Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2021 06:41 - Боби Соло или италианския Елвис
Автор: bven Категория: Музика   
Прочетен: 769 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

БОБИ СОЛО И НЕГОВАТА РОКЕНДРОЛ ГРУПА


„Наслаждавах се много на този живот. И още не съм свършил... ”: това е духът на този необикновен артист, който е италианската икона на рок и блус. Неговият глас, музиката и стилът му винаги са били признати в Италия и в чужбина като уникални и изключителни. С този проект великият Роберто Сати ще ни накара да се потопим в най-автентичния и забавен рок енд рол.


Роден в Рим в семейство, произхождащо от Венеция  , от юношеството си  се интересува от музика, по-специално рокендрол , като става фен на Елвис Пресли ,   вдъхновен от стила и начина на пеене.

Научава се да свири на китара и да композира първите песни; в началото на шейсетте години баща му, който работи като изпълнителен директор на Alitalia , е преместен от Фиумичино в Линате и семейството се мести в Милано .  

Тук той е забелязан от Роберто Винченцо Микочи , който му предлага договор за дисковете  и дебютира през 1963 г. 

Името "Боби Соло" се роди от неразбиране на секретаря на звукозаписната компания. Когато баща му Бруно, бивш офицер от военновъздушните сили (той беше достигнал чин полковник и по време на войната беше спечелил две отличия за храброст), отказва да види фамилията му, използвана за направата на плоча, Микочи предложил да приеме само името на кръщението , на английски: "Боби, само Боби". Тя не го разбира и така се родило сценичното име Боби Соло. 

През 1964 г. участва във фестивала в Санремо , като изпява песента Una lacrima sul face в тандем с Франки Лейн .

Песента има текст на Могол и музиката на Боби Соло, който обаче не го подписва, тъй като той все още не е член на Siae , така че оставя подписа  Lunero (псевдоним на Iller Pattacini ); по време на фестивала Боби има внезапно спадане в гласа си, което му пречи да пее на живо; така че  пее в плейбек ,  един от първите случаи, когато това е абсолютно забранено на фестивала. Това му пречи да спечели в Санремо (което ще получи следващата година), но Една сълза по лицето  се превръща в голям успех.

Вероятно изпълнението на възпроизвеждането допринася много за успеха на песента, дотолкова, че се появили слухове, че всичко е било рекламен трик за популяризиране на диска и в същото време за „перфектно“ аудио: успехът е не само в Италия , където достига 1-во място в класациите за 8 седмици, но в цяла Европа (надминавайки по продажби версията на Frankie Laine и получавайки след няколко месеца златния рекорд за милион продадени копия; в крайна сметка ще дори получи 2 , тъй като ще надхвърли 2 милиона ); това подтиква Dischi Ricordi да издадат първия си албум, Bobby Solo, също е отпечатан в чужбина (Сълза на лицето също е преведена и изпята на няколко езика за случая).

През същата година Боби дебютира в света на киното с Una tear on the face , музикален набор с Лора Ефрикиан и Нино Таранто, в който освен заглавната песен, той интерпре-тира и други песни от 33 оборота в минута.

Също така през 1964 г. печели и първото издание на Festivalbar , с Credi a me .

image  1965 г. му носи първата победа в Сан Ремо , с Ако плача, ако се смея ,  песента повтаря успеха на A tear on the face , пристигайки на 1-во място в класацията за сингъли; през същата година той участва в конкурса за песен на Евровизия - проведен в Неапол , със същата песен на Санремо, класирана на 5-то място - и в Un disk за лятото на 1965 г. - с грешната песен, написана от Алберто Теста и Флавио Карарези, като се класира на 6-о място, но 1-во в класацията по продажби на сингъла.

Боби  се завръща на фестивала и на следващата година, с This time , който получава значително по-нисък успех; също с Да разплачеш зрял мъж (италианска версия на Да накараш голям мъж да плаче на Том Джоунс ), представена на Кантагиро през 1966 г.

image
Боби Соло на Cantagiro от 1967 г
Успехът се завръща с Няма какво повече да се прави : публикуван през декември 1966 г. , той влиза в класациите на следващата година ; участва с успех в Cantagiro 1967 ; парчето на гърба, Serenella , е от Могол и Карло Донида (също записано от Дик Дик и Луиджи Тенко , но публикувано едва през 1986 г. ).

Продажбите на Няма  повече за правене засенчват тези от следващия албум, Canta Ragazzina , представен отново в Санремо (в двойка с Кони Франсис ), след това също записан от Мина . Сред другите му хитове, да си спомним Сан Франциско (1967), италианската версия на едноименната песен, изпята от Скот Макензи ; Сиеста (с който той участва в 1968 Cantagiro ), Una гранита ди Лимоне (1968), Доменика d"Август (1969).
През 1969 г. нова победа в Санремо, комбинирана с Ива Заничи , със Зингара , 1-ви в класирането по продажби, за 2 седмици; през същата година участва в производството на телевизионната програма La filibusta , играейки пират.

image

През следващото десетилетие, докато продължава да гравира, успехът намалява и Боби Соло решава да отвори Chantalain Studios (свиване на името на синовете му Шантал и Ален ), на Via Aurelia , в Рим , където, наред с други, Роберто Векиони гравира през 1975 г. албума Hypertension (в който Боби Соло се занимава със звуците, подписвайки се с истинското си име); наред с други албуми, записани в неговото студио, Chiaro , от Loy & Altomare , в които Боби Соло пее в припевите на песента Sangue Cold .

Той се завръща към успеха през 1980 г. с Gelosia , с която участва във фестивала в Санремо ; успехът се повтаря през следващата година, с I can"t lose you и през 1982 г. с Tu stai.
image  Лора Ефрикиан дава награда за 1 млн продадени плочи през 1964.

През осемдесетте години , заедно с Rosanna Fratello и Литъл Тони , формиране на супергрупата на Ro.Bo.T. (от инициалите им), които се радват на известен успех, благодарение на участието в телевизионно предаване и публикуването на албум с песни, представени на фестивала в Санремо . Боби Соло също има значителен успех на немския, френския и испанския пазар с езикови версии на своите хитове. През 1989 г. печели, със Сълза на лицето, музикалното предаване Имало едно време на фестивала .

През деветдесетте години Tg 1 интервюира Том Джонс и го пита дали познава Васко, Рамазоти или други италианци. Той отговорил: „Павароти и Боби Соло“.

Албумът XV ° Round самостоятелно продуциран от 1996 г.

През 2003 г. се завръща на фестивала в Санремо с Never Growing Up , в дует с приятеля си Little Tony ; възобновява дейността си на живо, в която представя освен хитовете си и много кавъри на Елвис Пресли , Литъл Ричард , Чък Бери и други рокендрол песни , като Be-Bop-A-Lula , Blue Suede Shoes , Tutti Frutti , Rip It Up .

Между 2001 и 2006 г. той записва 5 албума със звукозаписната компания Azzurra Music : That"s Amore (2001); Да се ​​люлеем (2003); ; Песните на Джон Лий Хукър (2005); Коледа с Боби Соло (2006).

През втората половина на 2009 г. той издава друга своя дискографска работа, On the Road , промоционален компактдиск, който го вижда да се завръща към рокендрол жанра , с песни, написани в сътрудничество с болонезе Андреа Располини , Андреа Заполи и Лука Бонджорни , публикувани от ARIEL Edizioni Discografiche di Forlм.

През ноември 2011 г. излиза коледният албум Bobby Christmas ( Sifare Edizioni Musicali ), аранжиран и продуциран от Франческо Дигилио .

На 9 септември 2013 г. сингълът Una Nuova Lacrima [6] , рап песен, беше издаден дигитално за лейбъла ThisPlay Music , с първото „участие“ на записа на малкия Райън.

Muchacha , посветена на света на денс музиката , продуцирана и редактирана от Montefeltro Edizioni Musicali, плюс видеоклипът на cha cha cha Muchacha [7] , излиза на 14 февруари 2014 г. 

                               image


18 март 2015: Meravigliosa vita е 37-ият албум; празнува своите 70 години и 50 от кариерата си; публикува се от Clodio Management Srls; съдържа 13 песни, от които 9 неиздадени (3 от които подписани от Могол ) и препрочитания в блус тон на неговите "класики": Ако плачеш, ако се смееш , Няма какво повече да правиш , Сълза на лицето ти и Ревността .

През 2016 г. участва в девет епизода от музикалната програма MilleVoci на Джани Турко, където изпълнява евъргрийни хитове, реинтерпретации, някои непубликувани.
През 2017 г. издава Russian Ladies , изпяти заедно с Джордж Арън .

image

 1967 г.  певецът се жени за танцьорката и хореографка Софи Текел . Имат родени три деца: Ален, Шантал и Мюриел, които днес са съответно на 50, 47 и 43 години. 
През 1991 г., веднага след края на брака със Софи Текел, певецът се влюбва в Мима Фоти. Връзката им, въпреки голямата разлика във възрастта, продължила няколко години  довежда до раждането на дъщерята Вероника Сати.
Певецът има и по-малък син, роден от брака със стюардесата Трейси Куад, женени от 1995 г. , а бебето Райън пристига през 2020 г., когато артистът е на 67 години, а партньорката му - на 41 години. /по публични данни/











Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14923942
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39060
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава