Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2018 11:54 - послание или религия?
Автор: bven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 257 Коментари: 0 Гласове:
3



 

Звездното царство на Вселенския ни Отец не изисква, нито ограничава: само напомня и подканя. Все още не е късно: провъзгласете Възвишената истина за Братството между хората и оставете обичта Божия да направи останалото. Върховното щастие, сполуката, обществения ред не са подчинени на религията. Не смесвайте духовните блага, плод на личния опит, с вашата истина. Ако продължаваме така, заслепени от една реалност, която се роди преиначена, бъдещето на Христовата църква би било бурно и несигурно.    Виждам Седемте Църкви на път за сблъсък с други вероизповедания и мирските власти, както и готови за позорни отстъпки и компромиси. Някои от вашите водачи и пресветли братя, като следваха добронамерената, но погрешна доктрина на апостол Павел, започнаха да изразяват мнение публично във всички сфери на обществения живот, в обичаите на народите, при които са се оформили и улегнали новите християнски общини. Именно заради това, ето ви моето свидетелствуване: избягвайте подобни преценки и решения.    Исус от Назарет ни предаде едно духовно предупреждение. Никога не ни е обявявал правила и норми относно религиозните обичаи и ритуали, както и такива, обвързани с възпитанието, с медицината, изкуството, вълшебствата, земните закони, за човешкото или политическо управление на хората. Защо тогава ние, сега, от Негово име ще се произнасяме или ще налагаме позиция, свързана с човешките реалности, присъщи на всяка раса, народ или култура. Истината, чада мои, е многолика и следователно добра. Ограничете вашите действия и слова в обикновен пример за следване в живота и разпространение на това възвестяване на духовното Братство помежду ни и Божието бащинство.

Нека светият Дух на Истината направи останалото, като насочи всяко сърце и всяка общност към същинското и крайно добро за всички. Бихте изложили на опасност Християнството, ако постъпите като събратята ни от Антиохия. Там Христовото Учение бе заплашено да се превърне в революционно движение за промяна на съществуващия обществен ред (доста похвална в частност), но нямаща нищо общо с Христовите Слова.

От опит зная, че всяка промяна на обществения порядък по такъв начин носи скрита в себе си разрухата на предшестващия го, но не само това, а и опасността от най-пагубните човешки изкушения: властолюбието и амбициите. Духът на Истината просветлява душата ми и аз виждам, че ако това се случи, една преиначена Църква, автократична и стремяща се към властта, която действува в името на Бога, уж целия в добро и милосърдие, ще донесе траур, неяснота, безредица и разногласия между хората. Това ли проповядваше, това ли ни заръча Учителят?
  Не се оставяйте да ви заслепят успехите на вашите прокламации. Трябва да знаете, че империята има нужда от идеал, за да разтърси приспаната воля на нейните граждани. Исус от Назарет, в действителност е един от най-хубавите и обнадеждаващи идеали, които човек може да възприеме. Но по този начин вие бихте търгували с един погрешен идеал. Приживе, самият Христос се зае да поправи онези, които искахме да Му подражаваме: "Всеки човек има собствено битие, собствено съществуване. Всеки трябва да го изживее, според своя момент и обстоятелства". Не е добре да се подражава на никого. Дори и на Справедливия. Не подхранвайте, прочее, зажаднелите души на хората с неподражаемото съществуване на Христос; не обещавайте вечно спасение, защото всички сме спасени. Подхранвайте човешкия дух с уникалната Светлина, която подканва към движение по възходяща линия, към напредък, към надежда: с действителното Бащинство на Отца.

Денят, в който Империята и всички империи осъзнаят своя произход, своето естество, както и неизменната си съдба, направлявана от велики сили, нашата мисия и тази на идващите след нас последователи ще бъде изпълнена. Възползвайте се от топлия прием на елините и останалите народи. Но не оставяйте възвишеното Христово Послание да бъде погълнато от властта на хитрата Елинска философия. Павел от Тасос бе превъзходен разпространител на новата религия. На него се дължи - знаем добре, основаването и уредбата на много от църквите, които днес възхваляват Господа. Апостол Павел обаче не познаваше приживе Исуса и направи от своята длъжност едно съперничество, елинизирайки християнството.

Онова, на което ни учеше Справедливия, в никакъв случай не е олимпийско състезание, а постепенно откритие на нещо, което беше потънало в забвение: именно това, че сме Божии синове, всички ние сме деца на Звездния Отец, обичащ ни еднакво.   откъс от Завещанието на св.йоан


Тагове:   исус,   йоан,   Павел,   християство,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869036
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава