Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2014 09:02 - давид - мит и история
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 9958 Коментари: 12 Гласове:
14

Последна промяна: 25.02.2014 12:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



Цар Давид Пророк, Посветен и поет


Думата Давид означава възлюблен. Той е най-малкият син Иесеев, от юдиното племе. Роден е във Витлеем в 1085- та година преди Христа. Животът му се описва в Първата книга на царете, от 16-та до 32-ра глава и във Втора книга на царете. Той е бил помазаник Божий, избран от Бога да царува над Израиля, помазан от Самуил дълго време преди въз- шествието на престола. Най-напред той бил избран за цар на юдиното племе и след 7 години го избрали за цар на целия Израил. Тъй той станал родоначалник на един царски род, който царувал до падането на Ерусалим под Вавилон.

Характерът на Давид е забележителен с верността му към Бога и на високите цели, за които е бил предопределен. Той пренесъл ковчега Господен в Ерусалим с голяма тържественост и определил подробностите на богослужението. Много е спомогнал за благоденствието на народа. Той не само е утвърдил еврейското царство, но и го разширил до обещаното на Мойсей.

Той имал много жени и много деца. Взел жената на Урия и от нея се ражда Соломон. Но съзнава погрешката си и се разкайва. Царувал е 40 години и умира на 77 годишна възраст.

В духовно отношение се отличавал с великодушие и щедрост, безкористност, деятелност, постоянство, непреодолима и беззаветна вяра в Бога. Отличавал се е също с искреност и ревностна служба на Бога.

Давид е избраник Божи, защото още при Саул Бог праща в дома на давидовия баща, който е родом от Витлеем, от рода Есеев. Давид е най-малкият син Иесеев и е пасъл овцете по това време. В 16-та глава, в първа книга на царете, в 12-ти и 13-ти стих се казва: „И той беше рус, доброок и красив наглед. И рече Господ: Стани, та го помажи, защото е той. Тогаз взе Самуил рога с елей, та го помаза пред братята му. И дойде Духът Господен на Давид от онзи ден и после. И Духът Господен се оттегли от Саула и дух лукав от Господа го смущаваше."

image

В тези няколко реда е казано много. Аз ще се спра малко само на няколко места. Първо ще се спра на думата Иесея. родът на Давид.

Когато говорех за Кабала казах, че за прикриването на Истината са размествали буквите и думите от края, началото или средата. Тук буквата И е взета от края па думата „есеи" и е сложена в началото, за да прикрие истинското произхождение на Давид, че произхожда от средата на есеите.
Второто нещо, което е забележително е, че Бог е, Който избира и помазва царете в древността, Той е, Който поставя и сваля царете.
И третото нещо е Посвещението на Давид от Самуил. Помазването с елей е специален метод на Посвещение. Защото се казва: „И след това дойде Духът Господен на Давида от онзи ден и после." Посвещението е акт на свързване на човека с Бога. При Посвещението се прави връзка между обикновеното аз на човека и неговото висше Аз, в което живее Бог или Духът Божи. И като се казва, че Духът Божи дошъл на него, подразбира се, че е Посветен. Значи, той става цар Посветен, каквито са били много от царете на древността и са разполагали с голяма духовна власт и сила. Те са били във връзка с духовния свят, от където идвала тяхната сила, ръководство и подкрепа. Посочва се също, че той бил музикант, свирел на китара и пеел. Също бил поет и отличен воин - смел, решителен, благороден.

image

След Посвещението, както и преди Посвещението, всеки Посветен се подлагал на ред изпити, давали му се ред задачи, за да се види как е усвоил силите и знанията, които му са предадени при Посвещението. И Учителят казва, че след всяка лекция, която ни държи, ни се създават ред задачи, за да се види как сме усвоили даденото в лекцията. Това е същият закон. И затова Давид след Посвещението, което получил, му се задават ред изпитания, с които той трябва да се справи.

Първият изпит е борбата с Голиат. Когато излязъл срещу Голиат, той му казва: „Ти идваш против мен с меч и копие, и сулица, а аз идвам против тебе с Името на Господа Бога Саваота, Бога Израилев. В този ден ще те предаде Господ в ръката ми и ще те поразя, ще отнема от тебе главата ти и ще предам труповете на филистимския стан дaн на небесните птици и земните зверове, за да познаят всички на земята, че има Бог в Израиля."


image

От тези няколко реда се вижда, че в лицето на Давид, макар и още юноша, имаме едни Посветен, който разполага с власт и сила, и който върши всичко в Името Божие; има непоколебима вяра, защото знае.

На второ място иде враждата на Саул, който няколко пъти иска да го убие, но Бог винаги го спасява. Въпреки враждата на Саул, той винаги се е отнасял благородно с него и въпреки, че е имал възможност да го убие, не го е направил.

Третото нещо е, че един път като бяга от Саул, отива при свещеника Архимелех и взема от светените хлябове на предложението Господне. След това в бягането си от Саул на няколко пъти води войни с филистимците и други народи. Като ги победил, той избавил жителите на града Кейла от тях. След това, при едно гонение на Саул се скрил в една пещера, където идва и Саул. Той отрязва едно парче от дрехата му, без да го убие и после отдалеч му казва, че Бог го е предал в ръката му, но той го пощадил. После идва изпита с овчаря на планината Кармил, който отказал да му даде каквото иска и той щял да го убие, но жената на овчаря била умна и занесла подаръци на Давид, а после като умрял мъжа й, тя се оженила за Давид. След това пак Саул го гони с войска и той през нощта се приближава до спящия Саул, взема му копието и кърчага с вода, и после отдалеч му ги показва, че е могъл да го убие, но не е искал. Тогава Саул му казва: „Ти си благословен, чедо мое, Давиде. Ти непременно ще извършиш велики дела. И наистина ще преуспееш."

image

По-нататък се описва как Давид избягва при филистимците и че те обявяват война на Израил. Той искал да отиде да се бие в стана на филистимците срещу Израил, но филистимските пълководци се противили на това и той се върнал с хората си назад. Но докато бил с хората си на фронта, амалчаните нападнали града, в който той живеел, ограбили го и откарали със себе си жените и децата. Той пита Господа, да отиде ли да ги гони и ще ги стигне ли? Господ му казва да ги гони и че ще ги стигне. Той ги стига, разбива ги, освобождава жените и децата си и взема обратно имота. В тази война с филистимците Саул бива убит и Господ казва на Давид да възлезе в Хеврон. Там го помазали за цар на юдиния дом, а един от останалите живи синове на Саул станал цар на останалите племена. Дълго време враждували двете царства, но Давид постепенно се засилвал, а сауловия дом отслабвал. В Хеврон му се родили шест синове от шест жени. Първородният му е Амнон, а Авесалом е третият. След 7 години и 6 месеца двете царства се обединяват и Давид става цар на целия Израил; отива в Ерусалим, където царува още 33 години над Израил. След това си взема още жени и му се родили още 11 деца, между които Натан и Соломон, по чиято линия идва Исус от Назарет.

Давид искал да съгради дом на Господа, но Господ му казва чрез пророк Натан, че той няма да съгради дом на Господа, но неговият син, който ще го наследи, ще направи това. И Господ ще го благослови и утвърди във веки. След това взе жената на Урия - хетееца с измама, за което пророк Натан го изобличава; той съзнава грешката си и се разкайва. От нея му се ражда Соломон. Това беше един изпит за него, но той не го издържа и затова му дойдоха много неприятности. И Господ му каза: „Ето, заради това ти престъпление ще подигна против тебе злини от дома ти, и ще взема жените ти пред очите ти, и ще ги дам на ближния. Защото ти направи тайно, но аз ще направя това нещо пред всичкия Израил и пред Слънцето."

След това иде враждата с Авесалом, който взема властта и Давид избягва от Ерусалим. Дълго време има война между тях, в която война Авесалом пада убит, за което Давид много скърбял. Когато той е вече доста стар и отпаднал, един друг от синовете му се провъзгласява за цар. Но пророк Натан съобщава на Давид това и той казва, под влияние на Витсаве, да помажат Солон за цар вместо него. И преди смъртта си той му дава следния съвет: „Аз отивам в пътя на всичката зима, а ти се крепи и бъди мъж. И пази поръченията на Господа Бога своего и ходи в пътищата Му, и пази повеленията Му и заповедите Му, и съдбите Му, и свидетелствата, както е писано в Мойсеевня закон, за да благоденстваш във всичко, което правиш и всякъде, дето и да се обърнеш, за да утвърди Господ словото Си, което говори за мене и рече: Ако внимават синовете ти в пътя си, да ходят пред мене с Истина, с всичкото си сърце и с всичката си душа, непременно няма да оскудее от тебе мъж върху престола Израилев."

В живота на Давид има много качества на обикновен човек, но има и качества на Мъдрец, пророк и Посветен. Той е бил във връзка с Бога, за което се споменава още от Посвещението му от Самуил, където се казва, че Дух Господен дошъл на него и останал с него. И при всички случаи, когато е държал връзка с Бога, той е действал справедливо и мъдро. Но когато висшето му съзнание се оттегляло за известно време, той е правил известни погрешки, които заплащал с големи страдания.

Посветените са на степени и за тях са допустими известни грешки, защото и те имат задачи, които трябва да разрешават. Една от последните задачи, които има да разреши един Посветен, е въпросът за пола. Затова виждаме, че и Давид, който е Посветен в известна степен на Посвещение, не е разрешил този въпрос и има много жени. Това негово многоженство има и друго значение, а именно да подобри расата и народа, и затова виждаме, че от неговия род се ражда Исус от Назарет, чрез който се проявява Христос. Така че  не трябва да ни смущават погрешките на един Посветен, защото те не са съвършени в пълния смисъл на думата, което се постига, когато дойде последното Посвещение. До това време всеки Посветен може да прави една или друга погрешки, които изкупва със страдание.

От астрологично гледище , той се намира под влиянието на Слънцето, Юпитер, Марс и Венера. При такава една астрологична комбинация естествено, че са възможни грешките, които намираме в неговия живот. Но това не отнема от него ореола му на Посветен и Мъдрец. Той дълбоко е познавал и окултната наука, което показва, че е бил от школата на есеите. Тази наука той е изложил в своите псалми в поетична форма. Имал е връзка с много възвишени духове, които са му предали космичната Мъдрост, която той изложил в псалмите. За псалмите му Учителят казва, че те са му дадени от различните чинове от ангелската йерархия, с която той е бил свързан. И всеки псалом, или по-право всеки стих представя определена магическа формула. И един кабалист, на име Ленан, е правил опит да подбере някои от тези стихове като магически формули, които се употребяват за постигане на различни цели. Аз ги изнесох, когато говорих за Кабала.

Сега ще направя един бегъл преглед на псалмите, като ще се стремя да изтъкна и изнеса най-характерното, което го отличава като Посветен и Мъдрец. Щайнер го нарича еврейския Хермес и го определя като носител на слънчевото учение и течение.

копирано от:
petardanov.com/index.php/topic/15933-%D1%86%D0%B0%D1%80-%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B4-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BA-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D1%82/






Гласувай:
14



1. hristo27 - Много интересна статия си избрала.
25.02.2014 09:05
Много интересна статия си избрала.
цитирай
2. bven - На 1: Здравей, Христо. багодаря за оценката . Винаги е интересно да
25.02.2014 12:16
прочетеш и някакво мнение, различно от масовото. Особено, когато е изказано от Учителя Петър Дънов. Има много време да се учудваме на изказаното от него и доказването му в сегашното време..
Хубав ден ти желая!
цитирай
3. metlichina - въпреки, че знам историята за Давид...
25.02.2014 12:47
изключително ми беше интересно да прочета...
и псалма за Давид много ми хареса...
слънчев поздрав за теб...
цитирай
4. bven - На 3: Метличина, благодаря и...
25.02.2014 12:53
все пак - разкажи твоята история на Давид. Маже да не я знаем всички?
Хубав ден!
цитирай
5. precoria - ...
25.02.2014 13:38
Давид- великият псалмопевец.Признат за пророк на християнството,юдаизма и исляма.Хубави стенописи за него има в Бачково.Интесен е Стария Завет.
Хубаво е,че днес не припомняш Давид.
Поздрави!
цитирай
6. stela50 - Поздрави, Бвен...
25.02.2014 13:55
Интересен материал за Давид, включително
и клиповете. Не знаех и историята на Хава нагила
и българските и`корени...
Хубав ден !
цитирай
7. bven - На 6: Приемам с благодарност и любов поздравите, мила приятелко:)))
25.02.2014 13:59
Нека с всеки ден научаваме нещо хубаво и истинско за нас и народността ни! Истината е като поезия за нашето сърце - дава му сила, енергия и Любов, за да върви и бие в синхрон с Космическия ритъм.
Намасте!
цитирай
8. bven - На 5: Петя - пет и малко объркване от мен в коментарите, за което се извинявам:))
25.02.2014 14:03
Благодаря ти за допълненията и особено за Бачково - специално ще погледна при следващото ми посещение там! Давид е част от нашата история, а Петър Дънов ни обяснява много незнайни факти от живота му. Радвам се и благодаря, че ме посети днес.
Хубав ден и на теб!
цитирай
9. horos - Здравей приятелко!
25.02.2014 22:53
Може ли и аз да допълня малко за историята на Давид. Той е роден в град Пловдив с Името Йоан. На латински името му е било Клавдий (Clavdius), а българското Кало Йоан, познат ни още и като българският цар Калоян. Някой неграмотен преписвач е разчел cl като d и оттам идва объркването за името Давид. Този Клавдий е наричан още и Готски, защото е разбил армията на готите. Калоян също носи титлата Ромеоубиец, за подобна Победа. Давид побеждава Голият при днешния Свиленград между селата Мезек и Скутари (прочети Библията). Там Калоян разбива латинците през 1205 г. Зад името Голият се крие епитета "Галът", което ще рече ромей, още и гот, а това е Балдоин І Фландърски, убит (а не пленен) при тази битка.
цитирай
10. dimat - Ами,че то всички евреи са богоНамазани,
26.02.2014 20:46
затова,те са "човеци",а всички останали,неевреите,включително и вие,дето им се възхищавате,сте "гои",(ГОВЕДА). С говедата-гои,или гоите-говеда се правят нещата посочени като задължителни ,в техния"талмуд" - могат да бъдат лъгани,мамени,да се издевателства с тях,да се ползват като роби и...черешката на тортата, да се убиват.Всичко то им е не просто ,простено,но го извисява пред техния бог.Същия този бог,които ви пробутаха и и срещу който въстава Исус.
Но,вие,продължавайте да се кланяте на евреите и техния бог.Нали затова са гоите.
цитирай
11. bven - На 9: Привет, Нoros!
27.02.2014 17:15
Малко е трудно всеки да осмисли световните древни събитие с български привкус, но затова сме и различни хората. Твоята приказка е колкото неочаквана, толкова и свързваща един велик цар с нашите царе, земята и произхода ни. Има да четем и Библия, и история, и последни археологически находки и те все ще доказват едно - че всички имаме общ произход и във вените на всеки тече една и съща кръв.
Новият век идва с новите истории за живота на земята и доказването им. Времето на лъжите свършва, но кога ще се промени съзнанието?
цитирай
12. bven - На 10: dimat, тук е място на споделяне на прочетено, видяно, мнения и позиции.
27.02.2014 17:16
Поздрав!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866382
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39041
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава