Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2019 08:42 - нетленна българска красота
Автор: bven Категория: Музика   
Прочетен: 1265 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 04.02.2019 14:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


                                                             от Уикипедия, свободната енциклопедия и др.



image                Лени Вълкова
Родена           22 май 1927 г. (91 г.) , София, Царство България
Стил джаз, суинг
Глас алт


Елена Вълкова,[1] популярна като Лени Вълкова, е българска шлагерна и джаз певица. Тя е наричана „кралица на джаза“[1][2] и е първата жена в България, пяла публично джаз и станала известна с това.[1]


Лени Вълкова е родена на 22 май 1927 г.[3] в София, район „Илинден“. Тя е потомък на първите заселници на територията на района – македонските българи от Кукуш, опожарен по време на събитията около Илинденско-Преображенското въстание[2].

Лени Вълкова учи оперно пеене в Музикалната академия при проф. Иван Попов[3]. Първите си стъпки като певица прави в НЧ „Гоце Делчев – 1927“, София, за да се превърне в една от примите на българския джаз, обикаляла световните сцени заедно с Леа Иванова и установила се през последните 30 години в Лондон[2].


image

През 1942 г. съвсем младата Лени Вълкова започва да пее като солистка в джазовата формация „Джаз Овчаров“ с диригент Асен Овчаров[4]. Тя е една от първите изпълнителки на джаз в България заедно с Леа Иванова и Люси Найденова, познати като „Трите Ел“. Сред тях Лени Вълкова е смятана за „най-талантливата“[5][6][7].

Оркестърът и солистите му имат големи затруднения с комунистическата власт в България[8]. През лятото на 1947 г. Лени Вълкова пее в бар „Астория“, Варна. Младият Хачо Бояджиев с одобрението на диригента Овчаров прехвърля кабел през улицата до бара, за да включат изпълненията на певицата и така излъчват по Радио Варна един час джаз с Лени Вълкова директно от бар „Астория“. Настъпва скандал, в Радиото се обаждат от Областния комитет на партията и обвиняват журналиста и певицата в идеологическа диверсия[9]. В оркестъра на Овчаров свири цигуларят Александър Николов (Сашо Сладура), който през 1961 г. е изпратен в трудовия концентрационен лагер в Ловеч. Там успява да преживее само 11 дни. След побои, малтретиране, унижения и подигравки е убит[10].

image
Освен в „Джаз Овчаров“, Лени Вълкова е солистка в „Джаза на младите“, просъществувал до 1956 г. Там пее заедно с Кирил Семов, Лиана Антонова и Ахинора Куманова[11]. Също така е вокал в оркестъра „Джаз темпо“ на Димитър Ганев, прераснал в „Биг бенд на Българското национално радио“[11].

Юбилей
През 2017 г. е отбелязан 90-годишният юбилей на Лени Вълкова с празненство в присъствието на легендите на българската забавна музика Ахинора Куманова, Лиана Антонова и Ани Пармакова. В блестящо състояние на гласа си и перфектна кондиция Вълкова благодари на гостите за оказаното ѝ внимание, като изпълнява няколко световни сингъла, сред които и емблематичната песен Summertime на Джордж Гершуин от операта му „Порги и Бес“ (1935)[2].

Лени Вълкова: Описването на живота с музика около мен трябва да започна с театър „Одеон“. Моят баща ни водеше с майка ми на всички спектакли там. А след това отивахме в „Гамбринус“, където свиреше Тодор Каролеев с неговия оркестър – най-напред – салонна музика, а след това – музика за танци. Бях малка и се държах за ръцете на моите родители и скачах в локвичките, които оставаха, след като измиеха улиците.

Пееха и майка ми, и баща ми. Майка ми знаеше всички шлагери и градски песни и покрай нея ги научих и аз. Пусках силно радиото, което баща ми бе купил, и озвучавах цялата махала с моя глас. Всички ме чуваха, когато пея.

При Николай Фол учех балет, а при Дора Мамберг – пеене. За Консерваторията ме подготвиха Евгения Марс и нейният син Павел Елмазов. Влязох в класа на проф. Иван Попов. Той ми казваше: „Лени, аз те уча на постановка на гласа, на оперно пеене, а усещам, че разваляш постановката. Вкъщи сигурно пееш нещо друго.“ И той познаваше – пеех „Мими от Тринидад“, „Бимбо“, Kalamazoo, Night and Day – какво ли не!


из Спомени за стара София Др.Тенев:

Оркестърът на Овчаров стана „водата", от която „изплува" първата ни истинска джазова певица. Това беше очарователната Люси Найденова – дъщеря на висш офицер, която беше надвила предразсъдъците на своя обществен кръг и застана смело на естрадата пред микрофона. Тя имаше прекрасен мек глас, който владееше съвършено, и под ръководството на Овчаров този глас остави трайна следа в развитието на забавната ни музика.

Втората естрадна певица, която Овчаров лансира в София, беше Лени Вълкова. Малко по-късно той стана „кръстник" в естрадата и на прочутата Лея Иванова. Тя бързо се превърна в „звезда номер едно" на предвоенния ни естраден подиум и се задържа на него и дълго време след войната в сътрудничество с известния до днес Еди Казасян, за когото в края на краищата се омъжи...

Друг незабравим характерен глас от света на музиката, под чийто ритъм се танцуваше в мое време, бе Аспарух Лешников. Цяла България го помни и го обича до днес. В началото на 30-те години обаче той напусна София и основа в Берлин своя прочут вокален секстет „Мундхармонистите", с който спечели световна слава.
Борис Ненков казва: "Лени Вълкова е единствената певица, която, когато чуе веднъж мелодията, на втория път вече изпява песента."

image2018 г - джаз среща в "Перото"





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14914753
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава