Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2013 08:00 - юрта за живеене
Автор: bven Категория: Новини   
Прочетен: 10586 Коментари: 10 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image image
Фирма "МАРИН СТАНЕВ-КАЗАРЕВ" ЕООД:
          За Нас БЪЛГАРСКОТО Е МИСИЯ!

Затова нашата проектанска и производствена дейност се базира изцяло на наши собствени проучвания за строителството и архитектурата на древните българи. ОКАЗА СЕ,че:
- древната българска КАЩА, известна днес като ЮРТА не е обикновена номадска колиба, използвана и до днес в Монголия /почти 54% от населението й живеят в юрти /геер/;
- въпреки широкката й употреба в Монголия като основно жилище ТЯ не е монголско изобретение;
- древната българска КАЩА /юрта/ е приносител на изключително задълбочените познания на древните българи за Вселената и нейните основни компоненти - времето и пространството, върху които са изградили своя собствена житейска философия за света и са създали най-точния времеви калентар;
- в нея е вграден целия древно български календар;
- има съвършена конструкция съобразена с изискванията на съкралната геометрия;
- на тази база създава много добър баланс на енергийните потоци в пространството и концентрира много положителна енергея за здравословен живот.

Изработваме стационарни и походни юрти съобразени с желанията и идеите на клиентите като задължително спазваме изискванията на древно българската житейска философия-Човекът част от Вселената!
Проектираме и изграждаме атрактивни туристически обекти от юрти.

  image
Нашата проектанска и производствена дейност не свършва до тук и само с това! Усилено провеждаме проучвателна и изследователска дейност за архитектурата и строителните умения на българите в епохата на възраждането. Издирваме оригинални български техники и технологии за конструиране, изграждане, архитектурно и интериорно ситуиране на българската къща съобразена с икономичността, енергоемкостта, уюта и здровословния живот в нея. За радост, чест и гордост българите, и в дълбоката древност, и в епохата на възраждането са умеели до съвършенство това.
Стремим се да бъдем техни достойни потомци и последователи.
Проектираме и изграждаме по оригинелни български технологии приносими, сглобяеми дървени къщи от основи до ключ.

НИЕ ПРЕПОРЪЧВАМЕ, А ВИЕ ИЗБИРЕТЕ БЪЛГАРСКОТО!

Не се колебайте, свържете с Нас,поръчайте и заживейте според изискванията на древно българската житейска философия - Човекът част от Вселената!

image


Уникален комплекс от старобългарски къщи ще изгражда старозагорецът Марин Станев. Първата юрта на вилата му в старозагорското с. Ягода вече е факт. "Всъщност "юрта" не е съвсем точно название, макар че и старите българи са наричали така своите жилища. Думата препраща повече към походните палатки на номадските племена и монголите", казва пенсионираният офицер от Строителни войски. Според Станев древната българска къща е необикновено жилище, умален модел на Вселената в който са събрани цялото познание и опит на българите като народ. За да построи първата юрта, Марин е преровил буквално всичко написано за нея в книги, в печата, в интернет. Проучването му отнело повече от две години и половина. Сглобил я буквално за един месец и смята, че е я направил по всички правила на древния канон.

image
"Къщата е изградена изцяло от дърво, 4-5 мм дъбов шперплат, като абсолютен кръг с диаметър 4,5 м и височина в центъра 4 м", очертава параметрите й строителят. Подът, само върху дървена скара, е покрит с чамови дъски. Станев припомня, че сферичната форма е задължителна, защото според поверието на древните българи кръгът поемал и съхранявал всичко, което е дадено като познание. А всеки детайл в тази юрта наистина подсказва за тези натрупани през вековете мъдрост и знания на предците ни. "Цялата конструкция е изградена по старобългарския календар, който и ЮНЕСКО призна, че е по-стар с 2-3 хил. от китайския", посочва Станев. Носещите дървени рейки например са точно 60, колкото са годините в един календарен цикъл на прабългарите, минутите в 1 час и секундите в 1 минута. Интериорното пространство в полусферата на юртата пък е условно разделено на 12 равни части, колкото са зодиите. "За нашите предци не е било важно кога е родено детето, а под знака на коя зодия ще бъде заченато", посочва Марин. Така древните българи смятали, че детето им ще се роди и ще стане каквото е орисано - момиче или момиче, воин или пастир, строител или зограф и т. н. "Входът винаги е от юг не само защото е по-топло, това е посоката на коня, свещено животно за старите българи", посочва друг детайл на своята юрта Станев. Димникът на върха на юртата, или тоното, както са го наричали древните, според него освен комин, е бил истинска обсерватория - прозорец към небето и Вселената, слънчев часовник и календар. За да изпълнява всички тези функции обаче, съотношението между диаметъра на тоното и диаметъра на пода трябвало да бъде точно 1:9. Освен познанията си за космическата геометрия тук според Станев старите българи са вложили и своето поверие за свещеното число 9 - според нумерологията то символизира тоталността, духовните постижения и хуманността. Вътрешният кръг на тоното пък, като се наложел върху външния, се образувало дванайсетолистниче - цветето на живота.
Юртата още не е обзаведена изцяло според древния канон, но напролет Станев смята да направи и това. Лявата половина, по правило за мъжете, ще обзаведе скромно за себе си, а дясната - за съпругата си. Освен одърите, поотделно за всеки, щели да сложат една паралия (ниска кръгла масичка), една ракла и една икона.

Наглед паянтова и студена, старата българска къща всъщност е непоклатима и невероятна топла. "При един бурен вятър изпопадаха керемидите на вилата ни, помислих си, че ураганът ще обърне и юртата, но тя не помръдна", хвали творението си Марин. По време на кучите януарски студове пък забравил вътре съд с вода и на сутринта удивен видял, че тя не е замръзнала. "Представяш ли си колко по-топла ще бъде, ако конструкцията бъде покрита със сплъстена, необработена вълна, както са я правили прабългарите", казва с грейнали очи Марин. Те само поизпирали овчата вълна, за да останат мазнината и сярата, "обличали" с нея отвън юртата и тя ставала абсолютно изолирана от студа, влагата и водата

image

Станев не се е отказал да вдигне и такава, абсолютно оригинална стара къща в бъдещия туристически комплекс, макар и да му струва по-скъпо. Първата юрта му излязла общо 4-5 хил. лв. с материалите. Не му е помагал никой, всичко до последния пирон е заковал сам. "Ще ми бъде трудно, но смятам, че за 1-2 години ще успея да вдигна десетина къщи", очертава мащабите на бъдещия комплекс в Ягода Станев. Той е съгласен, че не е възможно да заложи само на древното, самобитното, без да се съобразява с нормите на цивилизацията. Проектът предвиждал например към всяка юрта да има топла връзка със санитарен възел.
В най-смелите си мечти Марин добавя към комплекса конна база, която ще предлага на децата, на нашите и чуждестранните туристи езда с доспехи на прабългарските воини.
Матей Бонев и др. статии от:
info-call.bg/fp/marin-stanev-kozarev-sglobyaemi-kashti/-polustatsionarni-ili-pohodni-prinosimi-yurti/1259/3611/


Тагове:   България,   юрта,


Гласувай:
201. anin - Хубава си е!
09.08.2013 09:25
И аз искам една такава къщичка сред природата :)
цитирай
2. megg - Прочетох с интерес
09.08.2013 13:54
и се възхитих от автора на проекта - каква хубава идея, зад която стоят и много труд, и любов към родното, и натрупани познания.
Поздрав, Бвен, и пожелания за свежи августовски дни!
цитирай
3. bven - На 1: anin, аз отдавна харесвам този проект, но...
09.08.2013 17:08
най-добре можем да се възхищаваме , пък знае ли човек - едно местенце и една такава юрта да ни подари Вселената, ще приемем с радости!
цитирай
4. bven - На 2: Мегг, сигурна съм, че има още такива природосъобразни места и българи, които строят
09.08.2013 17:14
сами или по поръчка. Връщането към природата е нашето спасение в буквален смисъл - то ни носи хармония и дава щастието, за което е дошъл всеки човек на Земята.
Благодаря за хубавите пожелания - бъди щастлива и много светлина по пътя:)
цитирай
5. stela50 - Много интересен материал, Бвен ...
10.08.2013 17:21
Изглежда чудна тази юрта, уверена съм, че е топла и уютна,
вярвам на всяка дума, казана от автора на проекта, прозира
любов към историята и опазване на българското, към природата
и хората ... пословично трудолюбие и любознателност, вяра
в доброто и красивото... Желая му от сърце осъществяване
на целия проект !
Поздрав сърдечен за теб !
цитирай
6. bven - На 5: Явно човекът има мисия да ни направи по-щастливи сега и тук, в нашата родина, приятелко:)
11.08.2013 11:45
Завръщането към нашите извечни закони и начин на живот винаги водят към добро - за тези, които живеят в такова жилище и тези, които се докосват до такива хора. Защото положителното се предава и носи положителния обмен на енергия, думи и стил на живот. Имам желания повече хора да повярват на древните знания и да направят света около себе си добър!
Хубави почивни дни, мила!
цитирай
7. juliaseeland - Здравей :)
11.08.2013 18:00
Дано Вселената даде на всеки такава благодат.:)Поздрави :)
цитирай
8. bven - На 7: Привет, juliaseeland:)
13.08.2013 11:14
Дано съумеем да разберем и приемем даровете на Вселената! Всичко зависи от нас!
цитирай
9. shtaparov - МИСЛЯ ДА Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО ВЕЧЕ НА В...
14.09.2013 22:06
МИСЛЯ ДА Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО ВЕЧЕ НА ВСИЧКИ,ЧЕ ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ СА НАРИЧАЛИ ЖИВЕЕЩИТЕ В ЮРТИ "ЧЕРГАРИ","ЦИГАНИ" И "МАНГАЛИ" ("МОНГОЛИ"),ПРЕЗИРАЛИ СА ГИ И ЧЕСТО ДОРИ СА ГИ ПОРОБВАЛИ.
цитирай
10. bven - На 9: shtaparov, приятелю - всичко по Божествения ред:)))
18.09.2013 09:06
Нека да четем и знаем, пък всеки от нас дава своя принос за еволюцията на рода, страната и Земята (дори когато не го осъзнава)!
Хубави есенни дни!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 13904002
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 38533
Архив
Календар
«  Март, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава