Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2021 07:23 - Знаменитата кралица воин Аманитора
Автор: bven Категория: Хоби   
Прочетен: 1753 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Знаем малко за възкачването на Аманитора на трона или края на нейното управление. Противоречиви съобщения за нейния съправител Натакамани го наричат ​​или съпруг, или син. В допълнение се смята, че Аманитора е  наследила  властта от Аманишакете, която е или нейната свекърва (ако Натакамани е съпруг на Аманитора), или майка й (ако Натакамани е син на Аманитора), или някой друг.

Кандаките са независими владетели и царуват със съпрузите си с  или други крале. Данните за живота на кралицата  преди възкачването на трона (около 1 г. сл. Хр.) са много оскъдни. И все пак, паметниците изобразяват съуправите-лите като възрастни, следователно най-вероятно в началото на царуването тя вече не е била дете. Двамата изглеждат равни във всички описания, особено в религиозните сгради, което е необичайно за онова време. Аманито-ра е войн като своята майка, баба, прабаба и  притежава голяма власт - ако заповяда на краля да се самоубие, той е длъжен да изпълни нейната заповед.

Споменава ли се Аманитора в Библията?  В книгата Деяния на апостолите ангел на Бог казва на Филип да отиде да се срещне с етиопско духовно лице. Евнухът е обслужвал кралица на име Кандакия, което е друго изписване на кралската титла на кралицата-майка . Апостол Филип е жив около 30 г. след. н. е. или малко по-късно, когато това се е случило.

Възможно е по това време Аманитора все още да е била на трона, но също така е възможно наследникът й Аманитарагиде да поеме управлението по това време.

                                      image
                  Кралица Аманитора смазва враговете си. 

Владетели на Куш са управлявали и Египет, но били отстранени оттам, когато асирийците навлизат в  земята и победили кушитите. Аманитора и Натакамани са последните големи владетели и големи строители на Куш.
Двамата са построили над 200 пирамиди по време на управлението си. Най-старите пирамиди в Судан датират от 8 век пр.н.е. Те са построени близо до съвременния судански град Карим, на източния бряг на Нил.

;                                                                                                                                                         image

              изображение на кралицата в древния град на царство Мерое


Собствената погребална пирамида на Aманитора е с размери само 6 квадратни метра и не е истинска пирамида. Има основания да се смята, че тя е починала около 20 г. сл. Хр.  Гробницата й в Мерое отдавна е ограбена от иманяри.


image 
                          пирамидата на кралицата в мерое

Аманитора управлява Нубия в самото начало на новата  ера. Мощната кралица внушава страх у враговете си и уважение сред хората си.  След период на смут,  възстановява предишната слава на Страната на лъковете.   Относи-телно спокойното време и разумно разпределение на отговорностите между съуправителите й позволявят  да се съсредоточи върху това, което ще се превърне в нейно наследство - започва дълъг период на строителство, който носи просперитет на меройтското царство. Освен нубийските пирамиди и гробници, възстановява  храма на Амон в Мерое и набляга на инфраструктурни проекти, като резервоари за вода в близост до столицата. Тя  възстановила храма на Амон в Напата - същия, който бил разрушен от римляните две десетилетия по-рано. Тъй като името на Амон е част от името на Аманито-ра, може да се предположи, че възстановяването на храма е било въпрос на чест за кралицата. Също  и да възстанови Джебел Баркала до предишната слава на града.

Нейното управление е дълго и  остава векове наред. Поне това са успели да установят историците. Изминали са две хилядолетия и мъртвият език е запазил малко от записите за великата кралица под формата на свитъци и други документи.
Археолозите все още намират доказателства за влиянието на Аманитора , включително редица наскоро разкопани нубийски пирамиди.


image

по публични данни и снимки





Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14911929
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава