Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2018 11:11 - неизвестни деца на руския имперски двор
Автор: bven Категория: Хоби   
Прочетен: 3912 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   

                        Тайни деца на руските империи:
                           Кои са и какъв е  животът им
 


image
 
Елизавета I и Екатерина II.

XVIII в. влиза в руската история като "възрастта на императриците": Пет пъти, броейки регента Анна Леополдовна, дамите сядат на трона. Сред управляващите на този век, дъщерята на Петър Елизавета Първа и съпругата на племенника й Екатерина II са най-известни. Много неща са известни за държавните им дела, докато техният личен живот винаги е бил обвит в мъгла.

Между двете императрици - Елизавета I и Екатерина II , има много общо помежду им: не само дълго и успешно царуване, но е  любопитен  и факта, че по времето, когато те са били  на трона, не се е състоял брак. Състоянието на вдовица и на неомъжено момиче обаче не пречи нито на първата, нито на втората да има бурен и наситен личен живот и незаконни деца. Но ако историците с увереност говорят за незаконното потомство на Екатерина Втора, съдбата на тайните деца на Елизавета Петровна все още е загадка.

Принцеса Тараканова или монахиня Дозифея? image
Елизавета Петровна и Алексей Разумовски                                        / Снимка: homsk.com

През 1774 години. Западноевропейски общество е  немалко объркано: във Венеция се появява млада жена, наричаща себе си принцеса Тараканов и заявява, че това е тя - законен наследник на руския престол и дъщерята на императрица Елизавета, която е  починала преди 13 години. На руски език дамата не може да говори, изглеждаше по-скоро като италианка, но има доста хора, които й повярват. Факт е, че слуховете за тайните деца на Елизавета Петровна вървят преди нейното сядане на трона.

Смятало се е, че принцесата ражда през 1730 година няколко деца от Алексей Разумовски, който, според легендата, е не само любим: в 1742 и в 1744 година, след като става императрица, за  Елизавета се твърди, че тайно се е омъжила за него. Защо тайно? Тъй като Разумовски по своя произход не отговаря на ролята на съпругата - той е син на прост казак. Къде и кога  се  е състояла сватбата, никой не може да каже със сигурност.

image
Принцеса Тараканова, дъщеря на императрицата Елизавета Петровна / Снимка: historytime.ru

Също така е известно колко много са децата на  Елизавета и Алексей: броят им вероятно е от един до три, но повечето от неговите съвременници, посочват син и дъщеря, като последната упорито наричат "Принцеса Тараканова". Но всъщност дамата, която раздвижи европейското общество,  дали е всъщност дъщерята на руската императрица? Според повечето историци Тараканова наистина е била авантюрист, но въпросът за съществуването на незаконната дъщеря на Елизавета Петровна не го премахва.

Има още една историческа личност, по-малко известна от Тараканова, но не по-малко загадъчна: това е монахиня Дозифея, която е починала на 64-годишна възраст през 1810 г. в Москва. Тя починала в Ивановския манастир, където живее през последните 20 години от живота си. Живее в отделна стая, не общува с никого (особено по време на царуването на Екатерина II, по-късно режимът е облекчен.

image
Гробницата на монахинята Doshifey / Снимка: ioannpredtecha.ru

Има версия,според която  Дозифея е нелегитимна дъщеря на Елизабет, за която има толкова много обяснения и която в света носи името Аугуста. Непряко това се потвърждава от следните факти: за поддържането на Дозитеус са отделени големи количества  от държавната  хазна; Дозитея никога не яде с други монахини: по време на храненето лицето й е  добре прикрито. 

След смъртта на Екатерина II тя е била посетена от представител на императорското семейство; Дозитея била погребан в семейната гробница на романовите. За съжаление, след аутопсията на нейния гроб не е извършено генетично изследване на останките, така че най-вероятно никога няма да разберем истината.

image
Григорий Орлов и Екатерина II                                                          / Снимка: newstut.ru

През 1770-те. списъкът на благородните семейства на Русия е попълнен с ново фамилно име: Бобрински -  графове. Първият граф на Бобрински става 13-годишно момче на име Алексей. Нито като момче, нито през следващите години го различават някакви специални предимства, в допълнение на произхода му: майка му е Екатерина II, и баща - признат любимия си, граф Орлов. 

 Алексей е роден през април 1762 г., когато Петър III, съпруг на Екатерина е все още жив, той може официално да го разглежда като син, но никой досега не е имал никакви илюзии по този въпрос. По времето на зачеването на детето Петър и Екатерина са останали съпруг и съпруга само на хартия. Защото веднага след раждането на Алексей,той е  предаден на семейството на гардеробиерката В.Шкурина,където успешно се расте до 13-годишна възраст.

image
Алексей Бобрински, син на Екатерина II                          / Снимка: regnum.ru

По-късно е назначен друг преподавател - Бетски, който ръководи Алексей до зряла възраст. Животът на граф Бобрински е  лош (особено в сравнение с дъщерята Елизавета): учи в кадетския корпус, пътувал в младежките си години в Русия и Европа, успешно женен, има четири деца и вече  починал при Александър Първи. А наследниците на Бобрински  продължават до ХХ век, като сред потомците на тайния син на императрицата има доста свестни хора - учени, писатели.

Бобрински обаче не е единственото тайно дете на Екатерина. Най-малкото за тези, които видяха в ученика друг любим - Г.Потъмкин - не ученика, но нелегитимната му дъщеря и императрицата вярвали в това. Но в годината на раждането на Елизавета Текина - това е името на момичето - Екатерина вече е на 45 години. Освен това, за разлика от Алексей Бобрински, тя никога не проявява интерес към това дете. Най-вероятно Елизавета е дъщеря на Потьомкин или една от неговите любовници.


Источник: https://kulturologia.ru/blogs/030218/37685/





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. avangardi - Поздрави сърдечни за теб, bven!
12.03.2018 12:20
Прекрасен превод! Научих много нови неща.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869228
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава