Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2019 08:07 - Мадридският препис на Йоан Скилица е албум на царете от Първото българско царство
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 2035 Коментари: 11 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Ръкопис разкрива тайните на българските владетели

Безценните миниатюри в хрониката са рисувани с гваш и злато


 

През 1981 г. получих уникално разрешение от директора на Мадридската библиотека да направя пълно фотозаснемане на Мадридския ръкопис. Тогава съответните власти решиха, че няма да е целесъобразно да отида и така шансът беше пропуснат. Вместо да позволи безплатното цялостно заснемане на ръкописа, българската държава по-късно изпрати "специалисти" до Испания да купят от библиотеката няколко снимки на висока цена. По този начин за сметка на хвърлени пари на вятъра за пореден път се запази статуквото нашенски чиновници да обикалят света за щяло и нещяло.

 


Николай Генов

През втората половина на ХVII век един великолепно изрисуван ръкопис тръгва от Италия за Испания. По-точно - за двореца на четвъртия дук на Учедо Франциско Мендоса Пачеко. Тази особено ценна книга дотогава многократно е сменяла своите собственици. Дори и Пачеко не е последният. От него тя преминава през още двама собственици, за да се установи през 1912 г. в Мадридската кралска библиотека. Така одисеята на този ръкопис - скитник, приключва. Той се счита за една от най-големите ценности собственост на испанската корона. През 1769 г. дон Хуан де Ириарте съобщава да първи път в научните среди официално за неговото съществуване. Ръкописът върху пергамент със сигнатура 2-26 в огромното книгохранилище днес е един от най-важните източници в изучаването на много държави от европейското средновековие. Цялото му име е "Историята на гръцките императори в Константинопол от 811 до 1057 г., написана от куропалат Йоан Скилица".

Куропалат и друнгарий, както още титулуват Скилица, са титли, давани на висш велможа и началник на дворцовата стража. Според други източници авторът Скилица е роден в Мала Азия, където е бил провестиарий или началник на императорския гардероб. Почти само това се знае за този византийски хронист, живял най-вероятно през втората половина на ХI в. За българите този труд е от особено значение, защото в него се съдържа най-старата образна информация за всички драматични поврати в историята ни през споменатото време.

Това е истинска картинна галерия, в която оживяват всички по-важни моменти от българската история за описания близо два и половина вековен период. Като изключим хан Аспарух и непосредствените му приемници, на всички останали значими наши владетели след хан Крум е отредено достойно място. На Крум са посветени 10 миниатюри. На хан Омуртаг - 4. На княз Борисовата епоха - 3. Най-значителни като че ли тук са миниатюрите за цар Симеон. Четири от тях разказват за победите на владетеля, 3 за неговите поражения и 5 за дипломацията, която водел. На цар Самуил е определен недовършен разказ в няколко "кадъра". Разбира се, не са пропуснати владетели като Омуртаг или например Петър Делян... "Омуртаг разбива Тома и спасява Византия", "Борис води преговори с царица Теодора", Симеон обядва с византийския император", "Сватбата на цар Самуиловата дъщеря", "Крум събира кавалерията си за поход", "Борис и народът му призовават християнския бог", "Ахелойската битка" са само малка част от "темите", посветени на България и българите.

Повечето миниатюри в ръкописа са рисувани с гваш и злато, намазани с яйчен белтък. Естествено не всички са запазили до днес своя свеж вид поради активната употреба на книгата през вековете. На места цветовете са избледнели или напълно унищожени, което е наложило частичната реставрация на паметника. Целият ръкопис е обемист том от 30 тетрадки с общо 233 листа (формат 35,5х27 см) и е писан на остров Сицилия. Освен че това се подразбира, авторите на ръкописа и миниатюрите не дават повече никакви сведения както за себе си, така и за мястото и условията, при които са работили.

Според учените, проучвали тази хроника, те са постъпили така, не защото искали да останат анонимни, а защото трудът е останал незавършен. Защо трудът не е завършен, не се знае. Миниатюрите в книгата са разположени по две или три на страница, като в общият обем на цялата книга те са 574. Те дават великолепна представа за облеклото, архитектурата, военната техника и дипломацията от времето на създаването им. Повече от 95 миниатюри са свързани с батални сцени, 35 показват публично екзекутиране или наказване на пленници, 60 са посветени на обсаждане на крепости, а 50 разкриват посрещане и изпращане на посланици.

На цялото това богатство са посветени множество монографии, сред които особено достойно място заема трудът на българския професор Атанас Божков, работил с оригинала през 1968 г. По темата преди него са писали и други нашенци - академиците Йордан Иванов, Димитър Ангелов, професорите Никола Мавродинов, Богдан Филов и др. През 1924 г. Йордан Иванов е направил първия опит да издаде в България скъпоструващ албум с цветни репродукции на миниатюрите и текст на български и гръцки, френски и английски език. Стиловите анализи и проучване на съставите на използваните от илюстраторите багрила дават основание на изследователите да предположат, че трудът на хрониста е илюстриран от поне трима майстори художници. Някъде по страниците са оставяни места, които впоследствие не са били изрисувани. От това съчинение на Йоан Скилица са известни няколко по-късни преписа, част от които също се намират в Испания. Школата за висши проучвания в Париж за първи път през 1903 г. проявява интерес към ръкописа и прави редица фотокопия на миниатюрите, от която е съставена изложената в Рим експозиция с ликовете на европейски владетели. От този момент интересът към Мадридския ръкопис нараства главоломно. Наричат го също "Албум на византийските императори". А няма да е пресилено, ако ние, българите, го наречем "Албум на царете от Първото българско царство".


     копие на http://paper.standartnews.com/archive/2002/07/28/routes/index.htm




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Огромна благодарност за този материал, който ме размисли, но пак надделяха протестите в мене...
23.05.2019 13:18
Размислих се Защо?... След като са затрити умишлено толкова артефакти от историята ни, тези, които са налични са толкова трудно достъпни за изследователите... А и защото даже и да ги засвидетелстват, просто не са популяризирани???
А дали това не е работа на Министерството на Културата ни...? И на министър, съпричастен към министерството си! А не спуснати от някъде според „вота ни“, като такива с чужда етническа принадлежност, които се обръщат към народа с „ А Вие българите...“.
Сетих се че все още ще се намерят артефакти, с които независими учени да Удостоверят исторически факти... Но все още, по странен начин, някой музеи пламват от „случаен огън“. А един приятел (който между другото е помак със средно ислямистко образование) ме открехва, че във „Веда Словена“ в музея ни, пишело опасни за властта песни и притчи, и за това не била достъпна...
До кога само ще питаме???
цитирай
2. lexparsy - http://paper.standartnews.com/archive/2002/07/28/routes/index.htm
23.05.2019 13:23
само да попитам, дали този сайт е грешно изписан, или вече надлежно е изтрит от Окото ни брадърско?
Защото в сайта на Стандарт пише "Страницата не е намерена!"
цитирай
3. bven - lex, може би не сме помъдрели достатъчно...
23.05.2019 13:34
щом само четем, мислим малко, говорим малко и не питаме нищо. Както се учеше едно време по бълг.език - къде, кога, какво, поради каква причина и с каква цел. Дори и езикът ни дава въпросите, а на нас или ни липсва кураж, или сме умствено затормозени, та не знаем какво да правим?!
Пък управниците ни са в другата противоположност - говорят като по книга и не се питат убедителни ли са, как се чувстваме ние и какво мислим. Тази ситуация не е добра, според титаните на мисълта.
По-нататък?
цитирай
4. bven - Проверих и по заглавие, и по линк - наистина липсва.
23.05.2019 13:35
това е!!
цитирай
5. lexparsy - Аммм, тогава, какви са изводите?
23.05.2019 14:22
bven написа:
Проверих и по заглавие, и по линк - наистина липсва.
това е!!

Аз по същата причина, за и много често си записвам причетените материали, даже и някой видеа, защото просто се Дематериализират.... пък нямало чудеса, на този свят ни учат...
Май трябва ИНВЕСТИТОР, ама не като на този блог, да събере Независими изследователи, че силова групировка да ги пази, и тях и артефактите, незаличени!
цитирай
6. bven - Според мен просто не трябва да се дава източник, защото постоянно излиза , че няма такава страница.
23.05.2019 19:21
Дори търсенето в блог бг е обречено. От години излизат едни и същи неща, които едва ли са интерес за някого.
Важно е самият факт!
Поздрави!
цитирай
7. lexparsy - Поздрави и от мене!
24.05.2019 01:56
bven написа:
......
Важно е самият факт!
Поздрави!

А колко от нас обърнаха внимание на Факта?
Въпреки че, освен че е Припомнен, но и е Очевиден?
цитирай
8. bven - На 7: Явно, лекс, страстите около празника на Българската писменост в света е преобладаващ
24.05.2019 08:04
и не се извършват явните мозъчни размисли. Дано след 26 май се тръгне по правилния начин на мислене!
Честит празник!
цитирай
9. elcho - Всичко е Политика .......
26.05.2019 21:34
Има още една ценна книга. Във Франция, всички крале слаха ръката си върху една книга и се заклеват във вярност. Проверете я. Наистина си струва !,.....
цитирай
10. bven - elcho - Всичко е Политика .......
27.05.2019 10:50
Говориш за Реймското евангелие, предполагам?
цитирай
11. elcho - Говориш за Реймското евангелие, ...
27.05.2019 22:37
bven написа:
Говориш за Реймското евангелие, предполагам?

С Българси препис !!!......
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868694
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава