Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2014 09:00 - нетленна българска красота - недялка симеонова
Автор: bven Категория: Хоби   
Прочетен: 3996 Коментари: 4 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

...Тогава Кудоглу  - търговецът на тютюн, решава да зарадва малката си приятелка . Той й купува изключително скъпата и ценна цигулка "Сториони" от Кремонската школа.


Недялка Симеонова е родена на 2 декември 1901 г. в Хасково. Започва да свири на 6 Ѕ год., първият ѝ учител е баща ѝ Димитър Симеонов - самоук музикант, тромпетист и цигулар.
За първи път пред публика малката Недялка изпълнява „Мечтание” от Шуман. През 1909 г. е поканена да свири във Военния клуб в София. На 9 години вече е обявена от българската музикална критика за дете-чудо.

image

През 1913 г. заминава за Америка, където изнася множество благотворителни концерти в полза на пострадалите през Балканската война българи. Тамошната публика е във възторг, в пресата излизат редица публикации за малката цигуларка. Богати американци ѝ отпускат стипендия за обучение и през 1914 г. Недялка заминава за Дрезден, Германия. Там става ученичка на проф. Густав Хавеман в Дрезденската музикална академия. През 1920 г. се завръща в България. Две години по-късно за първи път у нас свири със сборен симфоничен оркестър.

image

Отново заминава за САЩ, където учи при най-големия педагог по това време проф. Леополд Ауер. През 1924 г. цялото ѝ семейство се премества в Индианаполис, САЩ. Някъде по това време Недялка Симеонова се сдобива с прочутата си цигулка „Галиано”, на която свири до смъртта си.

В Чикаго цигуларката среща популярния тогава отвъд океана индийски спиритист Премел ел Адарос. Тя е запленена от него и през юни 1924 г. двамата се женят.

image

Бракът им просъществува много кратко. Само след няколко месеца Недялка подава молба за развод след тормоза, който Адарос ѝ налага и след като осъзнава, че той е мошеник, който е искал да използва таланта ѝ за собствените си цели.

Тя бяга от него чак в Кайро, Египет, където се запознава с българския пианист Георги Хайдутов. Омъжва се за него и заедно със сестра му, челистка, сформират трио, което дълги години обикаля целия свят и изнася концерти в Япония, Китай, Сингапур, Европа, Америка.

През 1931 г. семейството се връща в България. Недялка е наградена с орден за граждански заслуги. На следващата година ражда сина си, бъдещия известен цигулар Димитър Симеонов, кръстен на баща ѝ. Малко по-късно се разделя с Георги Хайдутов.

image
Вече утвърдената цигуларка прави постъпки да стане преподавател в Музикалната академия и концертмайстор в Народната опера, но ѝ е отказано. Тя е принудена да свири по софийските локали. През 1935 г. все пак, като израз на уважение, в София е организиран концерт в нейна чест - по случай 25-годишната ѝ музикална дейност.

По покана на своя приятелка Симеонова заминава за Дрезден, където следва в Дрезденската консерватория. Дипломира се с отличен успех само за 6 месеца и става концертмайстор на тамошния симфоничен оркестър.

image

При едно от връщанията си в родината Недялка се омъжва за трети път - за диригента Илия Стоянов. Отново за кратко.
През март 1944 г. идва в България, за да вземе сина си. И тук има една интересна история, свързана с любимата ѝ цигулка „Галиано”. Музикантката я оставя на приятелка в Германия, тъй като е възнамерявала бързо да се върне. Но идва 9 септември, българските граници са затворени и връщането става невъзможно.

image

На следващата година над Дрезден са извършени зловещи разрушителни бомбардировки. Недялка Симеонова е в пълно неведение дали приятелката ѝ е жива, дали цигулката ѝ е оцеляла. Едва през 1956 г. чрез немското посолство пристига радостната вест, че и двете са невредими. Безценният инструмент пристига в България и видната ни цигуларка свири на него до края на живота си.

Междувременно, благодарение на диригента Васил Стефанов, Симеонова започва да свири като концертмайстор в новосъздадения Държавен симфоничен оркестър. През 1946 г. е назначена за редовен преподавател в Музикалната академия в София, защитава и професорска титла.

Последният ѝ съпруг е актьорът Борис Сарафов, от семейството на големия артист Кръстьо Сарафов и революционера и деец на ВМОРО Борис Сарафов.

image

Недялка Симеонова се разболява и заминава на лечение в Париж, но не успява да се пребори и умира на 14 март 1959 г. от рак. В нейна чест от 1971 г. в родния ѝ град Хасково се провеждат ежегодни празници - музикални дни „Проф. Недялка Симеонова”.

image

Автор: Илиана Иванова, Изгубената България









Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. precoria - Обичам Недялка Симеонова и нейното ...
24.05.2014 10:42
Обичам Недялка Симеонова и нейното изпълнение на "Севдана" от Георги Златев Черкин!Виртуоз на цигулката е.
Поздрави и честит празник днес!
цитирай
2. stela50 - Честит празник, Бвен !
24.05.2014 23:16
На словото, на духа...
Великолепни са постингите ти, посветени на българската красота,
талант, отдаденост в различните области на изкуството...
нетленни, незабравими, изпълващи с гордо възхищение сърцата ни...
Поздравления и за чудесното представяне на Недялка Симеонова !
цитирай
3. bven - На 1: Честит празник, Петя!
25.05.2014 19:24
Някога пускаха по-често произведенията на Недялка Симеонова..Но както става често вече, непреходното винаги изпъква, както и да се стараят да го заглушат, изтрият, изопачат:))). Затова нека е вечна паметта за истинското изкуство на Недялка Симеонова и успехите на хасковските празнични дни да показват, че изкуството на българите е от най-висока класа!
Благодаря, че ме посещаваш редовно и изказваш лично мнение, мила приятелко!
Намасте!
цитирай
4. bven - На 2: Честит празник и на теб, Стела! С благодарност приемам твоето мнение за
25.05.2014 19:27
изказаните факти и фотоси, показващи българската истинска красота!
Честит празник на цялото семейство и много успехи на отдадените на българската азбука!!!
Намасте!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14871460
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава