Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2012 08:00 - за медитацията ( от Ошо)
Автор: bven Категория: Изкуство   
Прочетен: 3701 Коментари: 4 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ошо е създал може би повече техники от всеки друг Учител - за пробуждане на хората към тяхната вътрешна природа. Тази книга с медитационни техники е малка, но важна част от средствата, които той използва. Ошо има изключителната способност да превръща обикновени, ежедневни събития - живеене, работа, отношения с другите - в ситуации, в които можем да станем по-осъзнати.

Но техниките могат да ни помогнат само до известен предел. Каквито и методи да са използвали Учителите, живото присъствие на Учителя, неговото озарение, неговото разбиране правят метода да работи. Учителят вижда кога даден метод е добър за даден човек, време, ситуация. Когато Учителят умре или когато други се опитват да имитират неговите методи, те се превръщат в кухи ритуали, балсамирани трупове, които само приличат на живи.

Учителят не само вижда кога известен метод е подходящ. Има нещо повече. Има нещо алхимично в срещата с просветлен Учител; у нас си ражда интуитивно признание, че да, този човек представлява нашата висша възможност, че той е това, което можем да бъдем. Така Учителят действа като катализатор, като събужда доверието ни в нас самите, в нашето собствено разцъфване. Това доверие е достатъчно, за да тръгнем по пътя.

В действителност няма само един път, въпреки че предназначението е едно и също. Всеки от нас е уникален, и за всеки от нас има различен метод за навлизане навътре.

Големият принос на Ошо е в това, че той работи с тотално разбиране за сложността на човека от двадесетото столетие. Той ни дава перспектива, от която ние можем да изберем от множеството методи.  Използва се всичко, което работи, всичко, което увеличава нашата осъзнатост - независимо дали това е древно упражнение на йогите, най-новата терапия от Калифорния, или неговите собствени уникални методи.

Ошо напусна тялото си на 19 януари 1990 година, но Интернационалната комуна на Ошо в Индия дава възможност на всички хора да постигнат дълбокото му виждане за човешката психология.
В Мултиверситета на Ошо в Пуна има широк избор от психологически групи, курсове, базиращи се на неговото учение. Ошо казва, "Целият този живот е предизвикателство за развитие. Това е истинската религия, а също и истинската психология, защото истинската религия не може да бъде нищо друго освен истинска психология. Аз наричам тази психология "психология на будите". Тя ви дава велико предизвикателство да бъдете повече от това, което сте. Тя ви дава божествена неудовлетвореност. Тя разпалва във вас желанието да отивате все по-високо и по-високо; не по-високо от другите, но по-високо от себе си".



НАЙ - ГОЛЯМАТА РАДОСТ В ЖИВОТА


КАКВО Е МЕДИТАЦИЯ?
ПЪРВОТО НЕЩО, КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ Е - КАКВО Е МЕДИТАЦИЯ? ВСИЧКО ОСТАНАЛО СЛЕДВА ОТ ТОВА. АЗ НЕ МОГА ДА ВИ КАЖА, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ МЕДИТАЦИЯ, МОГА САМО ДА ВИ ОБЯСНЯ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТЯ. АКО МЕ РАЗБЕРЕТЕ - ВИЕ ЩЕ БЪДЕТЕ В МЕДИТАЦИЯ: ТОГАВА НЯМА НУЖДА ОТ "ТРЯБВА". АКО НЕ МЕ РАЗБЕРЕТЕ - ВИЕ НЯМА ДА БЪДЕТЕ В МЕДИТАЦИЯ.

МЕДИТАЦИЯТА е състояние на не-ум. Медитацията е състояние на чисто, съзнание, без всякакво съдържание. Обикновено съзнанието ви е пълно с боклук, точно като огледало покрито с прах. Умът е постоянен трафик: движат се мисли, желания, преминават спомени, амбиции - това е постоянен трафик! Ден след ден. Дори когато сте заспали, умът функционира, точно това е сънуването. Той още мисли, още се тревожи и гори от нетърпение. Той се подготвя за следващия ден; продължава една подготовка, като подземно течение.

Това е състоянието на не-медитация. Точно обратното е медитацията. Когато няма трафик и мисленето е спряло, никаква мисъл не се движи, никакво желание не се възбужда, вие сте напълно мълчаливи -тази тишина е медитация. И в тази тишина може да се познае истината, и по никакъв друг начин. Медитацията е състояние на не-ум.
А вие не можете да намерите медитацията чрез ума, защото умът увековечава сам себе си. Може да откриете медитацията, само когато отстраните ума, когато сте хладни, безпристрастни, когато не се идентифицирате с ума; като гледате ума как преминава, но без да се идентифицирате с него, без да мислите, че -аз съм ума.
Медитацията е осъзнаване, че аз не съм ума. Когато това осъзнаване прониква все по-дълбоко и по-дълбоко във вас, малко по малко идват някои моменти - моменти на тишина, моменти на чисто пространство, моменти на прозрачност, когато във вас нищо не се раздвижва и всичко е тихо.

В тези моменти вие ще узнаете кои сте, ще узнаете мистерията на това съществувание.
Идва ден на голямо блаженство, когато медитацията става ваше естествено състояние

 

 

ИЗБОР НА МЕДИТАЦИЯ

 

 

От самото начало изберете нещо, което ви харесва.

Медитацията не трябва да бъде наложено усилие. Ако е принудителна, тя е обречена от самото начало. Нещо наложено никога няма да ви направи естествени. Не е необходимо да се създава ненужен конфликт. Това трябва да се разбере, защото умът има естествената склонност да медитира, ако му дадете обекти, които го привличат.

Ако сте ориентирани към тялото, има пътища, по които можете да достигнете Бога чрез тялото, защото то също принадлежи на Бога. Ако чувствате, че сте ориентирани към сърцето - тогава молитва. Ако чувствате, че сте ориентирани към интелекта - тогава медитация.

Но моите медитации в известен смисъл са различни. Опитал съм се да изнамеря методи, които могат да се използват и от трите типа. При тях се използва много от тялото, много от сърцето и много от интелигентността. И трите са свързани помежду си и работят по различен начин при различните хора.

 

Тяло, сърце, ум - всички мои медитации се движат по един и същи път. Започват от тялото, преминават през сърцето, достигат до ума и след това отиват отвъд.

Винаги помнете, че онова, на което се наслаждавате, може да проникне дълбоко във вас; само то може да проникне дълбоко във вас. Да се наслаждавате на нещо означава просто, че то ви подхожда. Ритъмът му е в тон с вас: има неуловима хармония между вас и този метод. Веднъж щом ви направи удоволствие един метод, не бъдете алчни; навлезте в този метод колкото можете повече. Може да го правите веднъж или ако е възможно два пъти на ден. Колкото повече го правите, толкова повече ще му се наслаждавате.
Изоставете един метод само ако радостта е изчезнала, тогава той си е свършил работата.  Потърсете друг метод. Нито един метод не може да ви доведе до самия край. По вашия път ще трябва да смените влаковете много пъти. Определен метод ви довежда до определено състояние. Отвъд това, той вече не е от полза, той е изразходван.

image

МЕДИТАЦИЯ СЪС СМЯХ

ВСИЧКИ МЕДИТАЦИИ СА НЕУЛОВИМ НАЧИН ДА ВИ НАПРАВЯТ ПИЯНИ - ДА ВИ НАПРАВЯТ ПИЯНИ ОТ БОЖЕСТВЕНОТО.

ПЪРВОТО НЕЩО, КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ. Е СМЯХ: ЗАЩОТО ТОВА ДАВА НАСОКА НА ЦЕЛИЯ ДЕН. АКО СЕ СЪБУДИТЕ СМЕЕЙКИ СЕ, СКОРО ЩЕ ПОЧУВСТВАТЕ КОЛКО АБСУРДЕН Е ЖИВОТА.
НИЩО НЕ Е СЕРИОЗНО: ДОРИ ВАШИТЕ РАЗОЧАРОВАНИЯ СА СМЕХОТВОРНИ, ДОРИ БОЛКАТА ВИ Е СМЕХОТВОРНА, ДОРИ ВИЕ СТЕ СМЕХОТВОРНИ.

Всяка сутрин след като се събудите, преди да отворите очи, протегнете се като котка. Протегнете всяка фибра от тялото си. След 3-4 минути, с още затворени очи, започнете да се смеете. Пет минути само се смейте. В началото ще го правите вие, но скоро звукът от вашите опити ще предизвика истински смях. Изгубете се в смеха. Може да минат няколко седмици преди това да се случи, защото ние така сме отвикнали от това явление. Но не след дълго то ще стане спонтанно и ще промени цялата природа на вашия ден.
За тези, на които им е трудно да се смеят с пълно себеотдаване или чувстват, че смехът им е фалшив, Ошо препоръчва тази проста техника:

Сутрин рано, преди да сте яли нещо, изпийте почти една кана, пълна с вода - хладка вода и подсолена. Пийте я без да спирате и я пийте бързо, иначе няма да можете да изпиете много. След това се наведете надолу и направете гаргара, така водата ще излезе. Ще започнете да повръщате вода - и това ще прочисти канала ви. Нищо друго не е необходимо. Има блокиране на канала, така че когато искате да се смеете, това го спира.
При йога това е необходима процедура. Наричат я "необходимо почистване". Това пречиства чудесно и прави канала много чист - всички блокировки се разтварят. Вие ще му се наслаждавате и ще се чувствате пречистени целия ден. Смехът и сълзите, и дори говорът ви ще идват от много дълбокия център.
Правете го в продължение на 10 дни и ще имате най-хубавия възможен смях наоколо.

 от "Оранжева книга"   Ошо








Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mariniki - абсолютно светло и позитивно...
14.12.2012 10:32
.....тя ви дава велико предизвикателство да бъдете повече от това, което сте...
още повече, че тук прочетох сакрална и за мен дата... прииска ми се
да се усмихвам повече... благодаря ти, за тези уроци, мила Татяна...
клиповете са прекрасни, докосват най-фините струни...
прегръщам те...
цитирай
2. mmmmmmmmm - Имам особен
14.12.2012 15:33
афинитет към Ошо.
Достави ми несравнимо удоволствие това припомняне.
Много благодаря!:)
Прекрасен ден!:)
цитирай
3. bven - На 1: Усещането е различно у всеки човек, Мариники:))
14.12.2012 19:50
Само веднъж да направи човек медитацията със смях (тя е първата в книгата за медитации на Ошо), веднага ще усети разликата и в енергията си, и в погледа към нещата. Радвам се на желанието за усмивки в тези студени дни , мила. Всяко състояние на не-ум е усмивка и смях.
Хубава вечер!
цитирай
4. bven - На 2: Приет, 9м!!!
14.12.2012 19:50
С пожелания за много медитации по Ошо и хубави емоции:)))
Намасте!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868192
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава