Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2013 08:00 - Нетленна българска красота
Автор: bven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4414 Коментари: 6 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image   
„Телевизията трябва да върви преди нацията!”


Думите са на Бригита Чолакова. На 6 октомври 2009 година се навършват 10 години от прекрачването и в Отвъдното.

Една от колосалните фигури на Българската национална телевизия Бригита Чолакова и днес докарва до студена пот войнстващите бездарни човечета, които продължават да правят неистови опити да я усмъртят и в онази неизтребимост, наречена памет.

image

За 21 години нечовешко раздаване и работа в Българската национална телевизия няма архив, останал от Бригита Чолакова. Или не! – има една трошичка от това, което е правила, изровено благодарение на уникалния Светльо Кадинов.

Винаги има такива хора. Когато целият свят е против теб, когато ги плашиш и в смъртта си, когато не могат да понесат спомена за виталността ти, когато и с полъха на другото измерение ги смазваш с таланта си – винаги се намира и такъв човек, който да застане зад душата ти. И жертвено да я запази за поколенията.

image
Светльо Кадинов с изумителен труд и постоянство рови в складове и успява да измъкне един прашял кашон с „нещичко” останало от предаванията на Бригита Чолакова.

Каква мерзост на БНТ! 21 години едно от знаковите ти лица прави убийствена телевизия и НЯМА архив за това!
Бригита Чолакова бе от онези телевизионни феномени, които са родени за камера. Но не като днешните безизразни лица, зад които куфее празното мозъчно пространство. Тя излъчваше харизма и втрещяващо внушение, което днес по телевизионните български ширини липсва, написано с букви високи четири метра. Тя прави „ТВ обектив”, „Пожелахте да видите”, „Телевизията представя”, „Стил”, „ТВ Неделник” и „Модева ТВ”.


image
Страховита като характер и нрав, страшна с ругатните си, когато срещу нея лъсва непрофесионализъм, човечна до безобразие обаче и горда до откат.

Бригита Чолакова не членува в БКП, но кариерата си прави точно по времето преди 10 ноември. Днес купищата дребни душички, вперени в удобния си антикомунизъм, ще изкрещят, че Партията я е направила такава, каквото е.


image

Същата партия обаче я смазва убийствено и отрязва достъпа и до телевизията. Стига се дотам, че един от шефовете на БНТ се обръща към нея и и казва, че „не става за телевизия”. И всичко това се случва, защото Бригита Чолакова става застъпник на ген. Атанас Семерджиев като кандидат за вице-президент. Двамата са приятели. Жълтите вестници пишат, че са гаджета. Това не е истина, но тя като верен воин на приятелството не предава и поема всички храчки върху себе си. Партията я заклеймява и я смазва заради тази подкрепа. Точно когато генералният директор на БНТ е от БСП, достъпът и до телевизия е отрязан. Дори и Красимир Премянов не успява да я спаси. Никой не се намира дори да и съобщи, че Българската национална телевизия я е разстреляла. Един ден тя, отивайки на работа, прави опит да влезе в сградата на БНТ, но не успява, тъй като служебната и карта „запецва”. „Вие не можете да влезете!”, уведомява я полицаят на входа на телевизията.

image
Бригита Чолакова е потресена. С чантата си удря ченгето по главата, то пада, а тя през зъби изригва: „Свине!”, обръща се и си отива. Повече никога кракът и не стъпва в БНТ.

Година преди да си отиде от Тук, както няма нищо случайно на този свят, съдбата ме срещна с нея. Бригита бе изключително близка с Иван Иванов – Дядо и Николай Бинев и работеше с тях във Варна. По това време аз и още две мои колежки правехме едно предаване по телевизия МСАТ – „Спешно отделение”. Никога не бях попадала в телевизия, работехме ужасно свободно и забавлявайки се, въпреки че предаването бе абсолютно сериозно и публицистично. Нямаше сценарий, излъчвахме на живо.


image

Една вечер телефонът ми звънна и чух гласа на Николай Бинев, който ми каза, че един човек иска да разговаря с мен. „Здравей Веселина, аз съм Бригита Чолакова!”. Щях да изтърва слушалката докато слушах гласът и, който редеше оценката и за това, което правя. Тогава тя ми каза, че ставам за телевизия и страхотно харесва това, което върша.

Разказвам всичко това, защото това бе свиреп урок, който спазвам и досега – никога да не подминавам онзи млад „аджамия” без да му кажа добри думи и да му помогна. Бригита ми показа класата на липсата на високомерие.
Поразяващо е, че днес всички самовлюбени, взрени единствено в собствената си незначимост „величия”, нямат памет към истинските фигури на журналистиката.
Единствен Иван Иванов – Дядо трогателно самотен в яростта си да запази паметта за истинското, което се е случвало, прави и невъзможното за да не бъде забравена Бригита Чолакова.

„Мисля, че в това наше десетилетие, устремени към точно определена професионално цел, сме били и по-човечни, и по-малко егоисти, най-вече изключително честни”, пише в книгата си „Без илюзии” Бригита Чолакова.

Умира в съня си. И около живота и, и около смъртта и се стеле някаква мистерия. Вселенски знак е и това, че първи от всички за смъртта и разбира другият телевизионен колос – Кеворк Кеворкян. Имали са уговорена среща по обяд. И Бригита, пословична с изумителната си точност … закъснява.
България няма памет за талантите си. БНТ непростимо – също.
Воюващото бездарие не вярва в Бог, но някак неслучайно мистично трепери от страх и от Отвъдното. Откъдето наднича и Бригита Чолакова.

със съкращения, Веселина Томова
В. „Шоу”




Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Незабравимата Бригита Чолакова ... чаровна, интелигентна ...
22.03.2013 11:36
Вълнуващи спомени ... Поздрави за постинга, Бвен !
цитирай
2. bven - Здравей, Таня!
22.03.2013 19:13
Освен чаровна и интелигентна, Бригита промени цялата телевизия дотогава. Онази скованост, липсата на диалог със зрителите - всичко стана по-естествено, по- светло и хубаво. Докато някой е решил да поправи "грешката". За ущърб на телевизията. Жалко, че няма един клип , за да я видим и си спомним хубавия й глас..
цитирай
3. iliada - Поздравления!Припомних си една ...
22.03.2013 20:09
Поздравления!Припомних си една случайна среща с нея на улицата и спомена ме преследва!
Хубава вечер!
цитирай
4. magnoliya - Присъединявам се към написаното от ...
22.03.2013 20:17
Присъединявам се към написаното от теб, въпреки че не я познавам лично.
Приятно ми е, че ни представи поне една малка част от живота и, отдаден на БНТ!
Поздрави и приятна вечер!
цитирай
5. inel379 - Класа!
23.03.2013 03:30
Присъствие, което пълни екрана!
Няма сила, която да я изтрие от паметта ни!
Много обичана, заради моженето си!
Професионализъм, зареден с неизчерпаемо очарование!
Поздрав!
цитирай
6. mariniki - казала си го...
25.03.2013 23:42
Воюващото бездарие не вярва в Бог, но някак неслучайно мистично трепери от страх и от Отвъдното. Откъдето наднича и Бригита Чолакова.

класика, истинска нетленна красота...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867959
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава