Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2015 10:34 - нетленна българска красота
Автор: bven Категория: Изкуство   
Прочетен: 3390 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Дата на раждане - 12.01.1958
Място на раждане - София, България

Ваня Дойчева Цветкова е родена на 12.01.1958 г. в София. На десет години започва да тренира художесвена гимнастика и дори попада на трениовъчен лагер на Белмекен, заедно с начинаещата тогава треньорка Нешка Робева. Но категорично отказва да продължи спортната си кариера, защото нещо друго я влече много по-силно. Завършва с пълно отличие гимназия и изненадващо за родителите си, кандидатства във ВИТИЗ.

image Стройното момиче няма проблеми с приемните изпити, а на последния кръг удивлява комисията с пластичността си (в учебника си по сценично движение бившият ректор професор Христо Русков използва за илюстрации нейни снимки).

image
image

Завършва актьорско майсторство през 1980 в класа на Гриша Островски. За киното я открива Киран Коларов с филма си „Служебно положение - ординарец”.Но голямата популярност идва с филмирането от Христо Христов на нашумелия роман на Павел Вежинов „Бариерата”. Ваня е Доротея, а в другата главна роля играе прочутият руски актьор Инокентий Смоктуновски. С играта си младата актриса спечелва награди от кинофестивалите във Варна и Москва.

image  А с участията си в касовите хитове на българското кино „Лавината” на Христо Писков и Ирина Акташева, отново по нашумяла книга, този път на Блага Димитрова и „Комбина” – и в двата филма играе заедно с Иван Иванов, бързо се превръща във всенародна любимка. Българските зрители няма да забравят Ваня Цветкова като съпругата Лена в „Адио Рио” на Иван Андонов. Където успя да демонстрира и ярката си дарба за комедия, нито като Пагане в епоса на Людмил Стайков „Хан Аспарух”.

От 14 години Ваня Цветкова живее в Лас Вегас и само от време на време си идва в България. Съпругът й, с когото се запознават на снимките на "Лавина" - той е шеф на каскадьорския екип - подава документи за зелена карта и тя е принудена да замине, за да бъде бъде по-добре за детето й. От 1996 г. се развежда и сама се грижи за сина си. „Ако не е той, отдавна бих си събрала куфарите и бих се върнала в България”, твърди актрисата, преквалифицирала се в крупие на американска почва.

image
Въпреки това момичето, което помним като едно от най-разпознаваемите лица на българското кино през 80-те години, (и което не е загубило излъчването си) продължава да мечтае за нови и нови роли. За съжаление днес българското кино, като че ли все още не е в състояние да отговори очакванията й.

image

Все пак, преди три години Ваня Цветкова снима в София "Другия наш възможен живот". Заедно с Иван Иванов ("Всичко е любов") също култов български актьор от края на 70-те и 80-те години, играли навремето в "Лавина" и "Комбина", те са звездите във филма на Румяна Петкова, с който на 3 септември 2004 приключи конкурсната програма на двата кинофестивала във Варна "Любовта е лудост" и "Златната роза".

image
В тази привидно обикновена история героите са двама бивши състуденти филолози, разделени жестоко от живота. Не са се виждали 25 години – сега тя е принудена да работи като ватманка, а той е емигрант, избягал от България през 1977 г. и заселил се в САЩ.
image Зад тях са останали голямата любов, мъчителната раздяла и всички горчивини, които животът им е поднесъл през следващите години. "Аз живея този живот всеки ден”, разказва по повод последната си роля Ваня. „Отидох там и станах крупие. За да мога да оцелявам, да си гледам сина... Отивам всеки ден на работа и всеки ден ми се реве. Научих се да го преодолявам, защото имам надеждата, че нещо ще се случи - и то се случи", сподели развълнуваната актриса, долетяла от САЩ специално за премиерата във Варна. 

image
от Нет Фокус



Гласувай:
8



1. bubolina111 - oh
12.01.2015 22:12
i tuk ne e lesno.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14905971
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39057
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава