Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2012 10:43 - 10 ТАЙНИ НА ВСЕЛЕНАТА, РАЗКРИТИ ОТ ТЕЛЕСКОПА «ХЪБЪЛ»
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 11020 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 27.06.2012 10:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Взаимодействащи си спирални галактики NGC 2207 и IC 2163 

Изминаха вече 22 години от деня, когато НАСА пусна в околоземна орбита телескопа «Хъбъл» – един от най-успешните научни проекти на човечеството.

    «Хъбъл» се вглежда в космоса и ни разкрива невиждани и изумителни  гледки на звезди, галактики, космически явления  и отговори на въпросите на мирозданието.  

image

1.Сега ние знаем, че вселената се разширява много по-бързо, отколкото се смяташе преди.       Наблюдавайки  свръхновите звезди, «Хъбъл» определи разстоянието между галактиките, които продължават да се отдалечават една от друга. И учените откриват, че вместо да се забавя, разширяването на  вселената се ускорява. Галактиките продължават да се разбягват от «центъра» все по-бързо и по-бързо.

        2.«Хъбъл» ни даде най-точната към днешна дата възраст на вселената 

image

1689 (струпването на галактики в съзвездието Дева, най-голямото от известните) усилива светенето на отдалечените галактики

     Преди «Хъбъл» да бъде изстрелян в орбита, науката можеше само да прави догадки по повод приблизителната възраст на вселената – на около 10-20 милиарда години.


image

Сравнение с акцент върху наблюдението на ранната Вселена

    Но благодарение на направените от «Хъбъл» измервания, става възможно да се изчисли скоростта на разширяването на вселената, което ни дава много по-точна представа за нейната възраст – 13,7 милиарда години, плюс-минус няколко стотин милиона.

3.Hubble Deep Field – фотография  на хиляди галактики, които са на милиард години

image

     Преди «Хъбъл» не можехме да изучаваме най-отдалечените галактики. Но поемайки риск и фокусирайки камерата на «Хъбъл» върху избран участък на космоса в течение на 10 дни  изследователите получиха Hubble Deep Field.
   HDF – това е изображение на повече от 3 хиляди галактики с  разнообразни форми, размери и светимост. Изучаването на това изображение даде на астрономите известна   представа за историята на вселената, и позволява да се види как възникват, растат и  умират галактиките.


4.Изяснихме си истинската природа на най-яркото космическо тяло във вселената - квазара

image

Спиралната галактика NGC 4319 и квазара Маркарян 205

      С помощта на «Хъбъл», се изясни, че източникът на енергия на квазарите са огромни черни дупки в центъра на галактиките - енергията се набавя от силното триене и изгаряне на газ от облака от материя, привлечен към черната дупка, затова те са разположени в центъра им. Енергията на квазарите пътува милиарди години, докато достигне до Земята. По тази причина, изучаването на квазарите дава на астрономите информация за ранното състояние на Вселената.

5. Ние се доближаваме до разбирането за ролята на черните дупки при образуването на  галактиките


  

image

Галактиката Сомбреро. Гледана от Земята, галактиката Сомбреро – дом на свръхмасивна черна дупка и богата система от близо 2 хил. кълбовидни купа, се вижда почти периферно.  6.Газ и прах не закриват повече образуването на звездите

image
  Една от най-известните снимки на телескопа. Раждането на нови звезди в Мъглявината Орел.  Колоните от газ в мъглявината  са изваяни от звездни ветрове и радиация. Зараждащи се звезди се оформят във вътрешността на колоните.


image

Колони в мъглявината Кил. Изображение за двадесетгодишнината на „Хъбъл“ на планина от газ и прах, висока три светлинни години, показва струи газ, изстреляни от новородени звезди във вътрешността на колоната.

   Някои от най-впечатляващите снимки на «Хъбъл» са запечатали свиващите се облаци прах и газ, които в краен резултат формират нови звезди.

image

 В облак от завихрени прах и газ се образуват хиляди звезди. Над 3 хиляди звезди с различни размери присъстват в това изображение на мъглявината Орион.
image
Мъглявината Пеперуда NGC 6302. Газ с температура над 20 хил. градуса по Целзий разкъсва пространството с близо 1 млн. километра в час, за да оформи мъглявината с вид на пеперуда.     Благодарение на «Хъбъл» астрономите можаха да получат нови знания за формирането на звездите. Новите звезди и планетни системи  са подложени под силното влияние на тяхното обкръжение, което беше неразличимо до получаването през 1995 година на снимки от мъглявината Орион.

 7.Ние можем да изчислим състава на атмосферата на планетите зад пределите на нашата Слънчева система

image
Елемент на съставното изображение SWEEPS ACS/WFC («Прозорец за търсене на транзитни екзопланети в съзвездието Стрелец с усъвършенстваната камера – широкоъглов канал»)

  «Хъбъл» може да открива планети извън пределите на Слънчевата система. Той извърши първите измервания на състава на атмосферата на тези планети, някои от които съдържат натрий, въглерод, кислород и други елементи, известни на Земята.
  Откриването на метан от «Хъбъл»,  на планета извън Слънчевата система (планетата HD189733b), е първа стъпка по пътя към откриване на извънземен живот.

8.Сблъсъците в космоса на дават по-добро разбиране на собственото ни космическо обкръжение – като допълнение, те са просто изумителни

image
Изображения на Юпитер, полученни във видимата и ултравиолетовата част на спектъра 17 юли 1994 година

     През 1994 година «Хъбъл» направи детайлизирано наблюдение на сблъсъка на комета с повърхността на Юпитер, което според  астрономите е изключително събитие. Но през 2009 година в Юпитер се вряза още една комета, което свидетелства,че  такива случаи не са чак толкова редки, както се предполагаше дотогава (примерно веднъж на хиляда години).
    Тази достъпност на наблюдението върху участъците на сблъсъка ще ни помогне да разширим знанията си за близки и далечни планети.

9.Разкрита е истинската причина странните гама-лъчения

image
Материнска галактика на гама-лъчене 971214

  
  Не бе ясно защо избухването на едни свръхнови звезди предизвиква гама лъчене, а на други - не. Получените от «Хъбъл» данни  създават впечатление, че черните дупки и гама-лъченето се пораждат от звезди с по-малко съдържание на метали.  Затова откриването на гама-излъчване може да говори за това,че сме станали свидетели на раждането на нова черна дупка.

image

Мъглявината Карина

  10. Ние видяхме умирането на звезди и раждането на планетарни мъглявини

image

На мястото на умрялата звезда в планетарната мъглявина NGC 6302 се ражда "пеперуда"

     С помощта на «Хъбъл» бяха изследвани редица умиращи звезди, които изглеждаха различно в зависимост от тяхната големина. Звездите от средна величина изхвърлят газовете си и се превръщат в бели джуджета, а от нажежените газове се образуват красиви мъглявини. Масивните звезди  колапсират и така възникват свръхнови. 

.
image

"Хъбъл" открива планета в друга слънчева система

   Продължителните наблюдения над свръхновите звезди и планетарните мъглявини  показват, че такива трансформации стават по време на серия избухвания. Проследяването на жизнения цикъл на тези звезди може да ни помогне да разберем, с какво са завършили тези явления, и как те ще  продължат да се развиват  в мащабите на цялата вселена.

image

Мъглявината Конска глава

     За 22 години "Хъбъл" направи наистина изумителни снимки на космоса и ни припомни, че важните неща не са само нещата, които ни заобикалят и с които се сблъскваме ежедневно. Напомни ни, че красотата може да е навсякъде, стига човек да има очи за да я погледне и да я осъзнае. Почти всяка снимка направена от този телескоп има огромно значение за астрономията.
   Телескопът „Хъбъл“  коренно промени астрономията и вдъхнови цяло едно поколение с величествени гледки на вселената.

Снимки НАСА
http://www.liveinternet.ru/users/4061666/post213920539/




Гласувай:
9



1. malchaniaotnadejda7 - :) Здравей, Калина! Прекрасен постинг, благодаря ти.
27.06.2012 12:45
Тези дни "Вояджър" напусна границите на Слънчевата система - нашата родна галактика. Дали тя е всъщност "нашата родна...", друг въпрос.:) Сега пътува към звездите от Млечния път. Преди време четох, как откриха и измериха несъответствия в протичането на времето - странно разминаване с минута. Дори изрязах вестника, но го загубих. Мисля, че пак бе намесен екипът, американската космична лаборатория и "Хъбъл"... Ако можеш да ми помогнеш, ще съм много щастлива. Беше в "Труд" - съобщението бе под главата на вестника, научно съобщение, на първа страница - ако не греша, там беше, но забравих, кога - може би преди 7 години.:) Поздрави и хубав ден!
цитирай
2. dolsineq - Нещо много далечно, което трудно ...
27.06.2012 13:04
Нещо много далечно, което трудно можем да си го представим...
цитирай
3. анонимен - Прекрасно е да видиш кадри от род...
27.06.2012 23:57
Прекрасно е да видиш кадри от родният дом. Липсва ми.
За квазарите и"черните дупки" просто се лъжете. Такива неща не съществуват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2300204
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5364
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031