Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2020 09:50 - С победата при Адрианопол Калоян разбива мечтите на латините
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 1492 Коментари: 4 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

image  

magnifisonz.com /

В българската история има моменти, за които на западните историци хич не им се приказва. Когато начело на държавата е заставал енергичен водач, дори и могъщите западни армии са търпели поражения от българите.

На 14 април 1205 година цар Калоян нанася решително поражение на армиите на наскоро създадената Латинска империя. В битката при Адрианопол (днешен Одрин) загива цветът на рицарските армии, участващи в Четвъртия кръстоносен поход.

До сблъсъка между двете сили се стига след поредица събития, свързани пряко с Четвъртия кръстоносен поход. През 1202 година папа Инокентий III призовава за началото на нов поход за освобождаване на Светите земи. Силите на кръстоносците са под формалното ръководство на Бонифаций Монфератски, но са изградени на характерния за онова време принцип на рицарските армии. Всеки тежко въоръжен рицар води със себе си отряди от сержанти, оръженосци и пешаци. По време на третия кръстоносен поход западните сили се придвижват по суша. Срещат много трудности по пътя и затова четвъртият кръстоносен поход поема през Средиземно море, разчитайки на мощният флот на Венеция.

Подмамени от богатствата на Византия, кръстоносците се отклоняват и нападат Константинопол. Градът пада през пролетта на 1204 година, а завладелите го рицарски армии създават Латинската империя. За първи император е избран Балдуин I Фландърски. Почти по същото време папа Инокентий III удостоява българския цар Калоян с титлата рекс, т.е. крал. Младата Латинска империя е агресивна. Отношенията с българския престол са привидно добри, но латините започват да предявяват претенции към територии, принадлежащи на България. Доста често рицарски отряди атакуват и плячкосват български гранични селища.

Калоян е убеден, че съюз с латините ще е невъзможен. Затова се обръща за съдействие към византийските градове в Тракия, които все още не са под контрола на латините. През зимата на 1204 година доскорошните врагове се съюзяват, за да се бранят срещу латинската агресивна политика.

Латините в ранната пролет на 1205 година имат нови проблеми. Някои от завладените византийски градове възстават – първо Димотика, след това Адрианопол, а по-късно и цяла Тракия. Кръстоносците предприемат по-сериозни действия срещу въстаналите и потеглят на север. В края на март войските на Балдуин Фландърски обсаждат Адрианопол.

Българският цар Калоян, в изпълнение на задължението, което е приел по-рано през зимата, поема с войска към обсадения Адрианопол на помощ на новите си съюзници. В историческите хроники на френския летописец Жофроа дьо Вилардуен, който е участник в събитията, е записано, че Калоян води със себе си войска от 40 000 пешаци и 14 000 куманска конница. Сражението между двете армии се провежда някъде на север от Адрианопол, по меандрите на Тунджа. Българите избират мочурлив терен, трудно проходим за рицарската конница. Допълнително са изкопани ями, които след това са старателно замаскирани.

На 13 април 1205 година куманите предприемат бърз набег с конницата, за да проверят доколко латините са готови да влязат в битка. Рицарите се увличат и тръгват след леко въоръжените кумански конници, но бързо се окопитват и прекратяват преследването. През нощта на военен съвет латините вземат решение, да не се впускат в преследване на малки атакуващи отряди, а да изчакат атака от страна на Калоян.
На следващия ден, 14 април, куманската конница отново атакува лагера на латините. Конниците се появяват по времето на тържествена меса, която кръстоносците провеждат точно в този момент. Вбесени от светотатството, рицарите се впускат в безредно преследване на куманите, които привидно отстъпват. Постепенно рицарите са увлечени в преследването и попадат в подготвените от българите капани. Блатистата местност и ямите укротяват устрема на рицарите. Българските пешаци отрязват пътя на латините, а Балдуин се опитва с втори отряд да пробие обкръжението, за да изтегли попадналите в засада рицари.

image


Калоян предприема атака с тежката си конница, която до този момент е в резерв. Силите на латините са обкръжени, разделени на две и методично премазани. Балдуин Фландърски е взет в плен. Жофроа дьо Вилардуен е изброил всички благородници, които загиват по време на боевете – граф Луи дьо Блоа, епископ Петер от Витлеем, Стефан дьо Перш, Рено дьо Монтмирел, Матей дьо Валинкур, Робер дьо Ронсоа, Жан дьо Фрез, Валтер дьо Ньойи, Фери дьо Йеррес, Жан дьо Йеррес, Юстас дьо Юмонт, Жан дьо Юмонт, Болдуин дьо Ньойи. Самият дьо Вилардуен успява да организира оцелелите сили от латинската армия и да отстъпи към лагера край Адрианопол. Поражението обаче принуждава рицарите да свалят обсадата и да се изтеглят до Константинопол. Мнозина историци смятат, че след това поражение съдбата на крехката все още Латинска империя е била в ръцете на Калоян, който обаче не се решава на по-нататъшни военни действия.

Император Балдуин I Фландърски е отведен в столицата Търново, където е затворен в една от кулите на крепостта Царевец. По-късно е ослепен и вероятно хвърлен през стените на крепостта. Калоян изпраща до папа Инокентий III съобщение, че Балдуин е умрял, докато е в плен, без да уточнява каква точно е причината за смъртта му.

В крепостта Царевец през 1930 година, по проект на архитект Александър Рашенов, е възстановена една от кулите. Наречена е Балдуинова, защото се предполага, че на това място се е издигала оригиналната кула, в която е държан латинския император по време на пленничеството му. Сега съществуващата кула е възстановка по образец от запазена средновековна кула в крепостта Червен край Русе.




Гласувай:
13



1. leonleonovpom2 - Христос воскресе, Таня
21.04.2020 22:28
Бодуен праща писмо на Калоян, в което му нарежда да сдаде властта на него! Той владее земите на ИРИ, а Калоян е узурпирал тези земи от империята?
В отговор, Калоян гордо отговаря ,че Боден е узурпатор , а не той
Рицарите никога преди това не са владели тези земи
Бодуен е незаконен владетел , избран за крал от незаконен съвет!
Докато Калоян е законен владетел на земи, собственост на предците му, които императорът на ИРИ временно е владеел Братята му са възстановили тази собственост, сега той владее земите, законно!
Предложил му е мир, но той явно търси друго Няма как да получи даром, това ,което иска!!

След битката ,на призива на папата ,да предаде Бодуен, той отговаря, че не той е почнал войната! Направил е всичко ,за да я избегне ,но Бодуен не искал мир!
Безпорно, щял е да освободи Бодуен, след височайшата намеса, но междувременно Бодуен починал, за съжаление!
Някой развиват версията ,че се забъркал в любовна история с жената на Калоян,куманката, но това е невероятно! Калоян е млад мъж,силен, красавец, държи всичко в ръцете си! Тя трябва да е луда, ако е така! Той и на нея е щял да отреже главата , ако е истина
Не се дава причината за смъртта му,но няма и обвинения за убийство!
Вероятно е естествена?

Бъди здрава!
цитирай
2. bven - Во истина е воскресъл, Леоне!
22.04.2020 11:26
Признавам, че очаквах коментар от теб - знам, че си пристрастен към темата за този велик и мъдър наш цар!
Аз през годините само си помислих изведнъж, какви би станало, ако той не беше победил рицарите, ако не беше пленил този уж император? Каква би била съдбата на Европа и нашата съдба, ако тук се бе разположила Латинската империя с надутите благородници /в нашият филм си личат добре/ и тяхната благословия от папата?!
Явно, Тангра е бил начело на нашите редици и затова победата окончателно е затвърдила българската държава!
Слава!
цитирай
3. barin - Възлова победа е, Татяна. След нея ...
23.04.2020 09:20
Възлова победа е, Татяна. След нея укрепва нашата държава, появила се съвсем скоро като независима. За него писах в последната си тема.
Поздрави!
цитирай
4. bven - Харесвам мнението ти, barin!
23.04.2020 16:06
Всички владетели от първото българско царство са правили всичко, за утвърждаването на България като силна държава в собствената си територия!
Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868732
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава