Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2020 08:22 - ДийпакЧопра: АРХЕТИПИТЕ СА КОМПАС ЗА НАМИРАНЕ НА НАШАТА ИСТИНСКА СЪЩНОСТ
Автор: bven Категория: Хоби   
Прочетен: 512 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


Архетипите, или праобразите, казва Дийпак Чопра в своята книга „Спонтанното удовлетворяване на желанията”/изд. Бард/, са митични разкази, наши вътрешни герои и героини.

Предлагаме ви този текст на Чопра, с чиято помощ да стигнете до себе си:

Архетипите са вечните теми, които живеят на нивото на колективната, универсална душа. Те са израз на копнежите, въображението и най-дълбоките въжделения на колективната душа.

Процесът на намирането на архетипа би трябвало да носи радост. Не се тревожете, че може да направите да направите погрешен избор. Тъй като праобразите извират от колективното съзнание, всеки от тях присъства във всеки един от нас. Но някои архетипи са по-силно представени. Вашата цел е да откриете един, два или дори три първообраза, които имат най-мощен резонанс у вас, или онези, които говорят от името на сърцето ви.

Не избирайте какъв бихте искали да бъдете,

нито дори качествата, на които най-много се възхищавате, а търсете онези качества, към които се чувствате привлечени, които ви вдъхновяват и мотивират. Ще ги познаете, когато ги срещнете. Най-хубавото е, че няма грешни отговори.

За да си помогнете в търсенето, опитайте следното упражнение, видоизменено в труда на моята приятелка Джийн Хюстън, автор на „Митичен живот; или как да изживеем своята по-велика история“. В книгите си тя предлага много други упражнения, които горещо ви препоръчвам.

Настанете се удобно и освободете ума си. В идеалния случай трябва да прослушате следните абзаци, докато очите ви са затворени; ако е възможно, запишете ги на касета или компактдиск и си ги пуснете, за да може да си представите сцените по-ясно. Но прочитането с ясен и открит ум също има ефект.

Започнете с дълбоко поемане на въздух няколко пъти. Бавно вдишвайте и издишвайте, освобождавайки всяко напрежение, стягане или съпротива, които носите в тялото си. Продължавайте да правите бавни, дълбоки, плавни вдишвания, позволявайки на всяко издишване да ви отведе до по-дълбоко, тихо и успокояващо място.

Сега си представете, че вървите по красива пътека сред природата, обрасла с дървета от двете страни, далеч от шума на града. Докато се разхождате, наблюдавате тучната зеленина, птиците, прелитащи високо в небето, зайчета с бели опашчици, прекосяващи пътеката, пеперудите, които пърхат наоколо. Стигате до една поляна и там съзирате живописна селска къщурка със сламен покрив. Вратата е гостоприемно отворена. Надниквате вътре и виждате всекидневна и коридорче, водещо към задната страна на къщичката. Тук се чувствате на сигурно и удобно място, сякаш сте се завърнали в родния си дом, и вървейки по коридора, стигате до малка стаичка. Забелязвате врата на дрешник, която отваряте. Отмествайки дрехите настрани, виждате отвор в дъното на дрешника. Минавайки през отвора, откривате, че той води към старинно каменно стълбище, което се вие все по-надолу и по-надолу. Светлината е неясна, тъй че слизате полека, като се спирате на всяко стъпало, държейки се за перилата, и внимавате много да не паднете, спускайки се все по-дълбоко, и по-дълбоко, и по-дълбоко. Накрая достигате дъното на стълбището и се озовавате край широка река, отразяваща сребристите лъчи на луната. Присядате на брега на реката, заслушани в приглушения шум на течащите води, загледани в безкрайната шир на обсипаното със звезди нощно небе.

Някъде в далечината забелязвате малка лодка, плаваща към вас. Тя се плъзга по водата и когато ви наближава, виждате в нея изправена фигура, загърната в одежди от бяло платно, която ви маха с ръка да се качите в ладията. Чувствайки се сигурни и защитени, вие прекрачвате борда на лодката и там ви дават да се преоблечете в ефирни одежди, украсени със старинни символи. Лодката се плъзга по тесен тунел, който сякаш няма край. Лодкарят с дълга брада, застанал на кърмата, започва да припява монотонно непознати мантри и след няколко секунди забелязвате, че сетивата ви са станали много по-изострени. Чувствате се едновременно отпочинали и странно ободрени.

В края на тунела се появява светлина, която става все по-ярка. Докато се приближавате към светлината, вие осъзнавате, че това е покана да влезете във виртуалния свят. Приемайки я и след като се потапяте в светлината, изведнъж откривате, че сте станали безтегловни. Понасяте се извън лодката и усещате, че се сливате с тази живителна светлина. От този свят на чиста потенциалност вие можете да се появите в квантовата и материалната реалност във всякаква форма и вид и на всяко място във време-пространството, което си изберете.

Достигате до дълбините на своята светлинна същност и се явявате като богинята Хера, владетелката на Олимп и всички гръцки богове, символ на царствена власт и красота.

Вие командвате света, изпълнени с увереност и власт. Вашите поданици разчитат на вашата сигурност и сила. Вие сте най-завършеното олицетворение на самоувереност. Почувствайте какво означава да имате съзнанието на тази могъща богиня. Усетете как се движите в нейното тяло. Усетете какво е да притежавате нейните жестове, да имате нейния говор, нейното изражение на лицето. Погледнете на света през нейните очи. Чуйте света през нейните уши.

Сега се сбогувайте с богинята и се върнете към формата си на виртуална светлина. Отново сте в света на чистата потенциалност, пулсиращи от възможности. Проникнете в светлините на своята светлинна същност и се появете като мъдрият стар крал, овладял изкуството да направлява житейския кораб сред бурното море. Вие сте белобрадият мъдрец, великият риш, който вижда формите и явленията в света като космически танц. Вие сте в този свят, но не сте от него, и всяка ваша мисъл, дума и действие изразяват абсолютна непогрешимост. Почувствайте какво е да имаш съзнанието на мъдрец.

Deepak Chopra_Spontanno udovletvoriavane2



Разумът ви е разум на мъдрец. Влезте в неговите мисли, говор и жестове. Вижте света през очите му.

Сега освободете мъдреца и отново се слейте с вашата същност на виртуално светлинно същество. Навлезте в собствените ви дълбини и се появете от там като избавителят. Вие сте светлината на състраданието, от вас струи опрощение и надежда. Самото ви присъствие разпръсква мрака, независимо колко мрачни са знаменията му. Вие сте олицетворение на самата божествена същност, същността на Христос, на Буда. Самата ви природа трансформира всяко изживяване във вяра. Станете свидетел на мислите, възникващи в ума на спасителя, преливащ от съчувствие и любов към всяко съзнателно същество.



Сега освободете избавителя и се върнете към вашата изначална същност. Вие сте виртуално светлинно същество, пречистен вир от универсална енергия. Пълни сте с потенциала на всичко, което е било, е и ще бъде. Навлезте в дълбините на тази светлинна природа и се появете като божествената майка. Вие сте абсолютната сила на майчинската обич, пулсираща от животворна енергия. Вие сте Деметра, Шакти, женското лице на Бог. Вие сте светата майка, даряваща всяко живо същество с любов и доброта. Вие сте изначалната съзидателна сила, даваща живот на форми и явления. Усетете съзнанието на божествената майка. Слейте се с чувствата и. Вижте съзиданието през нейните очи. Чуйте сътворението през нейните учи. Вдишайте и издишайте с диханието на божествената майка.

Сега освободете божествената майка. Върнете се към същинската природа на чиста светлина, изначалната виртуална енергия, пулсираща от възможности за проявление на всичко, което изберете да станете. Потопете се в дълбините на своята същност и се явете като Дионис, бога на чувствеността, на самозабравата и опиянението, бога на необузданата страст. Вие сте олицетворение на тоталното отдаване на момента. Вашата природа е да не задържате нищо у себе си, да се потопите в усещането да бъдеш жив. Вие сте пияни от любов.

Почувствайте света чрез съзнанието на Дионис. Усетете опиянението. Вижте света през очите му. Чуйте музиката на вселената като тържество на вашата същественост. Отдайте се на екстаза на сетивата и духа.

Сега освободете Дионис и се слейте отново с вашето изначално енергийно състояние на чиста виртуална светлина. Открийте импулса на мъдростта и интелекта сред вашия безкраен потенциал и се появете като богинята на мъдростта, Сарасвати или Атина. Вие сте покровителката на цивилизацията с вашата отдаденост на знанието, мъдростта, изкуствата и науката. Вие сте истинският духовен воин, посветил се на унищожението на всяко невежество, пречещо на истината да се изяви. Почувствайте съзнанието на богинята на мъдростта. Погледнете света през нейните очи; чуйте господстващия разговор с ушите и. Вие сте изтънченост, финес, цивилизованост и мъдрост в най-висшата им степен.

Сега оставете богинята на мъдростта да си иде. Върнете се към първоначалното ви състояние на чиста виртуална светлина. Слейте се отново с вашата неограничена, непроявена същност, пулсираща от потенциал. Потопете се в същинската си светлинна природа и се явете като Афродита или Венера, богинята на любовта и красотата. Вие сте олицетворение на чувственост, страст и сексуалност. Във ваше присъствие съзнателните същества губят ума си и жадуват страстно за възторзите на Ерос. Изразете и почувствайте съзнанието на богинята на чувствеността. Усетете тази нейна чувственост. Вижте света през очите на богинята на любовта.

Сега освободете богинята на любовта, връщайки се към своята сърцевина от светлина, като чиста, неопределена същност, като безгранични възможности. Потопете се дълбоко в тази ваша природа и се появете като светия младенец, или израза на чиста, божествена потенциалност. Вие сте олицетворение на невинността, очакваща безусловна любов, която давате и получавате. Вие сте рожба на божествени родители и сте пълни с неизявена съдба и космически потенциал.

Наблюдавайте света през очите на това дете. Почувствайте любовта, струяща от невинното сърце. Изживейте игривостта на този слънчев младенец, който се радва на собственото си същество.

Освободете младенеца. Изживейте себе си като виртуална светлинна същност. Отпуснете се в собствената си безграничност. Вие сте пулсиращото сърце на енергията, способна да създаде всичко, което пожелахте. Потопете се дълбоко във вашата светлинна сърцевина и се появете като космическия алхимик. Вие сте най-великият магьосник, способен да превърне нищото в нещо и нещото в нищо. Вие знаете, че светът на сетивата е изменчив и нелеп. Изживейте материалния свят като израз на вашата съзнателна енергия, която можете да трансформирате в материя чрез вашето намерение и внимание. Можете да приемете каквато форма пожелаете – жива или неодушевена – защото вие сте съзнанието под всичките му маски. Вие сте Кришна; вие сте неограничените възможности. Изживейте себе си като Кришна, космическия алхимик, способен да покаже всичко, което си изберете. Изживейте как видоизменяте мислите си в явления. Вижте вселената през очите на Кришна. Изживейте космоса като ваше тяло. Вие не сте във вселената; вселената е във вас.

А сега, през следващите няколко минути, поиграйте с вашата творческа енергия и се проявете във всяка избрана от вас форма. Това може да бъде някой от обещаващите архитипи, които току що изредихме, но може и да не е. Станете всяко същество, което бихте искали да изживеете. Приемете съзнанието на велик художник или музикант. Вижте света през очите на могъщ политически лидер. Станете ореол; почувствайте света като рееща се нависоко птица. Превърнете се в кит и изживейте съзнанието на игриво морско създание. Радвайте се на виртуалната си същност, преливаща от знанието и опита на собствената ви безкрайна потенциалност. В тази си форма вие сте всичките многобройни богове и богини, първообрази и митически герои, побрани в едно тяло. През следващите няколко минути, позволете на всички образи, фрази и символи, на всички думи, които се раждат у вас, да придобият конкретна форма в съзнанието ви.

Когато почувствате, че сте изпитали широка гама от интересни възможности, изберете трите архетипни герои, символи, думи или фрази, които отекват у вас и които ви вдъхновяват и мотивират. Те могат да бъдат богове или богини, които познавате, или пък герои, животни, символи на космическите елементи или стихии, думи, фрази или всяко друго качество, което има някакво значение за вас, всичко, предизвикващо у вас усещане за комфорт при изживяването му в съзнанието ви. Трябва да почувствате, че ако тези хора или качества навлязат във вашия свят или бъдат изразени чрез вас, вие ще бъдете способни на големи, чудесни неща. Аз винаги препоръчвам мъжете да изберат поне един женски или женствен първообраз, а жените да изберат поне един мъжки или мъжествен архитип. Всички ние носим в себе си както мъжки, така и женски качества, и да пренебрегнем една определена страна от своята същност, би означавало да запушим този извор на лична страст.

Запишете вашите три символа или архетипа. Сетне започнете да колекционирате произведения на изкуството или снимки, символи, бижута, напомнящи ви за съответния първообраз. Някои хора си правят малък, импровизиран олтар на своите архитипи като място, в което да съсредоточат търсенията на своята същност. Ако принципните качества на вашите праобрази могат да се изразят с думи или фрази, напишете ги на лист хартия, за да ви напомнят за себе си. Поне веднъж дневно, за предпочитане след медитация, поглеждайте тези бележки и мълчаливо им отправяйте покана: „Моля ви, елате и се изразете чрез мен.“ Нека те ви напомнят за вдъхновението във вашия живот. Когато се чувствате изгубени или вниманието ви е отвлечено от водовъртежа на светския шум, те ще бъдат вашия компас към истинската ви същност.

http://psihobg.com/?p=4695



Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14924742
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39061
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава