Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2019 06:21 - легендарни жени воини
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 2334 Коментари: 8 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Публикувано във факти.бг:  » Култура »  

    Не само мъжете могат да са опасни на бойното поле Публикувана: 28 Януари, 2017 07:45   image

Историята е поле, в което основно мъжете оставят своя отпечатък, въз основа на победите си на бойното поле. Има обаче жени, които са се превръщали в легенди, заради невероятната си смелост в битките и решилтените си победи. Те не са чак толкова много, но определено са впечатляващи.

Факти.бг ви представя 8 легендарни жени – войни.

Артемизия

image

 

 

 

Артемизия живее в 5-ти век пр. н.е и е кралица на Каря. По време на войните между Персия и Гърция тя влиза в съюза на персийския цар Ксеркс. Артемизия участва лично в битката при Саламин, където предвожда 5-те си кораба.

Херодот я описва като интелигентен боец и жена, която проявява изключително тактическо мислене. В битката при Саламин се опитва да залъже противника, че корабите й са гръцки. Въпреки поражението на персийската армия, тя запазва добри отношения с Персия и укрепва властта си. Легендата гласи, че се е влюбила нещастно. За това и се е хвърлила от висока скала.

Жана д"Арк

image

 

Според някои това е момичето, което е спасило Франция във войната с Англия. Едва 17-годишна Жана се явява пред крал Шарл VII. Тя твърди, че има видения, които я посочват като спасител на Франция. Жана повежда френската армия и сваля обсадата над Орлеан. Започват да я наричат Орлеанската девица, а популярността й сред народа е нечувана.

През 1430 г. пада в плен на бургундите, които я продават на англичаните. Съдена е за ерес и е изгорена на клада през 1431 г. Днес е обявена за светица. Почитат я и като национален герой на Франция. Едва ли има друга тийнейджърка, която да е постигнала толкова много в живота си. Жана умира на едва 19 години.

Накано Такеко

image

 

Жената – самурай, която превзе японските легенди. Такеко е била добре образована и посветена в бойните изкуства. Взема дейно участие в японската гражданска война между 1868 г. и 1869 г.

Такеко повежда група жени - войни, по-късно наречени „Женската армия“, в опит да бъде прекъсната обсадата на града. По време на кръвопролитието Накано Такеко убива петима от вражеската армия, преди да бъде уцелена с куршум в гърдите. Тя моли сестра си да й отреже главата, за да не се превърне във вражески трофей.

И до днес тя е легендарна фигура за японците.

image

 

Обявена е за самурай от шогуна Минамото. Бие се редом с мъжете в т.нар. война Генпей между 1180 и 1185 г. Описват я като изключителен стрелец и майстор на боя с мечове. Бие се в битката при Авазу.

Счита се, че след това се отказва от живота на боец и се омъжва. Според някои легенди живее до 91 години.

Кралица Будика

image

 

Будика е била кралица на келтско племе в Източна Англия. През 60 г. повежда едно от най-мащабните въстания срещу римската империя, възползвайки се от размириците по времето на император Нерон.

Будика успява да обедини голям брой племена и да изтласка римляните от голяма част от Британия. Решителната битка била срещу управителя на Британия Светоний Павел, който успял да групира армия от около 10 000 души, При Уотинг Стрийт той се изправил срещу армията на Будика, която тогава вече наброявала близо 200 000 души.

Войните на Будика обаче не били добре дисциплинирани и атакували анархично римляните, които с добра отбранителна стратегия успели да ги разгромят. Смята се, че Будика или е била убита в битката или се е самоубила след нея.

                                                    Грейс О"Мали


                         image

 

Грейс О"Мали, наричана още Кралицата на пиратите, била известна с подвизите си по западното крайбрежие на Ирландия през 16-ти век. Тя оглавява клана О"Мали и изнудва английски кораби за такса за преминаване.

През 1593 г. тя има лична среща с кралица Елизабет I, след като англичаните залавят нейния син и брат. Двете достигат до споразумение. Роднините на О"Мали са освободени, а по-късно тя се оттегля в замъка Рокфлийт.

                                                            Лозен

image

 

Лозен е по-малката сестра на известния вожд на апачите Чирикауа Викторио. Родена е около 1840г. в Ню Мексико (Аризона) близо до Охо Калиенте - земя известна по това време като Апачерия.

Лозен бързо се прочува сред апачите, както заради изключителната си смелост, така и заради уменията ѝ на церемониален водач, на стратег и разузнавач.

През 1879 г. заедно с брат си събира бунтовническа група от апачи, които се борят с мексиканските и американските войски. Викторио умира през 1880 г. След това Лозен повежда поход на отмъщението в Ню Мексико. След това се присъединява към армията на Джеронимо. Умира от пневмония като военнопленник.

                                                       Зенобия


image

 

Зенобия е царица на Палмира. Управлява страната като регент на сина си Вабалат между 267 и 272 г.

Тя повежда военна кампания и завладява голяма част от Сирия и Мала Азия като се надява да задържи тези територии лавирайки между Римската империя и Сасанидското царство. Потушава въстание в Египет и се обявява за египетска царица.

В крайна сметка римският император Аврелиан започва поход срещи силите й и превзема царството й през 272 г. Зенобия е пленена през същата година. Вкарват я в Рим, окована със златна верига. Има различни теории за съдбата й. Някои смятат, че умира от глад или е екзекутирана. Според повечето историци обаче Аврелиан показва благосклонност към нея и й позволява да прекара остатъка от дните си във вила в Тибур.




Гласувай:
11



1. lexparsy - Много хубав материал и постинг!
20.06.2019 07:01
Навярно не само аз не бях чувал за някои от тези жени-войни!
Но бих припомнил че те са потомки на винаги присъстващите във всяка култура и религия богини, символи освен на различни качества, но и на Лова и Войната.
Аз се сещам спонтанно за Артемида, Селена, Диана, тракийската Бендида... и много други. Ако някой се сети да подсети :-)
Благодарим за материала Таня!
Лекс съм, ако пак изляза „анонимен“ :-)
цитирай
2. bven - Благодаря за изказаното мнение, lex и не си анонимен:)))
20.06.2019 10:22
Аз също не зная за всичките известни жени-воини, но се поразрових и се оказа, че те не са малко. Колкото за имената на богините - Артемида, Бендида и другите, според мен това са имена на жени, останали в паметта на хората. Обожествяването е цел на известна група хора - всеки може да си даде обяснение кога, защо и с каква цел е направено деянието. Иначе всяка жена е воин и героиня в своето време. Примери - да се огледа всеки около себе си и ще открие белезите.
Благодаря и на теб, че ме размисли - така се споделя хубавото и изтрива недоброто.
Поздрави!
цитирай
3. bven - Ето какво има в Уикипедия още за Будика:
20.06.2019 10:40
Съпругът на Будика, Прасутаг е владетел на Ицените, които населявали земи в района на съвременния Норфолк, в източната част на Англия . Тези земи всъщност не са били под контрола на Рим, защото по време на завладяването на Великобритания от император Клавдий през 43, ицените заедно с десет други племена се присъединили към войските , като съюзници. През 47-та година , по време на опита за публикуване на Ostoria Scapula, те успяват да защитят правото си на независимост.
През 60 година Будика застава начело на въстание срещу Римската империя. Тацит пише, че Будика контролира войските си от колесницата и й приписва реч, в която тя се моли да не се счита за благородна царица, която отмъщава за изгубено царство, а за обикновена жена, отмъстителна за отнетата свобода, за изнуреното си тяло, за отнетото целомъдрие на дъщерите. Тацит пише, че след като видяла поражението, Будика взела отрова от черния бучиниш . Според Дион Касий тя се разболяла след поражението и скоро умряла. Според двата източника погребението й е било богато.
Имала е червеникава коса и дълго време римляните се страхували от червенокоси жени.
цитирай
4. lexparsy - С риск да досадя, ако може да размислим още за жените Богини и реалните им проявления...
20.06.2019 13:12
   На кратко... Както мъжкото творческо проявление на Бог има своята Троица в религиите. (за подсещане – Брама, Вишну,Шива.. при Будизма... да не цитирам още и разни), така и женските проявления на Богинята Майка си има трилики проявления (за да допълня - Кали, Дурга и Парвати...)
   Виж „съвременното“ християнство мъжките ги знаем, но пригодно е прикрило женските проявления, като Култ към Богородица. Занемарявайки Мария Магдалена и ... още нещо...
   Та.. тези войнски проявления на Богините, често се изявяват и като реални личности героини. Но останалите също! :-)
И се извинявам ако някой от читателите не е съгласен! Това си е само споделено виждане!
цитирай
5. bven - lexparsy, не досаждаш, пък ако на някой му пречи - може да си пише, пише.
20.06.2019 18:30
Ние няма да слагаме минуси и няма да пишем глупости. Не е в нашия стил.
Благодаря за споделеното виждане.
Лека и светла вечер!
цитирай
6. bven - Аз не гласувам с минуси и уважавам труда на всеки, решил да сподели нещо тук. Затова Благо-даря специално на тези гласували .
20.06.2019 21:48
21:29 - palada
19:36 - cederama
19:23 - kalo28
19:16 - bobigadulkata
18:41 - monarh1991
18:09 - sidhaarta
17:13 - vechnonapompana
17:04 - milady
14:09 - dewy777
цитирай
7. barin - Присъединявам се към горепосоч...
22.06.2019 06:19
Присъединявам се към горепосочените, Татяна. Не съм влизал в блога 8 дена, защото бях на обиколка из Северозападна България, затова сега чета и гласувам. За някои жени-войни не знаех нищо. Полезно ми беше.
Поздрави!
цитирай
8. kirk - В Ченъл хистърито ролята на тъзи Будика
22.06.2019 14:51
В Ченъл хистърито ролята на тъзи Будика беше изиграна от българката Бутинка ):):):) Лафазанов беше баварски вожд и т.н.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14873709
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава