Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2013 08:00 - овчата битка на кан Габдула Челбир
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 4460 Коментари: 6 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Когато човек говори истината - не се налага да лъже!


Овчата битка през 1223  или как българите побеждават монголската империяimage

На снимката - снаряжение на волжко-български воин.

Тамошните българи са първите в света, които нанасят поражение на Монголската Империя още докато е жив Чингиз Хан. Години по-късно Волжка България е покорена, а Дунавска България героично воюва с монголите под водачеството на Цар Ивайло. По ирония на съдбата, днес народът на Волжка България, е именован по името на поробителя си... татари (оригинално значение - паплач, пълчище), а в училищата там се учи за "героичното" завоевание на Волжка България от монголците. За съпротивата на предците им не е отделен нито един урок. Затова и днес всеки знае за Битката при Калка, в която монголците победили, но никой не е чувал за Битката при Самарската Луга, където погинал цвета на монголската мощ...


....
И тези жители на Болгар, нанесли през 1223 г. съкрушително поражение на непобеждаваните до този момент монголи
Ибн Ал Хасир

Когато човек отгърне книгата "Rстория на ТАССР (Татарска Съветска република) от 1973, той прочита следното "Поздней осенью 1223г. булгары вышли навстречу монголам, устроили в нескольких местах засады, и когда монголы прошли засады, булгары окружили их со всех сторон и почти всех перебили. Лишь немногие, спасшись бегством ���дошли до ставки Чингис хана..." - В превод, "Есента на 1223, булгарите се изправили срещу монголите, устроили на няколко места засади и когато монголците влезли в засадите, българите ги обкръжили от всички страни, и почти всички изтребили".


image

image

/Монголските пълчища не познавали загубата до преди нахлуването им в Волжка България/


Тази книга е била писана много преди откриването на Джагфар Тарихи, покрай който битката стана известна. Но ако Джагфар Тарихи  съдържа само устните предания на местните българи за битката, записани по твърде легендарен, но и донякъде акурантен начин, то освен него  има поне 2 китайски източника и един монголски за съответната битка. Те и до днес не са качени никъде в интернет, разбира се, но показателно е, че една битка е била описана като "пресичане на пътища"  и няколко малки засадки. Но какво всъщност се е случило?

През май 1223, армиите на Чингиз Хан победили Киевска Рус в битката при Калка. Узнали за това, българите, водени от Кан Габдула Челбир, започнали да се готвят за война. По стар български обичай, решили да използват тактиката на отстъпващата войска, докато не се вкара врагът в капана. Мястото на битката не е случайно избрано - самарската луга и Жигулеевските възвишения до нея. Построявайки редица заграждения, българите сътворили истински капан, принуждаващ монголите или да умрат от български меч, или да се издавят във Волга.

Според визатииския стратег  Лъв Философ, живял през 9-ти век, написал съчинение за военната тактика на древните българи: "те (българите) предпочитат сраженията от разстояние срещу противниците си, засадите, обкръжаванията, привидните отстъпления, обръщанията и (привидно) разпръснатия строй" От това личи, че военната тактика на Българите тук и тези в региона на реките Волга и Кама е бил идентичен.

Монголската армия била водена от Бахадир Субадай - най изтъкнатият пълководец на монголците. До този момент той не познавал поражение. Стигайки южната граница на Волжка България с около 50 000 война, той се изправил пред, на пръв поглед малобройна българска войска. След като набързо я обърнал в бягство, той влязъл в капана на българите. От настаналото клане според Джагфар Тарихи оцелели 4000 души, а според Китайските източници - нямало оцелели. Пак според спорният български летопис българите решили да не продават монголците в робство, а ги разменили за сметка на Овни. Така Чингис Хан дал 4000 овце на българите, за да получи обратно свойте воини. През 1223 битката "разстърсила вселената" и е документирана като първото и последно поражение на Чингиз Хан, докато е бил жив.

image

Гробницата-Мавзолей на Кан Габдула Челбир, единственият владетел побеждавал и унизил Чингис Хан, се намира в днешният археологически комплекс на град Болгар по поречието на Волга. Този велик Български хан е останал незаслужено встрани от учебниците и историята, а малко хора знаят, че в ранните си години той разширява Волжка България до Азовско море  и води редица успешни битки. По времето на Челбир Волжка България преживява Златен век, който за жалост твърде скоро угасва под ботуша на поробителите.

След грандиозният провал на монголите, те не посмели да нападнат отново, поне докато Чингиз Хан бил жив. След неговата смърт последвали три последователни неуспешни за тях похода - през 1229, 1232 и 1235. Едва в 1236 монголците успели да пробият защитата на нашите братя у поволжието. Според Казанският историк А.Халилов: "Съпротивата на България, продължила до 1278 г., е първопричината Русия и руските земи да не бъдат включени в състава на Златната орда. В това отношение може да се каже, че Волжка България е спасила древна Русия от унищожение".

източници:
samoistina.at.ua/2/ovchabitka.htm

Гласувай:
13
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. atil - Така си е ! Само дето Халилов малко ...
13.11.2013 18:45
Така си е ! Само дето Халилов малко сбъркал по отношение на България, Русия и Златната орда. Точно Русия се подчинила на Златната орда а България не! България отстъпила южните си земи и така формално запазила независимоста си. Когато западният улус Джучи се отделил от Мотолската империя и се обособила т.нар. Златна орда, Русия и се подчинила а България не. България запазила отношенията си на полувасалитет - полусъюзник спрямо монголите(на изток се обособила пък Синята орда).
Татарите от Златната орда водили опустошителни войни с Волжка България, но не могли да я подчинят. Нещо повече през 1461 г. българите успели да издействат специална грамота, която им давала пълна независимост.
Казанското ханство е литературна измислица на разни "творчески" писачи, а България наистина била унищожена едва през 16 век от съюзните войски на руснаци и татари. И оттогава до днес е под руско-татарско робство!

цитирай
2. bven - На 1: Атил, благодаря за отзива.
16.11.2013 16:25
Приемам твоето уточнение за нашата история. Това, което обаче провокира в твоето мнение - че татарите са наши поробители, не смятам за абсолютно вярно. Дотолкова, доколкото може би източниците ни не са още пълни. Ето едно мнение:

Киевска Рус възниква като сепаратистко българско феодално имение на брата на Кан Кубрат-чичо на Кан Аспарух,Бат Оркан-Бат Органа -Бат Орхан по различни транскрипции.Киев е построен от него по заръка на Кан Кубрат през 600 година и в неговата държава отцепена от Аспарухова България или пък при разпада на кубратова България Наемници са викингите .затова там битуват сагите за Българското злато. Просто им е плащано щедро в злато на тези полудиви тогава хора-бейсермерки.Но към 8-9 век или по късно както често става в историята (и сега също-виж Бат Бойко ,Алексей Петров) тези преторианци (телохранители им казват сега или охранители) завземат власта и цепят тази държава на няколко княжества -Киевско ,новгородско Суздалско Московска и др.като там се настанява ужаса от тяхното идиотско управление или по скоро техният произвол продължил до към 13 век .Силната тогава Волжка България не се занимава с тях и не ги превзема тъй като ги ползва като защитен вал против западни набези .Само отвреме на време ги спасява от глад.След като тези княжества на ужаса и произвола скланят безропотно глава пред наследниците на Чингиз хан и се подчиняват след краха последван от геноцид над Волжка България (Волжка България се бие мъжки и на два пъти бие Чингизовите наследници но след една военна грешка губи .Тази загуба се превръща в нейната трагедия тъй като е последвана от типичното Чингизово-азиатско поголовно клане за непокорните , което изцежда интелектуалните и биологични сила на тази огромна държава с уникална философия на управление-философия на здравия разум и хуманизма)За да се противостои на все още силната волжка България Татяна Ярулина казва че Узбек хан(чингизки наследник) обединява тези княжества на ужаса и произвола в единна Русия ,след което без бой им отстъпва свободата .Избегналите клането Волжки българи -феодали и интелектуалци "порусначили се" стават стожера на тази нова Русия и нейната нова сила .самият цар Иван Грозни е с произход от Волжка България но и самият той довършва волжка България през 1544 година.Не помня точно автора (лев гумильов или друг) твърди че царуването на Годунов е опит за ребългаризация на Русия.Защото от дотук казаното е ясно че Русия е всъщност България но с друг "етикет"
Статия в Роден Край www.rodenkrai.com
цитирай
3. demograph - Иван Грозни и татарите с унищожили Волжска България
27.11.2013 17:15
atil написа:
Така си е ! Само дето Халилов малко сбъркал по отношение на България, Русия и Златната орда. Точно Русия се подчинила на Златната орда а България не! България отстъпила южните си земи и така формално запазила независимоста си. Когато западният улус Джучи се отделил от Мотолската империя и се обособила т.нар. Златна орда, Русия и се подчинила а България не. България запазила отношенията си на полувасалитет - полусъюзник спрямо монголите(на изток се обособила пък Синята орда).
Татарите от Златната орда водили опустошителни войни с Волжка България, но не могли да я подчинят. Нещо повече през 1461 г. българите успели да издействат специална грамота, която им давала пълна независимост.
Казанското ханство е литературна измислица на разни "творчески" писачи, а България наистина била унищожена едва през 16 век от съюзните войски на руснаци и татари. И оттогава до днес е под руско-татарско робство!


Днес пак същите унищожават и Дунавска България.
цитирай
4. demograph - Добавка /незначителна/.
27.11.2013 17:27
4000-ТЕ ХИЛЯДИ ОВЦЕ получени като налог от победените татари/тюрки/ били подарени от Волжските българи на Дунавските българи. През 2012 година овцете станали толкова много, че направили 15 000-ен митинг на Орлов мост, на който блеели в подкрепа на старите си господари руснаци и татари оглавявани от Сатаниш Кан, Местан Кадеш и Орехан . После ги одрали и опекли на барбекюто на Доган Кан.
цитирай
5. demograph - Сега сериозно
27.11.2013 17:37
Фоменко е този, който пише, че "..."войната" срещу волжските българи е вътрешна гражданска война на територията на Русия, в която прозападно настроените романови /Иван Грозни е от рода романови/ свалят от власт своите консервативни български "ханове"..". За рода "романови" се твърди че са знатни българи, бежанци от разгромената наскоро /преди100-200г/ Хазария.
цитирай
6. bven - Здравей, demograph.
22.12.2013 19:14
Извини ме за късния отговор, но по незнайни причини нямах достъп до блога си доста време и едва сега мога да ти отговоря. Благодаря за данните, които публикуваш - дали всичко е истина, сигурно ще научим някой ден. Важното е да има мнения и публичност на данните. Нека всеки избере това в историята, което му допада най-много. Български говорещите може да повярват на историята, а тузи, които гордо парадират близост с други етноси по улицата - за тях е ясно!
Всеки с акъла си, нали така?
Весели празници и да е Велика България!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 12025892
Постинги: 2516
Коментари: 12996
Гласове: 35420
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава