Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2021 04:30 - Защитаваме ли нашето?
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 1437 Коментари: 2 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                Златното съкровище на българските ханове от Атила до Симеон
                                                   иван добрев

 
                                                    Ч  а с  т  П ъ  р  в а
 
Срещата между Йоан Цимисхий и княз Светослав на брега на Дунав не е нищо повече от последен, също и отчаян за всеки един от тях, опит за откриване и евентуално придобиване на изпуснатото злато на българските ханове, защото независимо от предварително дадената дума, никой от тях не може да има пълно доверие на другия и да не храни в себе си опасението, че другият няма да скочи върху него и да го убие.
 
Залогът е твърде висок и затова Йоан приема предложение-то на Светослав да се срещнат непосредствено преди неговото отпътуване и независимо, че Летописецът не съобщава нищо за съдържанието на техния разговор, те надали са обсъждали и търсили причините за това , защо единият от тях е победител, а другият пък победен, което от страна на Йоан би било прекалено неучтиво и никак не би отивало на един император, а и предварително не се знае как гордият “скит” би отговорил на подобна предизвикателна “любезност”, но още по-малка  е  вероятността  да  са  говорили  за евентуалните бъдещи взаимоотношения и сътрудничество между Империята и  Княжеството,  от  които  тъкмо  в  този  момент  надали  някой  от  тях  се  интересува  и най-малко  пък  самият  Светослав,  амбициите  и  намеренията  на  когото  по  посока  на  Балканите  достигат  и  се  изчерпват  с  рухналата  му  мечта  да  има  чудно  красивия  и пребогат Велики Преслав.
 
Затова единият от тях трябва да е запитал кратко, но твърдо: “Ти ли отнесе Златото?”, който въпрос за другия означава, че Златото не е и у неговия събеседник, с което и двамата мигновено откриват, всеки за себе си, че е излъган и измамен от някой друг.
 
Светослав отплава надолу по Дунав, начело на оцелялата част от разгромената си дружина, в своята си еднодръвка, сравнително бързо и лесно излиза в Черно море, гребе неуморно денем и нощем, без да вижда бряг и като се ориентира само по звездите, понякога чака попътен вятър, за да вдигне платна, развълнувано-зарадван забелязва бряг,  разбира  къде  се  намира,  взема  курс  към  устието  на  Днепър,  навлиза  в  него  и  започва  да гребе нагоре срещу силното течение, но когато, вече отдавна капнал и съсипан от почти едномесечното гребане, достига праговете му, слиза на брега, за да ги заобиколи, печенежските конни съгледвачи, които са го пресрещнали още от устието на реката и го следват отдалеко, без да се издават, вече са донесли на своя хан, а той знае много повече от тях и най -
 важното –  не е изключено Светослав да се е сдобил с богата военна плячка, защо не и онова Злато на българския хан, славата на което отдавна се носи по всички посоки на Света, пък и самият той, нали баща му беше близък приятел и съюзникна Шимун.-каган,  много  пъти  е  слушал  неговите  разкази  за  Златното  съкровище  в  чуднокрасивата му тронна зала, самият той лично го е виждал там, но е ял и пил от други  златни  съдове,  когато  първия  път,  под  негово  командване  даде  своя  немалък  принос  за  разгрома  на  ромея  при  Ахелой  и  втори  път,  когато  трябваше  да  уговорят  съвместнидействия срещу досадните маджари.
 
Тъкмо това предрешава съдбата и коства и живота на Светослав, Златото обаче не се намира у никого от неговата дружина, а надали е било и у онези десетина души, които с голям труд и мъка се спасяват от поголовната сеч и успяват да достигнат Киев, за да  разказват единствено за непоправимо-жестоката загуба.
 
Златното съкровище на българските ханове от Атила до Симеон не е изнесено от превзетата, опожарена и разрушена столица Велики Преслав, от киевския княз Светослав, а следователно не е попаднало от него и у печенегите, които там, пред праговете на Днепър, доубиват него и дружината му.
 
Златното съкровище на българските ханове не е изнесено от столицата Велики  Преслав  и  от  ромейския  император  Йоан  Цимисхий,  именно  липсата  на  което  вгорчава  радостта  му  от  победата  и  наранява  жестоко  неговото  самолюбие  и  честолюбие,което като цяло го комплексира и той, за да се реваншира, все пак пред себе си и за да покаже и докаже на народа си и най-вече на не твърде долюбващите го патриции и други, че единствено и само той е способен да се справи с непобедимите скити,  разиграва  на
 
                               Хиподрома  цирка  с  короната  и 
                   червените  ботуши  на  пленения  български цар...
 
Сред цялата тази суматоха и неразбория Златното съкровище на българските  ханове е изнесено  скришом от тронната  зала на царския дворец и  е пренесено най-напред във Видин, а след това и в неговото имение отвъд Дунава, най-вероятно, от назначения  за областен управител лично от цар Петър, жупана владетел на множество люде и земи български между Карпатите и Тиса, княз Гиляд, вече на години.
 
Тази високоотговорна задача на него му я възложи лично младият цар Борис, който още щом получи вестта за готвения поход на Йоан Цимисхий към Велики Преслав,призова и помоли своя далечен родственик, потомъка на хановете предишни княз Гиляд, в името на пресветлия и всеобщ наш Господ- Бог и заради паметта на приснопочившия цар  Петър, да побърза и да дойде да брани Престолнината Красна.
 
  И княз Гиляд наистина пристигна  начело на многобройна конна  войска, но нямаше как да я вкара вътре, охранява Престолнината отвън, даде нечуван отпор в люти битки и с  руси,  и  с  ромеи,  врагът  обаче  бе  още  по.-многоброен  и  силен,  надделя,  той  загуби  много юнаци млади и стари , банове и войводи, така че когато малцината останали живи натириха конете си и се изтеглиха ,най-напред зад първата крепостна стена, биха се и там, после пак се изтеглиха зад вътрешната крепостна стена, до него се доближи сам  Царят и с безнадеждно-треперещ глас го помоли да спаси поне Златните чаши и кани на техните деди...
 
  Десетина  българи  юнаци,  морни окървавени, пристъпиха плахо в тронната зала на  Двореца,  благоговейно  поеха от  ръцете на  ичергу-боила кой кана, кой чаша, грижливо ги обвиха в чулове и дрехи, леко ги пуснаха в торбите шарени, Царят ги прекръсти, те се поклониха, отстъпиха заднешком, Царят прегърна беловласия княз Гиляд, прекръсти го и го закле да пази и да бди над Светинята българска, чак докато дойде Денят тя пак да севърне и да заеме своето достойно място в Тронната зала на следващия български цар...
 
Отвън пожари лижат небето, звън на оръжие, стонове на ранени и хрипове на  умиращи,  но  шепата  конници,  привели  се  над  гривите,  прегърнали торбите със злато в скути, мълчаливо шпорят и препускат в нощта...
 
                                               Ч  а с  т    В  т о  р а
 
  Ние, българите като народ и държава сме напълно и всецяло в правата си да искаме и настояваме ръководството на австрийския музей час по-скоро да махне от там онзи глупаво-неверен и заблуждаващ цял свят надпис и да постави на негово място истинскияи верен надпис “Българското златно съкровище от Надь Сент-Миклош”  заедно  с преводите на гръцкия, гръкографичния прабългарски и руническия прабългарски надпис, както и задължително с гореспоменатата кратка обяснителна бележка за вековнодраматичната история и съдба на единствено и само българското Златно съкровище от Наги Сент-Миклош.





Гласувай:
13



1. leonleonovpom2 - Здравей, Таня!
28.01.2021 11:25
Поздравления за постинга?
Ние защитаваме прахосването на нашето!
Ние историята си не защитаваме, няма как да защитаваме нашето!
Ние се присмиваме на македонците, на автохтонистите, хайде да наречел тези историци-номади, нали сме номади според тях , не виждаме наглото поведение на Гърция относно Македония
А, те имат право?Защото са гърци!
Момент, ако ние не сме местни, те какви са? Имат две възможности-африканци или азиатци? За нас се търсят доказателства, че сме местни? Има ги, но си затварят очите!
А на гърците им личи и без документи, какви са!
Цяло чудо е ,че антибългарите не са те нашарили с минуси
Явно си ги излекувала от минусововото из самодоказване на мнимо величие и избиване на комплекси за малоценност едновременно!
Тези , които зависи , имат други интереси За лични съкровища!

Хубав ден!
цитирай
2. bven - Благодаря, Иване, за подкрепата и мнението ти:)))
28.01.2021 12:48
Светът е объркан, нормално е да има и някои българи ( не всички), които да реагират неадекватно. Но Земята се отърсва вече от всички токсини и глупости, наблъскани в годините. Остава и ние, осъзнатите българи, да си вършим работата, доколкото можем и да се радваме на новите герои. Те няма да се казват с гръцки или македонски имена, а с гордото име Човек.
За доброто на Земята и възхода й!
Поздрави и бъди щастлив!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14871212
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава