Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2021 00:53 - Пауловния - красота и символ на щастие
Автор: bven Категория: Хоби   
Прочетен: 2295 Коментари: 5 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

То е красиво цъфтящо, широколистно дърво, което притежава малко лечебни качества, но има флорална декоративна стойност и изключително подходяща за употреба дървесина. Принадлежи към семейство Пауловниеви (Paulowniaceae). Наричано е още кралска пауловния, императорско дърво или принцесово дърво. Родовото име на растението е от името на принцеса Анна Повловна (1795-1865), дъщеря на руския цар Павел I .


                            image






Дървото достига до 25 метра височина, с диаметър на ствола до 1,2 м. Има сиво-кафява, груба кора с редуващи се зони на гладкост. Има големи листа, с дължина от 15 до 40 см, ширина 10-20 см и сърцевидна или сърцевидно-яйцевидна форма. Разположени са по двойки, срещуположно по стъблата на дървото. Развива с аромат на ванилия, големи цветя с тръбовидна форма. Имат бяло, светло лилаво или бяло-лилаво оцветяване. Всяко цветче е с големина от 5 до 7 см, а самото съцветие от 10 до 30 см. В зависимост от вида пауловния, багрите на цветовете включват и различни нюанси на синьото, светло-виолетово-розовото, розово-лавандуловото, с вътрешно тъмно пурпурно оцветяване на цветната фуния и с кремообразна жълта ивица. Цъфти през пролетта преди разлистването си. Тя е спечелила наградата "Градинарски заслуги" на Кралското градинарство.

В някои краища на света биват консумирани цветовете и листата на растението. Прилага се и като лечебно растение, но все още не е проучено достатъчно в тази посока.

Растенията представляват огромен резервоар от биоактивни съединения, които могат да бъдат използвани за предотвратяване или лечение на различни заболявания. Тя има дълга история на употреба в традиционната китайска медицина и много доклади за изолирането и анализа на нейни биоактивни съединения.


image
Цветовете съдържат Вещество, което е естествено срещащ се флавон в растенията и е доказано, че притежава значителни противовъзпалителни, антиоксидантни и антиканцерогенни свойства. През последните няколко години е постигнат огромен напредък в изучаването на биологичните ефекти на апигенина както на клетъчно, така и на молекулно ниво. Апигенинът има значителен потенциал за развитие като химиопрофилактичен агент при рак, въпреки че ефикасността му не е изследвана клинично при раково болни пациенти.

Листата, цветята и кората са използвани за лечение на различни респираторни проблеми. Екстракти от плодовете на принцесовото дърво са прилагани с цел нормализиране на кръвното налягане. Разредена отвара от листа или кора на билката облекчава подути крака.


В Китай дървото се засажда при раждането на момиче и се отсича когато то стане достатъчно голямо да създаде семейство. При сватба, част от дървените предмети от зестрата са направени от дървесината на паувлония. В Япония и Китай дърворезбата върху нея се приема за изкуство. Благодарение на добрите си резонансни качества се използва за направата на струнни инструменти в Корея и Япония. Отглежда се и като дърво бонзаи.

Меките леки семена обикновено се използват като опаковъчен материал от китайски износители на порцелан през 19 век преди разработването на опаковки от полистирол. Неприятното при тези опаковки е, че при разкъсване семената се рзпръскват и се създава предпоставка за размножаване на пауловнията на неподходящи за целта места, например железопътни линии.

Дървото от векове играе и важна роля в обичаите, бита, естетическата култура на редица азиатски държави. Пример за неговата употреба като символ е гербът на кабинета на министър-председателя на Япония.

Пауловнията е богато медоносно растение. Поленът й е лек и лесно се пренася от пчелите.


P. tomentosa се използва в традиционната китайска медицина за лечение на бронхит, кашлица, астма и високо кръвно налягане. Цветовете, листата и кората са ефективни при лечението на хроничен трахеит. хората консумират цветовете, влагайки ги в салати. От тях, в Япония се приготвя паста, която се използва като подправка.

Отвара от листата на растението се използва за измиване на неприятни кожни язви и рани. С нея се изплаква и косата, като насърчава растежа и предотвратява цъфтежът й. Локално при натъртвания могат да се положат листата на билката. Листният сок се използва при лечението на брадавици, а цветята при кожни заболявания. Тинктура от вътрешната кора на дървото се включва в лечението на треска и делириум, като в същото време действа и противоглистно.


Видът е толерантен на замърсяване. След пожари е един от тези, които лесно се възстановяват, поради силната им и дълбока коренова система, която съответно регенерира успешно. Богатите му на азот вещества осигуряват добър състав на почвата при гниене, а силната коренова система предотвратяват ерозията й.

Дървесината на пауловния се използва за изработването на мебели, шкафове, греди, стълбове, модели на самолети и планери, както и вътрешни панели на самолети, превозни средства и кораби,  винени и бирени бъчви, чаени кутии, кутии за плодове, контейнери за съхранение на зърно, орнаменти, селскостопански инструменти. Влага се още в жилищното строителство и традиционните занаяти, най-вече дърворезбарството. Употребява се за направата и на фино дървено обзавеждане на домовете. Особено много се използва за изработката на кошери, които поддържат подходящи температури, водещи до увеличаване производството на мед. През последните години P. tomentosa се използва и за производство на шперплат и кухненски прибори като дървени чаши, чинии и подноси.

Цялото дърво е суровина за производството на биоетанол, пелети, брикети, дървесен чипс, листата се използват и са подходящ фураж за животните. Заедно с цветовете са подходящи за консумация от прасета, кози и зайци. Листата, съдържащи над 3% азот, се употребяват като зелен тор в селските райони.


Още за Пауловния (Paulownia tomentosa) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BF%D0%B0%D1%83%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F




Гласувай:
12



1. barin - Здравей, Татяна. Веднъж съм садил ...
28.11.2021 10:58
Здравей, Татяна. Веднъж съм садил пауловния- в Карин дом във Варна. Бързо растяли, но моето върви по-трудно и бавно.
Поздрави!
цитирай
2. bven - И моето дърво бавно расте, barin, но аз чакам и се надявам!
28.11.2021 11:20
barin написа:
Здравей, Татяна. Веднъж съм садил пауловния- в Карин дом във Варна. Бързо растяли, но моето върви по-трудно и бавно.
Поздрави!


А преди години пътят ми минаваше покрай такова голямо и много красиво дърво - оттам съм запомнила и когато имах възможност, си купих същото за мен и за тези след мен.
Поздрави и хубав неделен ден!
цитирай
3. panazea - Благодаря , мила Таня ,
28.11.2021 11:49
за красотата , която ни показваш!
Тони
цитирай
4. bven - Тони, винаги си добре дошла!:)))
28.11.2021 17:03
panazea написа:
за красотата , която ни показваш!
Тони


Красота има във всеки миг и навсякъде, да имаме очи да видим и сърце да се радваме!
Хубава неделна вечер!
цитирай
5. pipinana - .....
29.11.2021 00:37
sega razbiram kak se kazva tova durvo . pravi vpe4atlenie 4e mnogo burzo izrastva i pravi ogromna korona
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868719
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава