Постинг
26.08.2022 08:01 -
За овесените ядки

Овесените ядки са известни в целия свят. Те съдържат 67 % въглехидрати и най-много белтъчини от всички зърнени храни. Имат също около 6 пъти повече мазнини от пшеничното брашно. Отличават се с високо съдържание на желязо, което е приблизително толкова, колкото е в смокините и спанака и два пъти повече от портокалите и доматите. Притежават големи количества калций, магнезий, витамини от група В и лецитин, тоест вещества, важни за нервната система. При производството на овесени ядки не се засяга слоят под обвивката и затова в него са запазени алкалообразуващите вещества. Тъй като външната обвивка на овесените зърна не е премахната, са запазени и доста влакнести вещества, които стимулират дейността на червата.
Според проф.Кьониг, 1 кг овесени ядки се равнява на 1,52 кг говеждо месо, на 2,89 кг телешко месо или на 5 л. мляко
Поради всички тези причини овесените ядки са подходящи и за развиващия се организъм. Също така те са по-лесно смилаеми, отколкото другите зърнени храни, и затова се включват и в най-различни диетични рецепти.
Закуска от овесени ядки - 1
1/2-2/3 кг овесени ядки заливаме с 1-1,5 л. вряла вода или вряло мляко, към което е прибавена щипка сол. След омек ване заливаме с масло и поръсваме по желание със сирене.
Закуска от овесени ядки - 2
Ядките накисваме с вряла вода или мляко, подсладени с мал ко мед. Оставяме да престоят до омекване. Поръсваме със ситно смлени ядки по избор.
Закуска от овесени ядки с плодове
Заливаме 1/4 кг овесени ядки с вряла вода или вряло прясно мляко и оставяме да престои до омекване. След това приба вяме ситно нарязани пресни плодове по избор и 100 г смлени фъстъци. През зимата може да прибавим 200 г накиснати стафиди, 200 г накиснати сушени смокини (ако нямаме, на кисваме същото количество сушени круши, ябълки или сли ви) и 1 лъжица топъл мед, прибавяме 1 лъжица растително масло.
Атерхов, Суровоядство
Следващ постинг
Предишен постинг
Едно още по-добро нещо. Взимаш жито (да не е грухано). Примерно половин кило. Преди това, го разтърсваш известно време в дълбок съд и взимаш горната част, с цел камъчетата да идат на дъното.
Накисваш го във вода за едно денонощие. След това още едно до три денонощия го промиваш по повече от веднъж на ден и го завиваш с мокра кърпа. На финала, ако искаш последния ден го държиш на светло (с цел да образува хлорофил) - това става, като го сложиш в стъклен съд, покрит с мокра кърпа и го обърнеш надолу в друг съд, под 45 градуса.
След това взимаш житото и го меляш с мелачката (може и с пасатора). След това го слагаш в хладилника и го ядеш неколко дена.
Това е по-добро от овесените ядки (по-полезно е). Подобни неща можеш да правиш и с много други семена - ръж, бакла, соя, елда, нахут, сминдух, царевица. И всички те са полезни. Но житото е най-полезно от всички.
цитирайНакисваш го във вода за едно денонощие. След това още едно до три денонощия го промиваш по повече от веднъж на ден и го завиваш с мокра кърпа. На финала, ако искаш последния ден го държиш на светло (с цел да образува хлорофил) - това става, като го сложиш в стъклен съд, покрит с мокра кърпа и го обърнеш надолу в друг съд, под 45 градуса.
След това взимаш житото и го меляш с мелачката (може и с пасатора). След това го слагаш в хладилника и го ядеш неколко дена.
Това е по-добро от овесените ядки (по-полезно е). Подобни неща можеш да правиш и с много други семена - ръж, бакла, соя, елда, нахут, сминдух, царевица. И всички те са полезни. Но житото е най-полезно от всички.
Понеже темата е за овесените ядки, ще предложа рецепта на Лоранс Перну, по която правех на моите деца закуска:
Вечерта накисвам с кисело мляко ядки, сутринта добавям мед, орехи, плодове каквито има и сок на един лимон.
Синът ми и до днес обича тази закуска.
Поздрави на всички поклонници на овесените ядки:)))
цитирайВечерта накисвам с кисело мляко ядки, сутринта добавям мед, орехи, плодове каквито има и сок на един лимон.
Синът ми и до днес обича тази закуска.
Поздрави на всички поклонници на овесените ядки:)))
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава