Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2021 08:01 - нитокрида - фараон и воин
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 885 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Тя беше най-благородната и най-красивата жена за времето си, русата строителка на Третата пирамида
                                                                         манетон


Ератостен, в избрания списък с царе, споменава Нитокрис под името Атина Победоносец (старогръцки Ὰθηνᾱ νικηφόρος,). Това несъмнено е гръцкият превод на египетския „Нейт отличния“. Богинята Нейт е пряко свързана с идеята на гърците за тяхната богиня Атина. Ератостен й дава 6 години управление. Манетон твърди, че Нитокрис е била на власт 12 години.

Жената-фараон е вълнувала и съвременниците ни, оставили спомен за нея в литературата:

В операта „Sezostris“ на Тераделиес - съпругата на фараона.

Хауърд Лавкрафт изобразява Нитокрис като владетел на възкръсналите мъртви и ходещи мумии, които все още се намират в коридорите под пирамидата на Хеопс („Затворен с фараоните“, „Изгнаник“, „Аутсайдер“).

Историята на Тенеси Уилямс „Отмъщението на Нитокрис“ е посветена на легендата, преразказана от Херодот.

Огледалото на Нитокрис - разказ на Брайън Люмли

Нитокрис, Дамата от Мемфис - книга на Пиер Монтлаура.

Нитокрис като съпруга на фараона Меренре II - роман на египетския писател Нагиб Махфуз „Родопис Нубийски“ („Фараонът и наложницата“).

Историята „Отмъстителната дама“, в книгата „Любов и корона“ от Жулиет Бензони е посветена на кралица Нитокрис.

“Вълшебната Нитокрис” - исторически роман от Джон Кнител за последната владетелка* от Шестата династия на Старото царство 


                                                  image


Историците често упрекват египтяните, че са по-войнствени, отколкото са били в действителност - това не означава, че те не са участвали в големи войни и не са се показали като достойни войни.

Древен Египет също е имал свои жени-воини, които са знаели как да отблъскват мъжете и да се застъпват не само за себе си, но и за своята държава.

Нитокрис, която се възкачила на трона след коварното убийство на своя брат - фараон е известна с решителния си и воюващ характер. Смята се, че тя е първата жена владетел на Древен Египет в световната история, която носи титлата фараон. Името й (наричана още с имената Neytikert, Nitigret или Nitokrid) се среща в "Историята" на Херодот и в "История на Египет" от египетския историк Манетон.

Историците датират управлението й в Египет на 2184-2181 г. пр. н. е. , вярвайки, че тя е последният владетел от VI династия. Според Херодот тя е племенница на фараона Мерен II. А някои историци вярват, че Нитокрис (Nitocris) е можело да бъде „съставен образ“ и не бива да се вярва сляпо на историята на Херодот.

Като седми владетел от VI династия на Старото царство, Нитокрида е била втората жена-владетел на Древен Египет и втората жена-регент в световната история. Meрнеут, Нитокрис, Нефрусебek по време на Средното царство, Хатшепсут от XVIII династия, Taусерт от XIX династия на Новото царство и Клеопатрa VII от династията на Птолемеите са цариците от Древен Египет, които  управляват като фараони.

                                               image

Херодот настоява, че последният монарх от династията е жена. Той включва в своята „История“ сюжет за мелодрама с нейно участие: Нитокрида получила короната на Египет след трагичната смърт на брат си.

Младият фараон    Меренра II е убит и майка му, кралица Нитокрида, го наследява (според някои съобщения тя е била негова сестра ) . Наследяването на жени вече не е нечувано в Египет. Но най-важното тук е името на новата кралица - тя е кръстена на бога на крокодилите Себек.

Нитокрида не притежавала големи таланти като великата кралица от XVIII династия - Хатшепсут, но не става съучастник на гнусните убийци. Тя решила да отмъсти и да напусне този живот след това , осъзнавайки, че не може да запази властта над Египет. Царицата кани конспираторите-благородници на пир в подземните камери на царския дворец. Когато вече са доста „подпийнали“, всички врати на камерите се заключват и през голям таен канал банкетната зала е наводнена от водите на Нил. Убийците на фараона умират от ужасна смърт.
След като отмъщава,  Нитокрида се самоубива.

Друга жена от 4-та династия, на име Хетефер II, построила великолепна гробница за дъщеря си, в която са запазени цветовете на оригиналните релефи. И в тези релефи Хетефер II е показана с жълта коса! За Хеопс, Хефрен и Менкаур има данни, че са били белокожи и с руса коса. Това означава, че Нитокрис е можел да е съставен образ на няколко кралици в Египет и не бива да се вярва сляпо на историята на Херодот.

Някой нарича красивата Нитокрида дъщеря на царя на Мидия, за която Навуходоносор се жени. Според тази версия тя  била вавилонска царица, която е управлявала държавата по време на лудостта на съпруга си.

Нитокрида си построила гробница на най-многолюдната порта на града, която била на високо над самите порти. Върху нея  били издълбани думите на завещание към царете, които след това  ще управляват Вавилон

„Ако на някого от царете след мене му липсват пари, да отвори гробницата и да си вземе, колкото пари иска; иначе, ако няма нужда - да не я отваря. По-добре ще е”.

Гробницата останала недокосната до възцаряването на цар Дарий, когато, позовавайки се на мълвата за измислената царица Нитокрида, Херодот го е опозорил, като го е оставил чрез „Историята” в човешката памет, като ненаситен за пари и користолюбив осквернител на паметта на мъртвите, който отваря техните ковчези и ги безпокои във вечния им сън. Дарий, който според обяснението на Херодот не използвал портата, като минавал през нея, защото над главата му щяло да има мъртвец, намерил за обидно да не използва портата, а и да не вземе оставените в гробницата пари, както го приканвал надписът върху нея. Но в гробницата Дарий не намерил пари, а мъртвецът, който бил погребан в нея. Имало и надпис, който заклеймявал постъпката му – „Ако не беше ненаситен за пари и користолюбив, нямаше да отваряш ковчезите на мъртвите”.

Тази вавилонска царица е спечелила слава и с изграждането на язовири, напоителни канали и голям подвижен мост, свързващ двете части на столицата. Предполага се, че тя е укрепила Вавилон, като е заповядала да се изкопае езеро, което е било изпълнено с вода, използвайки р.Ефрат.

Определено фараонът Менкаур е бил строителят на Третата пирамида в Гиза. Но Манетон очевидно е имал предвид друга гигантска структура, разположена наблизо, която понякога се нарича Четвърта пирамида. Това е огромна мастаба и е сигурно, че  нейният строител е била жена! Но тази жена принадлежи към IV династия, а не към VI и се казва Хенткаус!? Възможно ли е да се изведе гръцката форма Nitokris (Nitokrid) от името Hentkaus? Това е малко вероятно...

Арабският историк ал-Муртади казва, че по негово време се е смятало, че третата пирамида често е посещавана от призрак, под формата на красива гола жена. Много хора я видели да се лута из залите по обяд или на залез слънце. Понякога тя се появявала на някой минувач и му се усмихвала така, че той се втурвал към нея. Тогава тя го примамвала към себе си с  толкова силна страст, че той губел ума си, следвал я в пустинята и изчезвал там.

Популярни легенди или действителни събития в края на Старото царство - изберете сами.


                                              image


Тагове:   Египет,   нитокрида,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868471
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава