven - На 28: Здравей, Мая.
27.01.2012 20:15
Ето че намери време и се зачете и то в какво...За една съседна на Бактрия(България) страна и население и имена, близки до българските:))) Чудесата на света винаги са ни впечатлявали, но трябва да се научим и да свързваме това с българите , с тяхното присъствие и влияние в световния прогрес.!
Радвам се, че споделяш и моя възторг от красотата на това чудо на света.
Хубава петъчна вечер!
цитирай
32. bven - На 29: Борисе, благодаря!
27.01.2012 20:16
Сигурна съм, че ти е харесало:)))
цитирай
33. bven - На 30: Атил, много ми е приятно да чета коментара ти:))
27.01.2012 20:23
Очаквах да се коментира точно за българските корени и за връзката ни с тази легендарна и световно известна царица от древността. Вярно е , че всичко е доста мъгливо и обвеяно в митовете на други страни, но намират се и извори, които ни дават точната картина, дори преди хиляди години. Остава ни надеждата, че изплуват истини , сочещи по неоспорими начини за истинската ни роля и задачи на земята!
Радвам се на коментара ти :)))
Хубава вечер!
цитирай
34. divna8 - Да, БА-Бил-АН помни легендарната ...
27.01.2012 22:27
Да, БА-Бил-АН помни легендарната А-Дима-риме-с... С-емир-амиД-А !!!
Четенето отзад напред ми е детски навик, затова се засмях като открих името си сред името на легендарната царица... Какъв ли знак е това?! :))))))))))))

Гълъбицата-Семирамида е била символ на МИРА, а всъщност е тръгнала да воюва и завзема земи и държави с оръжие в ръка... Раняването със стрелата е лекото "припомняне" на Съдбата за предназначението й в света: жената ражда живота, не го отнема!!!

Замисъла и построяването на т.н. "висящи" градини, които всъщност са терасовидни е апотеозът на живота й - именно чрез тях царицата си осигурява безсмъртие в легендите и място сред най-великите чудеса на света в древността.

"... Тъй като тя била надарена не само с красота, но и с всякакви други полезни качества, нейният мъж я слушал безпрекословно, не започвал нищо без нея и му вървяло като по вода."

И не мога да не пожелая на всеки мъж по една Семирамида до него: ако не висящи градини, поне полезни съвети ще има безброй... Лесно е, само трябва да е послушен :)))))))))))))))))

Хубава вечер, Бвен, прекрасна идея изпълнена блестящо е поредния ти постинг! Прегръдка за вдъхновение и усмивка - за хубава петъчна вечер :):):)
цитирай
35. letopisec - Поздравления
28.01.2012 06:09
винаги съм се чудел какво представляват прословутите "висящи градини", описвани от десетки автори, дори арменския историк Мовсес Хоренаци, ползвайки сироезичния Мар Абас Катина, дава сведения за Семерамида....Чудесна информация, при това и с иносказателен съвременен подтекст. Неслучайно явно, Ал. Македонски като е видял Вавилон и е забравил своето отечество и е избрал този град за столица...
цитирай
36. bven - На 34 и 35: divna8 и letopisec, вашите коментари чудесно допълват информацията...
28.01.2012 08:42
Благодаря за данните и задълбоченото тълкуване на фактите. Малко време имаме днес, за да се замисляме за събитията, които минават пред очите ни (какво остава за миналите)!
Желая ви хубав почивен ден и до нови срещи!
цитирай
37. demograph - Много приятни минути прекарах пред екрана
31.01.2012 00:56
Благодаря.
цитирай
38. bven - На 37: Радвам се, приятелю.
31.01.2012 18:44
Винаги си добре дошъл!:)))
цитирай
39. sibillav - Много
28.03.2012 10:24
интересно. Удоволствие беше да го прочета. Клипчетата са невероятни. Чак да му се прииска на човек да отиде там:)
цитирай
40. bven - На 40: Здравей, sibillav. Отдавна не бях се връщала толкова назад, затова ме извини за късния отговор:))
01.08.2012 20:37
Благодаря за оценката. Радвам се, че съм доставила удоволствие и приятни мигове с този материал. Семирамида е далечна, но и близка до нас, защото по принципа на холографската вселена всеки съдържа всеки и се съдържа във всекиго. Затова сме едновременно и Семирамида и Клеопатра, Жорж Санд и Шарлота Корде и т.н., а също и известни и неизвестни мъже:))) А защо да ходим там!, когато ТУК има по-интересни находки - само да дочакаме да им дойде времето?!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866291
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39041
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава