Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2018 08:00 - нетленна българска красота
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 4869 Коментари: 6 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

  РОКСАНА - ДРЕВНА БЪЛГАРСКА ПРИНЦЕСА ЖЕНА НА АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ

.

image

Согдианската скала - крепост разположена северно от Бактрия (близо до Самарканд, на северния Път на коприната). Горе е отвестният склон, наречен Лъвската глава.

.

Средновековните византийски автори ни запознават с една романтична история. Те пишат, че навремето Александър Македонски, след като воювал с Бактрия - древната българска държава, сключил мир, непознат за тази част на света, богат на исторически събития. Но едно от най-известните по това време е било превземането на крепостта Согдианската скала от войските на Александър през 327 г. пр. н. е. като част от завладяването на Ахеменидската империя. Согдиана е в Централна Азия и е била част от Бактрия. Спомената е в Авеста, като "земя на арийци".

И местните хора имат ръкопис, който разказва легендата. И така войските на Александър Велики дошли до крепостта Согдианската скала. Тя е в планината Хазрат-и-Султани на височина пет хиляди метра. Последните триста метра са отвесни и всички считали, че крепостта е непревземаема. Затова владетелят Оксиарт от Бактрия изпратил съпругата и дъщерите си, една от които била Роксана, в крепостта и я снабдил с провизии за дълга обсада.

Александър щял да отмени превземането на крепостта, но противниците му изпратили свои пратеници и той ги призовал да се предадат. Но в отговор те казали: Намери си войници с крила, твоите не са заплаха за нас.

Александър подбрал 300 опитни катерачи, бивши македонски говедари от планините. Те взели въжета, направили куки от металните колчета на шатрите и се покатерели нощем по задния склон, за да не бъдат забелязани. Трийсет и двама от тях загинали на скалите. 

В ранното утро оцелелите се появили над горния хребет и развели знамена. Ариан пише, че защитниците били изумени. Пратеникът на Александър изтичал до предните им позиции и заявил думите на владетеля: Предайте се!Сами виждате, че намерих войници с крила.
Крепостта отворила врати.

.

imageРоксана и Александър Велики. 

.

Но историята не свършва до тук.  Последвал невероятен обрат. Мирът бил узаконен и постигнат за първи път не с война, а с любов. Една вечер согдианският владетел Оксиарт организирал бляскаво и богато пиршество. Присътвала и красивата му дъщеря, наричана Малката звезда. И тя била пленница от Согдианската скала, но танцувала вдъхновевно и пленяващо с другите момичета пред краля. Византиецът Ариан пише, че Александър се влюбил от пръв поглед в нея и по-късно се оженил за16-годишната Роксана. Тя е описана като най-красивата по това време, единствено жената на Дарий можела да се мери с хубостта й.

.Историята на обсадата е разказана от Ариан в Анабазис (раздел 4.18.4-19.6). 

.

Византийските автори продължават летописа: За да бъде още по-трайно скрепен мирът Александър Македонски оженил 10 000 свои войници за 10 000 девойки от тая прадържава на българите. И всички, като се почне от младоженците и се стигне при доскорошните врегове, били доволни и щастливи.

.

image

Сватбата на Роксана и Александър Велики. 

.

От брака на Александър Македонски и Роксана се ражда син - Александър ІV, който по-късно става формално владетел на гръко-македонската държава. За съжаление през 309 г. пр. Хр. детето и майка му царица Роксана са били убити в Амфипол по заповед на пълководеца Касандър, за да бъде прекъснат родът на Александър Македонски. 

Името Роксана – от иранското и аланското roxs - бляскав и персийски – зора, е типично българско женско име от X-ти век в средновековна България (вероятен смисъл - Сияйна, Лъчиста, сравни роксолани - блестящи алани).  

Кратък преразказ по книгата на проф. Божидар Димитров "Кои са наследниците на Александър Велики и Роксана?" Според авторът: Във втората половина на IV век пр. Хр. в прародината на българите, равнините на Балхара, в подножието на планината Имеон, се осъществява среща на българи и македонци - воините на цар Александър Македонски. По воля на своя цар мнозина от тях остават завинаги в Балхара, свързвайки живота си с живота на българите. Потомците им ще се наричат както и дотогава българи, но ще запазят спомен за далечната прародина на дедите си от антична Македония. 
.

Публикация: Николай Увалиев

Снимките са предоставени на Паметта на българите

от Форум VІІ Древните българи на Ротари клуб с № 1750, 1756 и 1717.
.




Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ladylady - :))
26.10.2018 08:37
хубава приказка...и, картинки...
Окръг хЯмболя, Софийско сте многоо мръднали..тракийци и колобъри..
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Таня!
26.10.2018 08:46
Според мен ,Александър среща там близък народ- резултат на една от предходните вълни преселници от Балканите затова предприема този ход
Освен това , идеята му е създаване на хомогенен народ в империята Така, че тези сродни хора са добре дощли за тази идея!
Роксана е била и красавица, въпреки ,че във филма красотата и остави смесени чувства Като на туземка!
По времето на Александър и след това, в продължение на два века съществува Согдианската империя-управлявана от македонски царе Знае се хронологията им Има невероятна изселническа вълна от Балканите
Столицата Согдиана е най-големияят град в света-десетки пъти по-голям от Атина!
Това обяснява ,какви хора тръгват оттам при Великото преселение!
цитирай
3. bven - на 1: ladylady, за красотата няма граници:)))
26.10.2018 11:31
българи,тракийци - все колобри на тази вълшебна земя, която много ни дава и е наситена с кръвта на хора, жертвали се за нашата свобода, вяра и преведен живот!
Няма нищо обидно в това, че Александър и войниците му се женят за бактрийски момичета. Те са сродни и говорят на един език!
Хубав ден и вземи да попрочетеш и ти нещо колобърско:)))
цитирай
4. bven - На 2: leonleonovpom2 , аз не гледам холивудски филми за нашите герои, понеже много се изопачават фактите и се акцентира на екшъна.
26.10.2018 11:43
А съм и чела, че всяка жрица и вожд на тракийско племе са били много духовни и спазвали традициите. Затова Александър го причислявам към тракийските племена - той е говорел свободно с войниците си на техния език:))).Майка му - жрица, баща му -
владетел на племе. Иначе гърците се надпреварват да покръстят нашите герои Орфей, Атина, Хермес, Аполон и други и да си пишат история. Няма лошо и в това, всеки да реши да живее някъде и да го направи, преселение, нанасяне или както се нарича - без паспорт и граници.
Александър прави империя и тя се разпада, защото е извоювана с меч, както и всички други империи. Просто Орфей (да се обединяват хората с лира и музика!) не се връзва с неговите идеи за героизъм.
Благодаря за споделеното и хубав ден!
цитирай
5. predatorkapredatorka - да де,това казвам и аз...
26.10.2018 14:31
... аз чета много..и затова се обаждам..
Плюс това господин Спас Мавров ми е приятел във Фейсбук
има и много много интересни видео клипчета които гледам в Тубата
много ми се иска твоите приказни легенди да се докажат
във времето ...
благодаря за твоето..трудолюбие Танче

цитирай
6. bven - На 5: predatorka, щом искаш легендите да се докажат...значи ще стане.
26.10.2018 15:08
Радвам се на приятелството ви с г-н Мавров - той има много приятели в Пловдив.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14872340
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава