Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2014 09:04 - ангелската сила на сезоните (тед андрюс)
Автор: bven Категория: Хоби   
Прочетен: 1898 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                Годишен цикъл на енергиите в тялото


Според всички древни учения мъжките и женските енергии съществуват във всеки от нас. Задачата на духовния ученик е била да се научи да ги балансира и да ги изявява съзидателно в условията на живота си. Според ранните алхимици истинско просветление и постигане на цялостност би се осъществило от съюзяването на Слънцето и Луната, а това значи от съюза на мъжките и женските енергии. От една страна, това би могло да се разбира като съюз на подсъзнателно и съзнателно. От друга страна то е свързването на центровете на светлината вътре в тялото - чакрите – и по-специално тези на хипофизата (челната) и епифизата (теменната). В тези две скъпоценности на короната се извършва божествената работа!

Епифизата е седалище на мъжката енергия на човека. В езотеричното учение е известна като Слънчево семе. Тя е активната част на енергийната ни система, особено когато божествените ни дарби трябва да бъдат изявени във физическия свят. За преживяването и изявата на пълната й сила човек трябва да бъде достатъчно посветен и одухотворен - и достатъчно мъдър, за да знае как да я активизира и използва.
В хода на годината мъжката енергия протича през тялото, правейки годишна обиколка, твърде подобна на пътя на Слънцето по небето. Движейки се в тялото, тя активира и стимулира други енергийни центрове и потоци, в съответствие с различните сезони.
След лятното слънцестоене мъжката енергия започва да се движи и да тече, така че по време на есенното равноденствие достига до центъра на сърдечната чакра в тялото и подпомага енергиите и физическото тяло да се нагодят към ритмите и енергиите на Природата и на Христос, които оказват влияние върху нас по това време на годината.
След есенното равноденствие мъжката енергия започва да се движи. По време на зимното слънцестоене тя е достигнала центъра на слънчевия сплит тялото, стимулирайки го към по-голяма активност, древните мистерии този център се наричали "ясли" на човешкото тяло, или човешки храм. Той е точката на нисшето раждане и озарение, което винаги трябва да предшества висшето раждане.
По време на пролетното равноденствие Слънцето, или мъжката енергия, се движи нагоре, докосвайки отново сърдечния център. През есента тя стимулира сърцето за пречистване, а през пролетта стимулира сърдечния център за по-висша изява на творческите сили.
По време на лятното слънцестоене мъжката сила на тялото се издига още веднъж до най-високата си точка, намираща се в епифизата, за да даде още по голяма възможност за висше просветление. Ако човек внимателно следи собствените си ритми и насочва по това време медитацията по пряк начин (което ще бъде обяснено по-нататък), този кръговрат бива озарен с нов живот и сили, които възраждат жизнеността и вибрацията на тялото, душата и духа.

Но в нас има и женски енергии. И те, както мъжките енергии, правят кръговрат през тялото. Женските енергии не следват хода на Слънцето, а по-скоро на Луната. Всяка фаза на Луната предизвиква смяна и движение на женските енергии в човека. Тази женска енергия се обновява всеки месец, но в хода на една година тя може да се увеличи чрез различни практики и да влее динамична сила и мощ на всички нива в живота на човек.
Седалище на женските енергии е хипофизата. Нейният кръговрат отразява пътя на Луната около Земята и през дванадесетте астрологични знака. При новолуние женската енергия се намира в дома си, в хипофизата (челната чакра). При първата четвъртина след новолунието, тя се предвижва към гърлената чакра, стимулирайки този център за по-висша изява.
По време на пълнолуние женската енергия стига Центъра ни на възпроизводство (основна или сакрална чакра). Това е критичен момент. Тогава се освобождава огромно количество енергия в системата на човека. Ако не бъде осъзната, тази лунарна семенна сила може лесно да бъде разпиляна и изгубена поради погрешно използване на енергиите. Чрез правилна медитация тя би могла да се запази и до края на месеца и отново да се издигне до хипофизата. Ако се прави това в хода на годината, се натрупва огромно количество енергия, която след това би могло да се използва за големи алхимични промени.
В последната четвъртина след пълнолунието женската енергия, която се е активизирала от контакта си с долния център, е изтеглена обратно към гърлената чакра. А след това, по време на новолуние, тя отново стига до дома си в хипофизата.

image
  Много древни традиции и общества са използвали лятното слънцестоене за свързване на мъжкото и женското начало. Женските енергии, натрупани в предходната година, са свързани с мъжките от същата година. Чрез специални медитационни техники енергиите се свързват в точката на третия вентрикул на мозъка, мостът между епифизата и хипофизата. Формира се един дъговиден мост, което разгръща пълно духовно съзнание и просветление.
Това е точката на висшата ясла, на висшето раждане. Мъжките и женските енергии - чрез епифиза и хипофизата - са родители в единението си, което създава нов живот за човека - физически и духовен. Божественото Христово дете в нас е родено.

image




Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14874729
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава