Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2019 07:34 - Ухото на всеки музикант трябва да се пази!
Автор: bven Категория: Музика   
Прочетен: 832 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Според белгийците предводителят на рицарите Балдуин Фландърски не е бил пленен от цар Калоян



Има стотици комични случки, свързани с именитият български композитор Панчо Владигеров. През годините те детайлно са разказани от сина му Александър Владигеров, също талантлив музикант и диригент. Самият Панчо Владигеров е бил голям чешит и неговите колеги и ученици още го помнят, как и пърпорел на моторетката си “Пух”, като е отивал на лекции в Консерваторията.

Роден в Цюрих (Швeйцария) и израснал в Шумен, маестрото е далечен роднина по майчина линия на руския поет-нобелист Борис Пастернак.

Панчо съвсем малък учи музика в Берлин. В германската столица братята близнаци Владигерови живеели на улица “Шуманщрасе”, която бързо побългаряват на “Шуменщрасе”. Когато ги търсели по телефона като “хер Владигеров”, братята питали:



“Кого търсите? Геният или виртуозът?”



Преди да стигне до Берлин обаче, ученикът от софийското училище “Георги Бенковски” Панчо Владигеров ударил шамар на своя учител по математика.

Скандалната случка станала когато Панчо бил хванат да се занимава с хармония, а не с математически задачи. Учителят издърпал ухото на нарушителя, въпреки, че Панчо викал: “Господине, ухото на всеки бъдещ музикант трябва много да се пази!” Ученикът не се сдържал и ударил плесница на даскала. Още на следващия ден побойникът бил изключен от училище. Наскоро след инциндента Панчо и брат му като даровити деца получили стипендии и заминали за Германия. След много години при случайна среща старият учител по математика казал на маестрото: “За мен е чест, че навремето получих шамар от такъв знаменит композитор!”


image братята като музиканти  в лейбгвардейския полк

Веднъж в Берлин 15-годишните близнаци Владигерови отишли на концерт на прочутия Артир Никиш в знаменитата зала “Зинг Академия”. Още като седнали на местата си, усетили,



че публиката край тях недоволно мръщи лице.



Дамите с лорнети демонстративно си слагали кърпичките на носа, а господата ги гледали строго. “Тези немци, както винаги са си префърцунени”, помислили си близнаците и заслушали концерта. Около тях напрежението растяло. След края на първата част от концерта разпоредителят с ливрея и белоснежна перука ги извикал с пръст навън. Като подушил въздуха край тях се развикал: “Вие сте яли чесън! Вън! Чесън в “Зинг Академия” – това е нечувано!”

Двамата близнаци изкочили от святото място смутени и развеселени.

След като написал операта си “Цар Калоян” Панчо Владигеров, мизакалното произведения предизвикало протести от там, където най-малко се очаквали. Протестирал посланикът на Белгия у нас – според него образът на рицарският предводител Балдуин Фландърски Балдуин Фландърски и латински император на Константинопол бил показан



твърде подигравателно за белгийския народ и държава.



Според амбасадорът пленничеството на Балдуин от българския владетел даже не е исторически доказано. Скандалът стигнал до размяна на дипломатически ноти, но композиторът не направил никакви поправки в операта.

Както веднъж си карал мотопеда “Пух” по софийските улици професор Владигеров, бил блъснат от автомобил. Шофьорът успял да избяга. Катаджията, който пристигнал на местроизшествието заразпитвал маестрото: “Какъв цвят беше колата, каква марка, видяхте ли номера?”

“Не видях нито номера, нито марката на колата, но чух, че клаксонът й свири в си бемол...”, отговорил Панчо Владигеров.

Веднъж един студент запитал професор Владигеров на какво се дължи огромната му популярност.

- Е, ще ти кажа тайната, мойто момче! Много е важно да те знаят от Драгоман нататък!...

Амбициозна майка завеля петнадесетгодишната си дъщеря при професор Владигеров, за да я прослуша. Девойката сяда на рояла, обръща се към маестрото и казва с премрежени очи:

- “Копнеж”...

Професорът търпеливо изслушва изпълнението на пиесата.



Девойката пак с премрежен поглед



и стаена въздишка обявява:

- “Желание”...

Последва ново посредствено изпълнение. Професотър казва две-три утешителни думи и като остава насаме със студентите си процежда през зъби:

- Тя не може да изсвири още “Кокиче” и “Кукуряк”, а имала “Копнеж” и “Желание”...

След удостояването му със званието “Народен артист” композиторът се разболял и се наложило всеки ден в къщи да идва млада медицинска сестра да му слага инжекции. Момичето се смущавало от славата на големия композитор и когато забивала иглата на деликатното място ръцете му треперели. Веднъж Панчо й казал:

- Не се стряскай, моме! Сега ти е паднало



да биеш инжекции в “народно дупе”!



След период на мълчание от страна на музикалната критика за творчеството на Панчо Владигеров, той получава голямата европейска награда “Готфрид фон Хердер”. На годишното събрание на Съюза на композиторите неговият колега Филип Кутев започва да чете поздравителната телеграма от Виена за Хердеровата награда на Владигеров. Текстът се оказва твърде дълъг и анализиращ прецизно творчеството на маестрото. По средата на четенето Филип Кутев се обръща към професора:

- Панчо, да чета ли по-нататък?

- Чети, чети, Филипе, до края! С точките и запетайките! Да слушат нашите музикални критици – поне да се научат как се пишат телеграми!



Д-р Боян ЗАХОВ




Гласувай:
4



1. leonleonovpom2 - Здравей, Таня!
17.08.2019 22:21
Белгия е късно конструирана държава благодарение на Англия, сила номер 1 преди два века!
Бодуен или Балдуин на Български и хабер си няма от Белгия! Той е французин!
А дали е бил в плен, за това има желязно доказателство !Писмо от папата до крал Жан-така наричат французите нашият цар Йоаница-Хубави, с молба да освободи крал Бодуен ! На което крал Жан отговаря, че би изпълнил молбата на светия отец, , но той, Бодуен, скоропостижно е починал!

Поздравления за хубавия постинг!

Хубава вечер!
цитирай
2. bven - Благодаря за коментара, Леоне!
18.08.2019 10:34
Според мен Балдуин се титулова "граф Фландърски", но чия е била Фландрия тогава?
По-важно е, че белгийците се гордеят и май и те променят историята, както им харесва. За нас остава Истината и да се знае от всички.
Желая хубав почивен ден!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей отново, Таня!Тези ...
18.08.2019 13:58
Здравей отново, Таня!

Тези рицари исторически се считат за френски Защото со под егидата на френския крал! Филип Втори е главен организатор на кръстоносния поход!
Като такива ти описва и непосредствения участник Вилардуен, който също е французин, както и историкът от 17-ти век Шарл Дюканж в "История Бизантина"Той е написал и една от най- ранните български истории!
Нанесли сме им жесток удар и ни мразят оттогава !Въпреки ,че омразата е подсилена и от станалото с катарите и така наречените бугри, които също са Българи! Омразата е забравена покрай защитата на Дюма около Априлското въстание! Общо взето Франция приема решенията на Сан Стефано, но избуява отново около ПСВ! В Ньой французите са безкомпромисни към нас, не случайно и в Ньой е подписан мирния договор с нас! Оттам е сподвижникътна Бодуен в похода !Какво по - силно отмъщение от това?
Така ,че Бодуен е французин според тогавашните разбирания Той предвожда френските рицари !
Фландрия не е била независима държава Била е към Франция, към Холандия, към Испания и едва от 1830 година е част от новосъздадената държава Белгия- като Фламандия!

Хубав ден!
цитирай
4. bven - Благодаря за допълнението ти, leonleonovpom2 .
19.08.2019 19:13
Именно затова са и коментарите, да може всеки да разбере къде се скрива истината и какво стои зад тези кулиси.

Поздрави и лека вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14833342
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39032
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава