Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2021 20:42 - ГОЛЕМИЯТ МУЗИКАНТ ЕВГЕНИЙ КИСИН....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1998 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 03.03.2021 21:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
        

                                                                                    77 ГОДИНИ  ТОВАРИЩ БОРН !

 

ГОЛЕМИЯТ МУЗИКАНТ ЕВГЕНИЙ КИСИН ЩЕ ИЗНЕСЕ НА 11. МАРТ РЕЦИТАЛ В ЗАЛА „БЪЛГАРИЯ” !!!

                                                                      Какъвто човекът, такава и музиката му!
                                                                                                               /Йозеф Хайдн/

    Кисин е достатъчно познат на музикантите по света. С изкуството му съм зяпознат и аз, макар и немузикант, и то много издалеч. Той бе дете, но изпълняваше добре много трудни в техническо отношение и като музика пиеси и концерти. На вързраст 11 години той изпълни на висотата на артист от висока класа двата Концерта за пиано и оркестър на Шопен. Сравняван бе с Клара Шуман, притежавала същото дарование. Пианистите добре разбират колко трудно е за тези детски ръчички да се справят с брилянтната клавирна техника на Шопен като трудностите да не се отразят на изпълнението.  Тези два Концерта, които той изпълни може би насочиха интересите му към творчеството на поета на пианото, Шопен, което той научи още като дете. В първите си години като артист той изпълняваше предимно негови творби, но през следващите към репертоара си той включи още много творби от автори от всички стилове и епохи. Сега в България ще свири Сонатата от додекафониста Албан Берг.

   Достигнал зрялост, Кисин се установи в Лондон като артист  на свободна професия, където живее до днес. Свободният артист има импресарио, който приема поръчките за изява на артиста и урежда неговите концерти, което си е доста работа. Познат е в целия свят, особено желан е да изнася концерти и рецитали в Япония. Той се е превърнал в любимецец на японската музика, като изразявам съмнение доколко те могат да разбират изпълненията му. Един голям музикант имат японците и това е диригентът Сейджи Озава.

   Кисин се явява последният „бял” пианист сред силната конкуренция на „жълтите”, предимно от Китай. Когато се говори за китайски стоки по някакъв начин се загатва, че те са некачествени, но с пианистите им, изявяващи си по по света не е така. Между тях има прекрасни артисти, някои окачествявани дори като гениални, с което аз не съм съгласен, но че има измежду тях добри музиканти е самата истина. Няма да цитирам имена на китайски пианисти, обръщам внимание обаче върху един друг факт – все повече когато филхармонии изнасят концерти, в тях жълтите артисти са доста голям процент от оркестрантите, като вече има и „жълти” концертмайстори от тях. Сред тази огромна и много силна конкуренция на жълтите, Кисин /май/ остава последният бял, когото те не могат да надминат.

   В името на истината има руски пианисти, които започват блестящо кариерата си, но зенитът й преминава бързо. Цитирам Даниил Трифонов, който в началото си бе божествен. Останалите записи от времето му, когато той бе най-силен ще останат класика за следващите пианисти.

   Кисин, който е към 50-те обаче има последовател по талант друг руснак, Сергей Редкин, който сега е към 30. Съвсем отговорно, не защото съм почитател на Редкин мисля, че той ще го надмине. Иизпълненията на Редкин напр. на  сонатите на Прокофиев са толкова велики, че могат да се мерят с тези на Рихтер, комуто Прокофиев посвещава сонатите си и му обяснява какво иска при изпълнението им.

    Няколко думи и за Сергей Редкин:

    Той е нйаистина следващият голям руски музикант, появил се 20 години след Кисин. Подобно на него той също напусна Русия. Редкин се ожени за нашата пианистка Валерия Василенко, дъщеря на професора от БНА „Панчо Владигеров” Александър Василенко, и той от семейство, напуснало Голямата страна. Валерия е едно прекрасно същество, добра пианистка, изключително трудолюбиво създание. Живеят в България, София. Надявам се да се наложат тук и Редкин да заеме мястото си в света на музиката, което му се полага. Той наистина е велик, ще се наложи и по света. Не свири много при подготовката си, а чете преобладаващо партитурата!?!?!?!? Страхотен е каквото и произведение да изпълни. В Българи има и други добри руски музиканти, но да получат постоянна работа е необходимо гражданство и поради това те са на музикални позиции при нас само ако няма кой друг да ги заеме, временно. Познавам едно такова семейство от пианист и цигуларка. Въпреки трудностите, които срещат, да се връщат в Русия си и не помислюват. Искат българско гражданство, което означава граждани на ЕС и свободно пътуване по света, без одобрението на главата на руската музикална мафия Гергиев/Мацуев, след което се вадят визи и т. н.

  Кисин е от музикантите, които имат изяви преобладаващо в областта на музиката и май в никакви други области. Това им е вкарано в главите от системата на Голямата страна, наследено от отделите по музика в НКВД, а именно, че те трябва да се занимават  само с музика и нищо друго като напр. мнения, обсъждане в техните кръгове или критика на примативизъма и диктатурата в тяхната страна. Днес там това не е животозастрашаващо както по времето на Сталин, но да се разправи руската музикална мафия, оглавявана от Гергиев с такива несъгласники тя има много инструменти. Тази линия на принудително ограничаване на кръгозора на музикантите е погрешна. Ето и мнението на самите руски музиканти срещу опита да бъдат те осакатявани духовни духовно чрез промиване на мозъците им по време на обучеието им и манипулирани при изявите им:

 

         Нам говорили и будут говорить, «искусство вне политики». Но мы, нижеподписавшиеся музыканты из разных стран, из разных городов нашего единого Мира, как едина для всех Музыка Моцарта, Баха, Бетховена, Чайковского, глубоко возмущены и крайне обеспокоены происходящими в России политическими событиями.

 

   Това е част от едно Отворено писмо срещу осъждането на Навални, подписано от около 500 руски музиканти, изявяващи се в Русия и по целия свят, между които и Кисин, като упрекът е насочен индирекнто срещу Путин и срещу линията на образованието им, формирането им като личности и „рекомнендации” за изявите им. Голяма е разликата между една личност, напр. голям музикант от СССР, цитирам Рихтер и друга една такава личност от свободния свят, цитирам Вайсенберг. Рихтер, през целия си живот е ограничаван, заплашван е, следен. Как този терор би се отразил на душата, на изкуството на този велик музикант?  Преди смъртта си той казва:

-       Не нравлю себя...

 Другият артист, с когото ще го сравня е свободният човек Вайсенберг. Излъчването му е друго, на човек извървял жизнения си път свободно, без да му пречат /идиоти/.

   Музиката е елитарно изкуство, които са вътре в темата добре разбират политиците, които се запроституирват с нея. За да прибягнат до това висше изкуство като полтически рубеж, от който да се изтъкват колко са интелектни, са необходими две техни каместа – простащина и наглост. Ще дам и пример:

   Един президент, чието име и страна няма да назовавам отива на „академия” на Цеца Величкович. Вдъхновен от изкуството й, той я кани президнетството и й връчва държавна награда в областта на изкуството. Това, за пред народа, но зад този параван специалистите се сезират върху седните факти:

1.   Цеца Величкович е от средата на тези културники, които

по същество са елитът на балканската простащина, српско-циганските фолкаджии. Изкуството й е просташко и докосва простазите по най-чувствените им места.

2.    Мъжът на Цеца Величкович бе мафиотът Аркан, която

самата сръбска мафия си го гръмна. Запознатите с Юговайната знаят като какъв се изявяваше той тогава и че бе  подкрепник на комуниста Милошевич.

3.   Спортните мафиоти по света пък знаят с какъв бизнес се

занимаваше Цеца Величкович, за който бе осъдена - търговия със сръбски футболисти, която тя продаваше с нейна фирма-фантом по света.

4.   И на последно място - това награждаване е жест към

Вучич, подкрепникът на Путин на Балканите, президент на страната с най-великите балкански певачици, символът на балканската простащина.

   Туй с Цеца, която бе удостоена и със специално внимание,  да пее в дует с Ибряма на наша сцена е едната страна на това, което описах. От другата страна е изявата на един голям сръбско хърватски музикант, Иво Погорелич. Защо президентът не почете този голям артист с присъствието си, като толкоз обича музиката, защо не го покани в президентството, а покани най-голямата простачка.

  Въпросът съдържа отговора, а той е защото и президентът е с иннтелект, съставна част от балканската простащина. Представяйки се пред народа си като обичащ музиката, той по същество се  политзапроституирва с нея, видно и за неспециалистите.

   Отклоних се малко от съобщението за предстоящата академия на големия музикант Евгений Кисин, но завършвам с подкана към нашите музиканти да му окажат дължимото за това, което той привнесе в музиката чрез своите изяви. А державниките ни, да му връчат някакво държавно отличие, защото да се изяви този голям музикант у нас изисква такъв отговор от тяхна страна. На времето така стори бай Тошо с Алексис Вайсенберг, връчи му награда „Народен артист”.

   Прилагам линкове на "виолоннчеловия"  Прелюд и на "виолончеловия"  Етюд на Шопен.

   













Гласувай:
3



1. born - Плюс за музикалната част,
04.03.2021 00:36
Минус за политическата !
Краен резултат: нулев.
ПП. Отвратително е да се мешат политически рефрени с музикални !
ППП. Припомням накрая: да не забравиш да изтриеш коментара, понеже не ти отърва...
цитирай
2. planinitenabulgaria - Неуважително е към по-възрастен, по същество Ваш ментор, да не се обръщате на "Ви"!
04.03.2021 09:19
born написа:
Минус за политическата !
Краен резултат: нулев.
ПП. Отвратително е да се мешат политически рефрени с музикални !
ППП. Припомням накрая: да не забравиш да изтриеш коментара, понеже не ти отърва...


Понеже сте товарищ не сте прочел нещо важно:
„Нам говорили и будут говорить, «искусство вне политики». Но мы, нижеподписавшиеся музыканты из разных стран, из разных городов нашего единого Мира, как едина для всех Музыка Моцарта, Баха, Бетховена, Чайковского, глубоко возмущены и крайне обеспокоены происходящими в России политическими событиями."
Постинг, който устройва Ваший мозг би трябвало да зъвършва с призив, ПУТИН, ПРЕЗИДЕНТ ДО 2036 г, за да Ви ареше.
Ще Ви разочаровам, но още тая година самата руска мафия ще си махне Путин по същия начин, както на времето Донецката мафия с бащица Брежнев затвори в кончинката му в Сочи дебелата украинска свинкя Хрущо.
Това обаче не е решение, защото нищо в Русия няма да се промени. Предстоящана неизбежна промяна там ще бъде тема на един мой следващ постинг.

цитирай
3. planinitenabulgaria - Товарищ Борн, по въпросите и по грешните заключения врослите преценяват
04.03.2021 19:14
кой колко е умен. А дали сте умен ще приема - само като начало!- ако можете да ми обясните каква е разликата между дейността на полк. Гундяев за руската православна /старостилна/ църква и тази на полк. Гергиев за руските музиканти.
На Вашата възраст тези нища ги капирах, а Вие по тази тема хабер от понятие си нямате.
Моля за извинение, но винаги съм строг с по-младите от мен, дето не прихващат и си знаят своето. Което са наляли разработчиките в главите им.....
Понял?
цитирай
4. born - Понял.
04.03.2021 22:57
Принуден съм за сетен път да ВИ припомня, че "АКО НЯМАШ АКЪЛ КАТО МЛАДА МЛАДИЦА, АБСУРДНО Е ДА ГО ДИРИШ В БЯЛА КОСИЦА !"
ПП. Косица или брадица - както ВИ се харесва.
ППП. ВИЕ сте по-дърт от мен само с половин година... но АЗ съм много по-хубав и запазен във всяко едно отношение.
ПППП. И много по- умен, разбира се, което е релевантно очевадно и видимо отвсякъде.
Независимо от всичко това, АЗ ВИ пожелавам най-искрено и доброжелателно да достигнете трицифрена възраст. И тогава /може би/ ще се доближите до висините на МОЯ колосален интелект и мъдрост.
Еймен !
цитирай
5. planinitenabulgaria - Благодаря за конкретния отговор относно разликите между Гундяев и Гергиев.
05.03.2021 14:17
born написа:
Принуден съм за сетен път да ВИ припомня, че "АКО НЯМАШ АКЪЛ КАТО МЛАДА МЛАДИЦА, АБСУРДНО Е ДА ГО ДИРИШ В БЯЛА КОСИЦА !"
ПП. Косица или брадица - както ВИ се харесва.
ППП. ВИЕ сте по-дърт от мен само с половин година... но АЗ съм много по-хубав и запазен във всяко едно отношение.
ПППП. И много по- умен, разбира се, което е релевантно очевадно и видимо отвсякъде.
Независимо от всичко това, АЗ ВИ пожелавам най-искрено и доброжелателно да достигнете трицифрена възраст. И тогава /може би/ ще се доближите до висините на МОЯ колосален интелект и мъдрост.
Еймен !


Не ми обяснявате обаче защо и двамата тези полковници когато бяха в България посетиха Радев. Трябва да има нещо. Радев е неверник, а всеросийският патриарх му оказва внимание с посещението си. Радев е музикален простаисимус, а първият всеросийски диригент му оказва внимание по същия стандартен начин. Да си помислювате, че някой ги е пратил при него нещо да му предадат, наппр. опорни точки, прикази, закази и др. дурости?
Друг коментар нямап да допусна, защото имате вбетонена глава. Пожелавам Ви:
Путин - президент до 2036 година!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180187
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031