Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2021 12:38 - И трябва да има закон, задължаващ всички надписи да са на български език.
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4904 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Чета днес за уъркшоп, кето хляб, синергии....признавам, че ми се иска да кажа нещо цветисто на латински, което да го търсите в речника. На мен ми омръзна и ми е омерзително да вървя по българските улици и да виждам само надписи на английски, турски, арабски и гръцки. Български надписи почти няма. Всеки от умнокрасивитета използва сложни и чужди думи, за да затвърди интелигентното си излъчване пред другите.
  И се замислям докъде стигна криворазбраната цивилизация в България. Дотам да се срамуваме от родния си език - език древен, красив и майчин. Да се правим на умни с ползването на чуждици, незначещи нищо. Да смятаме, че е срамно да се говори на обикновен български език. Да се подиграваме на диалектите в Родината си. Да се подиграваме на тези, които не използват новите умнокрасиви думи.
  Аз съм консервативна. За мен е много лесно да говоря за консенсус, цесия, бенефициент, синергия и еклектизъм. Мога да Ви споменавам и за солипсизма и екзистенциализма. Включително и да ползвам латински изрази, за да Ви покажа колко съм образована и умнокрасива. Но въпросът не е в това. Само комплексирани и отричащи се от родното хора тръгват по този път.
  Аз се гордея с българския език, оцелял през вековете. За мен диалектите в Родината ни са богатство, нищо не може да изрази българското така, както майчината ни реч, богаството на езика ни е голямо, той е образен, красив и неповторим. Най-големите умове и гении на България са говорили на български, макар и да са знаели много чужди езици. Не трябва да се стига до крайности, има и думи, които нямат български аналог. Но все пак, да не забравяме, че сме българи.
  Криворазбраната цивилизация ни докара бананите, уъркшоповете, кето хляба, прайдовете и синергиите. Всъщност повечето хора се впечатляват, защото уъркшопа ако се нарече работилница, вече не е куул, нали?!?
  И трябва да има закон, задължаващ всички надписи да са на български език. Включително на униформите на полицията, на сградите на институциите, на магазините, улиците и площадите. Тук, все пак, сме в България!
  Елена Гунчева



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3782554
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия