Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2019 08:23 - Първата жена на Адам
Автор: bven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 970 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 16.12.2019 11:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

  И първолаците знаят историята за сътворението на Адам и Ева – първите хора на Земята. За това как Бог създал Ева от реброто на Адам, а по-късно ги изгонил от Райската градина.

Но в Библията има известно противоречие, което ни навежда на мисълта, че Ева не е била първата жена. Докато четете Библията, ще видите две версии за създаването на човечеството. Първо се казва: „И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.“ От тук следва, че по-скоро Бог е създал мъжът и жената едновременно, но във втората глава се казва: „Но помощник, подходящ за човека, не се намери. Тогава Господ Бог даде на човека дълбок сън, и той заспа; и взе едно от ребрата му, и изпълни мястото му с плът. И Господ Бог създаде жената от реброто, което взе от човека и я приведе при човека.“ Това вече е сътворението на Ева и ясно става, че тя се е появила след Адам.

                                           image




Несъответствията в двете различни версии на Сътворението придобиват широка известност. В началото на XIII век тези въпроси са включени в еврейската мистична литература, позната като Кабала. Кабалистите вярват, че преди Ева Адам е имал и друга жена – Лилит, а нейната история е не по-малко интересна. В един от важните текстове на Кабала се казва: „По времето, когато Йехова създаде Адам, той създаде и жена, наречена Лилит, която също като Адам бе взета от земята. Тя бе дадена на Адам като съпруга. Но възникна спор между тях и тя изрече забраненото име на Йехова и бе прокудена.“

Бог създал Лилит по същия начин, по който създал и Адам - от земята, но използвал мръсотия и кал вместо чиста пръст. Големият грях на Лилит бил, че не искала да се подчинява на Адам. Той искал да доминира върху нея във всяко отношение, дори и в брачното ложе тя трябвало да лежи под него. „Защо трябва да лежа под теб?“, попитала Лилит. „Аз също бях създадена от пръст и следователно съм ти равна.“ И когато Адам се опитал да я подчини чрез сила, Лилит в гнева си изрекла магическото име на Бог, което било забранено, издигнала се във въздуха и напуснала Адам и Райската градина.“ А защо Лилит не е трябвало да изрича името божие? В древната еврейска традиция, а и в много други древни вярвания, името на всяко нещо – на всяка твар и на всяка вещ, съдържа неговата същност и се отъждествява с него. В името се крие огромна сила и изричайки го, ние се докосваме до същността на назоваваното и дори придобиваме известна власт над него. Затова и една от 10-те божи заповеди е да не изричаме напразно името божие, а изричането му от Лилит е било сметнато за върховна дързост.


image

Лилит отлетяла от Райската градина и започнала да приема за любовници най-различни демони, от които ѝ се родили много деца. Въпреки дързостта ѝ, Адам я пожелал обратно. За да удовлетвори молбите му, Бог изпратил три ангела да търсят Лилит – Сеной, Сансеной, Семангелоф. Те я открили край бреговете на Червено море – в земята на демоните и похотта. Ангелите ѝ казали: „Върни се незабавно при Адам или всеки ден сто от демоничните ти деца ще умират!“. Лилит отговорила, че предпочита това наказание пред това да се върне в Райската градина и да се подчини на Адам. За отмъщение тя се заклела да убива новородени човешки деца.

След като Лилит избягала от Рая, Бог решил да направи втори опит и да дари Адам с партньорка, защото не било хубаво Адам да бъде сам. Той създал Ева от реброто му и по този начин тя станала подчинена на мъжа. Според някои кабалисти самата Лилит се е преобразила като змия (тя често е изобразявана със змия на кръста) и е изкушила Ева, за да покаже на Адам, че никоя жена не е напълно покорна или съвършена.

Източник: https://dama.bg/article/eva-ne-e-purvata-zhena-na-adam-istinskata-istoriia-za-lilit/23260/ © Dama.bg


Тагове:   Бог,   Адам,   Лилит,   Ева,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. peperutka - важно, е Ти, какво мислиш..
16.12.2019 08:34
тапосала си..в бързането..две еднак..картинки..

пп
в Библията, има многооо лъжи, подлости, убийства, и кръвосмешение..
тя, затова ,е била 'създадена'..за да по-Обърква..народомасите..
така ли е, мила тан4е..
цитирай
2. bojo12345 - Затова Адам е нещастен!
16.12.2019 17:24
След като не е могъл да се разбере с първата и единствена жена, дали са му право на втори опит - по- успешен може би!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867770
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава