Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2012 22:25 - Посетете Кабиленски манастир край Ямбол! Съвети!
Автор: elika Категория: Хоби   
Прочетен: 8659 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Един зелен оазис сред безкрайната плодородна Горнотракийска низина посреща вярващите, които със смирение търсят здраве и утеха.



image



image


image

image



image

Когато тръгнете към Кабиленския манастир не забравяйте:

1. В манастира тече лековита вода, която е излекувала много хора от различни заболявания. Вземете с вас съдове за вода. Водата от аязмото тече като чешма и големи туби се пълнят бързо.

image


image


2. В манастира е направена баня, в която хората се поливат със същата вода от аязмото за здраве.

Когато тръгнете към манастира, облечете се с такива дрехи, които лесно и бързо можете да съблечете в банята и после да облечете.

В банята има джапанки, но е по-добре да си носите свои. Водата от тялото не се подсушава с хавлия, а се оставя да попие сама. Поклонници твърдят, че най-добре е човек да мине през банята три пъти. Това е възможно в горещите дни.

В банята влизат по двама души, защото е тясна. Който желае може да се полее един път, а после да се мокри с водата от аязмото отвън.

3. Хавлия не ви е нужна, но който иска може да си вземе чисти дрехи, които да облече, след като се полее с лековитата вода.

4. Дворът  на манастира е обсипан с цветя. Има много пейки и маси, на които можете да се нахраните спокойно и да си почивате.

5. Поискайте да си купите мед от монахините. Невероятно вкусен, билков, екологично чист мед. Не е нужно да носите буркани за подмяна. Голям буркан за компот с винт струва 6,00 лева.

Кабиленският манастир се казва „Рождество на Пресвета Богородица”. Храмовият празник е на 8 септември (Малка Богородица).

Манастирът се намира на 6 км от центъра на Ямбол. До него се стига по добре асфалтиран път. Пред входа на манастира има паркинг, на който има място и за автобуси.

 

 

През 4-5 век - Късната античност,  Кабиле е бил голям религиозен център.  На разстояние  1 км. от настоящия резерват е имало манастир по времето на Св. император Константин Велики. Според легендата, майката на императора Св.царица Елена  често изпращала  хора да й носят вода от целебния извор. 

По-късно манастирът станал женски православен и бил обитаван до падането на България под Турско робство (края на 14 в.).

 Въпреки че манастирът бил разрушен, споменът за магическия извор се предавал от поколение на поколение като предание и легенда.

 

 

През 1898 г. Стоян Ганев от село Кабиле, докато си почивал на нивата след работа видял в съня си жена облечена в черно, която му посочила мястото на лечебния извор. Орачът започнал да копае на това място и наистина се натъкнал на водата. По-късно, за съжаление, неразбирателства със съселяните му го принудили да закопае извора. Според преданието селянинът ослепял на минутата. 

През 1918 г. възрастна жена от Сливен - Мария Маринова отново  открила  извора след пророчески сън.

На мястото  щедри хора построили малък параклис, около който постепенно  издигнали манастира. Строителството започнало през 1919 г. и продължило до 1944 г.

Най-голяма заслуга за успешното приключване на строителството имал Георги Николов от село Ген. Инзово, който пътувал с години от село на село и събирал дарения за манастира.

 

 

От 1995 г. манастирът се оглавява от младата игуменка Минодора. Освен нея, манастирът се обитава само от още 4 монахини. 

 

 

 Много близо до самия манастир се намира Национален архитектурен резерват Кабиле.

http://kabile.yambolmuseum.com/

Снимки: Личен архив

Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева

Авторски материал - при нарушение на авторските права ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!

© Copyright 2012  All Rights Reserved

 





Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3675160
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930