Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2021 07:15 - Проф. Дамян Попхристов: Духовно пробуждане сред българите е предопределено
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 1471 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


Проф. Дамян Попхристов е един от най-сериозните изследователи на Георги Раковски и богомилското учение. Създател е на "Български център Просветление"- организация, която работи за популяризиране на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности, за ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес. "Не може един народ да върви към светло бъдеще, стъпвайки в тресавище. Трябва му здрава почва под краката, която идва от миналото, а ние сме достатъчно немарливи към него", категоричен е той.

На 24 години започва да изучава делото на Раковски. Тогава проф. Надежда Драгова - историк, литератор, културолог, му казва, че на тази младежка възраст е твърде рано да се занимава с Раковски. Според нея това е истинска дързост, което първоначално малко обижда младия Попхристов. Но сега той вече разбира какво е искала да му каже тя преди години.

Проф. Дамян Попхристов преподава режисура и курсове, свързани с митология, философия и история на изкуството в Нюйоркския университет. През 1993 г. създава учебна мултидисциплинарна международна програма. От 17 г. изучава езотеричните школи. Автор е на книгата „За богомилите от уста на ухо", която се чете на един дъх.


image

Проф. Попхристов, кога пламна интересът ви към личността на Георги Стойков Раковски?

Още от детска възраст. В семейството ми се спазваха българските традиции, а дядо ми разказваше различни истории, но тези за Раковски бяха постоянна тема. Той е образ на човек, който е светило, съчетание на интелект, познание, български дух, революционер. Един богат човек, който използва възможностите си да прави нещо за България. Това ми е останало от детството и е провокирало интереса ми към този велик българин. Ние се отнасяме нихилистично към миналото си и недостатъчно амбициозно по отношение на това да познаваме себе си и да знаем кои сме, откъде сме.

За него в училище ни преподават, че е революционер – много малко знаем за този родолюбив романтик, както го наричат?

Раковски е един от доказаните гении. Това, което се знае за него, вероятно се заключава в следното: идеолог на организираното националноосвободително движение, създател на Белградската легия, която се свързва повече с Левски, който е бил в нея. Известно е още, че Раковски е написал една книжка – "Горски пътник", която малко хора са чели и за която някои казват, че е дело на един родолюбив романтик. Толкова много факти за него са останали потулени. Раковски е енциклопедична личност не само за времето си, в което живее, но и в световен мащаб. За него се говори малко в негативен план, че е бил масон – да, такъв е. Но той е посветен в още два тайни висши езотерични ордена, открояващ се от останалите с невероятните си знания. Той е не само революционер, но и писател, журналист, етнолог, етнограф, архивар, историк, полиглот. Занимава се с народопсихология, дава началото на куп научни дисциплини, които се развиват по-нататък в България. Той е първият, който говори, че ние сме много по-древен народ тук на Балканите от гърците. Много категорично отхвърля и опровергава теорията, която по комунистическо време е доминираща, за нашия монголо-татаро-далекоизточен азиатски произход. Че езикът ни е уникален - той говори, че още преди азбуката на Кирил и Методий ние имаме писмени книги и азбуки. Сега, когато започва да се говори за тези неща, хората са изненадани. А те са само частица от неговия всеобхватен образ.

Участва с чета по времето на Кримската война, след това се разочарова от това че Русия няма да помогне и достига до идеята, че България трябва сама да се освободи, каквото й да се случва. Той три пъти влиза в затвора, излиза от там, помагат му. Човек, който има аристократична осанка и поведение и към него са се отнасяли с огромен респект, включително във Франция, когато започва да издава своя вестник и на френски език и неговите публикации се следят и в Европа.


За индийците е национален герой, защо?

Защото той е човекът, който пише една статия за зверствата, които англичаните правят при потушаване на едно въстание в Индия. Тази статия обикаля Европа, предизвиква огромен отзвук. До ден днешен там го ценят и почитат и в Индия има 12 училища, които се казват „Георги С. Раковски”.
Вазов го нарича „Мечтател безумен, образ невъзможен, на тъмна епоха син бодър, тревожен...”. И наистина е бил изключителна личност. Владеел е седем езика, три от които древни – персийски, арабски и санскрит.


Когато бившият ни президент Петър Стоянов отива в Индия, за да открива българско училище, което се нарича „Г. С. Раковски” и казва, че той е наш, индийците отговарят – „не е вярно, той е наш“ и му отговарят, че той е първият европеец, който превежда Панчатантра – свещената книга на индийците, директно от санскрит на български. Това е уникално постижение за онези времена като си представим, че България е под турско робство по това време. Няма българска академия на науките, няма научни институти и други, които да стоят зад гърба му. Всичкото това става с негови собствени средства и с неговите неимоверни усилия. Затова казах, че той е една наистина енциклопедична личност и направо си е гениален за годините.

Оценен ли е Раковски в нашето съвремие?
Той е абсолютно недооценен в нашето съвремие и трябва да намери своето достойно място. Да, в Котел има Пантеон, където са съхранени негови вещи и тленните му останки са погребани там, но това е едно нищожно признание, за огромното дело, което той прави. Защото всичко което Раковски развива по нататък се подема от Левски, от Ботев, от четите на Филип Тотю и т.н.
Въобще цялата идея за национално освобождение, самостоятелно, без чужда помощ и това как да се случи с подробности е негово дело.


Дейността на Раковски отива доста по-далеч. Той създава така наречения етнографски въпросник и го разпространява с молба всеки българин да напише по една песен, гатанка или някакво поверие, което да разкрива нашия бит и народопсихология. Той го издава и го нарича „Показалец”. Днес този показалец се използва за доста докторски дисертации, като източник на уникални за нашия фолклор неща.


А как така Раковски е уличил Аристотел в плагиатство?
Той се занимава с това колко древен е езикът ни и се оказва, че е сроден с армейския и санскрит. Някои наричат това романтични фантазии на един отчаян родолюбец, само че този отчаян родолюбец чете санскрит и прочита една книжка – „Мисленик”.

Това е една от свещените книги на днешните индийски брамини. Раковски проследява пътя на въпросния „Мисленик” как достига в Европа. Оказва се, че достига в Европа благодарение на завоевателните походи на Александър Македонски. Знаете, че той е ученик на Аристотел. Аристотел обаче не пътува с войските на Александър, но има няколко души агенти вътре, които събират разни произведения и ги пращат на Аристотел. Така хората на Александър Македонски пращат и въпросният „Мисленик”. Не е ясно кой, как и кога го предава на Аристотел, но той го публикува като своята прочута „Логика”. Това е световно плагиатство. Не е удобно да се говори, но Раковски го пише черно на бяло, че „Логиката” на Аристотел е преписания брамински „Мисловник”, който Раковски чете в оригинал
.

Сменял е пет пъти имената си?

Да, казвал се е Съби Стойков Савов. По-късно взима името Георги на вуйчо си Георги Мамарчев, който е бил за него супергерой и пример за подражание. Наричал се е и Сава по едно време защото това му е звучало като гръцко име, а той се е надявал че гърците ще станат ядрото на едно общобалканско движение за освобождаване от турците. Когато се разочарова, се преименува Георги Стойков, а Раковски се появява по-късно от село Раково – родното място на баща му.

Революционерът развива една версия за българският национален трикольор като богомилски код. Това ли е причината да нямаме пленено бойно знаме?
Да, това е версията му. Той подрежда така наречените енергии на Саламандъра – белият, зеленият и червеният - най-силната защитна комбинация и казва – „Ето това ще пази България!” Прави го с идеята, че в него е вложен български енергиен код, който ще ни пази и е факт, че българско знаме пленено няма.


Затова се смята, че ако поставим националното знаме пред домовете си, пред всички институции, може да променим кода на съдбата си, на народа. Това е енергия, която се излъчва. За съжаление все по-рядко виждам такова нещо.

Раковски решава, че трябва да се направи самостоятелно правителство, което да държи флага – бяло, зелено, червено и така България да се освободи. За съжаление умира от туберкулоза, а за щастие Левски подема тази идея.

Кои са добродетелите на Раковски, върху които трябва да работим днес?
Огромно родолюбие. Вазов знае наизуст поемата „Горски пътник“, която той пише, Ботев я цитира. Била е изключително популярна и от нея лъха един неподправен патриотизъм, едно искрено, истинско родолюбие – любов към всичко българско.
Ако една част от него само посеем, ние българите днешните съвременници, ще сме направили много като негови наследници, защото той е безпрецедентен.


Къде грешим ние българите по отношение на миналото, познаваме ли себе си, кои сме, откъде сме?
Не знаем, крайно нихилистични сме, вслушваме се какво казал този и онзи а пък общо взето нас се опитват да ни обезличат отвсякъде. Опознаването на корените ни е нещо абсолютно задължително, което трябва да направим само че става въпрос за това да познаваме истинските си корени, а не политически оформените.

Кога българинът ще се възроди духовно?
Той е започнал да го прави има едно осезаемо раздвижване и усещане за духовно пробуждане сред българите, то е и предопределено, дай Боже и да набере малко по-голяма скорост и тогава няма начин да не даде и плодове.

                                                                                                      Драгомира Иванова


Тагове:   ГСРаковски,


Гласувай:
8



1. leonleonovpom2 - Здравей, Таня!
22.08.2021 18:47
Поздравления за написаното!
Раковски е изпреварил времето си! Дори и днес не сме узрели за истините му!
А е живял само 46 години Идеолог на революционното движение у нас, създателят му, тои е и полиглот Теуи ,които гоподценяват като учен, забравят или не знаят, че близо едногодищното му присъствие в Марсилия е маркирано с ежедневно присъствие в библиотеката Рови се из наличната историческа литература, търси написаното за нас!
Естествено ,че е патриот , а не предател! На предателите не се травят патриотите!
Но е и ерудит, безспорен!

Хубава вечер!
цитирай
2. bojo12345 - това е истински българин и родолюбец!
22.08.2021 21:58
Поклон пред живота и делото му. Време е в училището ни да се изучават истините, а не лъжите!
цитирай
3. bven - Благодаря за мнението, leonleonovpom2. Всеки народ би се гордял с такава светла личност като Раковски!
23.08.2021 10:05
leonleonovpom2 написа:
Поздравления за написаното!
Раковски е изпреварил времето си! Дори и днес не сме узрели за истините му!
А е живял само 46 години Идеолог на революционното движение у нас, създателят му, тои е и полиглот Теуи ,които гоподценяват като учен, забравят или не знаят, че близо едногодищното му присъствие в Марсилия е маркирано с ежедневно присъствие в библиотеката Рови се из наличната историческа литература, търси написаното за нас!
Естествено ,че е патриот , а не предател! На предателите не се травят патриотите!
Но е и ерудит, безспорен!

Хубава вечер!

В Европа висшите сановници и царе са го посрещали като равен, всичко, което е правил, било подчинено на идеята за доброто на българите и България . Дано държавниците и политиците ни да взимат пример от него!
Хубав понеделник ти желая!
цитирай
4. bven - Наистина, портретите му са във всяко държавно учреждение и училище - време и неговият живот да остане в сърцата на сегашното и идните поколения!
23.08.2021 10:09
bojo12345 написа:
Поклон пред живота и делото му. Време е в училището ни да се изучават истините, а не лъжите!


Колко ли ще струва да започнат да издават неговите произведения за широката публика?
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14907024
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39057
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава