Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2011 08:05 - Ден на българската просвета и култура и българската писменост
Автор: bven Категория: Новини   
Прочетен: 15018 Коментари: 29 Гласове:
19

Последна промяна: 01.08.2012 21:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

  Честит  Ден на българската просвета     и култура и българската писменост!!!


 

  Светите братя са реформирали                        анатемосаната  глаголица

                                           Автор: ploudinperper
                                                      
копие

  image
 
Задачата на Кирил и Методий е била
да спомогнат за легализирането на християнството по нашите земи,
твърди в интервю*
д-р ист. изк. Асен Чилингиров *


Г-н Чилингиров, какъв е поводът да публикувате сборника “Готи и гети”?

Поводът е излизането преди две години на друг сборник със заглавието “Готи”. Твърденията, съдържащи се там, не отговарят на сведенията, които идват от историческите извори и които получаваме при изследванията на паметниците на духовната и материалната култура, нито на истината. Тези сведения не са никак малко и не може да бъдат пренебрегнати. Те са резултат на неимоверно голямото развитие на помощните науки през последните десетилетия, например биологията, химията, библиотекарството. Дадоха ми възможност да подложа на нова преценка това, което от много столетия се твърди по отношение на всичко, засягащо произхода и същността на българския народ.

Кои са готите, откъде са дошли, къде са отишли, имат ли нещо общо с гетите? От тях ли произхождат германците?

“Готският въпрос” е непосредствено свързан с някои най-съществени проблеми на старата и средновековната история на нашия народ. Като тези за неговия произход, език и писменост, за неговите обичаи и религиозни вярвания. Свързан е с неговите култура и изкуство, с неговия принос в съкровищницата на световната култура. И особено за неговото място сред европейската цивилизация, което съвсем не се намира по нейната периферия като нежелан придатък към “обединена Европа”. Опитите да се открие старогерманско присъствие по нашите земи, свързано с готите, някаква връзка на германците с готите, а оттам и с българския етногенезис, са несъстоятелни.
Готите са гети, следователно траки. Същите след ІV век се наричат мизи и българи в редица исторически източници. Отбелязано е и от Паисий Хилендарски в “История славянобългарска”.
Става дума за коренното население на Балканския полуостров, което в мнозинството си е стояло все тук. Не е изтребвано, не е изчезвало, за да стане основа за други народи, а тук да бъде подменено с друго. Валафрид Страбо през ІХ век пише, че готите или гетите превеждат на своя език свещените книги, говори и за запазени в потвърждение на това документи. Според негови източници божествената служба при някои скитски народи, като жителите на Томи, се е извършвала на същия език. Говори за началото на ІХ век. Но тези жители са наричани траки и мизийци, Страбо е германец, ако са били германци, би ги нарекъл такива.

За какви преводи пише Страбо? За Готската библия на Улфила ли?

Не само. А готите, за които Улфила е превел Библията, са живеели между Бяло море и долното течение на Дунав. Епископът на Адрианопол (Одрин) е бил наричан “Епископ на Готия”. Улфила е превел Библията за старите траки. Ганчо Ценов го нарича основател на българската църква. Въпросът за т. нар. Готска библия е най-тясно свързан с въпроса за ранното християнство на населението по нашите земи и със сложния комплекс от въпроси във връзка с неговия език и писменост.

Кой е този език, каква е тази писменост?

Преводачът на Библията на латински език е свети Йероним (живял ок. 347 - ок. 420 г.). Намерен е текст от философски трактат на Етикос Истрос в латински превод на светията. На последната му страница са отбелязани данните за автора на трактата, според Св. Йероним “произлизащ от благороден скитски род”, живял през ІV век в днешна Добруджа и написал труда си на своя език и писмени знаци от една азбука, която е предадена изцяло. Тя не е нищо друго, освен т. нар. Глаголица. Св. Йероним не само горещо препоръчва нейното узаконяване при употребата на богослужебни книги, но и я разпространява из родната си Далмация, където тя се използва чак до ХVІІІ век.
Там дори има предание, че той я е създал. Авторитетният учен Храбан Мавър (живял 780 - 856 г.) в труда си “За изобретяването на езиците” пише, че след еврейската, гръцката и латинската азбука, била изнамерена от философа Етикос азбука, която Св. Йероним разпространявал в свой вариант в родината на самия Храбан, понеже искал да увеличи известността на тези букви.

Излиза, че нито сме “славяни”, нито преди Солунските братя сме писали с “черти и резки”, както пише в “За буквите” ?

Излиза, според автора на трактата, че народът, който авторът разбира под това название, от векове е ползвал в превод на своя език и написан с глаголическа азбука цялата литература за извършване на християнско богослужение заедно със Стария Завет, преведен дори преди той да е преведен на латински. Според д-р Божидар Пейчев името Maurus Hraban погрешно е разчетено като “Черноризец Храбър”, “За буквите” е буквален превод от заглавието на Храбан, а текстът всъщност представлява полемика срещу Мавър Храбан. Името на автора и досега е неизвестно, още по-неясен е и поводът за написването му. До нас не е стигнал целият текст, липсват началото и краят му, най-старателно са отстранени. Очевидно са правени манипулации с определена цел.

Каква азбука са разпространявали тогава Кирил и Методий? Какво е кирилицата?

Задачата на Светите братя е да реформират глаголицата като използват “гръцки” и “латински” букви, допълнени с липсващите в тези две азбуки букви за написване на присъщите само на българите звуци. Те са се съдържали в усъвършенстваната от пет века “глаголическа” азбука.
Защото отдавна съществуващите богослужебни книги за местните християни, заедно с езика, на който са написани, са били анатемосани от римокатолическата църква и цариградската патриаршия. Наложило се е това “колумбовско” решение, за да бъде легализирано християнството по тези земи заедно с признаването на свещения характер на писмеността. Защото инструментализирането на религията в двете империи се съпровожда с обявяването на църквите в тях за “православни”, а първите християни в Европа са сочени за еретици и врагове. Транскрибирането на богослужебните книги от глаголицата на кирилицата се представя като нов техен превод, вече угоден на двете “правоверни” църкви. Това е станало бързо и лесно, защото става дума за един и същ език.

Все пак какво става с готите? Изпаряват ли се? На етапи, но винаги рязко населението на нашите земи коренно се променя. Траките потъват нейде в небитието, скитите минават и заминават, славяни заливат полуострова, после авари го навестяват, след тях хуни, накрая и “българи-татари”. Възможно ли е това?

Не е възможно. И не се е случило. Няма как чергарски племена да изместят уседнало от хилядолетия местно население. Пристигането на тези народи с всичкия си добитък и друго имане от края на света в земите на Средна и Южна Европа и внезапното им изчезване, без да оставят никакви следи, е противно на всякаква логика и не е съобразено с историческите извори. Да вземем славяните. Странствали те и дошли насам от отдалечените на хиляди километри блата на Задкарпатието, най-рядко населената и днес част на Европа. Откъде ще се вземат оттам милиони преселници, които само за едно-две десетилетия да изпълнят цялата територия на Югоизточна и Средна Европа и от рибари да се превърнат в земеделци? Придвижването на такива маси не е забелязано от никого от съвременните летописци!
Историческите извори споменават само за нападения на групи със смесен етнически и племенен състав, но не и за “нашествие на славяни”, както наши автори обикновено превеждат думата “нападение”. Всъщност данните са, че след нападенията всички нападатели се оттегляли или били отблъснати, за никакво заселване не става дума. През 896 г. цар Симеон Първи в писмо до император Роман Лакапин изтъква историческите права на своя народ върху земята, на която живее от хилядолетия.

Значи, като се говори за “траки”, “скити”, “гети”, “готи”, “мизи” и “българи”, трябва да се разбира едно и също древно население на Балканите, чието основно ядро от хилядолетия все си е тук?


Да. Така излиза според историческите източници.

Мнозина историци и църковни дейци няма да се съгласят с Вас.

Няма. Но съгласните ще стават все повече. Трудно, бавно, но истината ще се наложи. Вярвам в младите български учени.
  * Интервю на Илия Илиев, публикувано за първи път във в. “Политика”

** Асен Чилингиров е роден през 1932 г. в София. Завършва история, музика и история на изкуствата в България. От 1964 г. живее и работи в Берлин, Германия. Там завършва история на изкуствата и в Хумболтовия университет. Автор е на над 400 научни труда. Между тях са “Голяма история на християнското изкуство в България” и “Културна история на България”, издадени на немски език във ФРГ. Професор, преподава в Берлинския и Лайпцигския университети. Главен консултант е за Балканското изкуство в Енциклопедията за средновековно изкуство в Рим в периода 1984 - 1995 г. През август 2009 година д-р Асен Чилингиров представи в България новото издание на сборника си “Готи и гети”.





Гласувай:
19



1. minchomin - Казано е, че не познаваме нашата ...
24.05.2011 08:33
Казано е, че не познаваме нашата история. Всичко, което се прави от историците е опит да се стигне до някаква истина, при което освен хаос в знанията нищо друго не внасят.
ХАРАКТЕРНОТО е, че знанията за историята ни ще бъдат разкрити с ВИСШЕ! Това се прави и в момента, но не се взема в предвид. Хората тръгват да изучават историческите си корени от настоящето към миналото, а изпускат началото за изучаване на възникването на човечеството, развитие на расите, упадък на цивилизациите и вселенския човешкия експеримент на земята. Затова е добре да се четат Блаватска, Рьорихови, УЧИТЕЛИТЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО.
Хубав ден ти желая!
цитирай
2. yotovava - Честит празник,
24.05.2011 08:34
аз мисля, че ще пребъдем.
Валя
цитирай
3. tryn - Много навременен и съдържателен постинг!
24.05.2011 08:43
Благодаря ти, Бвен!
Честит Празник! :)
цитирай
4. divna8 - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МИЛА ПРИЯТЕЛКО :)
24.05.2011 09:39
РАДВАМ СЕ НА БУДНОТО ТИ СЪЗНАНИЕ,
ЧЕ РАДЕЕШ ЗА БЪЛГАРСКОТО...
БЪДИ ЖИВА И ЗДРАВА!
ПОЗДРАВИ НА СЕМЕЙСТВОТО ТИ :):):)
цитирай
5. bven - На 1: minchomin, честит празник!
24.05.2011 09:50
Може би това, което казваш е нашият урок (на всички българи). Говорим, мислим, караме се и обиждаме, вместо да се осъзнаем и заедно да тръгнем напред, с наученото и разбрано минало. Дори в блога се продължава традицията - всяка коза за свой крак- а от това не печели България.
"Добре да се четат Блаватска, Рьорихови, УЧИТЕЛИТЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО!"
Да бъде!
Честит празник!
цитирай
6. bven - На 2: Честит празник, Валя!
24.05.2011 09:51
Ние сме и това е достатъчно!
Хубав ден!:)
цитирай
7. bven - На 3: Трънче, честит празник!
24.05.2011 09:52
Бъди горда , че си българка и говориш български език!:)))
цитирай
8. bven - На 4: Честит празник, Дивна8!
24.05.2011 09:53
Радваме се на твоето присъствие и ти желаем само хубави събития, мисли и дела!
Бъди щастлива. Хубав ден от всички ни!:)
цитирай
9. magicktarot - Честит и светъл Празник, Бвен!:)
24.05.2011 13:46
Нека Словото винаги бъде с теб!
цитирай
10. malchaniaotnadejda7 - Честит Ден на буквите и животворящото слово, Мария!:)
24.05.2011 14:30
Прекрасен постинг. Да си жива и здрава и пребъдване в словото! Светъл празник!:)
цитирай
11. анонимен - Не, гетите са арнаути, а те
24.05.2011 14:46
произлизат от траките!
цитирай
12. priqtel12 - Честит да ни е празника!
24.05.2011 17:02
Светъл и цветен да е за теб!
цитирай
13. bven - На 9: Честит празник, magicktarot!
24.05.2011 17:05
Нека винаги използваме правилно Словото!:)
цитирай
14. bven - На 10: Хубав и светъл празник, Наде!
24.05.2011 17:06
Нека бъдем щастливи и достойни за даденото ни Слово!:)
цитирай
15. bven - На 11:Така излиза според историческите източници. Мнозина историци и църковни дейци няма да се съгласят с Вас, нали, анонимен?
24.05.2011 17:09
Хубав и светъл Кирил и Методий!!!
цитирай
16. bven - На 12: Честито специално на теб, Ива!!!
24.05.2011 17:10
Бъди здрава, щастлива и само радости да получаваш!:)))
цитирай
17. kleopatrasv - Честит празник. Нека пребъде де...
24.05.2011 17:27
Честит празник. Нека пребъде делото на светите братя Кирил и Методий и да се гордеем, че имаме своя писминост и култура!
/ Чудесен пост, прибавям си го към моята блог-вълна "Азбучна молитва"/
цитирай
18. tota - Честит празник, Наталия!
24.05.2011 17:50
Много здраве, успехи и споделени, красиви мигове с твоите обични близки на сърцето!!

Светла, празнични вечер!
цитирай
19. stela50 - Честит празник ,Бвен !
24.05.2011 18:26
Най- хубавият , най - българският . Да е честит на всички в твоя дом ...
Един светъл ден ,повод за гордост ,възхищение и вълнение .
Да пребъде !
цитирай
20. bven - На 17: kleopatrasv, честит велик български празник!
24.05.2011 19:24
Благодаря за оценката - тя е и на ploudinperper и с Аз-Буки да вървим напред!
Хубава вечер!:)
цитирай
21. bven - На 18: Тота, приятелко мила,
24.05.2011 19:26
Винаги си в скъпите мигове при мен - поклон и благодарност. Бъди щастлива и ни радвай с хубавите български стихове и песни! Благодаря ти!
Хубави и светли мигове!:)
цитирай
22. bven - На 19: Мила Таня, честит празник!
24.05.2011 19:29
Всеки българин има повод да е горд на този ден! Всеки е бил ученик, е и продължава да се учи на българска реч , език и букви! Ние сме щастливи и с деца-ученици (студенти) и сме винаги в крак с българското.
Нека това, което е дадено от българите, триумфира по света!:)))
Хубава и красива празнична вечер!
цитирай
23. inel379 - Чрез чистото българско слово към знание и мъдрост неотменно вървим!
24.05.2011 22:03
За просветлението на духа е нужно време.
Понякога повече.
Да не губим търпение и вяра!
Поздрав!
цитирай
24. magnoliya - Честит да е bven!
24.05.2011 22:53
Честит да е празникът на всички българи!
цитирай
25. анонимен - Отвратителни глупости!
25.05.2011 04:42
Днес всички български книги излизат в миниатюрни тиражи от по 200- 500 екземпляра! Това идва да рече, че от 7 300 000 български отрепки само 200 до 500 души четат книги. Това е истината, а вие се скрийте някъде с вашите идиотщини!
цитирай
26. bven - Na 23: Честито, inel379!
25.05.2011 07:50
Народ без вяра е обречен на забрава. А Духът е винаги с нас и ни води!
Хубав ден!:)))
цитирай
27. bven - На 24: magnoliya, честито!
25.05.2011 07:52
Народността не пада, там - дето знанието живее!:)))
цитирай
28. bven - На 25: анонимен , отпусни се и се радвай!
25.05.2011 07:54
Честит празник!:)))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
29. анонимен - Готи и гети
08.03.2012 00:24
Всеки, който си направи труда да проследи наличните факти, разбира, че тезата на господин Чилингиров е възможно най-логичната постройка. Мога само да се надявам, че все повече хора <не само българи> ще усещат вътрешна потребност от истината - защото тук не иде реч за нечие величие, а за уясняване подробностите от собствения ни живот; базиса на човешкото съществуване.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14832935
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39032
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава