Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2021 00:34 - МУЗИКАТА НА ПОМОЩ СРЕЩУ ИДИОТИТЕ - 2
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4495 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 18.04.2021 00:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
     ПОСТИНГ ЗА МАЛКОТО ОСТАНАЛИ НЕОПРОСТАЧЕНИ, АКО ТАКиВА ИМА ОЩЕ...

     Още не мога да сде съвзема от преживяното след последните избори. Никога не съм очаквал, че делата на опростачвателите, съчетани с тези от хибридния фронт и троловете с техните фалшиви новини в социалните мрежи ще постигнат такъв успех в борбата срещу стойностните хора в България, които искат да живеят достоен живот. А сценарият бе толкова ясен - опростачените да послужат за параван, зад който Радев да свали действащото правителство, което изпълняваше задължениетята си, като дестабилизира държавата и да набута на негово място боклуци от улицата. Ако пък не, той да турне свои хора за правителство, като до следващите президентски избори се промени изробният кодекс, назначи се негова ЦИК, а след преизбирането му се постави основата на президентска република каквато е Русия, начело с Радев и да се откъсне България от ЕС. Защото пътят й към ОНД вече ще бъде открит.
   - Народе ????
   Замислил се по тези въпроси, утехата ми е в музиката и сега ще се спра на две велики произведенния, които ще сравня с нивото на нашите творци на култура, най-първият от които го спрягат за директор на държавата или нАучно казано, министър председател.
   Двете ппоизведенния са симфонии, едни от най-великите на техните автори, и двете в една тоналост, ми минор, и двете писанни в най-силните години на авторте си.
   Десетата семфоия на Шосткович е писана без да има повеля от ННКВД, просто Шостакович пише руката идстория в този момент с музика, а събитията в СССР тогава са съдбовни. Умира Сталин, налице е опит на шефа на ННКВД да вземе властта, убиват го. После мафията не може да се разбере, трима хубавци се борят за поста генсек - Маленков, Каганович и Молотов, после Булганин и Хроущов ги разгонват, след окончанието на борбата между тях генсек става Хрущо. Да се интересуваа някой за хората в СССР през това време? Такива няма, но пък Шостакович чрез симфоннията рисува положението там и поставя въпрос - А сега накъде? в смисъл пътят на СССР след смъртта на диктатора и си отговаря сам - На никъде!
   Това е много велико и дълбоко трагично произведение на Шостакович, но не казвам, че е най-великата му симфония. От 15-те симфонии, които оставя всичките са не само велики, но и описание на руската истроия по негово време Творецът Шостакович се явява жив барометър на събитията по време на своя живот.
  Другата много велика симфония, най-великата на Брамс и на втората половина на ХІХ век е Четвъртата симфония на Брамс. И тя е трагична, но в нея трагедията е в личен план. Творецът, самотник цял живот, отдаденен на изкуството, твори тази симфоия, част от севтовното културно наследство. Станне ли въпрос за нея, всеки ннапомня за Пасакалията в Четвъртата й част, достойна за сравнение с пасакалиите на Бах.  След нея той вече няма сили да напиши ново такова грандиозно произведение и започва да пише предимно камерна музика, достигайки върхове и в хози жанр. Цитарам неговите 4 опуса с клавирни пиеси 116/119, които той нарича Тъжнните песни на моите последни дни.
   Такива се били стремежите та хората, отразили ги с творбите си съвременниците им. Какви са стремежите наши, показват творците ни, достигнали на прага да ги турнат зда управници на държавата ни. Каквато музиката, такъв и човекът, казва Хайдн, всеки народ заслужава упхравниците си, казва Гьоте.
  Приятно слушане не тези три творби, показваши пътя на "развитието" ни. Сезирайте се с осторожно внимание върху третото ппроизведение на културата, вдъхновило ннашите млади хора да гласуват за автора му. Който ще ги "обгърне ежнно като лоза и ще им спука гъза", както пее в една песен, в която той се явява поет и композитор.
   Свещена простота! 


  








Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183802
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031