Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2019 08:32 - Кой е Алонсо де Охеда – българинът плавал с Колумб?(трета и четвърта части)
Автор: bven Категория: Хоби   
Прочетен: 1930 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Никоя нация не претендира, че мореплавателят е неин представител



И така, името Драган Охридски трябва да се възроди в българската историография и да бъде не обект на подигравки и хумор, а на сериозно преосмисляне и преклонение. Смятам, че никой не отнема на Испания един от видните й конквистадори, ако каже, че той е просто с български корени.

И така, кой е Алонсо де Охеда. Той испанец ли е или не е?

В търсене отговор на тези въпроси изследователят Иван Димитров е посветил 40 години от своя живот. Той пише: “Изследователите на хронистите от XV век още недоумяват - що за човек е Алонсо де Охеда. Дори учените испанци не могат да обяснят отделните епизоди от живота му.



Те не са установили още родното му място,



някои от тях казват, че е живял в гр. Куенка, но това не означава нещо съществено. Нямат данни за родителите му, не обясняват не испанското му име и презиме. За повечето от изследователите Алонсо де Охеда си остава парадокс, мистерия, загадка... Испанската енциклопедия (1972 г.) представя Охеда отгоре-отгоре, като заобикаля някои страни от живота му. Монахът Бартоломе Касас, който участва в първото самостоятелно плаване на Де Охеда - Да Лахнида, го обрисува като: „малък на ръст, но доста добре сложен и силен”. Христофор Колумб пише за него, че бил: „много находчив младеж и с много голяма смелост". Според свидетелските твърдения на неговите съвременници се знае, че бил експерт по военните дисциплини, ловък при употребата на сила и че обича да се бие с меч и шпага”.

В енциклопедията - тълкува Димитров - е премълчано, че ”Алонсо де Охеда е централна фигура в откриването на Новия свят, че е бил



един от най-големите герои през Гранадската война,


монах от религиозните бойни ордени, непобедим ездач и боец с меч, най-добрият бегач на Испания, отличен плувец, най-смелият, най-дръзкият младеж на Обединеното кралство Кастилия, Леон и Арагон, любимец на кралица Изабела и нейно доверено лице. Премълчано е, че Алонсо де Охеда е най-сериозният съперник на Христофор Колумб в географските открития. Премълчано е. че той е първият европеец, стъпил на континента с европейска и християнска мисия - първият цивилизатор, основател на първото и второто европейско континентално селище, ктитор на църква, извършил първите християнски покръствания на континента Америка и на остров Куба.”

Да започнем да търсим какво казват и други енциклопедии за мореплавателя Алонсо де Охеда.

Британската енциклопедия от 1997 г. разказва,

че Де Охеда през 1499 г. в самостоятелно плаване се насочва към на континенталния бряг на Южна Америка. Съпровождан от флорентинеца Америко Веспучи, Де Охеда достигнал до устието на Ориноко и изследвал брега, като дал име на днешна Венецуела (умалителна форма на думата "Венеция"). Не се казва каква е народността на мореплавателя. Кой ли народ би могъл да забрави откривател на Новия свят? Навярно - народ, загубил за дълго своята независимост и култура. Драган Охридски - Алонсо де Охеда сякаш е прокълнат от съдбата. За негови велики постижения се споменава само с по две думи. А този човек също има майка и баща, които са били с определена народност. Всички известни факти за мореплавателя могат да водят към нашите земи.


А името Драган - слава богу е съвсем българско.                     image

По традиция твърдението, че Де Охеда (De Hojeda) e българин може да бъде оспорено категорично само от “някогашните” ни братя от Македония, които се обаждат засега плахо, че е македонец. Но нищо чудно да му издигнат внушителен паметник в центъра на Скопие до паметника на Александър Македонски. В интервю Иван Димитров разказва, че като ученик чул да се говори за дневника на Мари-Мадлен сен Жозеф, племенница на бретонския херцог Ди Вилар. Дневникът е воден от 1491 до 1509 г. В него тя пише, че Алонсо де Охеда е известен още с името Драхан да Лихнида. В друга статия Димитров казва, че имената „Алонсо де Охеда - Драхан да Лихнида" се срещат в писма и доклади на испанската инквизиция до папата в Рим. Мисля, че дори само името Драхан да Лихнида е достатъчно свидетелство за българския произход на мореплавателя и да ни даде право да го приемем като свой и докажем, че е наш сънародник. В минали времена, в Охрид е имало квартал, наричан Лихнида, в който са живеели католици. Ако семейството на Драхан да Лихнида е било католическо

тогава много неща си идват на мястото.


И най-вече за приема му в католическа Кастилия
Димитров задава въпроса: Защо няма градове и нации, които да смятат Алонсо де Охеда за свой гражданин? Изследователят твърди, че като герой от войната с маврите, Охеда е влязъл в Шпаньолския епос под името Алонсо Черния (Alonso Negro). Мореплавателят Америго Веспучи в записките си отбелязва името Алонсо Негро - именно Алонсо Черния.


Векове наред картата “Мапа Мунди” е фалшифицирана и това изпраща делото на Драган Охридски в забрава


Нека се върнем пак към Алонсо – Драган… Учен от Испания съобщава на изследователя Иван Димитров, че за последните 50 години за Де Охеда има написани едва 5 статии, от които не е научил нищо ново.

“От Испания получих един доклад, който много ме заинтригува. След съобщението на барон фон Крамер, че в дневника на своята далечна пра-пра-прабаба Мари-Мадлен сен Жозеф е открил, че Алонсо де Охеда е известен още като Драган да Лахнида, в испанската академия е съставена комисия, която да разследва кой е Алонсо де Охеда. Комисията дълго време проучва родовете Охеда, търси родното му място. И заключава в своя доклад, че в Испания не е открила нито рода му, нито родното му място”, разказва Димитров.

Журналистът от в. "Труд" Георги Тамбуев интервюира Димитров и развива тезата, че с откритията си, мореплавателят от Охрид

иска да направи Испания по-богата и по-силна,

за да започне тя евентуална война с поробителите на роди­ната му. Алонсо (Драган) е роден около 1470 г. Това означава, че той е дошъл на света 26 години след последния кръстоносен поход и 22 години пре­ди първото плаване на Колумб. Охрид е паднал под турско робство през 1375 г. Вероятно родителите на Драган са се изселили в Европа именно от Охрид, след умирането на надеждата във Владислав Варненчик през 1444 г. Ако тогава част от рода на неродения още Драган е живял в Охрид, след разгрома, не­говите родители вероятно са избягали на Запад, по-късно са стигнали в Испания. По-късно се ражда Драган. Но може би и съобщението, в испанската енциклопедия, че Охеда е роден в гр. Куенка е вярно, след като българският клон на рода му вече се е заселил тук. През детството си Драган е носел името, дадено му от родителите и записано в дневника на Мари-Мадлен сен Жо­зеф като "Драхан". Да припомним - тя пише, че Алонсо де Охеда е известен още с името Драхан да Лихнида (в буквален превод Драган от Охрид).

Смяната на името му в Алонсо е разбираема, думата "драг, мил" е преведена на староиспански в Алонсо. Това обяснимо - като младеж той иска да се интегрира в страната, в която живее. С подвизи, сочат източниците, успява да стори това. Разказва се за героизма на младежа покорил цяла Севиля, преди да тръгне да плава. Пред кралица Изабела

Алонсо се изкачил на върха на високо дърво,

от което бързо се прехвърлил на хиралда (висока църковна камбанария). Вероятно младежът е сменил името си по или по свое желание или заради закон, изискваш хората. които са в кралския двор на Кастилия, да носят чисто испански имена.

Иван Димитров поставя въпроса: защо се укриват документите за третото откривателско плаване на Алонсо де Охеда. Ето какво пише той. “Една карта на плаванията на Охеда чертае маршрутите на първото, второто и четвъртото му плаване. А третото е пропуснато. Защо? Има целенасочен стремеж да са внуши, че всичко, свързано с третото плаване на Алонсо де Охеда, се е загубило, че няма данни, че не може да се възстанови нито по аналогия, нито дори и като хипотеза. Та нали тъкмо това плаване доказва, че не друг, а Алонсо де Охеда е първият европеец, излязъл на брега на Тихия океан, като е прекосил тясната ивица земя на Панама. А това значи да се объркат „истините" на традиционно приетата колумбистика…”

Картата на Хуан де ла Коса, съставена в резултат на плаването на Алонсо де Охеда в 1499 г., когато той открива голяма част от бреговете на Южна Америка, се нарича "Мапа Мунди". Завършена е в края на експедицията на Де Охеда, след пристигането му в пристанището Санта Мария до гр. Кадис през юни 1500 г. В публикация от 1986 г. се казва, че на “Мапа Мунди” има надпис, който гласи, че откривателят на Южна Америка е БУРНТИАНС. Според статията това е испанската транскрипция на арабската дума БУРДЖАН, която пък означава БЪЛГАРИН. Освен това като пряко доказателство за българския произход на Драган Охридски има и друго. Върху флагманския кораб на Охеда в "Мапа Мунди" е на­рисувано и личното знаме на мореплавателя - цялото зелено, в средата с голям червен щит,



а пред него - бял боен (български?) кръст.



Това говори, че Охридски или сам помни, или по традиция от дедите си пази спомен за България. “Цели 11 години древното българско знаме се развява по бреговете на Южна и Средна Америка, над редица острови като Куба, Ямайка, Доминика и др. Всичко е известно на испанската наука, но...” - слага многоточие статията. Допуска се, че популяризираните по-късно факсимилета на "Мапа Мунди", са подправени. От тази статия научаваме, че има забрана за преснимането на картата “Мапа Мунди”. Векове наред тя се разпространява не в оригинала си, изготвен от Хуан де ла Коса, а в преправени варианти. В тази стара публикация се казва конкретно: “Един от най-сериозните фалшификати на “Мапа Мунди” е отпечатан в френския „Атлас женерал", издаден през 1909 г. Там е зали­чена топонимията, доказваща маршрута на Алонсо де Охеда по брегове­те на Южна Америка, за да не се види,


                                                                            imageВенецуелска пощенска марка

че именно той е откривателят на Брази­лия.                    


Изтрито е мястото, където Хуан де ла Коса завършва картата в 1500 г., все едно, че Охеда пристига втори след Пинсон. Българското знаме на Охеда е заменено с кастилското. Надписът за откривателя на Южна Америка е изме­нен, като думата БУРДЖАН - българин, е заменена с испанската - ВИСЕНТИАНЕС и ВАНЕАС. Фалшивите факсимилета. присадени в картата на Хуан де ла Коса заливат науката.”

Петър НАНЕВ





Гласувай:
6



1. barin - Здравей, Татяна. За първи път ра...
06.08.2019 19:02
Здравей, Татяна. За първи път разбрах за Алонсо де Охеда от една книга, където като приложение бяха публикувани 100-те най-известни и заслужили българи. Странно ми се стори, че имаше и още няколко неизвестни дотогава за мен. Нямаше ги Любен Каравелов и ген. Владимир Вазов, както и доста царе. По-късно съм срещал за Алонсо де Охеда още информация, но така и не написах тема. По едно време преди десетина месеца ми се въртеше в полезрението да пиша за него.
Поздрави!
цитирай
2. bven - Здравей, barin. Досега нямах възможност да отговарям, моля за извинение.
12.08.2019 10:58
Аз бях чела, някъде в зората на демокрацията, статия за Драган Охридски, но отзвук не последва. Сега се радвам, че мога отново да обърна внимание на любезните читатели за този голям българин, малко известен у нас и много повече в Латинска Америка. А ти пак можеш да напишеш своето изследване - смятям, че ще добавиш още интересни факти.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866879
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава