Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2013 08:00 - великите посветени (едуард шоре) - кришна
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 3051 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 25.09.2013 10:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
  БЛЯСЪКЪТ НА СЛЪНЧЕВОТО СЛОВО


Такава е легендата за Кришна, възпроизведена в нейната органична цялост и запазена от историята.
Тя хвърля светлина върху произхода на брахманизма. Няма съмнение, че от мита за Кришна не е възможно да се установи дали такава личност е съществувала реално. Тъмното було, което покрива първоизвора на източните религии, е по-непрони- цаемо в Индия, отколкото навсякъде другаде по света. Защото брахманите, изцяло господари на индийското общество, единствените притежатели на преданията му, през вековете често са ги преправяли според обстоятелствата. Все пак трябва да се отбележи, че те са запазили всички техни елементи и ако през хилядолетията тяхното учение се е развило, то сърцевината му е останала не променена. Ето защо ние не можем да тълкуваме мита за Кришна така, както повечето европейски учени, т.е. като детска приказка, в чиято основа лежи един слънчев мит, примесен с философско въображение. Защото не така се основава  религия, която съществува хилядолетия, която ражда чудесна поезия и неколцина велики философи, която успява да противостои на страшната атака на будизма , на монголските и мохамеданските нашествия, на английската колонизация; която дори в упадъка си запазва съзнанието за своя старинен и висш произход. Не, появата на всяка велика институция винаги е свързана с появата и на велика личност.

Като имам предвид господстващата роля на личността на Кришна в епическата и в религиозната традиция, то неговата човешка природа, от една страна и постоянното му уподобяване с изявилия се Бог или с Вишну от друга страна, ни навеждат на мисълта, че той е съществувал реално и наистина е създал вишнуитската религия, която придава на брахманизма сила и обаяние. Логично е да се допусне, че сред религиозния и обществения хаос, предизвикан в Древна Индия от различните материалистични религии, се е обявил просветен реформатор, който обновявал чистото арийско учение с идеята за троичността на божеството и за Словото Божие и увенчава делото си със саможертва, като така очертава образа на Индия с религиозната и душа, с националните й характеристики и с окончателната и организация.

Личността на Кришна се вижда в нейното световно значение, ако отбележим, че учението му съдържа две основополагащи идеи, два дълбини, организиращи принципа на религиите и на езотеричната философия. Става дума за органичното учение за безсмъртието на душата или за степенуваните съществования чрез превъплъщението и за учението, което съответства на троичността на Словото Божие, проявено в човека. Преди само посочихме философското значение на това ключово схващане, което при добро разбиране би дало живителен тласък на всички области на науката, изкуството и живота, Ще завършим с една историческа бележка.

Идеята за безкрайните Бог, Истина, Красота и Добро се разкрива на знаещия човек по силата на изкуплението, което стига до дълбините на небето и по силата на любовта и пожертвователността - тази най-плодотворна идея виждаме за първи път у Кришна. Тя се появява в момента, когато човечеството, изживяло арийското си детство, потъва все повече в обожаването на материята. Кришна разкрива пред него идеята за Словото Божие и човечеството вече няма да я забрави. И колкото по-дълбоко усеща падението си, толкова повече ще има нужда от изкупители и от синове на Бога. След Кришна нови богове населяват храмовете на Азия, Африка и Европа. В Персия се появява Митра - помирителят на лъчезарния Оромазд и мрачния Ариман; в Египет - Хор, син на Озирис и Изида; в Гърция - Аполон, богът на слънцето и на лирата и Дионисий - възкресителят на душите. Навсякъде слънчевият бог е бог поръчител и светлината е живо слово. Нали от нея се ражда и идеята за Месията! Няма съмнение, че именно чрез Кришна тази идея прониква в Древния свят, а чрез Исус Христос тя ще засияе над цялата земя. В продължението на тази тайна история на религиите ще покажем как учението за божествената троичност се свързва с учението за душата и за нейната еволюция, как и защо те се допълват взаимно. Нека кажем веднага, че тяхната допирна точка образува средоточието, лъчистото ядро на езотеричното учение. Ако разглеждаме само външната страна на великите религии в Индия, Египет, Гърция й Юдея, ние ще видим в тях само раздори, суеверие и хаос. Но ако вникнем в символите, ако изследваме тайните, ако потърсим изначалното и чисто учение на основателите и на пророците, хармонията ще се възобнови. Макар и по различни, често пъти раздалечаващи се пътища, ще стигаме все до една и съща точка, така че навлизаме ли в тайните на една религия, ние проникваме същевременно в тайните и на другите. Постепенно и във възходяща сфера виждаме да блести в центъра на религиите учението на посветените в тайните и то е като слънце, което разпръсква облаците. Всяка религия изглежда като планета.

Ние сменяме атмосферата и местоположението си, но все това слънце ни свети. Индия, великата съзерцателка, ни вглъбява в самите нас, в мечтата за вечността. Величавият и строг като смъртта Египет ни кани на задгробно пътуване. Вълшебната Гърция ни привлича с магическите празници на живота и ни запленява ту с очарователните, ту със страшните образи на пламенната си душа. Накрая Питагор облича езотеричното учение в научна форма, придава му най-пълен и завършен израз. Платон и александрийските философи само го разпространяват и опростяват. Ние вече сме при неговия извор - край бреговете на Ганг и в Хималаите.
край



Гласувай:
11



1. mileidi46 - !!!
25.09.2013 13:35
Ами те,просветените в тайните на религиите доведоха планетата на това положение!!! Ако мъдрите през вековете от базата на своето духовно и дори физическо развитие,са се опитвали да оставят за бъдещите цивилизации някакви познания за света ,то още ,,по-мъдрите !" са изопачили и преработили всичко в своя полза!!
Ако нещата през вековете са имали едно измерение,то днес измерението е придобило друга форма и вид!!Както планетата,така и хората променят своя потенциал-психически и физически! И визуално! Ние не изглеждаме както предците ни,нито през следващите векове хората,ако изобщо ще са хора вече -ще изглеждат и мислят като нас!!!
Каквото и име да е дадено на Бога през вековете..то е едно!!
И се казва ВСЕЛЕНА!
Човека е този на тази планета,който създава и руши!!
Но вселената има думата! Нейните биологични закони не се нарушават иТя...наказва ,и то безмилостно!!
Поздрави от една атеистка!!:))
цитирай
2. stela50 - Всяка легенда е израз на преживяна мъдрост и история ...
25.09.2013 14:23
...Макар и по различни, често пъти раздалечаващи се пътища,
ще стигаме все до една и съща точка, така че навлизаме ли
в тайните на една религия, ние проникваме същевременно
в тайните и на другите...
Поздрави за постинга !
цитирай
3. bven - На 1: Благодаря на атеистката, че представи гледната точка на атеизма:)))
25.09.2013 17:28
Нека все пак да не забравяме, че всеки от нас сам носи отговорност за всичко, което мисли, прави или казва. Когато всеки реши сам да се промени, тогава започва и общата промяна...На това се надява цялата Вселена:)))
Привет, приятелко - радвам се, че почивката в България те е настроила борчески и войнствено!
цитирай
4. bven - На 2: Привет, Стела:)
25.09.2013 17:33
Наистина легендите са донесли до днешното време истините за много велики личности, всяка допринесла за развитието и еволюцията на човечеството. Авторът освен всичко това ни дава и мъдростта на съответната религия, която освен опиум за народа е била и извор на надежда. Така, както и ние сега се надяваме и молим Бог, Създател или вселената за мъдрост, надежда, вяра и любов..За всичко и за всички.
Все пак ние подсъзнателно знаем, че Любовта ще спаси света - затова е и поезията, която можем да четем и да се уповаваме в древните истини.
Привет на семейството и хубави дни!
цитирай
5. malchaniaotnadejda7 - Здравей Бвен! Отново много хубав постинг! :) Поздравления!
26.09.2013 15:30
"...която дори в упадъка си запазва съзнанието за своя старинен и висш произход"

"Появата на всяка велика институция винаги е свързана с появата и на велика личност. "
цитирай
6. bven - На 5: Здравей, malchaniaotnadejda7 :))
28.09.2013 18:59
Благодаря за бисерите и хубавата оценка - надявам се, че всеки, запознал се с историята на Великите посветени, ще намери своята истина и духовен стимул:

Става дума за органичното учение за безсмъртието на душата или за степенуваните съществования чрез превъплъщението и за учението, което съответства на троичността на Словото Божие, проявено в човека!
Намасте!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14875046
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава